Імунна система людини та її органи

На здоров'я людини впливають різні фактори, але однією з головних є імунна система. Вона складається з безлічі органів, що виконують функції захисту всіх інших складових від зовнішніх, внутрішніх несприятливих чинників, протистоїть хворобам. Важливо підтримувати імунітет в порядку, щоб послабити шкідливі впливи ззовні.

Що таке імунна система

У медичних словниках і підручниках говориться, що імунна система – це сукупність складових її органів, тканин, клітин. Всі разом вони утворюють комплексний захист організму від захворювань, а також винищують вже потрапили в тіло чужорідні елементи. Властивості її полягають у перешкоджанні проникнення інфекцій у вигляді бактерій, вірусів, грибків.

Функції імунної системи вважаються:

  • давати, зберігати сталість внутрішнього середовища в організмі;
  • підтримувати вроджений клітинний, гуморальний імунітет;
  • встановлювати несприйнятливість до паразитів, стороннім факторів, які можуть призвести до збоїв роботи організму на генетичному рівні.

Центральні та периферичні органи імунної системи

З'явившись як помічник в боротьбі за виживання у багатоклітинних організмів, імунна система людини та її органи стали важливою складовою всього тіла. Вони з'єднують органи, тканини, захищають організм від чужорідних на генному рівні клітин, речовин, що надходять ззовні. За своїми параметрами функціонування імунна система аналогічна нервової. Подібністю є і пристрій – система імунітету включає в себе центральні, периферичні складові, що реагують на різні сигнали, що включають велику кількість рецепторів, що володіють специфічною пам'яттю.

Центральні органи імунної системи

  1. Червоний кістковий мозок є центральним органом, що підтримує імунітет. Він являє собою м'яку губчасту тканину, розташований всередині кісток трубчастого, плоского типу. Його головним завданням вважається виробництво лейкоцитів, еритроцитів, тромбоцитів, утворюють кров. Примітно, що у дітей цієї речовини більше – всі кістки містять червоний мозок, а у дорослих – тільки кістки черепа, грудної клітки, ребра, малий таз.
  2. Вилочкова залоза або тимус розташована за грудиною. Вона виробляє гормони, що підвищують кількість Т-рецепторів, експресію В-лімфоцитів. Від віку залежить розмір, активність залози – у дорослих вона менша за розміром і значенням.
  3. Селезінка – третій орган, зовні нагадує великий лімфатичний вузол. Крім зберігання крові, її фільтрації, збереження клітин, вважається вмістилищем лімфоцитів. Тут руйнуються старі неповноцінні кров'яні клітини, що утворюються антитіла, імуноглобуліни, відбувається активація макрофагів, підтримується гуморальний імунітет.

Периферичні органи імунної системи людини

Лімфатичні вузли, мигдалики, апендикс відносяться до периферичних органів імунної системи здорової людини:

  • Лимфоузлом називається овальне утворення, що складається з м'яких тканин, розмір якого не перевищує сантиметри. У ньому міститься велика кількість лімфоцитів. Якщо лімфовузли прощупуються, видно неозброєним оком, це свідчить про запальний процес.
  • Мигдалини теж являють собою невеличкі скупчення лімфоїдної тканини у формі овалу, знайти їх можна в глотці порожнини рота. Їх функція – захист верхніх дихальних шляхів, постачання організму потрібними клітинами, формування мікрофлори у роті, на небі. Різновидом лімфоїдної тканини є Пейєрові бляшки, розташовані в кишечнику. В них дозрівають лімфоцити, формується відповідь імунітету.
  • Апендикс довгий час вважався рудиментарним вродженим відростком, не потрібне для людини, але це виявилося не так. Це важлива імунологічна складова, що включає в себе велику кількість лімфоїдної тканини. Орган бере участь у виробництві лімфоцитів, зберіганні корисної мікрофлори.
  • Ще однією складовою периферичного типу вважається лімфа або лімфатична рідина без кольору, містить безліч білих кров'яних тілець.

Клітини імунної системи

Важливими складовими щодо забезпечення імунітету є лейкоцити, лімфоцити:

  • Лейкоцити відповідають при контакті з чужорідними агентами, утворюють специфічні антитіла в крові, інші види собі подібних клітин – фагоцити, базофіли, еозинофіли. Всі ці клітини визначають шкідливі речовини, коли вони порушують первинні бар'єри, знищують їх шляхом заковтування, перетравлення. Якщо чужорідне тіло велике (пухлинні клітини, паразити), то лейкоцити виділяють особливу речовину, їх знищує.
  • Головними «солдатами» імунної системи є лімфоцити, що знищують інфіковані, пухлинні, хворі клітини, чужорідні організми. Вони діляться на В і Т види, які проходять своєрідне «навчання» від здорового організму з розрізнення статусу сторонніх білків від своїх, що виробляються іншими тканинами. При збої функції відмінності своїх і чужих клітин лімфоцити атакують власні тканини, руйнуючи їх, як чужорідні.

Як працюють органи імунітету

Складно влаштована імунна система людини та її органи працюють на генному рівні. Кожна клітина має своїм генетичним статусом, який органи аналізують при проникненні в організм. У разі розбіжності статусу включається захисний механізм вироблення антигенів, які є специфічними антитілами для кожного виду проникнення. Антитіла зв'язуються з патологією, ліквідуючи її, клітини спрямовуються до продукту, знищують його, при цьому можна бачити запалення ділянки, потім утворюється гній з загиблих клітин, який виходить з кровотоком.

Алергія є однією з реакцій вродженого імунітету, при якій здоровий організм знищує алергени. Зовнішніми алергенами вважаються харчові, хімічні, медичні засоби. Внутрішні – власні тканини зі зміненими властивостями. Це можуть бути мертві тканини, тканини з впливами бджіл, пилку. Алергічна реакція розвивається послідовно – при першому впливі алергену на організм накопичуються антитіла без втрат, а при наступних – реагують симптомами висипання, пухлини.

Як підвищити імунітет людини

Для стимулювання роботи імунної системи людини та її органів потрібно правильно харчуватися, вести здоровий спосіб життя з фізичними навантаженнями. Потрібно включити в раціон овочі, фрукти, чай, проводити загартовування, регулярно гуляти на свіжому повітрі. Додатково поліпшити роботу гуморального імунітету допоможуть неспецифічні імуномодулятори – лікарські препарати, які можна придбати за рецептом лікаря в період епідемій.

Відео: імунна система організму людини

Тіло людини. Імунна система.

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!