Портальна гіпертензія - лікування, ознаки та діагностика захворювання

Функції внутрішніх органів дуже часто недооцінені. Багато відомо про важливість роботи серця, мозку та нирок, але майже нічого – про не менш життєво необхідних печінці або селезінці. Печінка фільтрує токсини, очищаючи тим самим кров, а селезінка виробляє антитіла, захищаючи організм від бактерій.

Що таке портальна гіпертензія

Функція кровоносної системи – основна. Це постачальник всіх важливих речовин до внутрішніх органів. Протилежне властивість – допомога у фільтрації токсичних продуктів розпаду, перенесення їх до чергового «очистительному цеху». Якщо основні канали будуть перекриті, з'явиться патологія, відхилення від нормального робочого процесу. Портальна гіпертензія – це порушення тиску кровотоку, найчастіше внаслідок утрудненою прохідності крові через печінку. Чим це загрожує?

У кровотоку немає вбудованого обмежувача, і він постійно виконує добову норму праці. Кров почне прокладати собі нове русло, в обхід закупоренному проходу, щоб намагатися вчасно встигнути забезпечити організм всім необхідним. Це може викликати таке захворювання – варикозне розширення вен черевної порожнини, нижньої третини шлунка і стравоходу.

Так з'являються зайві венозні вузли, крім цього, кров пропускає головний очисний пункт – печінка, яка повинна провести фільтрацію шкідливих речовин. Далі неочищена кров змішується з очищеної і збагаченої мікроелементами і вітамінами артеріальною кров'ю, тим самим забруднюючи її. Це є початком захворювання всього організму.

Класифікація портальної гіпертензії

В залежності від місця блокування кровообігу виділяється наступна сегментарна класифікація портальної гіпертензії:

  • Надпечінкова форма виявляє себе утрудненим відтоком крові з неураженої печінки. Це тягне за собою підвищення тиску всередині і навколо органу, що призведе до кровотечі з варикозно-розширених вен. Внаслідок цього починає розвиватися печінкова гіпертензія.
  • Внутрипеченочная форма часто пов'язана безпосередньо з цирозом печінки.
  • Підпечінкова форма характеризується збільшенням селезінки і розвитком лейкопенії (зменшенням кількості продукуються лейкоцитів), патологічним виділенням селезінкової слизу.
  • Змішана, запечінкова форма виникає як поєднання кількох названих чинників, наприклад, викликає ускладнення у вигляді тромбозу, тромбоцитопенії в різних відділах самого органу, або прилеглих до нього судинах або венах.

Причини портальної гіпертензії

Різноманіття причин портальної гіпертензії часто можуть вказувати на симптом якогось іншого захворювання. Деякі пов'язані безпосередньо з поразкою самої печінки: цироз, ушкодженням печінкової паренхіми (особливим складом тканин і клітин в органі). Виявляють гепатит, пухлини, отруєння медикаментами, алкоголем. Деякі хвороби можна віднести до ураження селезінки, жовчного міхура, підшлункової залози або перебоїв роботи серця – звичайної гіпертонії. Навіть гельмінтоз (зараження паразитами) може стати причиною виникнення захворювання.

Симптоми портальної гіпертензії

Пацієнта спочатку турбують загальні симптоми нездужання. Вони проявляють себе як диспепсія (розлад травної системи), метеоризм, нестійкий стілець, біль у правому підребер'ї, втомлюваність, загальна слабкість та погіршення апетиту. У деяких випадках фіксують збільшення живота і поява набряків гомілок.

Ознаки портальної гіпертензії запущеного характеру будуть виражені кровотечею шлунка або прямої кишки, «роздуванням» в обсягах черевної порожнини схожою на набряклість, желтушность шкіри, нудотою «кавовою гущею» (коли в блювотної маси присутня кров). Підвищується температура тіла, особливо яскраво виражена у дитини, може досягати 40°С.

Діагностика портальної гіпертензії

При цілеспрямованому огляді, коли у лікаря є підозри на один з діагнозів, обстеження допоможе точно визначити: у якому місці відбулося порушення кровотоку, форму і колір прилеглих органів. Діагностика портальної гіпертензії буде включати в себе наступний спектр досліджень, разом зі здачею необхідних аналізів:

  • УЗД (ультразвукове дослідження);
  • доплерографія;
  • рентгенологічне дослідження;
  • МРТ (магнітно-резонансна томографія);
  • комп'ютерна томографія;
  • ангіографія;
  • ендоскопічне дослідження;
  • лабораторні методи дослідження.

Повна діагностика покаже, наскільки збільшені внутрішні органи, яким є стан печінки, селезінки. Лікар дізнається, відбулося витончення, витримує слизова навантаження. Перевіряється наявність тромбозів, ущільнень вен і судин, ознаки запалення, анемії. Лікар ретельно вивчить прохідність крові по каналах, скільки слизу і жовчі виділяється. УЗД-ознаки портальної гіпертензії обрисуют детальну картину. На підставі даних лікар зможе оцінити ситуацію і призначить відповідне лікування.

Лікування портальної гіпертензії

Виділяють чотири стадії патогенезу (розвиток та перебіг хвороби) – початкову, помірну, виражену і ускладнену. На кожній з них лікування портальної гіпертензії буде варіюватися в залежності від стану, в якому його виявив лікар. Десь з проблемою зможуть впоратися звичайні сечогінні препарати, десь знадобиться відкачувати рідину, аж до хірургічної корекції, або зовсім може дійти до операції.

Хірургічне лікування портальної гіпертензії

Оперативне лікування портальної гіпертензії призначається в самих запущених випадках, при ризики ускладнень. Показаннями для цього виду лікування будуть варикозні розширення вен в стравоході, внутрішні кровотечі, надмірна кількість слизу, асцит (скупчення рідини в черевній порожнині). Серед методів хірургії найпопулярнішими є шунтування, часткове видалення ураженого органу або вени, трансплантація печінки. Смертність після першої кровотечі – більше 50%, цей показник високий і плачевний.

Лікування портальної гіпертензії народними засобами

Ні в якому разі народне лікування портальної гіпертензії не можна вважати заміною повноцінного огляду профільного спеціаліста. Воно може бути використано в якості профілактики, як допоміжний засіб, що супроводжує основного лікування, призначеного лікарем. Основою буде вживання продуктів, які допомагаю печінки справлятися з інтоксикацією, зміцнюючи її і загальний стан імунітету. Сюди ж приписується тотальна щадна дієта – відмова від жирної і смаженої їжі, зменшення білка в раціоні і солі.

Основні рецепти для допомоги печінки при гіпертензії:

  • настої з обліпиховою листя, ягід (необмежено);
  • обліпихова олія (1,5 ст. л. за добу);
  • глодовий чай (ст. л. плодів на ст. окропу);
  • свіжий картопляний сік.

Ускладнення портальної гіпертензії

На більш пізній стадії гіпертензії виділяють печінкової та селезінкової недостатність, цироз. При початку кровотечі з-за варикозного розширення вен стравоходу зростає відсоток повторного виникнення крововиливу. Ускладнення портальної гіпертензії пов'язані із величезними ризиками, де важливо вчасно зреагувати, щоб надати невідкладну допомогу. Зволікання може коштувати людського життя.

Відео: синдром портальної гіпертензії

Портальна гіпертензія. Про що кричить голова Медузи Горгони

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!