Ендометріоз - це: лікування і симптоми у жінок

Коли у жінки порушується нормальний рівень гормонів, то може розвинутися ендометріоз. Гіперплазія ендометрія сьогодні є найактуальнішою патологією в гінекології, що становить 10% від інших жіночих хвороб. Головна небезпека захворювання полягає в тому, що якщо його не лікувати, то з часом з'являється ризик онкології.

Що таке ендометріоз

Гінекологічне захворювання ендометріоз – це розростання ендометрія в порожнині матки у жінок репродуктивного віку. Розвиватися хвороба може і у молодих дівчат, але в основному хворіють після 40 років. Клітини слизової оболонки жіночого органу містять рецептори, які реагують на статеві гормони і крипти (спіральні залози). У здорової жінки ендометріальних клітин більше немає ні в яких тканинах тіла.

Якщо розвивається патологія, то вони починають мігрувати в різні органи. Особливість клітин ендометрію полягає в тому, що при переселенні вони не втрачають своєї функції менструирования. Патологія частіше розвивається в черевній порожнині або області малого тазу (генітальна форма). В залежності від розташування, ендометріоз буває зовнішнім або внутрішнім.

Внутрішній ендометріоз

Це гінекологічне захворювання, яке вражає тіло матки і внутрішню частину маткових труб. Частіше патологія має характер дифузного процесу, а розростання нагадують вузли міоми. Внутрішній ендометріоз класифікують за стадіями прояви.

  1. Перша ступінь. Є тільки один осередок запалення. Уражається невелику ділянку слизових оболонок.
  2. Друга ступінь. На цій стадії уражається більшу ділянку, а запалення починає активно прогресувати і доходить до середини міометрія.
  3. Третя ступінь. Патологічний процес характеризується ураженням глибокого шару міометрія і осередками різної локалізації.
  4. Четверта ступінь. Найнебезпечніша для організму, оскільки при гиперэндометриозе уражаються не тільки слизові оболонки органу, але і область парієтальної очеревини.

Зовнішній ендометріоз

Ця патологія характеризується розростанням ендометрію на тканини та органи, що знаходяться поза матки: маткові труби і шийку, піхву, геніталії, сечоводи, сечовий міхур, яєчники. Зовнішній ендометріоз теж має чотири ступені розвитку від одного маленького вогнища, до великих кіст і множинних спайок, що проявляються між органами малого тазу. Зустрічається і внутрішньо-зовнішня форма ендометріозу, коли ендометрій вростає в міометрій, і при цьому спостерігається ураження очеревини і органів статевої системи.

Причини

Що таке ендометріоз матки, вже зрозуміло, але з якихось причин виникає хвороба? Патологія не має встановленого походження на сьогоднішній день. Найбільш ймовірні причини ендометріозу:

  1. Імунні порушення. Захист в організмі спрямована на позбавлення від будь чужорідної тканини. При порушенні імунітету клітини ендометрію не знищуються, а приживаються і функціонують поза матки.
  2. Спадковість. Існують сімейні форми захворювання, коли жінки в одній родині кілька поколінь переносять одну і ту ж патологію.
  3. Гормональна дисфункція. У жінок нерідко при обстеженні виявляється високий вміст естрогену і низький рівень прогестерону, що провокує розростання ендометрія.
  4. Менструації. Під час рясних місячних (менорагії) ендометріальні клітини іноді ретроградним шляхом потрапляють за межі органу, а потім поширюються на яєчники, шийку матки, труби, стінки тонкого кишечника, пупок та інші тканини.

Симптоми

Типовою ознакою захворювання є хвороблива менструація (дисменорея), рясне кровотеча при місячних, безпліддя. На першій стадії захворювання може протікати взагалі безсимптомно, а діагностуватися тільки при гінекологічному огляді або УЗД. Навіть якщо під час менструації виникає больовий синдром, то після її припинення біль закінчується. Коли ендометрій розростається, то виникають інші симптоми ендометріозу:

  • нерегулярний менструальний цикл;
  • кров'янисті виділення;
  • болі при статевому акті;
  • хвороблива дефекація, сечовипускання;
  • сильні передменструальні болі;
  • підвищена температура тіла під час менструації;
  • тазові болі.

Діагностика

Оскільки при цій патології відсутні лабораторні ознаки, лікарі, щоб поставити діагноз ендометріоз матки, після піхвового обстеження пацієнтку направляють на трансвагінальне УЗД. Дослідження проводиться із застосуванням піхвового датчика. Цей метод широко застосовують для оцінки динаміки лікування та виявлення аденоміозу. Додаткова діагностика ендометріозу:

  • КТ або МРТ;
  • лапароскопія;
  • гістероскопія;
  • гістеросальпінгографія;
  • кольпоскопія;
  • аналіз крові на онкомаркери.

Дізнайтеся більше про гістероскопії - що це таке, як проводиться операція.

Ендометріоз – лікування

Існує думка, що розростання ендометрію можна лікувати вагітністю. Таке твердження вірно частково, оскільки період очікування дитини благотворно впливає на стан матки. Однак ознаки поліпшення будуть володіти тимчасовим характером – тільки до настання першої овуляції. Лікування ендометріозу проводять терапевтичним методом або оперативним втручанням. Вибір терапії залежить від глибини проростання ендометрію і кількості вогнищ.

Для першої та другої ступеня ураження вибирається консервативне лікування. Якщо воно не дає результату, то пацієнтці пропонують операцію. У сучасній медицині застосовується кілька хірургічних способів позбавлення від ендометріозу. При лапароскопії або лапаротомії зберігаються органи, видаляється уражена зона. Під час радикальної порожнинної операції повністю видаляється матка або уражені органи (у разі екстрагенітальної формі).

Народними засобами

Наші предки знали, ендометріоз - що це, тому застосовували при такої хвороби трав'яні відвари і настої. Найпопулярніше лікування – травою борова матка. Потрібно 15 г сухої рослини залити гарячою водою (2 склянки) і натаивать на водяній бані 15 хвилин. Пити такий настій слід щоденно в три прийоми два тижні. Ще одне ефективне народне лікування ендометріозу матки:

  • змішайте в рівних кількостях трави: елеутерокок, оман, ромашку, солодку, подорожник;
  • додайте в суміш по 2 ч. л. порошку чаги і бадяги;
  • три ст. л. суміші залийте склянкою води;
  • нагрійте на вогні 5 хвилин, потім настоюйте 40 хвилин;
  • робіть спринцювання теплим процідженим настоєм вранці і ввечері 10 днів поспіль.

Препарати

На ранніх стадіях успішно застосовується внутрішньоматкова спіраль Мірена. Її внутрішня частина заповнена гормонами, здатними замінити жіночий прогестерон, нестача якого провокує розростання ендометрія. Також необхідно застосування медикаментів, щоб призупинити зростання ендометріальних клітин і зменшити високу концентрацію естрогену в організмі жінки. Основні препарати при ендометріозі:

  1. Антипрогестины (Міфепристон, Даназол). Препарати викликають пригнічення функцій яєчників, щоб пригнічувати вогнища поширення ендометрію.
  2. Гормональна контрацепція (Жанін, Фарматекс). Пригнічують менструальні виділення, що призводить до хорошого терапевтичній дії.
  3. Аналоги природного прогестерону (Визанна, Дюфастон). Брак жіночого гормону може провокувати розростання ендометрія, тому показана замісна терапія.

Профілактика ендометріозу

Профілактичні заходи слід вживати всім жінкам дітородного віку, незалежно від того, є захворювання чи ні. Особливу увагу потрібно звернути, якщо використовується внутрішньоматкова контрацепція, присутній ожиріння або підвищений рівень естрогенів. Профілактика ендометріозу матки включає в себе:

  • регулярне відвідування гінеколога;
  • боротьбу із зайвою вагою;
  • статева стриманість під час менструації;
  • відмова від абортів;
  • запобігання стресів;
  • помірні фізичні вправи;
  • боротьбу з курінням.

Відео

Ендометріоз - симптоми, причини і лікування

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!