Що таке вроджений імунітет - механізми і види. Фактори вродженого імунітету

Захисною реакцією або імунітетом називається відповідь організму на зовнішню небезпеку і подразники. Безліч чинників в тілі людини сприяють його захисту від різних хвороботворних організмів. Що таке вроджений імунітет, як відбувається захист організму і в чому полягає її механізм?

Вроджений і набутий імунітет

Саме поняття імунітету пов'язано з еволюційно набутими здібностями організму перешкоджати потраплянню в нього чужорідних агентів. Механізм боротьби з ними різний, так як види і форми імунітету відрізняються своїм різноманіттям і характеристиками. За походженням і формування захисний механізм може бути:

  • вроджений (неспецифічний, природний, спадковий) – захисні фактори в тілі людини, які були сформовані еволюційно і допомагають боротися з чужорідними агентами з самого початку життя; також даний вид захисту зумовлює видову несприйнятливість людини до захворювань, які притаманні тваринам, рослинам;
  • набутий – захисні фактори, які формуються в процесі життя, може бути природним і штучним. Природна захист формується після перенесеного впливу, внаслідок чого організм здатний набувати антитіла до даного небезпечного агенту. Штучна захист пов'язана з введенням в організм готових антитіл (пасивна) або ослабленою форми вірусу (активна).

Властивості вродженого імунітету

Життєво важливою властивістю вродженого імунітету є постійна наявність в організмі природних антитіл, які забезпечують первинну реакцію на вторгнення патогенних організмів. Важлива властивість природної реакції – система компліменту, яка являє собою комплекс білків у крові, які забезпечують розпізнавання і первинну захист від чужорідних агентів. Дана система виконує наступні функції:

  • опсонізація – процес приєднання елементів комплексу до пошкодженій клітині;
  • хемотаксис – сукупність сигналів за допомогою хімічної реакції, яка залучає інші імунні агенти;
  • мембранотропный пошкоджуючий комплекс – білки компліменту, які руйнують захисну мембрану опсонизированных агентів.

Ключове властивість природної реакції – первинна захист, внаслідок якої організм може отримати інформацію про нові для нього чужорідних клітин, внаслідок чого створюється вже набутий відповідь, який при подальшому зіткненні з аналогічними патогенами буде вже готовий для повноцінної боротьби, без залучення інших факторів захисту (запалення, фагоцитозу тощо).

Формування вродженого імунітету

Неспецифічний захист є у кожної людини, вона закріплена генетично, здатна передаватися у спадок від батьків. Видовий особливістю людини є те, що він не сприйнятливий до ряду хвороб, характерних для інших видів. Для формування вродженого імунітету важливу роль відіграє внутрішньоутробний розвиток і грудне вигодовування після народження. Мати передає дитині важливі антитіла, які закладають основу його перших захисних сил. Порушення формування природного захисту може призвести до иммунодефицитному станом через:

  • впливу випромінювання;
  • хімічних агентів;
  • хвороботворних організмів у період внутрішньоутробного розвитку.

Фактори вродженого імунітету

Що таке вроджений імунітет і в чому полягає механізм його дії? Сукупність загальних факторів вродженого імунітету покликані створити певну лінію захисту організму від чужорідних агентів. Дана лінія складається з декількох захисних бар'єрів, які вибудовує організм на шляху патогенних мікроорганізмів:

  1. Епітелій шкіри, слизові оболонки – первинні бар'єри, які мають колонізаційної резистентності. Внаслідок проникнення патогена розвивається запальна реакція.
  2. Лімфатичні вузли – важлива захисна система, яка бореться з патогеном до впровадження його в систему кровообігу.
  3. Кров – при попаданні інфекції в кров розвивається системний запальний відповідь, при якому задіюються спеціальні формені елементи крові. Якщо мікроби не гинуть в крові – інфекція поширюється на внутрішні органи.

Клітини вродженого імунітету

Залежно від механізмів захисту буває гуморальний і клітинний відповідь. Сукупність гуморальних і клітинних чинників створюють єдину систему захисту. Гуморальна захист – відповідь організму в рідинному середовищі, позаклітинному просторі. Гуморальні фактори вродженого імунітету поділяються на:

  • специфічні – імуноглобуліни, які виробляють В-лімфоцити;
  • неспецифічні – секрети залоз, сироватка крові, лізоцим, тобто рідини, що володіють антибактеріальними властивостями. До гуморальним чинникам відносять систему компліменту.

Фагоцитоз – процес поглинання чужорідних агентів, відбувається за допомогою клітинної активності. Клітини, які беруть участь у відповіді організму поділяються на:

  • Т-лімфоцити – довгоживучі клітини, які поділяються на лімфоцити з різними функціями (натуральні кілери, регулятори та ін);
  • В-лімфоцити – продукують антитіла;
  • нейтрофіли – містять антибіотичні білки, мають рецептори хемотаксису, тому мігрують до місця запалення;
  • еозинофіли – беруть участь у фагоцитозі, відповідають за знешкодження гельмінтів;
  • базофіли – відповідають за алергічну реакцію у відповідь на подразники;
  • моноцити – спеціальні клітини, які перетворюються в різні види макрофагів (кісткової тканини, легенів, печінки і т. д.), володіють безліччю функцій, у т. ч. фагоцитоз, активізація компліменту, регулювання процесу запалення.

Стимулятори клітин вродженого імунітету

Останні дослідження ВООЗ свідчать, що майже у половини населення планети важливі імунні клітини – натуральні кілери, які знаходяться в дефіциті. З-за цього люди частіше схильні до інфекційних, онкологічних захворювань. Однак є спеціальні речовини, які стимулюють активність кілерів, до них відносяться:

  • імуномодулятори;
  • адаптогени (загальнозміцнюючі речовини);
  • трансферфакторные білки (ТБ).

Найбільшою ефективністю володіють ТБ, стимулятори клітин вродженого імунітету даного виду були виявлені в молозиві і яєчному жовтку. Дані стимулятори широко використовують в медицині, їх навчилися виділяти з природних джерел, тому трансферфакторные білки зараз знаходяться у вільному доступі у вигляді медичних препаратів. Їх механізм дії спрямований на відновлення пошкоджень у системі ДНК, налагодження імунних процесів видовий особливості людини.

Відео: вроджений імунітет

Вроджений імунітет. Материнський подарунок

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!