Хірургічний і вакуумний аборт - свідчення, підготовка, проведення та тривалість операції

Не для всіх дівчат вагітність є приводом для радості і щастя: бувають випадки, коли за медичними показаннями або з-за власного небажання мати дитину жінка наважується на аборт. Будь-який метод видалення плоду супроводжується ризиком ускладнень і може вплинути на репродуктивні функції пацієнтки, її здоров'я, причому, чим більше термін, тим травмонебезпечними процедура. Цим пояснюється, чому від жінки потрібно дізнатися про всі тонкощі й можливі наслідки переривання вагітності, а також, як роблять аборт, на яких термінах може проходити операція.

Що таке аборт

Це штучне переривання вагітності, яке роблять різними способами, від вибору способу залежить масштаб наслідків для здоров'я жінки. До практикуються сьогодні методів аспірації відносяться:

  • аборт за допомогою спеціальних препаратів;
  • вакуумне переривання вагітності;
  • хірургічне втручання.

Перші два способи переривання вагітності визнані ВООЗ менш травмуючими. Як правило, видалення ембріона відбувається на терміні до 12 тижнів, наступні процедури (на 12-18 тижня) називають пізніми абортами. Після 28 тижня переривання небажаної вагітності називають передчасними пологами. Кожен термін має на увазі проведення певної процедури. Тим не менш, універсального для всіх жінок способу перервати вагітність немає – для кожної пацієнтки підбирається оптимальний метод.

Свідчення

Процедура аборту повинна виконуватися виключно у спеціалізованих медичних установах. Для інвазивного медичного втручання діють наступні показники:

  1. Констатація загибелі або патологічних станів плода за результатами проведеного обстеження.
  2. Зважений вибір жінки. До 12 тижнів, відповідно до законодавства, вагітна дівчина має право робити аборт.
  3. Підтверджена позаматкова вагітність.
  4. Непередбачені небезпечні ускладнення для життя дитини або жінки, що виникли під час вагітності.
  5. Серйозні зміни стану здоров'я дівчини, які вимагають негайного лікування, що суперечить з вагітністю: необхідність провести операцію з трансплантації органів, хіміотерапію або променеву терапію на фоні онкологічного захворювання.
  6. Вагітність внаслідок зґвалтування. Згідно із законодавством, жінка має право перервати її аж до 22 тижня строку.

Протипоказання

Процедура проводиться виключно за рішенням жінки, однак існують фактори, що забороняють ті чи інші методи переривання вагітності. До протипоказань відносяться:

  • резус-конфлікт під час першої вагітності;
  • наявність інфекцій статевих шляхів в гострій формі (запалення матки, тощо);
  • термін, що перевищує 12 тижнів (за винятком медичний показань);
  • низька згортання крові;
  • гострі патології інших органів.

Як часто можна робити

Лікарі вважають це питання некоректним, а єдиним вірним відповіддю на нього – так часто, як витримує жіночий організм. Будь-який лікар, при цьому, розповість про шкоду аборту для здоров'я і порадить відмовитися від цієї міри, однак не всі можуть виконати дану рекомендацію з різних причин. Так, говорити про допустимій частоті процедури можна лише з точки зору мінімізації шкідливої дії цієї медичної процедури на організм дівчини.

Слід розуміти, що аборт роблять після повного відновлення здоров'я пацієнтки від попереднього переривання вагітності. Цей строк залежить від індивідуальних факторів:

  1. Загального стану здоров'я. Сон, харчування, прийом препаратів, фізичні або психоемоційні навантаження, стреси – все це впливає на швидкість відновлення.
  2. Віку. Чим старше жінка, тим повільніше відбуватися регенерація тканин і гірше справляється імунітет.
  3. Кваліфікації фахівця, який робив минулої процедуру.
  4. Види попереднього аборту. Після медикаментозної або вакуумної аспірації термін відновлення менше, ніж після хірургічної операції.
  5. Спадковості. Витривалість жінок залежить від генетичного потенціалу.

Який лікар робить

При наявності наявності медичних показань лікарі проводять процедуру за перериванні вагітності. Аспірації роблять у гінекологічних клініках, оснащених власною лабораторією. Перш, ніж проводити аборт потрібно здати ряд аналізів, що призначаються гінекологом (акушером), який вас попередньо оглядав і підтвердив факт вагітності. Проходити обстеження і робити аспірацію слід якомога раніше після затримки місячних.

Підготовка

Перш, ніж робити аспірацію, пацієнтку направляють на обстеження. Тільки на основі їх результатів лікар вирішує, чи припустимо проведення процедури. У підготовку входять такі діагностичні методики:

  • тести крові на ВІЛ, вірусні гепатити, сифіліс;
  • гінекологічний огляд;
  • біохімічний та загальний аналіз крові, аналіз сечі;
  • електрокардіографія;
  • коагулограма;
  • аналіз рівня хоріонічного гонадотропіну;
  • УЗД.

Як робиться

У деяких випадках легкий перебіг вагітності може придбати негативні наслідки – трапляється мимовільний аборт (відбувається викидень). Він може бути викликаний різними факторами, як правило, інфекціями, нервовими станами, неправильним способом життя, ускладненнями ряду захворювань, пр. Інші види переривання вагітності називаються штучними і передбачають стороннє втручання. При вирішенні жінки піти на це, ні в якому разі не можна самостійно проводити домашні аборти, оскільки при цьому ви поставите під загрозу своє життя і дитини.

Хірургічний аборт

Метод передбачає вишкрібання порожнини матки спеціальним інструментом для видалення плодового яйця при викидні або з метою зупинки вагітності. При хірургічному перериванні вагітності відбуваються ушкодження матки, що може спричинити сильну кровотечу, тим не менш, оперативне втручання вважається самим надійним методом аспірації.

Як роблять хірургічний аборт хірургічним методом? Процес відбувається на терміні між 6 і 12 тижнями. Показаннями для процедури є:

  • зачаття в результаті зґвалтування;
  • хвороба жінки, несумісні з вагітністю;
  • наркотична або алкогольна залежність;
  • небажання народжувати дитину;
  • зараження небезпечними вірусами, які передаються плоду або можуть вплинути на його розвиток;
  • прийом препаратів з тератогенним ефектом;
  • внутрішньоутробна смерть плода, вади його розвитку.

Не рекомендується вдаватися до процедури жінкам при першій вагітності. оскільки є високий ризик, що вишкрібання плода призведе до втрати репродуктивної функції. Як проходить аборт хірургічним методом? Проводиться втручання виключно в умовах стаціонару лікарні, при цьому перед процедурою лікар повідомляє жінці про можливий ризик і ускладнення. Оскільки під час аспірації проводиться видалення зі стінок матки епітелію, жінка відчуває біль. Щоб уникнути неприємних відчуттів, лікарі роблять аборт під загальним наркозом.

В шийку матки вводять спеціальний зонд, за допомогою якого її розширюють, отримуючи доступ до плодному яйцю. Залишки ембріона видаляють інструментом – кюреткой, а слизову оболонку ретельно вискоблюють. Інструментальний аборт триває від 15 до 30 хвилин. Оскільки даний метод є дуже ефективним, повторна процедура потрібна вкрай рідко. Після хірургічної аспірації, що передбачає анестезію, жінка деякий час залишається під наглядом медперсоналу (від кількох годин до 3 діб).

Вакуумний

Даний метод відноситься до категорії інструментальних і рекомендований ВООЗ як безпечний спосіб переривання вагітності на ранньому терміні (до 12 тижнів). Ефективність цієї процедури становить практично 100%, при цьому ймовірність безпліддя або розвитку ускладнень не перевищує 0,1%. Показання до вакуумної аспірації:

  • неповний аборт, який раніше робили за допомогою гормональних препаратів;
  • бажання пацієнтки зупинити вагітність;
  • наявність медичних показань.

Як відбувається аборт за допомогою вакууму? Процедуру роблять у спеціалізованій гінекологічній клініці, як правило, амбулаторно. В ході використовують місцеві анестетики, які прибирають неприємні відчуття. Процес здійснюється поетапно:

  • жінку садять на гінекологічне крісло, статеві шляхи обробляються антисептиком і місцевою анестезуючою засобом;
  • через цервікальний канал у порожнину матки вводять вакуум-аспіратор;
  • за допомогою спеціального інструменту проводиться видалення функціонального шару ендометрію разом з імплантованим яйцем.

Загальний час вакуумної аспірації – близько 15 хвилин. Після процедури потрібно спостерігатися у лікаря до 2 годин, щоб він зміг вчасно відреагувати на можливі маткові кровотечі. Після пацієнтку відпускають додому, при цьому жінка повинна дотримуватися статевий спокій режим протягом 2-3 тижнів. Можливими ускладненнями вакуумного аборту є:

  • неповний аборт (у разі неможливості здійснити УЗД-контроль після операції);
  • кровотеча (зупиняється препаратами або за допомогою хірургічного втручання);
  • нудота/блювання, запаморочення (тимчасові симптоми, які проходять самостійно після короткого часу).

Медикаментозний

Застосування цього методу рекомендується на термін до 9 тижнів, ноне більше 49 доби після останнього менструального кровотечі. Медикаментозне переривання передбачає прийом таблеток антагоністів прогестина і простагландини. Сучасні клініки застосовують комбінацію таких препаратів, як Мізопростол і Стилю. Показаннями для лікарського видалення ембріона є:

  • стан здоров'я дівчини;
  • бажання вагітної (якщо термін дозволяє).

Протипоказаннями до прийому спеціальних лікарських препаратів, що викликає відторгнення плоду, є:

  • позаматкова вагітність;
  • непереносимість медикаментів;
  • серйозна хвороба у фазі загострення;
  • вагітність на пізніх термінах;
  • погані реологічні властивості крові.

Роблять міні-аборт в спеціалізованому закладі в умовах постійного контролю лікаря. Як правило, медикаментозна аспірація не вимагає стаціонарного режиму, тому прийом лікарських засобів відбувається амбулаторно. Госпіталізація потрібна виключно при появі ускладнень – неповного аборту, побічних реакцій у вигляді алергії, діареї, лихоманки, пр. Ефективність даного методу складає 92-98%, при цьому він вважається відносно безпечним видом аспірації і психологічно легше переноситься жінками.

Скільки триває

Як і будь-яка інша галузь медицини, акушерство зробила крок далеко вперед за останні десятки років. Переривання вагітності не викликає труднощів у фахівців, а ризик розвитку ускладнень завдяки сучасній техніці і препаратів зведений до мінімуму. Тривалість різних типів аспірації починається з 10 і доходить до 40 хвилин. Яка тривалість конкретних типів процедур:

  • вакуум – 10-15 хвилин;
  • вишкрібання – 20-40 хвилин;
  • медикаментозний аборт – миттєво, однак вимагає 36-48-годинного інтервалу між прийомами препаратів.

Відновний період

Дівчині слід уникати важких фізичних навантажень, відстежувати зміни показників температури тіла, крім того, лікар після аспірації може рекомендувати періодично робити тести на вагітність, щоб переконатися в зниженні рівня гонадотропіну в сечі. Після хірургічного вискоблювання необхідно якийсь час приймати препарати, які стимулюють скорочення матки. Протягом 2 тижнів після аборту заборонено купатися в гарячій чи холодній воді (дозволений помірно теплий душ), крім того, не варто відпочивати на відкритих водоймах.

Статеве життя можна відновлювати з моменту припинення виділень, але не раніше, ніж через 14 днів з моменту аспірації – це захистить вас від інфекційного зараження матки. Вкрай важливо правильно харчуватися після операції, оскільки можливий набір ваги. Деяким дівчатам, сильно переживають про те, що трапилося, слід відвідати психолога. Через 2 тижні після втручання, необхідно звернутися до лікаря і пройти УЗД, щоб переконатися в успішності видалення ембріона. Лікар, крім того, порадить пацієнтці надійний метод контрацепції.

Наслідки

Перш, ніж зважитися на аспірацію, слід дізнатися не тільки, як роблять аборт, але і які проблеми можуть виникнути після цього. Оперативне втручання і медикаментозне лікування здатні викликати порушення гормонального фону й інші більш серйозні наслідки. Після видалення плодового яйця можуть виникнути такі ускладнення:

  1. Інфекція. При попаданні в порожнину матки патогенних бактерій виникає запальний процес або зараження крові.
  2. Сильна кровотеча. У важких випадках необхідно видалення матки.
  3. Травмування маткової шийки. Такий наслідок відбивається на перебігу наступної вагітності, збільшуючи ризик викидня.
  4. Неповний аборт. Плодове яйце залишається в порожнині органа, продовжуючи свій розвиток. При цьому велика вірогідність, що дитина народиться з вадами.
  5. Безпліддя. Внутрішня оболонка матки пошкоджується під час операції, тому в подальшому ембріонам може бути складно закріпитися на ній.
  6. Перфорація маткових стінок. При цьому пошкоджену область зашивають, однак існує ризик втрати дітородного органу з-за відкрився кровотечі.
  7. Утворенню плацентарного поліпа. Якщо певне число ворсин хоріона залишається всередині матки, закріплюючись на її стінках сполучною тканиною, починається патологія. Вона часто супроводжується болями, вагінальними кров'янистими виділеннями.

Можлива вагітність після аборту

Приблизно на 25-ту добу після операції починається менструація. До настання цього моменту дівчина повинна користуватися контрацептивами, оскільки є висока ймовірність, що новий запліднення відбудеться відразу ж. При цьому виносити дитину до пологів можна, однак існує ризик викидня або передчасних переймів, оскільки жіночий організм ще не зміцнів після втручання.

Багато лікарі призначають пацієнткам, що перенесли аспірацію, гормональні контрацептиви. Вони стимулюють вироблення слизу в цервікальному каналі, яка згодом служить додатковим захистом труб і матки від проникнення інфекції. Це необхідно, щоб захистити уразливий організм від патологій і дати йому можливість відновитися після аборту. Як правило, цей період займає півроку, протягом якого налагоджується менструальний цикл і повністю оновлюється слизова оболонка матки, після чого жіночий організм знову готовий до виношування плоду.

Відео

Вагітність після аборту

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!