Холестерин - норма у жінок з віком у таблиці

Хімічний склад крові формує стан здоров'я людей. Його порушення викликає ряд рецидивів, що потребують госпіталізації. З віком особливо «примхливим» стає холестерин. Концентрація ліпідних клітин коливається залежно від ряду передумов. Норма холестерину для жінок обумовлена віковою категорією пацієнтки.

Норма холестерину в крові у жінок

Один з лідируючих по частоті вивчення показник обумовлюється рядом факторів. Це вік, хвороби жіночого організму, наявність вагітності, адаптація імунної системи, погана спадковість. Норма холестерину в крові у жінок систематично змінюється з віком. Для наочності допустимі межі попереджувально оформлені у вигляді таблиці. Щоб контролювати хімічний склад, потрібно систематично з урахуванням віку здавати порції крові на біохімічне дослідження.

Після 40

Кожному віку властиві свої межі. Наприклад, норма холестерину у жінок після 40 років обмежується значеннями 3,9-6,6 ммоль/літр. Ці цифри аналізу не повинні вважатися еталоном, в реальних клінічних картинах про стан здоров'я жінки фахівці судять відразу по комплексу показників з висновку лабораторії. Допустимий межа для цього віку ліпопротеїдів низької щільності досягає 1,9-4,5 ммоль до 1 л, високої щільності – 0,89-2,29 ммоль до 1 л. Інші цифри, отримані лабораторними методами, вивчаються окремо.

Після 50 років

Недоцільно брати за основу минулі результати біохімічного аналізу, адже з роками норма холестерину для жінок після 50 років змінюється. Пояснюється це серцевими патологіями, зниженням судинної проникності, втратою стінками колишньої еластичності, специфікою харчування і внутрішніми патологіями організму старшого віку. Тому отримані результати не повинні насторожувати – просто відтепер системи функціонують по-новому. Загальний відповідь в цьому віці – в 1 літрі повинно бути 4,3-7,5 моль речовини.

Після 60

Аналізи здають і пенсіонерки, які ретельно контролюють загальний стан. Норма холестерину у жінок після 60 років враховує не тільки стандарти, але і перебіг хронічних захворювань, інші діагнози. В ідеалі повинно бути 4,45-7,7 ммоль на 1 л, більш високі значення коригуються медикаментозно. Норми ЛПВЩ – 0,98-2,38 ммоль/л, ЛПНЩ – 2,6-5,8 ммоль. Якщо необхідно зменшити отримані значення, пацієнтці потрібен комплексний підхід. Скільки потрібно лікуватися, щоб зафіксувати нормальний рівень холестерину в крові у жінок, краще запитати медиків.

Холестерин у вагітних – норма

Показання хімічного складу крові майбутніх матусь мають окремі нормативи, що зумовлено подвійним кровотоком, ваговою категорією, віком, надмірним навантаженням на організм. Норма холестерину в крові у вагітних жінок 25-30 років досягає 3,3-5,8 ммоль на літр. Це показник першого триместру, а для наступних двох вміст тригліцеридів збільшується вдвічі. Якщо вагітність настала після 40 років, холестерин в нормі у жінок наближений до позначки 4-7 ммоль на 1 л. З зростанням терміну навіть у здоровому організмі показник збільшується вдвічі.

Норми холестерину в крові у жінок – таблиця

Здавати кров на біохімію для підбору профілактичних заходів рекомендовано кожен рік. Це призводить до своєчасного розпізнання хвороби в організмі. Якщо цікаво, яка норма холестерину актуальна, нижче складена таблиця із зазначенням віку жіночого організму. Отримані значення не варто сприймати як абсолютні, оскільки концентрація ЛПВЩ і ЛПНЩ може змінюватися під впливом провокуючих факторів. Значення для дорослих:

Вік жінки, рік

Оптимальний показник, ммоль/л

20-25

3,2-5,7

30-35

3,4-6,1

40-45

3,8-6,4

55-60

4,2-7,6

65-70

4,8-7,4

Як знизити холестерин в крові до норми

Коли ЛПВЩ і ЛПНЩ по віковій категорії не відповідають значенням, патологічно завищені, потрібно вжити заходів, щоб стабілізувати показник. Перед тим як холестерин привести в норму, необхідна консультація медика: це стосується і чоловіків. Важливо з'ясувати, що потрібно робити і як домогтися значень у зазначених межах. Відомо кілька методів боротьби з підвищеним, порушеним рівнем холестерину. Це:

  • прийом фібратів, статинів, нікотинової кислоти, пробукола;
  • зміна добового раціону для стабілізації рівня жирів;
  • використання коштів альтернативної медицини;
  • корекція ваги з усуненням з меню шкідливих речовин, напівфабрикатів;
  • нормалізація роботи кишечника.

Скільки може бути ЛПНЩ і ЛПВЩ за віком, вже відомо. Варто пам'ятати, що генетично передається і високий холестерин – норма у жінок з віком може відрізнятися від стандартів, не стаючи симптомом хвороб. Не виключено, що норма з віком не відповідає актуальним значенням для здорового організму з-за генетичних характеристик.

Відео

Що таке хороший і поганий холестерин? Холестерин норма.

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!