Відчуття тяжкості в шлунку

З неприємним відчуттям і дискомфортом у животі або шлунку стикався кожен з нас хоча б раз у житті. Причини можуть бути різні – побутові, із-за рясних застіль, або пов'язані з захворюваннями. Але незаперечний факт, що тяжкість в шлунку завжди супроводжується хворобливим станом. Коли такі випадки виникають часто, варто обов'язково звернутися до профільного лікаря – гастроентеролога. Організм сигналізує про початковому захворюванні шлунково-кишкового тракту. Дізнайтеся більше про симптоми, основні причини шлункової тяжкості та її лікування.

Причини постійної тяжкості в шлунку і відрижки після їжі

Може наздогнати відчуття тяжкості в шлунку, животі навіть тоді, коли продукти були якісними, а страви – свіжоприготовленими. Орган реагує на отриману їжу відрижкою, викидаючи потрапляє повітря, і тільки якщо існує проблема з травленням. Якщо ви, з'ївши навіть невелику порцію їжі, відчуваєте всередині шлунка «камінь», зверніть увагу на наведені нижче причини. Зіставивши з ними свій спосіб життя, зробіть висновок, тяжкість у шлунку, животі часто зникає слідом за причиною. Ось найпопулярніші «винуватці» неприємних відчуттів:

  • надмірне переїдання;
  • часті перекуси всухом'ятку або харчування фастфудом;
  • надлишок гострої, жирної, смаженої їжі, газованих напоїв;
  • вживання несумісних продуктів;
  • зловживання тютюном, алкоголем;
  • часті стреси;
  • початкова стадія захворювання органів травлення.

Супутні симптоми

Як розпізнати, що дискомфорт, що відчувається всередині, від шлунка? Існує ряд симптомів, які безпосередньо вказують на проблеми з шлунково-кишковим трактом. «Винні» часте вживання напівфабрикатів, велика кількість вуглеводної їжі, важко перетравлюваних продуктів (гриби, яйця). Неприємні відчуття переростуть у велику проблему під назвою гастрит. Поміняти ставлення до вибору продуктів буде вже недостатньо. Доведеться під наглядом медиків приймати лікарські препарати.

Печіння і біль у животі

Поява печії, а нерідко і хворобливих приступів, при перетравленні щойно з'їденої їжі, відбувається через те, що виділення соляної кислоти надлишково. Під впливом природного обеззараживающей і розщеплює суміші і продуктів стравохідний клапан розслабляється. Частина шлункового соку вихлюпується в стравохід. При цьому людина часто відчуває печіння і гіркота, що виходять із шлунка. Печію в животі провокують продукти:

  • жирні страви;
  • кондитерські вироби, шоколад (молочний);
  • алкоголь з високим градусом;
  • сильно газовані напої;
  • гострі приправи;
  • часник, цибуля;
  • кислі фрукти, цитрусові соки;
  • помідори;
  • смажені страви.

Короткочасна біль в епігастральній області, живота може трапитися на тлі частого переїдання, або перекусів на бігу всухом'ятку. Поодинокі випадки припадають на отруєння. Гострі, повторювані напади не можна ігнорувати. Вони можуть виявитися провісниками гастриту, коліту. Гострі, зайво пряні продукти, подразнюючи слизові шлунка часто викликають хворобливі відчуття.

Нудота і блювота

Неприємне тягне відчуття всередині шлунка, спазми і фінальна блювання можуть сказати про вживання неякісної води, їжі або про великій кількості з'їдених продуктів. Коли моторика шлунка порушується, масу, почала перетравлюватися, м'язи виштовхують до стравоходу і ротової порожнини. Це приносить фізичне полегшення. Нерідкі випадки, коли блювота викликана отруєнням алкогольними напоями або великою кількістю нікотину. Іноді організм нудотою і блювотою реагує на появу стресових ситуацій. У таких випадках потрібно лікувати не шлунок, а нервову систему.

Відчуття здуття, розпирання і газоутворення

Швидке заковтування їжі без ретельного пережовування, розмови часто шкідливі. Погані звички призводять до того, що шлунковий-кишковий тракт починає розпирати від бурхливих газів. Це може створити незграбні неоднозначні ситуації. Порушення процентного змісту «корисної флори кишечника, часто зустрічається після курсу прийому антибіотиків, стає причиною:

  • бродіння продуктів перетравлення;
  • здуття живота;
  • надлишкового газоутворення.

Вагітні жінки часто скаржаться на чутливість живота, підвищений метеоризм. Симптоми з'являться внаслідок фізіологічної перебудови організму і стискання стінок кишечника збільшується маткою. Іноді не виходять вчасно гази провокують хворобливі спазми не тільки для живота, але і для шлунка. Існує перелік продуктів, які сприяють підвищеному газоутворенню, яких варто уникати в своєму раціоні людям, схильним до метеоризму:

  • велика кількість солодощів;
  • житні борошняні вироби;
  • бобові;
  • капуста.

Дискомфорт в кишечнику - пронос або запор

Через порушення діяльності травної системи (диспепсії) з'являються відхилення в кишечнику за якістю калу. Дратуючись, слизова шлунка часто реагує проносом. Їжа не повністю перетравлюється, швидко виводиться з кишечника. Особливо часто це відзначається в ранкові години. Іноді шлунок, кишечник реагують протилежно – запором, коли людина з працею випорожнюється один раз за кілька днів.

В тому і в іншому випадку це доставляє максимум дискомфорту і хворобливих відчуттів для кишечника. Постійні позиви в туалет або, навпаки, розпирання живота, шлунка вносять у життя хворого багато клопоту. Кваліфікований лікар знайде причину відхилень від норми діяльності кишечника після детальної діагностики та здачі лабораторних аналізів. Порушення мікрофлори провокує дисбактеріоз, зміна нормальної роботи шлунка і перистальтики кишечника.

Температура і слабкість

Лікарі, починаючи загальне обстеження хворого, завжди ставлять питання про стан кишечника, стільці. Відповідь на це питання дає підказку на справжню причину загального нездужання. Підвищення температури, запаморочення, часті наслідки вживання неякісних продуктів, отруєння ними. Отрути, що потрапили в шлунок, викликають напади болю, а при сильній інтоксикації людина може втратити свідомість.

Промивання шлунка, крапельниці з очисними кров препаратами, допоможуть повернути до норми стан хворого. Ще однією причиною загальної слабкості є деякі серйозні форми гастриту, панкреатиту, виразкова хвороба одного з органів ШЛУНКОВО-кишкового тракту. Підвищення температури тіла свідчить про прогресування хвороби області живота, її загостренні, коли медична допомога вкрай необхідна.

Як позбавитися від відчуття тяжкості в області шлунка

Самостійно позбутися важкості у животі можливо, якщо це разовий випадок переїдання. Переварившись, їжа надходить у кишечник, відчуття розпирання проходить. Якщо дискомфорт у шлунку виникає з постійною регулярністю, потрібно не відкладаючи проконсультуватися з гастроентерологом. Для лікування обтяження в області шлунка, живота підійдуть методи як народної медицини, так і лікарськими засобами.

Народні засоби

Домашнє лікування важкості у верхній частині живота можливо, якщо ви вже відвідали профільного лікаря, і він дав вам рекомендації про паралельному підтримуючому режимі з допомогою народних засобів. Забудьте про переїданні, шкідливих звичках, дотримуйтесь курсу лікування, призначеного лікарем. Тоді методи нетрадиційної медицини допоможуть. Ось деякі рецепти позбавлення від частого здуття і дискомфорту в животі:

  1. Відвар квіток ромашки, випитий до їжі за одну годину, заспокоїть стінки шлунка. Столову ложку сухої трави залити літром кип'яченої водою і довести до 100°С. Накривши кришкою, дати можливість осісти листочками і квіткам. Процідити.
  2. Сік алое з медом. М'ясисті листя рослини промити, очистити від колючок і перекрутити через м'ясорубку. Кашку змішати з медом 1 до 10. Засіб приймати уважно, по одній ложці, виходячи з результатів кислотності шлунка. При низькій вживають суміш перед їжею за годину; при високій – через півгодини після їжі.
  3. Настій шипшини. Півлітра окропу залити 25-30 г висушених плодів. Настоювати близько години. Пити 2 рази за день по 50 мл
  4. Каша, зварена з гречаної крупи або вівсянки, допоможе позбутися від здуття і дискомфорту живота при регулярному вживанні.
  5. Висушені насіння кропу (одну ложку) залити склянкою окропу і дати настоятися. Процідити через 15 хвилин. Кілька ковтків перед кожним прийомом їжі допоможуть зберегти комфортність стану шлунка, живота.

Лікарські препарати

Що робити, щоб самолікування лікарськими препаратами не стало своєрідною лотереєю і не довелося страждати подвійно від болю живота? Керуйтеся призначенням кваліфікованого фахівця. Лікар підкаже, що випити, що прийняти, щоб не відчувати дискомфорту, болі в шлунку після їжі. Купуючи таблетки від живота в аптеці, уважно прочитайте інформацію в інструкції про склад, спосіб застосування та застереження. Часто використовуються в лікарській практиці лікарські та ферментативні препарати, які рятують від болю у животі, шлунку:

  • «Фестал»;
  • «Мезим»;
  • «Омепразол»;
  • «Мотелак»;
  • «Де-нол»;
  • «Мотиліум»;
  • «Пангрол»;
  • «Гастал»;
  • «Ренні».
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!