Вправи Кегеля для жінок при нетриманні сечі

Поширена патологія не несе загрози для життя, зате дискомфорт при нетриманні сечі – величезний. Разом з рішенням фізіологічної проблеми жінкам доводиться справлятися з психологічним напруженням. Щоб впоратися із захворюванням, можна звернутися до лікаря або допомогти самій собі, зміцнюючи м'язи тазу за допомогою спеціальної зарядки.

Гімнастика Кегеля при нетриманні сечі

В підвішеному стані сечовий міхур, зразок ременя, утримують м'язи малого тазу. Слабшаючи з різних причин, вони сприяють неправильного анатомічного розташування органів. Щоб впоратися з неприємним явищем, необов'язково вдаватися до медикаментозного лікування, існує інший спосіб – гімнастика при нетриманні сечі у жінок. Регулярні вправи Кегеля (стиснення, затримка, скорочення) допомагають зміцнити м'язи, при цьому комплекс завдань використовується в медицині, як визнаний метод лікування при опущенні органів або після пологів.

Як правильно виконувати вправи при нетриманні сечі у жінок

Обмежень щодо місця або положення тіла для виконання лікувальної гімнастики не існує. Рекомендації щодо вправ Кегеля для жінок при нетриманні сечі являють собою невеликий перелік пунктів:

  • перед тим, як приступити до виконання гімнастики, слід сходити в туалет для спорожнення сечового міхура;
  • поетапне нарощування складності, тобто перехід від простого до складного повинен відбуватися поступово;
  • прийняти таку позу (стоячи, сидячи, лежачи), щоб було максимально зручно;
  • успіх досягається шляхом регулярного виконання комплексу, тому необхідно займатися кожен день;
  • починати слід з 10 скорочень, а після тижня регулярних тренувань – додати ще 5, далі нарощувати, поки кількість стиснень не досягне 30.

Непомітні для оточуючих тренування можна проводити в будь-якому місці: удома перед телевізором, під час прибирання або читання книги, прогулюючись по місту, керуючи автомобілем. Час проведення то ж не відіграє суттєвої ролі, але ефект зміцнення можливий лише за умови щоденних тренувань з Кегелю і дотриманні правильної методики. Помилка – залучати м'язи черевного преса або стегон, виконуючи напругу з затримкою. В цьому випадку не доводиться чекати позитивного результату, тому з проблемою нетримання сечі жінка продовжить стикатися далі.

Базові вправи Кегеля при нетриманні сечі

Представлені як комплекс тренувань різного типу складності, всі завдання на стиснення, скорочення, виштовхування орієнтовані на одну мету – зміцнення м'язи тазового дна. Якщо поступово збільшувати кількість і тривалість, то вправи Кегеля для жінок при нетриманні сечі допоможуть позбутися від патології і підтримувати м'язовий тонус.

До базових вправ відносяться наступні:

  1. Стиснення або напруги, які аналогічні того процесу, коли треба зупинити виділення сечі. При правильній методиці слід затримати м'язи тазового дна в цьому положенні, рахуючи до трьох, а потім розслабити, знову відраховуючи рівну кількість секунд. Поступово вихідне час для лікування патології можна збільшити до 15 секунд або перейти на більш складний рівень, який в інтимній зарядці називає «ліфт». Нарощування стиснень відбувається з невеликою силою, немов підйом на поверхи, а в зворотному порядку – плавний «спуск» напруги.
  2. Скорочення – це вид завдань для зміцнення, які треба робити максимально інтенсивно, швидко чергуючи скорочення і розслаблення.
  3. Виштовхування – різновид базових тренувань, яка добре знайома вагітним. При виконанні треба тужитися, і якщо методика правильна, то це буде відчуватися напруга при спорожнюванні кишечника.

Вправи для сечового міхура для жінок

Нижче представлені основні вправи:

  1. Розставивши ноги на ширину плечей, прийняти вихідне положення. Долоні покласти на сідниці, а потім, напружуючи м'язи тазового дна, робити стиснення.
  2. Лягти на живіт, зігнути ногу в коліні і, перебуваючи у вихідному положенні, чергувати напруження м'яза з плавним розслабленням.
  3. Встати на карачки, трохи опуститися вниз на передпліччя і лікті, розташувавши голову між рук. Поступово напружуючи м'язи, відчути рух стиснення вгору, тобто вглиб тазового дна.
  4. Сісти, схрещуючи ноги, спертися руками об коліна. Спина повинна залишатися рівною, щоб, напружуючи м'язи тазу, створити відчуття, немов при стисненні сідниці відриваються від підлоги.

Чи безпечна гімнастика Кегелю при нетриманні сечі

Ніякої шкоди здоров'ю ця зарядка принести не може, але проконсультуватися з лікарем не завадить. Вправи Кегеля для жінок при нетриманні сечі не принесуть бажаного ефекту, якщо є запальні процеси, геморой, судинні розлади, пухлини. Проблема опущення внутрішніх органів має серйозні наслідки, припускаючи медикаментозне лікування та хірургічне втручання. Щоб уникнути цього, треба проводити регулярні тренування, а в домашніх умовах – це гімнастика Кегелю, яка навчить контролювати м'язи.

Відео: вправи з Кегелю при нетриманні сечі

Вправи Кегеля - як виконувати

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!