Як відновити акумулятор телефону: методи реанімації батареї мобільного

За час використання мобільного апарату батарея обов'язково буде витрачати свій ресурс і «старіти». Проявляється це в швидкому зниженні заряду і повільної зарядки. Іноді апарат після виключення просто не включається і не реагує на натискання кнопок. Це характерне й звичне явище для літієвих акумуляторів, які використовуються на даний момент у всіх смартфонах. Можна придбати новий джерело заряду, але при бажанні заощадити є варіанти самостійного реанімування батареї.

Принцип роботи телефонного акумулятора

Велика частина гаджетів має функцію роботи від батареї. Існує кілька видів акумуляторів для телефонів:

  • Ni-Cd – нікель-кадмієві;
  • Ni-Mh – нікель-металгідридні;
  • Li-Ion – літій-іонні.

Найбільший обсяг заряду мають NiCd-акумулятори, вони легко виготовляються, зберігаються та експлуатуються. Часто використовуються для живлення медичного обладнання, радіостанцій, потужних інструментів і професійних відеокамер. NiMh батареї виділяють більше тепла під час заряду, вимагає використання складного алгоритму для визначення повного заряду. З цієї причини більшість таких батарей мають внутрішній температурний датчик. Заряджається NiMh довго (перевищує у 2 рази тривалість заповненні заряду NiCd) але і ємність їх набагато більше.

Акумулятори типу Li-Ion при перерахунку показників на один кілограм ваги в 2 рази перевищують величину NiCd. З цієї причини літій-іонні батареї зараз використовуються у всіх телефонах, ноутбуках, де важливо окрім час автономної роботи ще і вага виробу. Сама конструкція батарейки дуже проста: два графітових листка з оксиду літію і кобальту, які змащені електролітом і згорнуті в рулон.

Чому розряджається батарея

Власники смартфонів через рік або півтора починають відзначати зниження працездатності апарату, заряд швидко йде. Це може відбувається з кількох причин, деякі з них можна вирішити програмним шляхом (відключення непотрібних функцій, wi-fi, чистка від вірусів), інші ж можна тільки технічно виправити, відновивши ємність акумулятора. Популярним причинами, чому розряджається батарея виступають наступні фактори.

  • Підвищене навантаження на апарат

Переважна більшість смартфоном працюють на операційній системі Android, яка із-за складності і відкритого коду піддається збоям, оптимізація роботи ОС знаходиться на низькому рівні. Автоматично у фоновому режимі працюють кілька десятком програм, навіть у режимі очікування (з вимкненим екраном) вони продовжують «сжирать» заряд і призводять до швидкого зниження ємності батареї. Багато з цих фонових програм не потрібні пересічному користувачеві і їх слід відключити.

  • Віруси

Система Андроїд є безкоштовною, поетом набула такої популярності, хакери не могли обійти це стороною і почали створювати під неї шкідливі програми. Діяльність таких вірусів призводить до швидкого зниження заряду акумулятора телефону. Крім цього падає продуктивність смартфонів навіть з сильними процесорами. Визначити наявність «шкідників» допоможуть наступні ознаки (крім антивірусів): поява рекламних оголошень у недозволених місцях, зростання температури корпусу гаджета, пригальмовування системи.

  • Несправний акумулятор

Поломка батареї привозить до швидкої втрати енергії. Частіше це відбувається при тривалому використанні, як правило, після дворічного строку. Це неминучий процес витрати ресурсу обладнання. Іноді зниження номінальної ємності акумулятора відбувається за забруднення анода і катода. Це призводить до уповільнення фізико-хімічних процесів, що впливають на здатність батареї вивільняти накопичений заряд. Використовуючи деякі методи, можна домогтися первинного значення батарейки.

Ємність акумулятора та термін придатності

Відновлювальні процеси при постійному використанні пристрою не зможуть повертати стовідсотково в те ж кількість напруги. З часом потужність АКБ знижується, він зношується і стає непридатним до використання. Li-Ion батареї мають термін придатності 2 роки з моменту виготовлення. За цей проміжок часу втрачається від 20% до 35% їх потужності. Відновлення старого АКБ – непросте завдання, тому звертайте увагу на дату виготовлення телефону.

Як перевірити акумулятор телефону

Для тіста вам необхідний прилад під назвою вольтметр, який допомагає заміряти напругу обладнання. Рекомендується спочатку провести візуальний огляд акумулятора. Якщо АКБ був тривалий час в експлуатації, то її структура могла піддатися деформації, наприклад, роздутися. Якщо на контакти потрапила рідина, то окислитися. Ці фактори впливають на ємність акумулятора і зниження питомого значення. Щоб перевірити батарею потрібно:

  • вийняти акумулятор із пристрою;
  • до позитивного полюса прикласти позитивний контакт вольтметра;
  • те ж зробити з від'ємним;
  • у налаштуваннях встановитися номінальне значення замеряемого напруги.

Напруга, яке ви отримали при вимірі і буде відображати ступінь заряду батареї. Для оцінки показника можна скористатися наступними значеннями:

  • менше 1 – потрібно зарядити акумулятор;
  • близько 2 – АКБ заряджений, ємність середня;
  • 3,6-3,7 В – повністю заряджена батарея з високою ємністю.

Відновлення батареї телефону

При бажанні можна спробувати відновити «життя» батарейці за допомогою деяких методів. Відновлення акумулятора смартфона – тимчасова міра, ресурс пристрою не нескінченний, тому в якийсь момент АКБ все одно доведеться замінити. Внизу описані методи збільшення ємності батареї, які можна виконати самостійно вдома. Для деяких знадобляться додаткові інструменти, уміння працювати руками. Якщо ви новачок в цій сфері, то краще не відновити, а купити новий АКБ.

За допомогою спеціального зарядного пристрою

Відновити Li-Ion акумулятор можна за допомогою мультиметра і «Аймакс В6». Останній прилад легко купити, він добре підходить при необхідності реанімації АКБ в домашніх умовах. Спочатку перевіряємо саму батарею за допомогою мультиметра. Підключіть його, виставивши на режим вимірювання напруги. При наявності глибокого розряду мультиметр покаже це в мінімальному значенні U в милливольтах.

Іноді вимірювати даний кількості напруги не дає контролер. Є два висновки – плюс і мінус, які безпосередньо йдуть з акумулятора на котроллер. Напруга на висновках, як правило, 2, 6 В, але для літієвих батарейок це мало, щоб отримати реальне напруга потрібно зарядити акумулятор до 3, 2 Ст. Тоді мультиметр почне відбивати даний напруга. Необхідно заземлити мінусовій провід, а червоний підключити до харчування, виставляти великий струм немає необхідності.

Аймакс зручний тим, що він підтримує кілька режимів, які відрізняються для різного типу АКБ телефону. Активуйте відповідний режим (літій-полімерний або літій-іонний), виставите напруга 3,7 В, а заряду – 1 А. Почне підніматися напруга, що вказує на успішне відновлення ємності. Показник має сягнути 3, 2 Вольта і батарея «розгойдається». Потім її можна вставити назад в планшет, телефон або повністю дозарядить за допомогою рідного приладу.

Відновлення ємності акумулятора телефону від іншої батареї

Вам знадобиться будь-який інший АКБ на 9 Вольт, ізоляційна стрічка, тонкий простий провід. Це відновлення акумулятора телефону своїми руками буде цікаво всім любителям електроніки. Відновити ємність можна за наступним алгоритмом:

  1. Проводки підведіть до контактів акумулятора, який необхідно відновити. Для кожного полюса потрібен свій.
  2. Не можна замикати плюс і мінус одним і тим же дротом, це призведе до короткого замикання і відновити АКБ ви вже не зможете.
  3. Закріпіть контакти ізолентою, зробивши помітку маркером + і -.
  4. Під'єднайте плюсовій контакт з «+» на 9-волтовой батарейці, точно так само і мінусовій.
  5. З цього боку теж закріпіть контакти ізолентою.
  6. Через якийсь час акумулятор повинен почати нагріватися.
  7. Коли батарея стане помітно теплою, потрібно від'єднати її від «донора» і поставити в телефон, щоб перевірити її роботу.
  8. Після включення відразу перевірте рівень заряду, поставте заряджати мобільний в стандартному режимі.

За допомогою резистора і "рідного" зарядного пристрою

Цей спосіб простий, не знадобиться спеціальних приладів або апаратів, вам потрібно буде тільки ваше рідне зарядний пристрій. Ремонт акумулятора телефону потребує наступного:

  • резисторное пристрій з номіналом мінімум 330 Ом, максимум – 1 кОм;
  • джерело живлення 5-12 В (підходить зарядний від телефону).

Щоб відновити батарейку вам потрібно виконати таку просту схему підключення: мінус від адаптера до мінуса АКБ, плюс виводиться через резистор до плюса. Потім потрібно подати харчування і почнеться зростання напруги на акумуляторі. Вам слід довести його до показника в 3, на цій піде від 10 до 15 хвилин. Потім можна використовувати акумулятор у звичному режимі.

Відновлення акумулятора телефону за допомогою вентилятора

Вам обов'язково знадобиться блок живлення з вихідною напругою не менше 12 Ст. До мінусового роз'єму вентилятора підключіть відповідний з пристрою, так само з'єднайте і мінусовій і зафіксуйте вручну на батарейці дроти. БЖ підключіть до розетки, вентилятор повинен почати крутиться, що говорить про подачу струму. Довго тримати зарядку не слід, до необхідного показника U вистачає 30 секунд. Це допоможе «оживити» АКБ і заряджати його без проблем від звичайної розетки.

Реанімація батареї холодом

Цей варіант, як відновити акумулятор телефону спрацьовує рідко, але спробувати можна, тому що немає ризику його зіпсувати. Необхідно батарею покласти в поліетиленовий пакет (фольга або папір не підходять), щоб не потрапила в телефон вода. Щоб реанімувати акумулятор телефону, потрібно покласти його в холодильник (морозилку) на 12 годин. Після охолодження дайте йому в кімнаті нагрітися, не забуде насухо протерти. За допомогою заморожування вдається відновити трохи ємності, щоб можна було зарядити через звичайну розетку.

Як відновити літієвий акумулятор після глибокого розряду

Якщо довго не використовувати пристрій, може статися глибокий розряд. Опускається напругу до неприпустимих показників, пристрій наглухо відключається контролером і зарядити його не виходить від розетки. Відновити АКБ в цьому випадку можна тільки, отпаяв систему захисту. Потім проводиться живлення за допомогою спеціального приладу, наприклад, Turnigy Accucell 6. Пристрій сам буде відслідковувати процеси відновлення батареї.

За допомогою кнопки «Type» можна вибрати програму заряд. Натисніть на кнопку «Старт, потім для Li-ion – 3,5 V, для Li-pol – 3,7 V. Струм повинен бути встановлення на 10% від номінальної ємності АКБ. Для цього потрібно натискати на кнопки «+» і «-». Коли значення досягне 4.2 V почнеться зміна режиму на «стабілізація напруги». Пристрій видасть звуковий сигнал після закінчення зарядки, а на екрані з'явиться повідомлення «Full»

При здутті батареї

При деградації АКБ може початися фізична деформування. Здуття робить пристрій непридатним для використання, але можна спробувати відновити його. Вам потрібно знайти на батарейці своєрідний ковпачок, який знаходиться під платою датчика. Далі вам знадобиться голка або цвях. Проколіть цей ковпачок, робити це потрібно акуратно, відокремивши від корпусу АКБ верхню частину з платою датчик з контактами. Дочекайтеся, щоб з корпусу вийшов весь накопичився газ, поставте на місце металеву пластинку. Для цього потрібно:

  • покладе АКБ на рівну поверхню;
  • покладіть зверху пластинку;
  • легко здавити її корпус;
  • коли він вирівняється, припаяйте плату датчик назад;
  • місце проколу закрийте водостійким клеєм.

Повне заряджання і розряджання акумуляторної батареї телефону

Це самий простий, але малоефективний спосіб відновити ємність АКБ. Вам потрібно «поганяти» батарейку кілька разів до повного розряду, а потім повністю відновити його. Для цього:

  • скачайте ресурсномістких утиліту (AnTuTu) або гру і повністю посадіть телефон (до вимикання);
  • підключіть живлення та зачекайте, доки 100% зарядки;
  • повторіть попередні пункти 3-4 рази.

Відео

Як відновити акумулятор від мобільного телефону

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!