Що таке аланінамінотрансфераза в аналізі крові - норма і розшифровка результатів печінкової проби

Сукупна назва ферментів всередині клітин називається «трансаминаза». Дані білкові структури утворюються за допомогою порушення цілісності клітин, тому збільшення їх кількості буває при гепатитах, при інфаркті міокарда і інших хворобах. У медичній практиці для лабораторної діагностики застосовуються особливі позначення маркерних ферментів. Вони допомагають виявити наявність захворювання до його явного прояву. Наприклад, порушення роботи печінки до появи жовтяниці.

Що таке АЛТ в крові

Ендогенний фермент, який знаходиться у всіх клітинах організму називається аланінамінотрансфераза (alt) з групи трансфераз. АЛТ в крові відноситься до підгрупи амінотрансфераз. Що таке аланінамінотрансфераза? Переважна кількість alt розташовуються на нирках і печінці людини, менше – на серці та м'язах. Маркерними ферментами печінки виступає АлАТ в крові, а для міокарда – АСТ. Трансамінази відносяться до індикаторним, тобто вони збільшують свою активність за рахунок пошкодження тканини при загибелі, руйнування клітин з подальшим виходом.

АЛТ в крові - норма

За допомогою біохімічного аналізу (інша назва печінкові проби) визначається кількість змісту alt в одиницях на літр. У дорослих норма АЛТ в крові становить 28 – 190 ммоль (0,12–0,88). Показник АСТ дорівнює 28 – 125 ммоль (0,18–0,78). Білкові структури синтезуються внутрішньоклітинно в результаті цитолізу, тому в людини їх повинно бути мало. Якщо виявлений високий рівень білків, то можна говорити про існування захворювання.

АЛТ - норма у жінок в крові

Правильними результатами у здорової жінки вважаються від 20 до 34 од./л (0,5 – 1,5 мкмоль). Показник АсАТ – до 31 од./л. Відхилення від норми АЛТ в крові у жінок може статися внаслідок прийому оральних контрацептивів, таблеток парацетамолу, варфарину, аспірину), препаратів, що містять ехінацею і валеріану. При вагітності результат аналізу покаже високе значення. Перед здачею аналізів слід відмовитися від внутрішньом'язових ін'єкцій і фізкультури, так як результати можуть виявитися неправдивими.

АЛТ - норма у чоловіків у крові

Білкові структури необхідні для прискорення роботи біохімічних процесів. Норма АЛТ в крові у чоловіків – до 45 од./л (0,5 – 2 мкмоль). Кількість маркерних ферментів АСТ має бути до 41 од./л. Алкоголізм, опіки, сонячні удари, отруєння грибами – все це є причиною невідповідності нормальному показнику аланінамінотрансфераза. Недолік вітаміну B6 викликає проблеми з пам'яттю, порушення роботи органів, занепад розумової діяльності, підвищення показника АСТ.

АЛТ - норма дітей

Прочитавши статтю «АЛТ аналіз крові - що це», батьки захочуть перевірити показник своєї дитини. Результат може показувати відхилення від норми АЛТ у дітей з-за нерівномірного росту дитини. Показники відрізняються виходячи з віку. З плином часу кількість білкових структур стабілізується і стане близьким до нормального. Якщо є великі відхилення, то тут не винен юний вік. Слід звернутися до лікаря. Дитячі нормальні результати аналізу:

Вік дитиниОд./л.
у новонароджених49
для дітей до півроку56
від півроку до року54
від року до трьох роківТридцять три
від 3 до 6 років29
у 12 років39

Підвищений АЛТ в крові

Незначне невідповідність нормальним результатами аналізу вважається прийнятним. Збільшена кількість білкових структур визначає ступінь: легку (збільшення перевищує норму в 5 раз), середню (10 разів), високу (20 разів). Якщо на момент здачі аналізу були дотримані всі умови (виключений алкоголь, препарати, фізичні навантаження), то підвищення АЛТ в крові свідчить про наявність наступних захворювань:

  • серцеві захворювання, інфаркт міокарда (міокардит);
  • гострі вірусні гепатити;
  • токсичне ураження печінки;
  • злоякісні пухлини, метастази (рак печінки);
  • краш-синдром (руйнування скелетних м'язів);
  • панкреатит.

Знижений АЛТ в крові

Недолік вітаміну B6 і дефіцит фолієвої кислоти можна виявити при здачі аналізу на кількість білків аланінамінотрансфераза. Результат буде перебувати нижче нормальної позначки медичного аналізу. Знижений АЛТ в крові також свідчить про запальних процесах печінкових клітин. При цирозі печінки здорові клітини майже або зовсім відсутні, тому рівень аланінамінотрансферази буде знижений.

Як знизити АЛТ в крові

Зменшити кількість вмісту білкових молекул можливе лише при усуненні причини відхилення від норми. Потрібно пройти обстеження і пролікувати пошкоджений орган. Якщо лікування ефективне, то показник аланінамінотрансфераза стабілізується. Знизити АЛТ в крові допоможуть ліки, прописані спеціалізованим лікарем. Серед таких препаратів: дюфалак, хефитол, гептрал. Вони відносяться до ліків з серйозними наслідками, тому до прийому необхідно ознайомитися з протипоказаннями.

Відео: що таке АЛТ в аналізі крові

Про аналіз крові АСТ і АЛТ

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!