Що означають референтні значення в аналізах дітей і дорослих

Раніше, отримуючи на руки аналіз крові, на бланку були вказані вихідні параметри і значення норми. Все, що було вище або нижче вказаних значень, вважалося відхиленням. Сьогодні у медичній практиці прийнято орієнтуватися на проміжні числа, так званий референтний інтервал. Лікарям не становить складності розібратися в таких результатах, а ось простим людям стають незрозумілими референсні значення в аналізах – що це за величина і який її межа.

Що таке референтний інтервал

Середня цифра, отримана в ході лабораторних досліджень певного показника – ось, що таке референсні значення в аналізах. Як правило, таке визначення концентрації складових крові має дві межі: нижню і верхню. Якщо результати обстеження вписуються у визначені межі, людина здорова. Коли є відхилення лабораторних інтервалів, лікар може припустити про наявність захворювання.

Як визначається

Є тільки один спосіб для встановлення меж референсного значення – дослідження норми показників крові різних популяцій з урахуванням віку і статі пацієнта. Вибирається цільова аудиторія певної спрямованості (наприклад, жінки до 30 років) при відсутності патологій. Потім вимірюються показники крові у всієї групи пацієнтів і складається оцінка лабораторних даних, з яких: 2,5% людей з високими показниками і стільки ж респондентів з низькими виключається, що залишилися 95% заповнюють значення стандартних відхилень.

Кількісні та якісні дослідження

Результати деяких лабораторних методів діагностики видаються на руці пацієнта у формі «позитивно» чи «негативно». Такі значення на листку аналізу називаються якісною характеристикою. При визначенні кількісної характеристики результат видається на руки цифровим значенням із зазначенням відповідного діапазону. Наприклад, для виявлення запалення в сечостатевому каналі досліджується маркер С-реактивного білка. При кількісному аналізі норма буде виглядати як 0-6 мг/л, а якісного – 0,4 мг/л.

Значення межі норми

Поняття референсних значень у міжнародних стандартах прийнято тільки для малої кількості показників, наприклад, для глюкози, антигену або холестерину. Для більшості інших аналізів крові кожна лабораторія встановлює власні кордони, тому певних стандартів норм референса не існує. Лікарю і пацієнту необхідно брати до уваги лише ті дані, які дає проводить аналіз лабораторія.

Чому діапазони відрізняються в різних лабораторіях

Залежно від устаткування, застосовуваного методу дослідження і того, як виконувався аналіз, деякі референсні значення можуть відрізнятися в різних науково-дослідних центрах. Варто враховувати і різні системи числення. Наприклад, для фолієвої кислоти умовний діапазон одиниць буде виглядати як 400-1600 мкг/літр, а тій же системі СІ це значення дорівнює 7-28 мкмоль/л. Для інтерпретації аналізів на бланку повинна вказуватися система обчислення і зразкові референсні дані конкретної лабораторії.

Що означає результат виходить за межі референсних значень

З причини того, що встановлений інтервал є лише приблизними статистичними даними, а не біологічним законом, повністю покладатися на його достовірність не можна. У ряді випадків дослідження вказують на підвищення концентрації того чи іншого елемента крові у конкретного пацієнта. Це не завжди є ознакою хвороби, а буває пов'язано з фізіологічними особливостями організму, зовнішніми або внутрішніми чинниками.

Часто трапляється й так, що при частому проведенні повторних аналізів, показники крові будуть виходити за встановлені межі. Для оцінки динаміки змін лікар бере за основу середні показники, отримані після всіх діагностик. Однак найчастіше висока концентрація тих чи інших складових крові свідчить про небезпечні порушення в організмі: інфекції, запалення, загострення хронічних захворювань.

Які фактори впливають на референтне значення

Для отримання точних результатів перед здачею біохімічного аналізу крові потрібно виконувати всі вказівки лікаря. Крім прийнятих показників за типом віку і статі досліджуваного, на зміни референтного інтервалу може впливати ряд інших причин:

  • вагітність;
  • менструальний цикл;
  • вживання алкоголю;
  • стреси;
  • неправильний режим харчування;
  • індивідуальні особливості людини;
  • прийом деяких ліків;
  • час доби;
  • фізичні навантаження;
  • фізіотерапевтичні процедури.

Нормальні показники у дітей

Клінічні аналізи крові у дітей беруться з першого дня життя. Вони допомагають неонатологам і акушерам встановити наявність проблем, якщо такі є, і почати грамотне лікування. У перші дні життя норми еритроцитів, рівня гемоглобіну та інші характеристики крові високі, але з роками поступово знижуються. Норми референсного діапазону для різних вікових груп вказані в таблиці.

Показники

Вік дитини

Перші добу життя

1 місяць

півроку

12 місяців

1-6 років

діти до 12 років

підлітки

Еритроцити

4-8

4-6

4-5

4-5

3,5-4,5

3,5-4,7

3,6-5

Гемоглобін

179-241

114-176

109-142

110-137

110-139

110-144

114-149

Тромбоцити

180-500

175-390

175-390

180-390

170-400

162-183

159-358

Лейкоцити

9-25

7-14

6-13

6-12

5-12

4,5-10

4,3-10

Ретикулоцити

30-51

3-15

3-15

3-15

3-12

3-12

3-12

Лімфоцити

13-37

41-77

43-75

39-73

27-61

25-55

21-51

Референтний інтервал в аналізах у дорослих

Результати аналізів, які видаються на руки дорослим пацієнтам, які супроводжуються значеннями, які відповідають статтю і віком. У таблиці нижче наведені орієнтовні інтервали норми для кожного елемента крові. Слід пам'ятати, що результати можуть відрізнятися в залежності від лабораторії, в якій проводилася діагностика. Щоб розшифрувати аналізи правильно, необхідно проконсультуватися з лікарем.

Порогові значення у дорослих

Показники

Жінки

Чоловіки

Концентрація гемоглобіну,

120-144

130-163

Гематокрит

34,3-46,6

34,3-46,6

Червоні кров'яні тільця

3-5

4-5

Тромбоцити

180-360

180-360

ШОЕ

2-15

1-10

Лейкоцити

4-9

4-9

Індивідуальна норма у вагітних

Хоріонічний гонадотропін починає вироблятися у великій кількості приблизно з 4-6 тижня після моменту зачаття і вважається важливим показником для визначення хромосомних дефектів плоду. Максимальна концентрація ХГЛ крові спостерігається приблизно на 8-9 тижні вагітності, після пологів ж показники йдуть на спад. Проби у жінки беруть потижнево і на основі отриманих даних роблять відповідні висновки. Норму можна встановити самостійно по таблиці:

Референсні значення ХГЛ

Термін вагітності по тижнях

норма медичних показників, мЕд/мл

1-3

50 – 500ю

5-14

1500 – 95000

15-25

10000 – 35000

26-38

10000 – 60000

Референсні значення в аналізах крові

При необхідності крім біохімічних показників в розрахунок беруться й інші складові крові. Наприклад, для виявлення рівня ферментів специфічних білків, які виділяють тільки злоякісні пухлини, потрібно здати аналіз на онкомаркери. Діагностичне дослідження крові з вени допомагає встановити рівень гормонів, а референсні значення глюкози наявність цукрового діабету. Для всіх цих досліджень є свої загальноприйняті розшифровки.

На онкомаркери

Для проведення аналізу робиться забір крові з вени. У невеликій кількості онкомаркери виявляються навіть у здорових пацієнтів, але суттєві відхилення від норми свідчать про наявність пухлини або клітин запального процесу м'яких тканин. Середні межі норми такі:

  • СА-125 до 35 МО/мл;
  • простатический антиген 0 – 4 нг/мл;
  • РЕА 0 – 5 нг/мл;
  • СА-15-3 – 9,2-39 МО/мл;
  • АПФ до 15 МО/мл;
  • СА-19-9 – 9,2-39 МО/мл

При цукровому діабеті

Аналіз рівня глюкози необхідно здавати вранці натщесерце, за 8 годин до призначеної дати рекомендується пити тільки мінеральну або просту воду. Для виявлення відхилень фахівці порівнюють власні референсні значення людини з зазначеними на бланку аналізу норм. Для проведення оцінки беруться середні дані:

  • цукру – від 4 до 6 ммоль/л;
  • З-септида – 0,9-4 нг/мл;
  • иммунореактивного інсуліну – від 4,5 до 15 мкод/мл;
  • лактату від 0,5 до 2 ммоль/л;
  • фруктозамина - 205-285 ммоль/л.

Дослідження на гормони

Підготовка до аналізу крові на гормони більше стосується тих, хто змушений приймати лікарські препарати: сечогінні засоби або оральні контрацептиви. Для отримання достовірних даних від медикаментів доведеться відмовитися на певний строк або знизити їх прийом до мінімальних значень. Слід врахувати, що концентрація гормонів у жінок в період менструації нестабільна, тому такий результат не можна вважати достовірним. Межі норми гормонів вказані в таблиці.

Гормон

Діапазон нормальних значень

ТТГ

0,3 – 4,2 мкМЕ/мл

ТТ3

1,3 – 3,2 нмоль/л

Трийодтиронін вільний

3,1 – 6,8 пмоль/л

ТТ4

66 – 181 нмоль/л

Тироксин

10,8 – 22,0 пмоль/л

Антитіла до тиреоглобуліну

0 – 115 МО/мл

Антитіла до тиреопероксидазе

0 – 34 МО/мл

В яких випадках референсні показники не мають значення

Бувають випадки, коли середньостатистичні дані не беруться лікарями в розрахунок. Наприклад, при наявності патологій серцево-судинної системи слід враховувати рівень холестерину в крові, але якщо його показник входить в поріг допустимих значень, то для постановки діагнозу він вважається не істотним. Існують і інші тести, при яких враховуються лише якісні характеристики. Наприклад, аналіз крові на наркотики, алкогольний тест, діагностика рівня ХГЛ у невагітних жінок.

Відео

аналізи. які аналізи вважати нормою

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!