Як оформлювати посилання з інтернету в списку літератури за Гостом в рефераті, курсової або дипломної роботи

Коли пишеться дипломна робота, дисертація або будь-науковий проект, завжди використовуються інтернет-джерела, з яких черпається інформація. Робиться це абсолютно легально, однак потрібно враховувати, що всі посилання регламентовані Дст, тому їх треба правильно оформляти.

Що таке бібліографічна посилання на електронні ресурси

Оформлення посилань являє собою бібліографічний опис адреси джерела, звідки бралася інформація, навіть якщо сайт не є першоджерелом інформації. Щоб опублікована стаття не перестала існувати через деякий час, виноску слід правильно записати. Оформлення бібліографічних посилань підкоряється певним правилам.

Правила оформлення списку літератури за Гостом

Перш ніж цікавитися, як оформляти посилання з інтернету в списку літератури, треба більше дізнатися про вимоги до цього розділу. Відповідні нормативні документи мають чітку регламентацію. Оформлення списку літератури за Гостом здійснюється у відповідності з правилами, які вказані Наказі № 95-ст Федерального агентства від 28.04.08, що займається метрологією і технічним врегулюванням (ГОСТ 7.0.5-2008).

При оформленні списку літератури вказується по кожному виданню ПІБ автора статті, потім назву, після місце і дата (рік) видання, кількість сторінок. Якщо запозичені цитати, креслення або цифри, то їх теж треба забезпечити посиланнями на першоджерело. Список використаної літератури має свою ієрархію. Якщо якийсь вид при оформленні не застосовувався, то він пропускається:

  • правові та нормативні акти;
  • практичні матеріали;
  • періодика та літературні видання;
  • іноземні публікації;
  • інтернет джерела.

Що необхідно вказати при оформленні посилання на інтернет-джерело

Кожна посилання на електронний ресурс має певний вигляд. Пам'ятайте, що вона повинна оформлятися на тій мові, на якому написаний оригінал. Цитуючи статтю з англійського журналу, відомості в літературному списку приводьте на ньому ж. Для початку визначтесь, яка виноска вам потрібна: вбудована (внутритекстовая), зазначена внизу кожної сторінки (підрядкове) або винесена в кінець всієї роботи (затекстовая). Тут буде показано, як оформляти посилання з інтернету в списку літератури за останнім варіантом, так як він використовується частіше інших.

  1. Автор публікації. Спочатку вкажіть повну прізвище, ініціали – без розшифровки. Автор не повинен бути творцем сайту, а тільки цитованого тексту. У кінці опису елемента потрібно поставити крапку.
  2. Заголовок документа. Вказується назва конкретної веб-сторінки або публікації.
  3. Тип документа. Застосовуйте типову формулювання, яка обов'язково закривається в дужки (квадратні).
  4. Відомості про відповідальність. Якщо авторів цитованої статті більше трьох або електронна стаття створена організацією, то їх перераховуйте всіх тут. Перед перерахуванням ставиться коса риса.
  5. Відомості про основному документі. Вносьте при складанні опису журнальних статей або частин книг. Передують елементу дві косі (//).
  6. Місце і дата публикації. При описі статей електронного зразка вказуйте номер і рік журналу: «2009. №5». Якщо елемент використовуєте для книг, то він виглядає так: «М., 2009».
  7. Примітки. Тут вказуйте важливі відомості для розуміння характеристик документа, наприклад, необхідність використання для перегляду сторінки графічний редактор.
  8. Електронну адресу і дата звернення до документу. Спочатку вкажіть URL, тобто абревіатуру, яка замешает словосполучення «Режим доступу». Потім повністю наведіть http-адреса окремої сторінки або сайту. Після дужками візьміть дату відвідування інтернет-ресурсу.

Як оформляти список літератури курсової чи дипломі приклад

Описаний інтернет-джерело включайте в загальний літературний список по порядку цитування або за алфавітом. Якщо посилалися на портали або сайти, то включайте їх у перелік інтернет-ресурсів. Наприклад, Петров Р. Б. Як працювати на біржі. – Іловайськ: Світ розумного, 2009. – 56 с. [Електронний ресурс]. URL: http://www.writing.ru/articled/copywriting-22.pdf?p=144 (дата звернення: 10.11.2010).

Готові приклади можна знайти на ресурсі Вікіпедія. Для цього відкрийте потрібну статтю інтернет енциклопедії, знайдіть у колонці праворуч розділ «Інструменти» і перейдіть на рядок «Цитувати сторінку». Після натискання буде представлено безліч готових варіантів, як можна цитувати статтю аналогічно ГОСТам. Посилатися на саму Вікіпедію не варто. Вказуйте конкретну версію цієї публікації.

Відеоінструкція по темі

Як оформити список літератури посилання

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!