Гіперплазія ендометрія - що це: лікування і симптоми

Перед плануванням вагітності лікарі рекомендують пройти комплексну діагностику на предмет прихованих патологій. Коли УЗД виявляє потовщення тканини в матці, цей фактор однозначно шкодить зачаття, наштовхує на думки про патології. Одна з них називається гіперплазією шару тканин матки – ендометрію.

Що таке гіперплазія ендометрія

Коли помічений потовщений ендометрій матки, маткова гіперплазія прогресує. В обсязі росте тільки внутрішній шар, що перешкоджає звичної роботи статевої системи. Товщина ендометрію при гіперплазії досягає меж 15,4±0,4 міліметра, що у лікарів викликає підозру на розростання ракових клітин. Щоб визначити вогнище і характер недуги, важливо виконати УЗД, пройти ряд лабораторних досліджень, збір даних анамнезу. Хвороба небезпечна, при її виникненні немає умов для збереження плодового яйця після успішного зачаття.

Залозиста

Така форма захворювання прогресує повільно, тривалий час себе не виявляє. Проста залозиста гіперплазія ендометрію обумовлена дисфункцією гіпоталамуса, а відзначається по рівномірному розростання залозистої тканини. Маткова структура поступово ущільнюється, порушуються природні функції органу, пацієнтка скаржиться на тягнення перед і під час менструації. Рясність щомісячних виділень теж непередбачувана, насторожує жінку.

Хворобу потрібно терміново виявити, інакше поширення залозистої тканини стрімко прогресує, призводить до застійних процесів, сильного запалення, диагностированному безпліддя і навіть формування злоякісних вогнищ. Вилікувати запущену стадію непросто, в комплексі для відновлення репродуктивної активності може знадобитися хірургічне лікування, наприклад, механічне вискоблювання.

Залозисто-кістозна

Хвороба зазначеної форми ще не відноситься до онкології. В товщі матки знаходиться надмірне число залоз, що створюють умови для формування доброякісних пухлин – численних кіст. Клітини на ще даному етапі не порушені, але лікарі стурбовані схильністю дрібних наростів згодом модифікуватися серйозне і навіть смертельне онкологічне захворювання. Залозисто-кістозна гіперплазія ендометрію перешкоджає настанню вагітності, стає причиною крововиливів. Причина – в гормональному дисбалансі.

Атипова

Це небезпечна хвороба, яка здатна модифікуватися рак. Клітини при такому діагнозі змінюють звичну структуру, склад, можуть стати злоякісними, заповнити весь внутрішній шар матки. Аденоматозний гіперплазія ендометрію потребує негайної діагностиці та визначенні патогенних факторів, які як раз і спровокували небезпечної для життя мутацію. Зниження концентрації гормону прогестерону і порушений менструальний цикл – перший натяк пацієнтці, що зі здоров'ям не все гаразд. Розростання ендометрію можна зупинити медикаментозними методами.

Вогнищева

Коли в порожнині матки або її шийці формуються нарости, таке захворювання в гінекології отримала окрему назву – полиповидная гіперплазія ендометрію. При прогресуючої патології очевидно зміну базового шару тканини, в результаті чого з'являються об'ємні тіла на тонкому підставі. Це поліпи, які бувають залозистої, фіброзної і залозисто-фіброзної структури. У будь-якому разі їх видалення обов'язково, інакше серйозні проблеми «по-жіночому» і далі будуть перешкоджати успішної вагітності, а рясна кровотеча ускладнить початок менопаузи і клімакс.

Причини гіперплазії ендометрія

Щоб вилікувати хворобу, треба визначити її етіологію. В іншому випадку говорити про позитивну динаміку і одужання не доводиться. Вивчивши, що таке гіперплазія матки, і які її види зустрічаються на практиці, саме час розібратися, які причини дифузних змін епітелію. Частіше діагноз пов'язаний з гормональними порушеннями в організмі, коли показник естрогенів значно перевищує норму при малій кількості прогестерону. Інші причини гіперплазії ендометрія такі:

  • хронічні патології «по-жіночому»;
  • одна з стадій ожиріння;
  • раніше виконані аборти;
  • механічне вишкрібання за медичними показаннями;
  • прогресуючий ендометріоз;
  • мастопатія, міома;
  • цукровий діабет одній із стадій;
  • дисфункція щитовидної залози;
  • генетична схильність;
  • схильність до гіпертонії;
  • хірургія маткової порожнини;
  • великі вогнища руйнування в печінці.

Симптоми гіперплазії ендометрію матки

Патологічне потовщення ендометрію – це послідовний процес, тривалий час ніяк себе не виявляє. Пацієнтка навіть не здогадується, коли на ранній стадії прогресує гіперплазія ендометрію – що це за захворювання, вона дізнається лише від лікаря. З часом спостерігаються вкрай неприємні зміни в загальному самопочутті, які найчастіше пов'язані з порушеним менструальним синдромом і гормональним дисбалансом.

Головні ознаки гіперплазії ендометрія – маточне крововилив, гострий больовий синдром. Менструація при такому захворюванні може затримуватися на 1-3 місяці, причому самі виділення відрізняються своєю незвичною мізерністю або, навпаки, рясністю. Порушена циклічність місячних доповнюється болючими відчуттями внизу живота, які позбавляє пацієнтку сну і спокою. Може й по-іншому проявляти себе гіперплазія шару ендометрію – що це за симптоми, докладно описано нижче. Це:

  • невиношування вагітності;
  • запальні процеси слизової оболонки матки, схильні до хронічного перебігу;
  • вторинне безпліддя;
  • неможливість тривалий час завагітніти;
  • прогресуюча мастопатія, міома матки;
  • помірні виділення з піхви, не пов'язані з менструацією.

Читайте докладніше про мастопатії - симптоми, лікування та профілактика захворювання.

Лікування

Якщо патологічний процес запустити, пацієнтці доведеться пережити складну операцію з самим непередбачуваним клінічним результатом та тривалим періодом відновлення. Щоб уникнути серйозних ускладнень і наслідків для жіночого здоров'я, потрібно регулярно (1 раз в 6 місяців) виконувати УЗД, контролювати загальний стан репродуктивної системи. Якщо вчасно діагностовано гіперплазія ендометрію – що це, як швидко вилікувати недугу, підкаже знаючий фахівець строго за отриманими аналізах та медичними показаннями.

На ранній стадії у вискоблюванні матки необхідності не виникає. Цілком ефективно консервативне лікування за участю гормональних препаратів та малої хірургії. Прийом народних засобів вважається лише допоміжною терапією, оскільки без основних медикаментів можна тільки ускладнити клінічну картину. Вирішуючи, як вилікувати гіперплазію ендометрію, лікарі пропонують такі напрями, як:

  1. Гормонотерапія: пероральний прийом антагоністів, агоністів (змінюють біологічний відгук), гестагенів, похідних андрогенів. Основна мета при випадково виявленому захворюванні – продуктивно регулювати гормональний фон, нормалізувати природну вироблення прогестерону.
  2. Консервативна хірургія: висічення вогнищ розрослася тканини за допомогою спеціального резектоскопа. Зазначений метод відносять до мікрохірургії, однак він має побічні явища, протипоказання, не виключає ризик рецидивів після реабілітації.
  3. Хірургічне втручання. Остаточне видалення матки при масштабної гіперплазії ендометрію, коли консервативні методи після тривалого застосування не забезпечили стійкий терапевтичний ефект.
  4. Альтернативне лікування. Методика сумнівна, але активно практикується при лікуванні багатьох хвороб «по-жіночому». Підбираються народні засоби, які гальмують ріст тканини і запобігають модифікацію клітин у злоякісні пухлини. Перш ніж вибирати такий метод інтенсивної терапії, важливо проконсультуватися з лікарем.

Відео

відео гіперплазія

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!