Просфора – що це і для чого: суть хліба

Важливим церковним частуванням є просфора, до вживання якої церкви ставляться з особливою педантичністю. По суті, це прісні хлібці на святій воді, пшеничного борошні, які для деяких парафіян стають джерелом святості. Насправді ж, потрібно точно знати, що таке просфора, щоб одного разу в храмі не потрапити в незручну ситуацію. Ось цієї теми необхідно приділити особливу увагу в масах.

Що таке просфора в православній церкві

Просфора в перекладі з грецької мови означає «принесення», зайняла свої міцні позиції в православній релігії. По суті, це хлібець з пшеничного борошна, основними інгредієнтами якого є дріжджі, свята вода, сіль. Така прісна випічка за церковними законами православ'я символізує з'єднання людської божественної сутності в Ісусі Христі. Необхідно знати, що таке просфора, і навіщо її куштують у православ'ї, щоб не показати перед священиком власну неосвіченість у церковних справах.

Зовнішній вигляд і смак

Не всім віруючим людям достовірно відомо, що просфора символізує хліб Таємної Вечері, який у свій час між учнями розділив Ісус Христос. Зовні це кругле печиво невеликого розміру, на верхній стороні якого можна побачити хрест з рівними сторонами і літерами в кутах: ІС ХС NI КА. Така напис теж має своє значення і розшифровку, а перекладається, як «Ісус Христос перемагає». Просфора – це друк образу Господнього, яка вкрай рідко може запліснявіти, засохнути, прийти в непридатність.

Види

Перш ніж вживати в церкві такий хліб, важливо знати його призначення і всі існуючі різновиди. Згідно з церковними законами, така класифікація:

  1. Богородична просфора. Це великий хлібець трикутної форми, яка має напис «Марія» або «Богородиця». Його кладуть на спеціальне блюдо разом з агнцем, а вживають переважно на релігійні свята.
  2. Агничная. Це великий хліб кубічної форми, який під час проведення літургії стає істинним тілом Ісуса Христа. Зовні просфора оснащена хрестом, з якої спеціальним ножем вирізається агнець. Невживана частина хлібці, іменована антидором, після проведення служби безкоштовно роздається парафіянам.
  3. Девятичинная. З друку такого різновиду дістають 9 частинок, які присвячуються всім святим. Вжити потрібно за Івана Хрестителя, Іоакима і Ганни, пророків, святителів, апостолів, архідиякона Стефана і мучеників безсрібників, Мефодія і Кирила, князя Володимира, всіх святих. Присвячена святому автору літургії, наприклад, Іоанну Златоусту або Василю Великому.
  4. Заздравная. Священний хлібець ділиться на дві симетричні частини, з'їдається за всіх учасників літургії після проведення служби в церкві.
  5. Заупокійна. Для такого випадку з верхньої частини просфори береться лише одна частинка, яку необхідно з'їсти за всіх померлих та померлих. Робити цього не можна на кладовищі після відспівування і поховання новоприставившегося раба Божого, категорично заборонено кришити хлібець на могилах.

Артос і Антидор в православ'ї

Вивчаючи різновиди просфор, окремо варто виділити таке церковне поняття, як «артос». Це грецьке слово «arto», яке дослівно перекладається, як «квасний хліб». Так що таке артос і чому важливо це поняття у православній релігії? Таку просфору ставлять перед вівтарем на великодньому Світлої седмиці, при цьому святять на Великдень, а розділяють і роздають вірним у суботу Світлої седмиці. Такий хлібець належить зберігати вдома, а з'їсти, якщо віруючої людини несподівано вразила хвороба, він занедужав.

Антидор (перекладається, як «замість причастя») – це не використовувана частина хлібці, яка після завершення літургії роздається всім бажаючим прочанам. З точки зору християнства, це пам'ять про хресні страждання Христа. Тому вживати антидор необхідно уважно і акуратно. Важливо уточнити, що таку частину священного хлібця не годиться давати нехрещеною людям. Якщо артос – символ воскресіння Христа і нагадування про його перебування на землі, але антидор – вічна пам'ять про його страждання за гріхи людські.

Як є просфору будинку і зберігати її

Цей богослужбовий літургійний хліб належить куштувати тільки з нагоди, тому просфора не повинна ставати частиною звичного раціону парафіян. Зберігати хлібець належить біля вівтаря в церкві або вдома біля святих ікон. Вживати просфору необхідно всередину повільно, якісно пережовувати кожну крихту. Якщо після трапези залишилися крихти, їх обов'язково потрібно підібрати, теж з'їсти. Інші правила вживання і зберігання цього священного хлібці представлені нижче:

  1. Важливо не лаятися і не лихословити, якщо на столі лежать проскура або просфора. Необхідна повна тиша і душевне підкорення.
  2. Хлібці не повинні залишатися на столі, після куштування їх необхідно акуратно складати в спеціальний мішечок.
  3. Вживати священний хлібець всередину дозволено тільки після прийняття православної віри і закінчення службових Богу заходів.
  4. Просфорень можна принести додому, а спожити тільки після гарячої молитви при чистих помислах і обов'язково натщесерце.
  5. Така трапеза має добрих справах, допомагає відчути душевну святість і легкість, дозволяє людині почати нове життя у правильному мисленні.

Коли є просфору

Просфори, як священний хліб, освячують того, хто їх їсть. Такі хлібці повинні зберігатися у спеціальних формочках, бажано не видаляти їх від ікон, а вживати всередину переважно на порожній шлунок. Якщо у жінки місячні, важливо запам'ятати, що під час критичних днів їй краще взагалі не з'являтися в церкві і, тим більше, не вживати цей священний хлібець. Таке ж обмеження поширюється на Страсну п'ятницю, коли теж небажано освячувати власний організм. Нижче представлені і інші правила правильного вживання цього церковного інгредієнта:

  1. Важливо не змішувати вживання священної просвирки з іншими стравами під час основної трапези.
  2. Перед тим як покласти шматочок у рот і повільного його переживати, належить гаряче молитися.
  3. Перш ніж їсти такий хлібець, потрібно після служби в церкві постелити на стіл чисту і білосніжну скатертину, налити в склянку приблизно три ковтки святої води.
  4. При вживанні важливо проявити особливу пильність, щоб жодна крихта не залишилася на підлозі.
  5. Після розжовування просфори необхідно випити приблизно три ковтки святої води і не вдавитися.

Якщо просфора засохла або запліснявіла

Просвирка не може зіпсуватися – запліснявіти і прокиснуть. Єдине, що може зробити просфора в церкві, так це засохнути. Вживати її в такому випадку не рекомендується, та й навряд чи вийде. Але і викидати в урну теж категорично заборонено. Щоб правильно утилізувати просфорку, необхідно:

  • спалювання агничного хлібці;
  • закопування в сиру землю;
  • напрям в проточну воду.

Багато зразкові парафіяни вважають за краще віднести її до церкви і віддати служителям для подальшої утилізації. Це хороший варіант, оскільки у храмі знають, що робити якщо страва несподівано засохло і остаточно прийшло в непридатність. Нічого складно, тим більше залишати в домі таке зіпсоване і непридатне до вживання блюдо теж не рекомендується.

Відео

Що таке просфора

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!