Ідеї для скетчбука: оформлення

Купівля альбому для малювання змушує закрадатися сумніви в голову: як вести, що малювати? Не переживайте, адже ідеї для скетчбука різноманітні: легкі формати альбому сподобається навіть початківці на художньому поприщі, використовуючи готові картинки і малюнки з інтернету. Професіонали звернуть увагу на складні завдання, заповнять скетчбук своїми малюнками та ідеями, продумають тематику артбука (їжа, архітектура, люди).

Що таке скетчбук

Скетчбук – це альбом замальовок цікавих ідей і вражень формату А4-А6, його зручно носити в сумці або рюкзаку. Спочатку скетчбук був спеціальної книжкою для художника, але пізніше фіксувати ідеї в альбомах почали люди інших творчих професій: дизайнери, стилісти, архітектори, письменники. Зараз кожен може придбати блокнот в книжковому магазині, вибрати тему і оформлення скетчбука по своєму смаку.

Як вести

Новачок ви або професіонал, перше правило, як вести скетчбук – малювати щодня навіть легкі речі, не кидати на половині шляху. Створюйте начерки простими олівцями, адже завтра ваш малюнок може перерости в проект з інтер'єрними ідеями. Завжди беріть блокнот з собою: бажання малювати приходить на автобусній зупинці або на вулиці. Малюйте з натури, надихаючись навколишнім середовищем, наповнюйте альбом тим, що вам цікаво, зробіть блокнот цікавим для себе, тоді вам захочеться відкривати кожну вільну хвилину.

Як оформити

Оформлення ідей для скетчбука спирається на вашу фантазію. Наповненням стануть цікаві ескізи в різних стилях, сторінки з думками. Розвороти скетчбука можна стилізувати так: парні сторінки оформлені в одному стилі, непарні – в іншому. Наприклад, змішайте в одному альбомі чорно-білі картинки і кольорові або свої малюнки, вирізані з журналів картинки для скетчбука з інтернету, щоб скетчбук вийшов барвистим і цікавим. Обкладинку нехай прикрасить автопортрет або тема, якій присвячено альбом: архітектурні будови, люди, їжа, тобто ідеї для малювання в скетчбуке.

Що намалювати в скетчбуке або артбуке? 5 ідей ❤️

Ідеї формату скетчбука

Скетчбуки розрізняються розміром (А4 – альбомний аркуш, А5 – книжковий формат А6 – блокнотний), плетінням (м'який книжковий, пружинний, зшиті сторінки), якістю паперу. При виборі матеріалу зверніть увагу на текстуру. Ідеї для скетчбука, що виконуються олівцем, наносяться на гладку папір, маркером – на щільну. Для акварелі призначена щільна, але слабопроклеенная пухка папір вбирає вологу. Існують універсальні альбоми, що підходять під малювання будь-яким матеріалом.

З ідейної спрямованості альбоми діляться на артбуки, смешбуки, особисті щоденники:

  • Артбук. Малюнки для артбука створюються в єдиному стилі або образотворчому жанрі і збираються під тематичною обкладинкою. Іноді альбоми присвячені певному предмету або людини. Центральне місце в артбуке займає художня естетика, краса зображення.
  • Особистий щоденник – альбом для фіксування ідей, думок, переживань, які не призначені для перегляду іншими людьми. Оформляється за бажанням власника. Чим урізноманітнити особистий щоденник:
    • опис прожитого дня, пережитих емоцій;
    • записи думок, які прийшли перед сном;
    • записи і замальовки, що надихає: людина на вулиці, почуте вірш, рядок пісні дитинства;
    • записи планів за порами року;
    • країни, в яких хотілося побувати;
    • незвичайні пригоди;
    • смішні історії, казуси.
  • Кулінарна книга (кукбук). Тема їжі – великий творчий фундамент. На одній сторінці можна зобразити пиріг аквареллю, а на іншій каліграфічно оформити рецепт.
  • Книга бажань (дримбук). Ідея для скетчбука нагадує особистий щоденник, але використовується для фіксації тільки бажань. Що писати і малювати:
    • намалювати деталі триповерхового заміського будинку-мрії: стільці в їдальні, диван у вітальні, іграшки в дитячій;
    • мрію всього життя;
    • бажання на місяць;
    • книги мрії для прочитання;
    • чоловік/хлопець/дівчина мрії.
  • Цитатник. Запишіть у блокнот-цитатник сходинку улюбленої пісні, намалюйте персонажа фільму, сильну цитату. Оформляйте слова каліграфічним почерком, використовуючи лайнер (ручку з тонким стрижнем на чорнильною основі), маркер або олівець.
  • Щоденник вагітності ділиться на дві половини. Перша розписується по місяцях і призначається для записів самопочуття майбутньої матері і приємних спогадів (наприклад, фото з УЗД). Друга половина призначена для важливих записів: вибір імені, список покупок до виписки, коментарі лікаря.
  • Календар. Відрізняється від інших видів наявністю календарної прив'язки. Не обов'язково створювати строгий щоденник, це може бути місячний календар, блокнот, описує історичні події дня або альбом з жартівливими прогнозами на день, тиждень або місяць.
  • Смэшбук. Альбоми, в яких збирають милі серцю дрібнички, на перший погляд не несуть користі: квитки з кіно, чеки, вирізки з газет, ярлики з одягу.
  • Тревел-бук. Міні-книга про минулі подорожі, куди записуються враження про поїздку і цікавих місцях, нові пізнання. Автори вклеюють квиточки з метро, з виставок, фотографії і навіть гроші і пакетики-стіки з цукром з поїзда. Заповнюється альбом не по прибутті додому, а у подорожі, що робить тревел-бук емоційно яскравим.
  • Софтбук. Альбом з м'якою обкладинкою зі шкіри, замші, бавовни, льону та інших матеріалів. Прикрашений стрічками, а між сторінок кладуться ароматні трави. Тема ведення будь альбому: так оформлюються щоденники вагітності, календарі, особисті щоденники і т. д.
  • Навчальний скетчбук корисний новачкам. На полях зображується покрокова інструкція, як намалювати зображення. Завдання власника – на іншому аркуші повторити описане. За тематикою навчальні альбоми великі: можна отримати базові знання (світло, тінь, об'єм) або навчитися малювати людину, тварин і природу.

DIY: МАЛЮЮ Яскрава сторінка ♥ Ідеї для скетчбука, блокнота ♥ Дудлинг ♥ Tribal Print

Що намалювати в скетчбуке

Метт Фассел, автор книги «101 ідея, що намалювати в скетчбуке», починає список з фрази: «Намалюйте старе взуття», а закінчує: «Просто намалюйте що-небудь!». Він описав головну ідею ведення блокнота: можна малювати все, що оточує і надихає, все, що підходить під формат альбому, якщо ви робите його тематичним. Малюйте те, що вам близьке і що заворожує – зубні щітки або неординарні архітектурні будови, тістечка або очі лева.

Малюнки для початківців

Малюнки в скетчбуке для початківців можна урізноманітнити деталями навколишнього світу (чашкою кави), колажем з вирізками з газет та журналів. Оригінальна ідея, як зробити скетчбук – завдання та ігри в альбомі: дайте собі завдання взяти скетчбук в дорогу і малювати на вулиці, проілюструвати свій день, накидати комікс. Коли зовсім немає ідей, на допомогу прийдуть срисовки для скетчбука з інтернету. Чим більше ви малюєте, тим краще виходить з кожним днем.

Картинки в стилі Tumblr

Малюнки для скетчбука в стилі Tumblr – маленькі чорно-білі, рідше кольорові, іконки. Кінцева картина нагадує малюнки, які роблять, розмовляючи по телефону: безліч маленьких, не пов'язаних один з одним начерків. Зірочки, кактус, вишеньки, планети, чайки розташовуються в хаотичному порядку, сміливо поєднуючись на одному альбомному аркуші. Обводяться малюнки лайнером або маркером.

Легкі малюнки

Необов'язково малювати в альбомі повністю людини або будівля, виміряючи пропорції. Книжку художника можна розбавити легкими малюнками, зобразивши деталь: локон, пасмо, що вибилося із зачіски, закритий нафарбований очей, або зобразити один предмет на аркуші, змінюючи його колір або кут нахилу. Не бійтеся експериментів: квіточка, який ви малювали в дитинстві, зараз допоможе прикрасити альбом.

Візерунки

Прикрасити альбом візерунками зможуть як новачки, так і справжні художники. Початківці художній шлях зобразять трикутники, палички та кружечки, гармонійно поєднуються на папері. Ідея для просунутих – розпис в стилі хохломы або інші народні візерунки. Задіяти можна частину листа або зафарбувати його повністю, зробити картинку кольоровий або залишити чорно-білою.

Челленджи для скетчбука

Слово «челлендж» дослівно перекладається як «кинути виклик». За допомогою альбому можна кинути собі художній виклик, підтягнувши рівень малювання і виконавши те, що давно боялися зробити:

  • Оригінальний арт-челлендж – приклад ідеї для виклику, якщо ви малюєте щось одне, але хочете оволодіти іншими техніками або малювати в альбомі на іншу тему.
  • Річний/осінній/зимовий/осінній челлендж для тих, хто не звик малювати «з голови». Вибирайте улюблену пору року, а потім щодня згадуйте та малюйте те, чим запам'ятався день: першими опалим листям, заметами або купанням в озері.
  • Виклик у житті. Ви ставите собі немистецьку мета – альбом допомагає складати наочний звіт. Наприклад, челлендж з пошуку роботи, описує і разрисовывающий етапи досягнення мети: перша сторінка зображає лежачого на дивані людини, а остання – рукостискання начальника.

Вірші

Оформлення альбомів з віршами або надихаючими цитатами різноманітно: одна сторінка заповнюється текстом, поруч розташовується малюнок. Другий варіант, коли слова «огинають» ескіз або герої малюнка «беруть» слова в руки. Папір в альбомі можна розфарбувати під настрій вірша: текст про осінь розташувати на аркуші темно-жовтого відтінку, для сумних віршів придбати альбоми з чорним папером.

Відео

Ідеї для СКЕТЧБУКА

Ідеї для СКЕТЧБУКА #2

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!