Кандидозний вульвіт - причини виникнення у жінок, симптоми, діагностика і методи лікування

При появі перших симптомів кандидозного вульвіту у жінок лікування має відбуватися негайно, інакше патологія доставляє неприємні відчуття, робить пацієнтку нервовою і дратівливою. В результаті запалення зовнішніх статевих органів присутній набряклість, свербіж, печіння і почервоніння. Щоб позбутися від неприємних симптомів, кандидозний вульвовагініт лікується за участю протигрибкових препаратів.

Що таке кандидозний вульвіт

Інфекційне захворювання, яке супроводжується стихійним ураженням слизових оболонок вульви і піхви, в сучасній гінекології називається кандидозний вульвіт або молочниця на статевих губах. Характерний недуга може розвиватися в будь-якому віці, маленькі діти теж потрапили в групу ризику. Якщо прогресує порушення мікрофлори, патологічний процес ускладнюється іншими шкідливими бактеріями і вторинними інфекціями. Ефективне лікування вульвіта починається з пошуку збудника захворювання, усунення патогенних факторів.

Симптоми

Запалення зовнішніх статевих органів починається з видимого почервоніння і набряклості піхви, присутній гострий дискомфорт при сечовипусканні, відчутна хворобливість після кожного походу в туалет. З такими рецидивуючими болями пацієнтці складно миритися, тому з позаплановим візитом до гінеколога не варто затягувати. З появою свербежу потрібно насторожитися, інші характерні ознаки кандидозного вульвіту (фото вогнищ патології є в мережі) представлені нижче:

  • припухлість інтимних зон;
  • хворобливість при статевому контакті;
  • проблема з сечовипусканнями (проявляється печінням, болем);
  • поява творожистых виділень;
  • патологічно знижений лібідо;
  • шорсткість внутрішньої поверхні статевих губ;
  • виразкові ураження та ерозії слизової.

Причини

Етіологією патологічного процесу є підвищена активність дріжджоподібних грибків, які потрапляють на слизову, стрімко розмножуються, порушуючи мікрофлору піхви. Так розвивається первинний вульвіт, як самостійна патологія. Клінічна картина зі вторинним вульвітов йде трохи інакше, оскільки рецидив є неприємним ускладненням основного хронічного захворювання. Патогенні фактори грибкового ураження зовнішніх статевих органів представлені нижче:

  • тривале переохолодження;
  • передменструальний синдром;
  • період менопаузи, клімакс;
  • антибактеріальна терапія;
  • ослаблений імунітет;
  • порушення правил інтимної гігієни;
  • порушення гормонального фону;
  • механічна, хімічна травма слизової;
  • стрес, емоційне потрясіння;
  • вагітність;
  • наявність хронічних інфекцій;
  • свищі з кишечника або сечовивідних шляхів.

Форми патології

Загострення молочниці пов'язано з надмірною активністю патогенного грибка, яка починається при появі сприятливих умов для патогенної флори. Залежно від перебігу патологічного процесу кандидозний вульвіт у жінок буває:

  1. Гострої форми. Вульвіт супроводжується набряком, гострим болем при походах в туалет, виразковими утвореннями, почервоніння зовнішніх статевих органів, сирнистими виділеннями.
  2. Хронічної форми. Симптоми вульвіта виражені слабо, переважає помірний свербіж, незначно підвищується температура тіла. Напади болю систематичні, особливо під впливом патогенних факторів.

Діагностика

Після гострого запалення вульви ефективне лікування консервативними методами починається з докладного обстеження в стаціонарі. Крім інструментального огляду гінекологом і збору даних анамнезу потрібно виконати такі лабораторні дослідження:

  • мазок з піхви на флору;
  • загальний аналіз крові;
  • дослідження калу на виявлення глистів;
  • біохімічний аналіз сечі;
  • кольпоскопія.

Чим лікувати кандидозний вульвіт

Ефективне лікування за участю медикаментів включає такі терапевтичні заходи: усунути патогенний фактор, проводити симптоматичну терапію для позбавлення від неприємної симптоматики, відновити мікрофлору піхви. Важливо клінічним шляхом визначити, що передує гострого запалення і виключити контакт з патогенними факторами. Інші цінні рекомендації представлені нижче:

  1. Місцевим лікуванням можна прибрати видимі симптоми кандидозного вульвіту, а за допомогою таблеток для прийому всередину знищити патогенну флору зсередини, тим самим прискорити процес одужання.
  2. Вогнища ураження рекомендується по кілька разів за добу обробляти місцевими антисептиками, але попередньо пересвідчитися у відсутності алергічної реакції на вибране ліки.
  3. Мультивітамінні і полівітамінні комплекси, натуральні антиоксиданти, імуностимулятори повинні бути присутніми в схемі інтенсивної терапії в якості допоміжного елемента консервативного лікування.

Мазі і крему

Для зовнішнього застосування при вульвите кандидозної лікарі рекомендують використовувати мазі, гелі, креми та розчини, які знімають запалення, прибирають свербіж і печіння. Це ефективний спосіб усунути грибок піхви, знизити його активність і запобігти подальшому появу з повторними рецидивами. Ось ефективні медичні препарати при вульвите:

  1. Макмірор комплекс. Це протигрибковий крем, який належить використовувати зовнішньо. Список протипоказань, побічних явищ мінімальний. Жінці при зовнішньому застосуванні належить по 2 – 3 г крему один раз на добу протягом 8 днів.
  2. Пімафуцин. Це ще один протигрибковий крем, яким належить змащувати запалені статеві губи вранці і ввечері. Для зовнішнього застосування краще ліки проти кандидозного вульвіту не знайти, але варто Пімафуцин недешево.

Свічки

Небезпечний грибок на статевих губах можна усунути за допомогою вагінальних супозиторіїв, фото яких разом з інструкціями переповнюють медичні сайти всесвітньої павутини. Ось надійні свічки з вираженим протигрибковим ефектом для домашнього використання:

  1. Тержинан. За допомогою спеціального аплікатора рекомендується вводити вагінально по 1 таблетці на ніч протягом трьох тижнів. Препарат недешевий, але ефективний при вульвите кандидозної.
  2. Еконазол. Згідно інструкції, при вульвите потрібно використовувати вагінально по 1 супозиторію перед сном протягом 3 днів. Після проведення процедури не рекомендується вставати. Переваги – швидкий ефект, недолік – ціна.

Таблетки

Гормональні препарати лікарі рекомендують в ускладнених клінічних картинах, частіше призначають таблетки з протигрибковим ефектом системної дії. Важливо уникати випадків передозування, не порушувати вимог освіченого фахівця, приписів в інструкції. Ось які медикаменти перорально доречні при вульвите кандидозної:

  1. Макмірор. Ці протимікробні засоби рекомендується використовувати по 1 таблетці тричі за добу протягом 7 – 10 днів. Також ці пігулки надійні при інфікуванні стафілококом, стрептококом.
  2. Флуконазол. Ці протигрибкові таблетки при вульвите кандидозної рекомендовані обом статевим партнерам повним курсом. Необхідно прийняти 1 капсулу, яка діє практично миттєво.

Народна медицина

Деякі пацієнтки при лікуванні кандидозного вульвіту більше довіряють методів альтернативної медицини, вважають їх максимально ефективними і безпечними для жіночого здоров'я. Починати народне лікування потрібно з дієтичного харчування, що виключає жирні, солоні і смажені страви. У додатку важливо не забувати про заходи інтимної гігієни, використовувати відвари цілющих трав – ромашки, календули, череди. Нижче представлені домашні рецепти від кандидозного вульвіту:

  1. Спринцювання содовим розчином для нормалізації Ph-середовища піхви. В 1 л теплої води розчинити 1 ст. л. харчової соди, 1 ч. л. йоду. Перемішати, склад використовувати двічі – вранці і ввечері протягом 14 днів.
  2. Сидячі ванночки з відвару звіробою. Потрібно заварити 1 ст. л. висушеної сировини на 2 склянки окропу, процідити і охолодити до кімнатної температури. Проводити водну процедуру бажано перед сном протягом тижня і довше.

Кандидозний вульвіт у вагітних жінок

Фото зазначеного захворювання засмучує неприємною симптоматикою, а неприємні відчуття роблять жінку нервовою і дратівливою. Особливо небезпечний кандидозний вульвіт для вагітних, які на тлі ослабленого імунітету вони потрапляють в групу ризику. Щоб уникнути ускладнень при виношуванні плоду і виключити інфікування новонародженого при проходженні по родових шляхах, лікарі рекомендують майбутньої матусі:

  • використовувати вагінальні свічки Поліжінакс курсом з 7 – 14 процедур (по 1 на ніч кожен день);
  • задіяти вагінальні таблетки Тержинан протягом 14 днів по 1 в піхву на ніч.

Профілактика

Кандидозного вульвіту може не бути, якщо жінка дотримується заходи профілактики і відповідально ставиться до своєї сексуального життя, інтимної гігієни. Інші профілактичні заходи представлені нижче:

  • вести здоровий спосіб життя;
  • загартовувати організм;
  • зміцнювати імунітет;
  • користуватися бар'єрними методами контрацепції.

Відео

Що таке кандидозний вагініт

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!