Інтроверт - хто це: тип особистості

Характер – це основа цілісної особистості. Від нього залежить успішність людини, його доля і методи досягнення поставлених цілей. Існує кілька класифікацій характеру за типами, які допомагають краще пізнати співрозмовника, зрозуміти його думки. Щоб полегшити собі завдання, саме час дізнатися, що таке інтроверсія.

Хто такий інтроверт

Це важливо визначення в психології, яке допомагає «розкусити» того чи іншої людини вже при першому спілкуванні. Інтроверт – це, по суті, песиміст, який замкнутий в собі, і живе своїм обмеженим світом, не всім зрозумілими міркуваннями і поглядами на життя. На відміну від нього екстраверта вважають оптимістом, який частіше стає душею компанії, а не її ізгоєм. Виходить, що це два радикально протилежних характеру, яким навряд чи буде комфортно себе почувати на одній території. Поведінка такого унікуму відрізняється, що залежить від статевої приналежності.

Дівчина інтроверт

Представницям слабкої статі з таким характером притаманна невластива жінкам мовчазність, очевидна замкнутість у собі, пасивність, байдужість до яскравим тонам і пафосу. Ставлення до галасливої компанії, публічному житті, швидше, посередня; присутній помітна заглибленість у свої думки, роздуми. Жінка інтроверт більше прагне до самотності, оскільки любить міркувати про вічне, безмовно спостерігати за метушнею навколишнього світу. Більш детальна характеристика інтроверта жіночої статі представлена нижче:

  • приблизна навчання в школі, відмінне знання точних наук;
  • глибокий внутрішній світ при обмеженому колі спілкування;
  • любов до читання книг, особливий акцент мрійливі інтроверти роблять на художній літературі;
  • розважливість, повільність при прийнятті важливих рішень, прорахунок помилок наперед;
  • скритність почуттів, душевних переживань;
  • прихильність до обмеженого кола осіб, складність усвідомлення зради.

Чоловік інтроверт

Якщо ж говорити про представників сильної статі, значення слова інтроверт йде тільки на користь цілісної і непохитною особистості. Чоловіки такого складу характеру завжди зберігають тверезий розум і холодний розум, не йдуть на приводу провокацій, тим більше, не здатні влаштовувати істерик і показових з'ясувань відносин. Вони потайливі, але розважливі; мовчазні, але завжди досягають поставленої мети. Чоловік інтроверт має багатий внутрішній світ, інші особливості його поведінки представлені нижче:

  • посидючість, наполегливість вирішення питань будь-якої складності;
  • доброта і неконфліктність в будь-якій ситуації;
  • чемне спілкування зі старшими і представницями слабкої статі;
  • безкорисливе ставлення до близьким, рідним людям;
  • вірність і щирість у романтичних відносинах;
  • повна байдужість до суєти навколишнього світу.

Етико-інтуїтивний інтроверт

Інтровертованість має умовну класифікацію, яка дозволяє швидше зрозуміти людину, пройнятися його внутрішнім світом. Якщо зустрівся на життєвому шляху інтроверт – хто це, вже зрозуміло; залишається тільки з'ясувати його духовну і соціальну спрямованість. Так, бувають сенсорні і інтуїтивні інтроверти, кожен з яких має свої особливості, можуть відрізнятися за характером. У будь-якому випадку, їх необхідно вивчити з психологічної точки зору.

Етико-інтуїтивний інтроверт - це чуттєві натури, народжені для творчості. Вони володіють чудовою інтуїцією, яку реалізують не тільки в особистому житті, але і при спілкуванні з малознайомими людьми. Таке унікальне якість надійно захищає від небезпеки, допомагає вивчати з усіх боків свій багатий внутрішній світ. З подібними людьми, особливо чоловіками, дуже складно в спілкуванні, зате на практиці можна почерпнути від їх світосприйняття багато для себе корисного.

Логіко-інтуїтивний інтроверт

Інтравертна жінка – складне для сприйняття створення, оскільки їй властиво спокій і моральна врівноваженість. По природі, вона повинна народитися яскраво вираженим екстравертом. Що ж стосується чоловіків, то це однозначно їх стихія. Логіко-інтуїтивний інтроверт однаково знаходить себе в науці і творчості, при цьому завжди ставить перед собою чіткі завдання і домагається їх якнайшвидшого здійснення. Однак йому важко спілкуватися, тому часто залишається незрозумілим в сучасному суспільстві. Якщо він з юності визначить своє призначення, життя стає затишною і насиченою.

Сенсорно-логічний інтроверт

Визначити переваги такого характеру простіше простого, оскільки люди завжди знаходять себе, приносять значну користь суспільству при максимальній реалізації. Сенсорно-логічний інтроверт – ще один тип характеру, який частіше властивий чоловікам. Аналітичний склад розуму допомагає виробити у свідомості таку систему, яка просуває по кар'єрній драбині, розширює кругозір і сприяє самореалізації в сучасному суспільстві. Він може спілкуватися на будь-які теми, однак не прагне до уваги з боку жінок. За життя одинак, типовий домосід і консерватор.

Етико-сенсорний інтроверт

Це частіше жінки, які живуть і думають однією миттю. У прийнятті рішень керуються виключно власними емоціями, можуть спілкуватися на будь-які теми, але остерігаються появи в компанії нових осіб. Етико-сенсорний інтроверт може бути хлопцем або дитиною, але в будь-якому випадку, головний недолік – одномоментні рішення, не завжди завчасно обдумані вчинки. Це означає, що така поведінка краще додатково контролювати.

Робота для інтровертів

Оскільки інтровертність виробляє в людині певні звички, необхідно з особливою відповідальністю підійти до вибору посади. Професії для інтровертів – це не тільки джерело заробітку, але і коло спілкування, який в реальному житті він намагається всіляко звузити. Щоб в житті не порушувався рівень неспокою (нейротизм), важливо відповідально підійти до вибору професії – вибрати щось до душі, але не ганятися за модою.

Комфортна робота передбачає пасивний спосіб життя, самітність, обмежене число колег. Це може бути кресляр в конструкторському бюро, таксист, вчений, програміст, сторож або охоронець. Екстравертам і амбиверту ж працювати на таких посадах буде емоційно важко. Зате інтроверт буде відчувати себе справді щасливою людиною.

Тест на інтроверта

Визначити склад характеру можна самостійно, тим більше у всесвітній павутині для цих цілей є величезна кількість методик. Виконавши тест на інтроверта, стає зрозуміло, які сторони особистості є домінуючими, як жити в мирі з самим собою і відчувати себе відбулася особистістю. Всім відомий тест Айзенка є найрезультативнішою методикою, яка допомагає розкрити всі таємниці людської свідомості і підсвідомості. Причому зробити це можна в режимі онлайн за наявності інтернету.

Відео

15 ознак того, що ви інтроверт, хоча навіть не здогадуєтеся про це

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!