Як вибрати окуляри для роботи за комп'ютером - огляд моделей з характеристиками, фото та цінами

Багато людей, щоб не зіпсувати зір, під час роботи перед монітором часто використовують окуляри для комп'ютера. Крім того, цей аксесуар допомагає зняти втому, головний біль, порушення чіткості сприйняття, почервоніння, сухість і печіння очей.

Що таке комп'ютерні окуляри

Всім користувачам, які проводять більше двох годин на добу за екраном комп'ютера, офтальмологи радять одягати такі спеціальні окуляри, які допоможуть уникнути можливих проблем із зором. Крім того, правильно підібраний аксесуар збільшує на 30 відсотків загальну продуктивність праці. Окуляри для захисту очей від комп'ютера мають спеціальне покриття, яке зроблено з затемненого скла. У них ще встановлені лінзи з інтерференційним фільтром, поглинаючим синьо-фіолетові промені, що значно знижує навантаження на очі.

Захисні окуляри для роботи за комп'ютером

Завдяки багатошаровому покриттю окуляри для роботи з комп'ютером знижують рівень випромінювання. Якщо зір у нормі, можна вибрати виріб без діоптрій. Купуючи захисну оптику, слід заздалегідь проконсультуватися з фахівцем. Візуально такий виріб майже не відрізняються від простих очок, які призначені для корекції зору. Скла виробляються методом багатошарового напилення, при цьому поверхня переливається різними відтінками. Окуляри для ПК володіють наступними перевагами:

  • знижують стомлюваність очей;
  • усувають сльозотеча, світлобоязнь, печіння;
  • активізують кровообіг в очних тканинах;
  • підвищують працездатність;
  • зменшують негативні впливи комп'ютера;
  • підходять дорослим і дітям.

Для геймерів

Багато сучасні молоді люди проводять свій вільний час за комп'ютерними іграми. Такі сеанси можуть тривати до 12 годин, що погано впливає на очі. Тривала взаємодія з комп'ютером може призвести до головного болю. Але цього можна легко уникнути, якщо придбати в магазині спеціальний захист для геймерів з лінзами бурштинового кольору. Це виріб відсікає ультрафіолетове випромінювання, позбавляє від втоми і благотворно впливає на відновлювальну роботу очей.

Комп'ютерні спеціальні геймерські очки потрібні для захисту очей від шкідливих випромінювань ігрових приставок, моніторів, електронних книг. Їх лінзи створені з міцного і якісного пластика і оснащені світлофільтрами, які допомагають не напружувати очі при тривалій роботі за дисплеями. Комп'ютерні окуляри оснащені покриттям, що зменшує кількість відблисків, завдяки цьому досягається найкраща контрастність, знижується шкідливий вплив.

Навіщо потрібні комп'ютерні окуляри

Екран комп'ютера випромінює сині і фіолетові короткохвильові промені, які надає найбільше навантаження на очі. При довгій роботі за монітором деструктивна енергія цих випромінювань може призвести до хвороби. Якщо усунути шкідливі промені, то можна зменшити частку світлорозсіювання і позбутися шкідливої навантаження, що значно підвищить чіткість зображень. Для цього і потрібні очки. Завдяки фільтруючому спеціальному складу покриття лінз, оптична захист очей при роботі за комп'ютером приносить таку користь:

  • підвищення цветоразличения;
  • поглинання небезпечного УФ-випромінювання;
  • забезпечення оптимальної контрастності зображення;
  • зниження сприйняття яскравості відблисків від монітора;
  • пропускання сприятливою частини спектра (червоно-помаранчевої).

Окуляри для комп'ютера – допомагають чи ні

Багатьох користувачів часто цікавить питання, комп'ютерні окуляри допомагають чи ні зберегти зір? Завдяки застосуванню оптичних і мінеральних лінз, виробникам захисної оптики вдалося мінімізувати пошкодження слизової очей. На лінзах є спеціальне металізоване покриття, яке посилює контраст і знижує яскравість монітора. Антикомпьютерные окуляри здатні розслабляти м'язи очей. Хоча при використанні даного аксесуара все одно необхідно робити перерву на деякий час і працювати без них.

Відгуки офтальмологів

Багато окулісти вважають, що окуляри дійсно запобігають появі головного болю, знімають втому, перешкоджають погіршення гостроти зору. Слід пам'ятати про те, що купівля цього захисного вироби не є панацеєю від очних захворювань. Захист від комп'ютера буде, але аксесуар лише зменшить навантаження і зробить роботу за монітором безпечною і комфортною, хоча він не здатний врятувати зір від погіршення, якщо порушуються правила ЗСЖ.

Усі відгуки лікарів про окуляри для роботи за комп'ютером вказують на те, що аксесуар не можна довго використовувати. Обумовлено це тим, що очні м'язи з часом почнуть звикати до нього. Фахівці рекомендують використовувати захист від випромінювання, якщо треба провести за комп'ютером більше 4 годин. Крім застосування захисних виробів, постійно слід контролювати стан зору, періодично даючи відпочинок своїм очам. Бажано скористатися спеціальною гімнастикою.

Види окулярів для комп'ютера

Допомагають окуляри для монітору поліпшити світловий спектр, який потрапляє в очі, в них комфортно буде перебувати в кімнаті з люмінесцентною лампою. Найголовнішою частиною аксесуара є лінзи. Враховуючи індивідуальні особливості здоров'я очей у людини, для комфортної роботи за монітором виробляють лінзи для окулярів декількох видів:

  • Антиблікові (поляризаційні). Принцип дії полягає у відсіюванні відбитого світла.
  • Біфокальні. Лінзи мають видимої кордоном, яка ділить екран на дві оптичні зони.
  • Монофокальные. Оптична зона лінз призначена для спостереження за екраном, що забезпечує широке поле зору.
  • Прогресивні. В таких лінзах є 3 оглядових сегмента.

Монофокальные лінзи

Оптична зона монофокальных лінз допомагає спостерігати за комп'ютерним екраном, забезпечуючи більш широкий огляд. Такий виріб дає людині сприймати картинки повністю, при цьому йому не треба рухати головою. Як правило, монофокальные окуляри для комп'ютера вибирають користувачі з нормальним зором. При далекозорості або короткозорості з такими стеклами об'єкти будуть розмиті обриси.

Біфокальні окуляри

Верхня половина біфокальних очок націлена на монітор комп'ютера, а нижня частина адаптована для сприйняття картинок з близької відстані. Цей захисний аксесуар забезпечує комфортну роботу з ПК і читання поблизу, але при цьому віддалені об'єкти сприйматися розпливчасто. Біфокальні лінзи мають видимої кордоном, що розділяє екран на дві оптичні зони.

Прогресивні лінзи

Зовні прогресивні лінзи схожі на монофокальные, але від останніх вони відрізняються наявністю трьох сегментів з різними оглядовими можливостями. Верхня частина призначена для перегляду на далекій відстані, буферна широка зона – для безпосередньої роботи на ПК, а нижня частина – для фокусування на близькій відстані. Даний тип лінз вважається комфортним, оскільки вони допомагають добре бачити на різних дистанціях. Найкраще підбір прогресивних окулярів для комп'ютера довіряти професіоналам.

Як вибрати окуляри для комп'ютера

Придбати якісні хороші комп'ютерні окуляри можна в будь-якому магазині оптики. Крім того, легко знайти фото аксесуара в каталозі, замовити та купити у інтернет-магазині з доставкою по Москві. Обов'язково при підборі вироби слід перевірити зір у офтальмолога, який з урахуванням індивідуальних особливостей порадить вам певну модель. Якщо ви пишете тексти, краще вибрати окуляри, які підсилюють контраст і пом'якшують півтони; при графічній роботі треба вибирати аксесуар, покращує передачу кольору.

При купівлі окулярів слід подивитися наявність сертифіката. Пам'ятайте, що якісні лінзи не коштують дешево. Можна віддати перевагу виробникам з Японії, Німеччини, Швейцарії. Не варто економити на оправі. Крім того, краще купити окуляри для комп'ютера, зроблені на замовлення. Якщо під час роботи за комп'ютером ваші очі не втомилися, значить, аксесуар підібраний правильно.

Виробник

Багато виробників оптики займаються створенням комп'ютерних очок. Серед найпопулярніших виділяються:

  • Glodiatr та Matsuda, корейські бренди, які славляться якісними лінзами, красивим дизайном;
  • Аліс-96, вітчизняна компанія та її дочірнє підприємство Fashion (окуляри академіка Федорова);
  • Gunnar, Halfy, Seiko, Bradex і DeKaro.

Оправа

Щоб зручно було працювати за комп'ютером, оправу треба вибирати міцну, з надійно закріпленими лінзами і з якісної пайкою. Краще на здоров'я не економити і купувати вироби популярних фірм. Оправа повинна бути зручною і легкою, щоб у людини не було відчуття здавленості в області вух і перенісся. В іншому випадку користувач буде відчувати дискомфорт.

Тип лінз матеріалу

Технологія виготовлення окулярів вдосконалюється з кожним днем. Найпопулярніші матеріали, з яких роблять захисний аксесуар для комп'ютера:

  • Мінеральні (органічні лінзи зі скла). Основна перевага такого виробу – висока стійкість до пошкоджень та хороші оптичні характеристики, а мінус полягає в великій вазі і низької міцності.
  • Полімерні (лінзи з пластика). Основні плюси пластикових виробів – висока міцність, надійність, легкість, безпека для людини. Крім того, такі лінзи можуть виготовляти у вигляді різних геометричних форм (прямокутні, овальні, квадратні).

Оптичне покриття лінз

Скляні лінзи мають лише антиблікове покриття. Полімерні вироби можуть бути декількох типів:

  • Антистатичні. Плівка на поверхні лінз перешкоджає скупченню статичних зарядів.
  • Зміцнюючі. На поверхні є спеціальна плівка, що перешкоджає виникненню подряпин.
  • Антиблікові або просвітлюючі. Серія з декількох світлих плівок забезпечує зменшення відбиваного світла.
  • Гідрофобні. Це покриття є гладким, що допомагає позбутися від накопичення вологи та бруду.
  • Металізовані. Нейтралізують вплив електромагнітного випромінювання.

Індекс заломлення

Визначившись з виробником, матеріалом і дизайном вироби, необхідно перейти до вибору лінз за індексом заломлення. У пластикових виробів він варіюється від 1,5 до 1,74. Чим вище даний показник, тим міцніше, легше і тонше буде лінза. Стандартні лінзи важче, ніж высокоиндексные аналоги, які володіють асферичним дизайном. Вони здатні відображати на 50% більше світла, ніж традиційні звичайні лінзи.

Рейтинг комп'ютерних очок

Вартість комп'ютерних очок залежить від матеріалу оправи, фірми-виробника і якості лінз. Наприклад, деякі виробники за очки з металевими дужками просять 1000 рублів (при цьому вартість вироби з пластикової оправою буде в два рази нижче), а окуляри з пластику (Polaroid або Gunnar) обійдеться в кілька тисяч рублів. Середня ціна за якісний захисний аксесуар становить від 1000 до 5000 рублів. Найкращі комп'ютерні окуляри:

  • Назва моделі: SP Glasses AF002 titanium, сірі.
  • Ціна: 2330 рублів.
  • Виробник: SP Glasses.
  • Особливості і характеристики: жовтий відтінок лінзам надає особливий спектр пропускання; світлофільтри можуть затримувати велику частину фіолетово-синього світла, який шкідливий для сітківки.
  • Плюси: знижують сльозоточивість, зменшують навантаження на очі, підвищують чіткість зображень, блокують негативне випромінювання.
  • Мінуси: висока ціна.

Аксесуар російського виробництва:

  • Назва моделі: Федоровские окуляри релаксаційні комбіновані.
  • Ціна: 1850 рублів.
  • Виробник: Аліс-96.
  • Особливості і характеристики: окуляри в оправі Exclusive використовують для захисту очей від шкідливого випромінювання ПК в фіолетово-синьої та ультрафіолетової частини спектру.
  • Плюси: знімають напруга, біль в очах.
  • Мінуси: є відблиски на лінзах.

Недорогий захисний аксесуар:

  • Назва моделі: Mystery MY0023 C28.
  • Ціна: 370 грн.
  • Виробник: Mystery.
  • Особливості і характеристики: матеріал оправи – пластик, окуляри з мінеральними лінзами з антикомпьютерным покриттям.
  • Плюси: позбавляє від сухості очей, попереджає почервоніння, знімає напругу.
  • Мінуси: некрасива оправа.

Одна з найбільш популярних компаній – Gunnar представляє:

  • Назва моделі: Gunnar Cypher Crystalline Onyx.
  • Ціна: 2219 грн.
  • Виробник: Gunnar.
  • Особливості і характеристики: технологія лінз I-AMP знижує інтенсивність синього світла, усуває відблиски.
  • Плюси: усунення сухості очей, зменшення головного болю, максимальний захист від негативних наслідків, які здатні викликати погіршення зору.
  • Мінуси: висока ціна.

Ще одне захисне виріб від академіка Федорова:

  • Назва моделі: Окуляри релаксаційні комп'ютерні luxury.
  • Ціна: 533 грн.
  • Виробник: Аліс-96.
  • Особливості і характеристики: лінзи-світлофільтри виготовляються з високоякісного оптичного пластику CR-39.
  • Плюси: затримують небезпечні УФ-випромінювання, зберігають кольоророзрізнення, покращують психоемоційний стан.
  • Мінуси: висока ціна.

Відео

Окуляри для комп'ютера допомагають чи ні?

Відгуки

Марія, 25 роківБагато часу проводжу за комп'ютером, тому часто втомлюються очі, болить голова. Вирішила купити собі окуляри Федорова для комп'ютера. Замовила на відомому сайті, прийшов товар швидко. Користуюся ними вже тиждень, менше стали сльозитися очі і практично немає мігрені.
Єгор, 30 роківПо професії я графічний дизайнер, тому багато часу проводжу біля монітора. Помітив, що почав псуватися зір. Сходив до офтальмолога, він виписав мені нульові лінзи без діоптрій. Порадив ще придбати спеціальні окуляри для комп'ютера. Вирішив купити аксесуар від SilverStep. Користуюся 3 дні всього, поки подобається.
Матвій, 49 роківДавно шукав собі окуляри для читання і роботи за комп'ютером, т. к. стали сильно сльозитися очі. Після відвідування окуліста вирішив зупинити свій вибір на захисному багатофункціональному виробі Wayfarer. Дорогий аксесуар, але я не економлю на своєму здоров'ї.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!