Підвищений вміст еритроцитів в крові у дорослих та дітей - причини, лікування і харчування

Іноді з патологічним або фізіологічних причин буває, що еритроцити в крові підвищені. Червоні клітини містять у складі структурний білок гемоглобін, що зв'язує вуглекислий газ з киснем, що живлять усі тканини організму. Коли число еритроцитів підвищується, то у людини виникає хвороба еритроцитоз.

Норма еритроцитів

Підвищена кількість еритроцитів у крові, як правило, вказує на патологічні процеси. Червоні кров'яні тільця – це без'ядерні клітини, що містять ліпіди, білок і гемоглобін. Їх приблизно 25% з усіх клітин, що знаходяться в організмі людини. Червоні тільця вирішують завдання адсорбції шкідливих речовин і кисневого обміну. Вони нормалізують дихання тканин, беруть участь у забезпеченні лужного балансу, мають живильної функцією. Норма еритроцитів залежить від віку, стану організму, статі людини. У чоловіків нормальний рівень червоних тілець – 4,1-5,7×1012/літр.

Норма еритроцитів в крові у жінок

Якщо аналіз показує підвищений вміст еритроцитів в крові у жінки, то можна говорити про кисневому голодуванні або про розвиток деяких патологій. Високий рівень червоних тілець називають эритроцитозом (поліцитемією), а знижений – эритропсией (анемією). У здорової людини може виробитися тільки зрілі кров'яні тільця. Норма еритроцитів в крові у жінок становить 3,7 – 5,1 ×1012/л Тільки цей показник вказує на нормальне функціонування всіх органів жіночого організму.

Норма еритроцитів у дітей

Коли спостерігаються високі еритроцити в крові у дитини, то причини бувають патологічними чи фізіологічними. Це можуть бути, наприклад, тривалі і серйозні фізичні навантаження або рясне споживання рідини. Норма еритроцитів у дітей від статі не залежить, але вік значення не має. У середньому вона коливається від 4 до 6,6×1012/л У підлітків старше 13 років форма і розмір червоних тілець вже відповідає нормі дорослої людини.

Що означають підвищені еритроцити в крові

Про серйозні захворювання можуть свідчити еритроцити вище норми. Існує первинна і вторинна поліцитемія. Якщо перша зумовлена хворобами кісткового мозку, що порушують кількість червоних тілець, то друга класифікується наступними показниками:

  1. Істинний (абсолютний) еритроцитоз. Підвищені еритроцити в крові виникають внаслідок реакції організму на різні соматичні ураження. Наприклад, при інфекціях, бронхіальній астмі, онкології печінки або нирок, пороці серця.
  2. Помилковий (відносний) еритроцитоз. Якщо не пов'язаний з эритропоэзом, то розвивається, коли йде процес згущення крові. Підвищення еритроцитів включає зневоднення через проносу, блювоти, сильних фізичних навантажень або на тлі надмірної пітливості.

Еритроцити в крові підвищені у дитини

Даний параметр у дитини більше залежить від віку. У новонароджених немовлят рівень червоних тілець дуже високий, адже при внутрішньоутробному розвитку постачання кров'ю плоду максимальне. Коли еритроцити в крові підвищені у дитини більшого віку, то це може вказувати на эритремию (ураження кісткового мозку). Ця патологія проявляється множинним поділом клітин і характеризується пухлиною стовбурових клітин. Багато еритроцитів в крові у дитини, як і у дорослого, може виникнути із-за розвитку ниркових патологій:

  • нефротичний синдром;
  • стеноз ниркових артерій;
  • кісти;
  • лейкоз;
  • гідронефроз;
  • рак;
  • після трансплантації нирок.

Причини підвищених еритроцитів в крові у дорослого

З різних причин у людини можуть виникнути безліч червоних кров'яних тілець. Фізіологічний ріст нерідко відбувається при емоційному стресі, після зневоднення і у професійних спортсменів після тривалих навантажень. Великий об'єм еритроцитів спостерігається у людей, які довго перебувають в гористій місцевості. Інші причини підвищених еритроцитів в крові у дорослого – це ознаки різноманітних хвороб. Швидке зростання червоних тілець можуть викликати такі порушення:

  1. Синдром Піквіка. Хвороба формується легеневою недостатністю, високим артеріальним тиском, яскраво вираженим ожирінням.
  2. Злоякісні пухлини. Особливо, коли страждають надниркові залози, гіпофіз, нирки, печінка.
  3. Хвороби легенів. Якщо організм відчуває нестачу кисню, то підвищується число червоних кров'яних тілець, провокуючи патології дихальних шляхів.
  4. Вади серця. Небезпека розвитку даних патологій – змішування артеріальної та венозної крові. Коли це відбувається, то може транспортування до тканин кисню. Для компенсації кістковий мозок посилено виробляє червоні кров'яні тільця.
  5. Хвороба Вакеза (еритремія). Захворювання викликане пухлиною гемопоетичних органів. При її утворенні відбувається активація інших паростків кровотворення, а це призводить до розвитку тромбо - або лейкоцитозу.

Причини підвищених еритроцитів в крові у дитини

Якщо у маленьких пацієнтів висока концентрація кров'яних тілець не викликані фізіологічними факторами, то лікарі небезпідставно можуть передбачати негативні причини. Серед них нерідко спостерігається пасивне куріння, яке зустрічається в сім'ях, де батьки потурають цією шкідливою звичкою. Організм дитини самостійно намагається компенсувати нестачу кисню. Причини підвищених еритроцитів в крові у дитини патологічної природи:

  • захворювання кісткового мозку;
  • ожиріння;
  • вроджений порок серця;
  • захворювання легенів;
  • тривале зневоднення організму;
  • хвороби крові;
  • онкологія нирок, печінки.

Причини підвищених еритроцитів в крові у жінок

Статистика останніх десятиліть показує збільшення захворювань серед жінок бронхіальною астмою та іншими патологіями органів дихання. Ці хронічні хвороби стають причиною збільшення числа червоних тілець. Особливо страждають захворюваннями дихальної системи палять представниці прекрасної статі. В інших випадках причинами підвищених еритроцитів в крові у жінок є такі хвороби:

  • туберкульоз;
  • пневмонія;
  • обструктивна хвороба легень (хронічна);
  • емфізема легень;
  • обструктивний бронхіт (хронічний).

Підвищені еритроцити в крові у чоловіків

Збільшення червоних кров'яних тілець може провокувати регулярне вживання неякісної питної води або отримання високої дози радіації. Якщо представник сильної статі працює на шкідливому виробництві або в дуже жарких умовах, то це теж збільшує кількість червоних клітин. Підвищені еритроцити в крові у чоловіків можуть бути симптомами таких захворювань, як:

  • еритремія;
  • онкологія;
  • інфекційні хвороби;
  • порушення роботи кори надниркових залоз;
  • серцево-судинні патології;
  • порушені функції дихання;
  • підвищена в'язкість крові.

Лікування эритроцитоза

Радикальна терапія зводиться до усунення патології, викликала поліцитемію. На всіх етапах лікування основним завданням лікаря є зменшення кількості еритроцитів і необхідність перешкоджання утворення тромбів, не викликаючи анемію. Такий результат може бути отриманий за допомогою еритроцитаферезу – процедури, при якій з крові пацієнта видаляється надлишок червоних кров'яних тілець. Лікування эритроцитоза проводиться і симптоматично. Раніше робили кровопускання, а зараз гематологи застосовують призначення цитостатичних препаратів (Нимустин, Бусульфан).

Як знизити еритроцити в крові народними засобами

Оскільки рівень червоних тілець – це важливий показник здоров'я, то при перевищенні норми необхідно звертатися до лікаря. Без консультації фахівця самостійно підвищити їх обсяг навіть не варто намагатися. Лікар може порадити знизити еритроцити в крові народними засобами шляхом регулювання клітинного кислотно-лужного балансу. Коригування раціону дозволяє досягти рівноваги. З меню слід прибрати цукор, манну крупу, рафіновані продукти, ковбасу, консерви. Корисні:

  • овочі;
  • коренеплоди;
  • трав'яні чаї;
  • бобові;
  • сир;
  • сир;
  • риба;
  • нежирне м'ясо.

Відео: Збільшення еритроцитів у крові

Що означає підвищення лейкоцитів в аналізі крові? - Доктор Комаровський

Відгуки

Марія, 34 рокиУ сина був легкий кашель і іноді з'являлося носова кровотеча. Я думала, що у нього анемія і звернулася до педіатра. Нас направили здати аналіз на кров. Результат показав високий вміст кров'яних тілець. Лікар сказав, що це від дефіциту вітамінів групи B. Прописав полівітамінний комплекс, після чого повторний аналіз показав норму.
Олександра, 28 роківКоли чоловік отримав опік великої площі поверхні шкіри, у нього з'явилися червоні кров'яні тільця вище прийнятої норми. Ситуація вимагала термінового лікування, інакше одужання затяглося б. Лікар призначила кисневі інгаляції. Приблизно тиждень чоловік дихав киснем, після чого еритроцитоз відступив, а загоєння шкіри пішло швидше.
Валерій, 31 рікБатькові поставили діагноз – поліцитемія. Лікар прописала Гидроксикарбамид і сказала, що пити його треба довічно, щоб утримувати норму червоних клітин крові. Інший фахівець призначив 2 сеансу кровевыведения (эксфузии) і підтвердив лікування Гидроксикарбамидом. При постійній терапії кров'яні тільця завжди у батька знаходяться на належному рівні.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!