Симптоми апендициту у дорослих і дітей

Захворювання обумовлене запаленням червоподібного відростка сліпої кишки. В оперативній гастроентерології на частку цієї патології припадає понад 80 % хірургічних втручань. Клініка гострого стану відрізняється полиморфностью і складністю симптомів.

Перші ознаки апендициту

В розвитку запального процесу виділяють кілька стадій: ранню, деструктивну та стадію ускладнень. Симптоми гострого апендициту виникають раптово. Без будь-яких продромальних ознак. Рідко за пару годин до виникнення клініки гострого запального процесу у хворих відзначаються неспецифічні симптоми ― слабкість, втрата апетиту. Для ранньої стадії розгорнутих проявів типові:

  • Раптовий біль ― спочатку синдром локалізується в околопупочной області або епігастрії, носить тупий, неінтенсивний характер. При зміні положення тіла болю при апендициті посилюються. Через кілька годин синдром зміщується вправо.
  • Нудота, блювота ― спочатку пацієнта починає нудити. Потім у відповідь на випробовуваний больовий синдром виникає однократна блювота.
  • Диспепсія ― наростаюча інтоксикація супроводжується порушеннями акту дефекації ― запором або проносом.
  • Лихоманка ― у хворих відзначається підвищення температури до 38-39°С.

Симптоми апендициту у дорослих

На стадії деструктивних змін спостерігається посилення больового синдрому. Паралельно наростають симптоми інтоксикації, з'являється тахікардія. Іноді виникає парадоксальна ситуація, коли больовий синдром різко проходить. Не варто спокушатися, це грізна ознака, що свідчить про початок гангрени червоподібного відростку (апендиксу).

Симптоматика запального процесу у жінок і чоловіків здебільшого ідентична. У жінок апендицит в обов'язковому порядку диференціюють із запаленням придатків, позаматковою вагітністю, патологіями нирок. Діагностичні прийоми виявлення запалення червоподібного відростка у чоловіків проявляються:

  • мимовільним підтягуванням вгору правого яєчка при фізичному обстеженні (пальпації) живота справа, обох яєчок при тиску на живіт;
  • больовими відчуттями в правому яєчку при потягуванні мошонки.

Апендицит у людей похилого віку проявляється згладженими початковими симптомами при загальному задовільному стані. Відзначається біль неясної локалізації (блукаюча). Температура нормальна або незначно підвищена. Стерті клінічні прояви зовсім не означають легкий патогенез. У літніх пацієнтів нерідко виникають важкі ускладнення, що призводять в остаточному підсумку до летального результату.

Діагностика

З метою виключення інших патологій хворим призначається УЗД органів черевної порожнини, в процесі якого виявляється потовщення і збільшення відростка. Крім того, диференціальна діагностика апендициту передбачає застосування вагінального або ректального обстеження. При неясною клініко-лабораторної картини проводиться діагностична лапароскопія. Важливе значення мають типові для гострого апендициту абдомінальні симптоми:

Симптоми (за автором)

Характеристика

Роздольського

Хворобливість в області правої клубової ямки при перкусії

Кохера-Волковича

Поступове зміщення больового синдрому в області правої клубової ямки

Бартомье-Міхельсона

Посилення інтенсивності болю в положенні лежачи на правому боці

Іванова

Запізнювання правих відділів живота під час дихання

Воскресенський

Посилення болю при ковзних рухах по лівій і правій стороні живота по натягнутій сорочці

Щоткіна-Блюмберга

Симптом подразнення очеревини, якщо злегка натиснути пальцями правої клубової області, а потім різко їх відірвати - біль посилюється

Дьелафуа (тріада)

Біль, м'язову напругу і зниження порогу чутливості шкіри в області правої клубової ямки

Сітковського

Посилення інтенсивності болю при знаходженні пацієнта на лівому боці

Брандо

Болючість при натисканні на ліве ребро вагітної матки

Кримова

Виникнення (посилення) нападу болю у правій здухвинній ямці при обстеженні пальцем зовнішнього отвору правого пахового каналу

Ознаки запалення апендициту у дітей

Апендицит у дітей молодшого віку супроводжується гострим дебютом. Больовий синдром в області правої клубової ямки визначається шляхом простого прийому: праву ніжку дитини намагаються зігнути в коліні. Спроба супроводжується бурхливою реакцією. При обмацуванні живота в дитини напружений. Блювання виникає як відповідна реакція організму на наростаючу інтоксикацію.

У маленьких діток симетричне обмацування живота виявляється бурхливою реакцією на дотик до хворої стороні. В цілому клінічні прояви апендициту у дітей молодшого віку нагадують ознаки інфекції. Пронос, блювання змащують типову симптоматику запалення, ускладнюючи тим самим діагностику.

При відсутності розладів кишечника передбачається інвагінація (впровадження однієї частини кишечника в іншу) тонкого кишечника. Приблизно з 5 років дитина здатна на примітивному рівні описувати які виникають негативні відчуття, що значно полегшує діагностику патології. Клінічна картина апендициту у дітей різних вікових груп ідентична.

Відео

Апендицит: які симптоми при апендициті? ВАЖЛИВО!

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!