Як зарядити ноутбук без зарядного пристрою через usb, сонячну батарею або від зовнішнього акумулятора

Тривалі поїздки, а то й просто поломка зарядника, призводять до того, що доводиться шукати новий спосіб отримання енергії для роботи гаджетів. Якщо причина у несправності обладнання, його так чи інакше рекомендується полагодити, тому що ні один з альтернативних варіантів не стане повноцінною заміною. Тим не менш, все ж є кілька способів, як зарядити переносний комп'ютер, не маючи при собі робочого зарядного пристрою.

Що таке зарядка ноутбука

Сьогодні переносні комп'ютери отримали велике поширення, витіснивши за популярністю традиційні персональні. В той час, як звичайні ПК працюють від мережі, ці мобільні девайси мають вбудовану або знімну батарею, але її потужність і заряд обмежені. Ось чому нетбуки і ультрабуки потребують регулярного забезпечення харчування. Для цього використовується зарядний пристрій, через провід якого від мережі передається електроенергія. Використовуючи інше обладнання, можна отримати енергію від альтернативних джерел.

Чи можна зарядити ноутбук через USB

До всіх сучасних гаджетів можна підключити USB-адаптер через спеціальне гніздо для перегляду і передачі файлів, але зарядити їх таким же шляхом може стати проблемою. Наприклад, якщо підключити до нетбуку смартфон, в якості зарядного пристрою виступить перший гаджет для другого, а не навпаки. Для того, щоб зрозуміти, чому так відбувається, треба трохи прояснити про самих портах.

У нетбуках використовуються два види портів: USB 2.0 і USB 3.0. Вони пропускають заряд не більше 4,5 Вт. Для порівняння – щоб акумулятор отримав харчування для роботи, йому потрібно як мінімум 30 Вт. Тому зарядити ноутбук через USB неможливо із-за недостатньої потужності. Альтернатива: використовувати новий, недавно вийшов тип обладнання – Type-C. Його також називають USB 3.1. Пропускна здатність Type-C досягає 100 Вт. Недолік у тому, що такий роз'єм є тільки в сучасних дорогих моделях, наприклад, Chromebook Pixel або MacBook.

Як можна зарядити ноутбук без зарядки

Навіть якщо відповідь на питання, чи можна заряджати ноутбук через USB, виявився негативним, це не означає, що немає інших варіантів. Альтернативні способи зарядки літій-іонної батареї включають:

  • компактні електрогенератори;
  • накопичувальні зовнішні акумулятори;
  • автоадаптер харчування;
  • портативний інвертор, підключений через автомобільний прикурювач;
  • Power Bank (повербанк).

Від сонячної батареї

Суть цього обладнання полягає в перетворенні сонячної енергії в електрику. Для зарядки нетбука підійде два типи сонячних батарей: міні-акумулятори, переносні і мають малу потужність, і станції, великі, складні по конструкції, зате здатні довго підтримувати працездатність девайсів. Якщо проблема харчування гаджета актуальна для вас тільки при виїзді на природу, вам підійде перший вид. Другий дуже незручно використовувати в разі погіршення погодних умов.

Потужність портативної сонячної батареї не перевищує 19 Вт, причому це значення змінюється і досягається тільки в ясну погоду. Тим не менш, вона мобільна, а її застосування дуже просте:

  1. Підключіть обладнання до гнізда живлення.
  2. По закінченні процесу зарядки вийміть.
  3. Враховуйте, що працювати на нетбуці все це час не можна.

Від зовнішнього акумулятора

Особливий тип переносного обладнання – зовнішній акумулятор дає харчування девайсу приблизно на пару годин. З урахуванням того, що стандартний переносний комп'ютер без підключення до мережі працює близько 120 хвилин, зовнішній акумулятор це збільшує час в два рази. Повноцінне зарядний пристрій він не замінить, зате порівняно з попереднім способом має свої переваги: його можна використовувати при будь-якій погоді. Як це зробити:

  1. Упевнитися, що у повербанка 100% зарядки.
  2. Підключити зовнішнє джерело енергії через USB-порт.

В автомобілі

Зарядити батарею ноутбука без зарядного пристрою частіше потрібно в тривалих поїздках. Якщо подорожуєте автомобілем – цей варіант для вас. Хоча в деяких дорогих іномарках присутні розетки, у більшості машин їх немає. В якості замінника нагоді портативний інвертор на 19 Вт:

  1. Придбайте в магазині універсальний зарядник.
  2. Підключіть його до прикурювача.
  3. Увімкніть запалювання.
  4. Слідкуйте за тим, щоб не розрядити акумулятор самого автомобіля.

Відео

Як зарядити ноутбук без зарядного пристрою

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!