Припливи у жінок - причини і лікування при симптомах

Відчуття у жінок раптового сильного покалывающего жару в тілі, поява почервоніння в грудній області, на обличчі, що тривають від кількох секунд до п'яти хвилин – це жіночі припливи, перші сигнали настає клімаксу. Як полегшити дискомфорт і пережити важку гормональну перебудову організму в період менопаузи?

Що таке припливи у жінки

70% жінок 45-55 років знайомі з таким явищем, як припливи при менопаузі, але не кожна розуміє їх природу. Напади жару і пітливості у жінок – це результат вегетосудинні порушень, що характеризуються періодичною появою жару в тілі, почервонінням шкіри на обличчі і шиї з сильним потовиділенням, часто супроводжуються серцебиттям. Явища починають відбуватися при зміні кількості жіночих статевих гормонів з певного віку, – після 40-45 років.

При клімаксі

Приступи починаються за кілька років до клімактеричного періоду. На цьому етапі рівень естрогенів знижується, на що організм реагує збільшенням фолікулостимулюючого гормону. Це є основним поштовхом для всіх симптомів як захисної реакції гормонального дисбалансу. В результаті частішає серцебиття, розширюються судини, підсилюється потовиділення, виникають припливи під час клімаксу.

Для кожної дами період клімаксу проходить індивідуально, після закінчення часу організм завершує перебудову, терморегуляція тіла стабілізується. Скільки тривають припливи при клімаксі, як і інші ознаки змін гормонального статусу, конкретної відповіді немає. Період може тривати 10-15 років, а у кого-то все закінчиться через рік. Фактори, що істотно подовжують стан, – ранній клімакс, менопауза на тлі застосування медикаментів.

Припливи жару, не пов'язані з менопаузою

Подібні напади спостерігаються не тільки при клімаксі, але в інші періоди життя жінок – вагітність, овуляція. Причиною припливів спека, не пов'язаних з менопаузою, може бути зміна клімату або захворювання: проблеми з щитовидною залозою, вегетосудинна дистонія, неврологічні розлади, гіпертонія. При частих проявах необхідно лікарське обстеження.

Нічні припливи у жінок

Приступи жару, сильне потовиділення, які проявляються по ночах, не завжди типові тільки для менопаузи. Нічні припливи у жінок можуть спричинятися різними факторами – такими, як:

  • вживання пряної, солоної, гострої їжі, алкоголю, кави перед сном;
  • активні фізичні навантаження ввечері;
  • теплий одяг, спекотна погода, задушливе приміщення під час сну;
  • емоційні навантаження;
  • прийом медикаментів;
  • захворювання (туберкульоз, онкологія, гіпоглікемія, гіпертиреоз), інсульт.

Перед місячними

Пітливість, відчуття жару перед менструацією – явище поширене, що пов'язане з жіночими рисами. До настання місячних організм відчуває гормональну бурю. Рівень естрогену, прогестерону скаче, що дестабілізує терморегуляцію. Періодичне підвищення температури тіла, пітливість, нервозність, перевтома: такі припливи при місячних відчуває майже кожна жінка. Явища проходять, коли гормональний фон відновлюється, і лікування не вимагають.

Причини припливів

Природа явища пояснюється зниженням естрогену, внаслідок чого в головному мозку змінюються біохімічні процеси, а конкретно – робота гіпоталамуса. Ця залоза регулює сон, апетит, температуру організму, вироблення гормонів, а збій у роботі порівняємо з порушенням функціонування терморегулятора в приміщенні. Гіпоталамус посилює частоту серцебиття, до судинах надходить сигнал стимулюючий їх стискатися, це підвищує температуру, і в тілі відчувається тепло.

Насправді організм не мерзла, і він швидко розширює судини, щоб охолодитися. Стан, викликають приплив крові до грудей і лиця, що відчувається як гаряча сильна хвиля, змінюється відливом. Інтенсивність нападу може бути у всіх різна – від невеликого підйому тепла з краплями поту до спека з рясним потовиділенням. Причина припливів у жінок, механізм зв'язку естрогенів і гіпоталамуса вивчаються донині.

Симптоми

Складно сплутати напад з вірусним або інфекційним станом. Серед симптомів припливів у жінок виражені наступні:

  • Починається напад з відчуття різкого надходження крові до верхньої частини тіла. Шкіра обличчя, декольте червоніє, в грудях і руках сильний жар.
  • Посилюються серцеві скорочення, починає крутиться голова, виникає нудота, слабкість, втома і не вистачає повітря.
  • Температура тіла швидко підскакує, потім повертаючись в норму з сильним потовиділенням і навіть ознобом.
  • Піт може виступити у верхньої губи, а може покривати все тіло. Сильний піт змушує змінити одяг, витиратися рушником або прийняти душ.

Як позбутися від припливів

Що робити з ситуацією, якщо її не уникнути? Треба на час залишити своє заняття, сісти і розслабитись у зручній позі. Замість того щоб намагатися подолати напад, важливо дозволити йому покататися і відступити, як хвилі. Для полегшення необхідно врахувати фактори, що посилюють стан, і прислухатись до порад, які допоможуть з ним впоратися.

  1. Уникайте стресів.
  2. Менше знаходитесь в задушливих приміщеннях. Спите в провітреній кімнаті.
  3. Відмовтеся від куріння.
  4. Замініть каву на зелений чай. Рідини, їжу вживайте в теплому вигляді.
  5. Дотримуйтеся дієти з меншим споживанням м'яса, великим вмістом овочів, фруктів і продуктів, багатих вітаміном Е і калієм.
  6. Відмовтеся від синтетичного і стягуючої білизни, облягаючого одягу.
  7. Сменяйте розумові навантаження заняттями спортом, віддаючи перевагу ходьбі і плавання.
  8. Замінюйте гарячу ванну, сауну і лазню контрастним душем.
  9. Які ліки приймати при клімаксі від припливів, вирішує виключно лікар, який допоможе грамотно лікувати стан, позбутися від припливів якщо не повністю, то як мінімум значно полегшити.

Кошти від припливів при клімаксі у жінок

Крім рекомендацій щодо способу життя жінкам необхідний прийом препаратів при клімаксі від припливів та інших симптомів. Лікування включає два типи засобів:

  • негормональні ліки, в тому числі заспокійливого дії, фіто - і гомеопатичні препарати;
  • гормональні препарати.

Також приймають:

  • Климактерин;
  • Фемикапс;
  • Ци-клим;

Для м'якого зниження симптомів менопаузи використовуються негормональні засоби на основі рослинних компонентів, наприклад, біологічно активну добавку до їжі ЭСТРОВЭЛ® капсули - комплекс фітоестрогенів, вітамінів і мікроелементів, компоненти якого діють на основні прояви клімаксу. ЭСТРОВЭЛ® містить вітамін К1 і бор, які сприяють зниженню ризику виникнення остеопорозу.

Народні засоби при припливах під час клімаксу

Кому протипоказано лікування медикаментами, полегшити клімактеричний період допомагають народні засоби при припливах під час клімаксу – збори трав з фітоестрогенами та седативної дії. Вони зменшують симптоми і підтримують організм під час гормональної перебудови. Це:

  • червона конюшина;
  • плоди фенхелю;
  • кора крушини;
  • листя м'яти перцевої;
  • трава полину;
  • квітки липи.

Як полегшити припливи під час клімаксу

Важливий позитивний настрій, допомагає полегшити припливи під час клімаксу. Чим менше хвилювань, тим рідше припливи. Під час нападу важливо не переживати, намагаючись розмірено дихати животом. Потрібно забезпечити приплив прохолодного повітря. Одяг не повинен стискати рухів. Втрачений під час сильного поту запас рідини треба заповнити, не допускайте сухості шкіри і покращуйте самопочуття. Ефективні засоби, допомога лікаря, позитивні думки дозволять впоратися з проявами клімаксу.

Відео

Життя жінки після 45 років. Приливи при клімаксі, що робити?

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!