Чому ноутбук вимикається сам по собі

Зіткнутися з проблемою довільного вимикання ноутбука може як активний, так і початківець користувач. Переносний комп'ютер вимикається несподівано, тому ви можете не встигнути зберегти важливі дані по роботі або навчанні. Чому ноутбук вимикається сам по собі? Якщо немає можливості віддати комп'ютер на ремонт в сервісний центр, варто спробувати самостійно визначити корінь проблеми.

Можливі причини виключення ноутбука

Чому ж ноутбук вимикається сам по собі? Він може виконати перезавантаження, коли мікросхеми сильно нагріваються. Включення і подальше негайне вимкнення комп'ютера вказує на можливі проблеми з харчуванням. Відключення під час гри є наслідком накопиченої на вентиляторі пилу або ж невідповідності драйверів. Іноді вимикання відбувається тільки при роботі від акумулятора, що свідчить про несправності останнього.

Ноутбук перегрівається

Гріється ноутбук і система вимикається з-за наступних факторів:

  1. Природне запилення. Крізь отвори в системі охолодження частинки потрапляють на вентилятор. Це уповільнює обертання лопатей, що і є відповіддю на запитання, чому гріється ноутбук.
  2. Висихання термопасти. Цей процес не впливає на роботу кулера. Починає перегріватися процесор з-за порушення передачі до нього тепла.
  3. Збій в охолодженні. Осі вентилятора через деякий час збиваються, і він перестає нормально функціонувати.
  4. Занадто м'яка поверхня, на якій стоїть апарат. Це порушує процес природної вентиляції корпусу знизу.
  5. Можливе зараження вірусними програмами, з-за яких нагрівається ноутбук і вимикається.

Включається і відразу вимикається

Іноді апарат завершує свою роботу на стадії завантаження операційної системи, т. е. без перегріву. Тут проблема в харчуванні. Пов'язують її з поломкою батареї, блоку живлення або гнізда зарядки. Якщо ноутбук включається і відразу вимикається – це збої в апаратній частині, тобто порушення прошивання BIOS. Програма є сховищем всіх налаштувань і системних даних комп'ютера. Крім перерахованих причин, існує ще декілька:

Під час гри

Переносний комп'ютер знаходиться у відмінному стані під час роботи в звичайних програмах, але чому, коли граєш, він може раптово вимкнутися? Ось кілька причин виникнення такої проблеми:

  • запилення вентилятора і недостатнє охолодження процесора;
  • невідповідність драйверів моделі апарату;
  • програмний збій при підвищеному навантаженні на відеокарту і процесор.

При роботі від акумулятора

Апарат може прекрасно працювати від мережі, але вимикатися при експлуатації від зарядного пристрою. Про це свідчить неправильне відображення відсотка зарядки. Індикатор батареї при цьому не визначає її, а при висмикуванні харчування апарат просто раптово вимикається. На те є свої причини:

  • несправність акумулятора;
  • закінчення терміну служби батареї;
  • збої в контролері рівня заряду.

При відключенні від мережі

Якщо підключений до мережі апарат працює без перебоїв, а при висмикуванні штекера харчування різко вимикається – це говорить про проблеми з акумулятором. Він швидше розряджений, несправний або його ресурси вже вичерпалися у зв'язку з тривалим використанням. Термін придатності батареї апарату коливається в межах від 2 до 3 років. Якщо ж комп'ютер ще новий, тоді це заводський брак. Неправильні налаштування живлення приладу впливають на його стан. Якщо відключити «ноут» від електромережі, то гасне екран на ноутбуці і апарат переходить в сплячий режим.

Що робити якщо сам вимикається ноутбук

Яка б причина не призвела до виключення ПК, вона має своє рішення:

  1. Чистка. У разі перегріву спеціальними програмами визначте температуру процесора. Якщо вона перевищує 90°С, тоді почистіть систему охолодження від пилу. Шум і температура після цього знизяться.
  2. Антивірус. Якщо в системі завелися віруси, поновіть їх базу і зробіть комплексну перевірку програмами – Касперським або Cureit.
  3. Оновлення або переустановка драйверів. Проблема криється у невідповідності цих програм моделі ноута. Наприклад, не можна встановити на lenovo драйвери від toshiba або acer і навпаки. З цієї причини видаліть всі старі драйвера апаратних програм, скачайте їх з офіційного сайту виробника вашого і встановіть заново.
  4. Відкат прошивки. Щоб виправити проблему, відновите версію прошивки, яка була при стабільній роботі. Якщо не допомогло, повністю оновити програму BIOS.
  5. Перевстановлення операційної системи. Нестабільна поведінка системи ви можете виправити, повністю шляхом відновлення Windows. Це допоможе позбутися від вірусів, які не виявила антивірусна програма.
  6. Перевірка харчування. Якщо проблема криється в несправному акумуляторі, замініть його. Перш ніж панікувати, перевірте, чи підключений блок живлення, не пошкоджений шнур і штекер. Чому вимикається екран ноутбука? Переконайтеся, що налаштування електроживлення виставлені правильно, щоб комп'ютер не «засипав» при відключенні від мережі.

Відео: чому вимикається ноутбук

Навіть досвідчені користувачі комп'ютером іноді не можуть знайти відповідь, чому ж ноутбук вимикається сам по собі. У силу різноманіття причин мимовільного завершення роботи доводиться перевіряти персональний комп'ютер на наявність якихось змін. Це можуть бути віруси, перегрів або збої програмного забезпечення. Щоб самому довго не копатися в налаштуваннях апарата, варто подивитися корисне відео. Там містяться рекомендації щодо першочергових дій при виникненні проблеми виключення.

Чому вимикається ноутбук?

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!