Водяне охолодження для ПК

Щороку виробники «заліза» для комп'ютерів представляють нові моделі своїх виробів, які стають дедалі потужнішими, що значить – гаряче. Звичайне повітряне охолодження не справляється з тепловиділенням. Перегрів може привести до поломки. Краще у таких випадках підходить водяна система охолодження для ПК.

Що таке система водяного охолодження для комп'ютера

Сучасні процесори, відеокарти володіють такою продуктивністю під навантаженням, з якою звичайні вентилятори з радіатором не справляються. Стандартна комплектація має тільки повітряну систему, але вона допоможе лише у стані простою. Для по-справжньому потужних чіпів потрібна водна система охолодження комп'ютера. Вона являє собою сукупність елементів, які переносять тепло від пристрою через воду до охолоджувального елементу. Водяне охолодження для ПК складається з:

  • водоблока (ватерблок);
  • шлангів та фітингів;
  • радіатора з кулером;
  • резервуара з помпою (присутній не у всіх конфігураціях).

Переваги і принципи роботи

Вода нагрівається на місці приєднання блоку елементу, і по шлангах переноситься до радіатора, де кулери охолоджують її і знову направляють до чіпу. За статистикою такі рідинні системи знижують температуру процесора на 20-30% (а іноді і на 50%) ефективніше, ніж повітряні. Існує два типи СВО:

  • внутрішня – всі елементи знаходяться всередині корпусу ПК;
  • зовнішня – охолоджуюча частина розташована поза системного блоку.

Такий моддінг доступний тільки власникам стаціонарних комп'ютерів, тому що на ноутбук такі системи встановити немає фізичної можливості, але останні покоління ігрових моделей вже включають СВО. Головна перевага рідкого охолодження в тому, що вода має значно більшу теплопровідність, ніж повітря. Хороші баштові кулера створюють шум, займають багато місця і можуть бути встановлені не на всі формати материнських плат (особливо стосується mini-ATX).

Вартість водяного варіанта вище, ніж аналогічного повітряного типу, але всередині корпусу воно займає набагато менше місця. Популярність таких систем неухильно зростає разом з розвитком технологій. Встановити його можна не тільки процесор, але і на видеократу, чіпсет материнської плати. Приміром, відеокарта GTX 980 Ti випускається вже разом з СВО в комплекті.

Як правильно вибрати водоблок для процесору

При підборі СВО для ПК зверніть увагу на розмір вентиляторів для радіатора, їх кількість, можливість їх встановлення всередині корпусу і матеріал водоблока. Waterblock – спеціальний темплообменник, який приймає на себе тепло від елемента і передає його воді. Чим краще він це здійснює, тим ефективніше відбувається охолодження, тому погано для таких цілей підходить алюмінієвий ватерблок. Кращим вибором стане мідний варіант – він буде краще забирати і віддавати тепло.

Серйозно варто задуматися над вибором водоблока, якщо ви купуєте не готовий комплект СВО, а окремі елементи, з яких будете збирати свою власну систему. Актуальний такий варіант, якщо ви хочете замкнути в один ланцюг відразу охолодження для процесора і відеокарти. Якщо ж купувати готовий комплект, то всі вони зараз продаються з мідним ватерблоком.

Найкращі системи водяного охолодження – огляд

Вам навряд чи вдасться знайти готовий корпус для ПК з водяним охолодженням, тому встановлювати його доведеться самостійно. Нижче представлені найбільш популярні системи охолодження з їх основними параметрами. До найголовніших можна віднести: рівень шуму, матеріал водоблока, підтримувані формати сокетів процесорів, швидкість обертання роторів. Як правило, варіанти СВО з магазинів підтримують всі сучасні роз'єми від компанії AMD (AM3+, AM3, AM2, FM2, Fm2+) і Intel (LGA1356/1366, LGA2011/2011-3, LGA775, LGA1150/1151/1155/1156)

Назва

Матеріал ватерблока

Кількість вентиляторів

Матеріал радіатора

Макс. швидкість обертання, об./мін.

Рівень шуму, дБ

DeepCool Captain 240

мідь

2

алюміній

2200

17-39

Arctic Cooling Liquid Freezer 240

-"-

4 (по 2 з обох сторін радіатора)

-"-

1350

17-30

Cooler Master Nepton 140XL

-"-

1

-"-

2000

21-39

DeepCool Maelstrom 240T

-"-

2

-"-

1800

18-34

Corsair H100i GTX

-"-

2

-"-

2435

37

Cooler Master Seidon 120V VER.2

-"-

1

-"-

2400

27

Де купити і скільки коштує водяне охолодження ПК

Знайти водяне охолодження простіше в інтернет-магазині комплектуючих для комп'ютерів або гіпермаркетах техніки. Продажем займаються спеціалізовані торгові точки, але рідко де можна знайти широкий асортимент СВО. Ціна на водяне охолодження для ПК має широкий діапазон, ось орієнтовні рівні вартості популярних моделей:

  • DeepCool Captain 240 – від 6500 р.;
  • DeepCool Maelstrom 240T – від 5000 р.;
  • Corsair H100i GTX – від 9400 р;
  • Cooler Master Seidon 120V VER.2 – від 4500 р.;
  • Arctic Cooling Liquid Freezer 240 – від 6700 р.

Відео: як зробити СВО своїми руками для ПК

Водяне охолодження для ПК своїми руками [Водоблок]

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!