Симптоми і лікування параовариальной кісти правого і лівого яєчника

Деякі гінекологічні захворювання пов'язані з різними новоутвореннями. Природа їх може бути як доброякісної, так і злоякісної. Дуже поширена параовариальная кіста яєчника. Кожній представниці прекрасної статі обов'язково треба знати, як проявляє себе ця хвороба, ніж вона викликається і чим загрожує. Крім того, не завадить ознайомитися з методами лікування, що застосовуються в гінекології.

Що таке кіста параовариальная

Освіта являє собою рідинну порожнину, що складається з однієї камери. За формою овальне або кулясте. Розташовується зліва або справа між маткової трубою і яєчником. Параовариальное освіта збільшується у міру збільшення в обсязі прозорою водянистої рідини. Його стінки тонкі, а розмір може досягати будь-яких розмірів. У більшості випадків діаметр становить 2-10 див. Малігнізація параовариальной кісти яєчника неможливо. Хвороба характерна для жінок дітородного віку, але бували випадки її виявлення у дівчаток і підлітків.

Причини виникнення кісти яєчника

Вона утворюється з параофрона – ембріонального органу, який використовується при внутрішньоутробному розвитку сечостатевої системи з повною втратою функцій в подальшому. Код за класифікацією МКХ-10 – D 27. Параовариальное освіта виникає при неправильному розподілі тканин параофрона в репродуктивному періоді і відсутність вивідних шляхів ембріональних канальців. Рідина починає збільшуватись через:

  • раннього статевого дозрівання;
  • порушень менструального циклу;
  • захворювань ендокринного характеру;
  • ранньої менопаузи;
  • частих абортів;
  • хронічних запалень органів статевої системи;
  • інфекцій, що передаються статевим шляхом;
  • прийому гормональних ліків;
  • тривалого перебування на сонці;
  • частого прийому занадто гарячих ванн;
  • неправильного дозрівання фолікулів.

Ознаки

Симптоми кісти яєчника залежать від того, скільки триває її розвиток і можуть довго не проявлятися. Як правило, перші ознаки стають помітні жінці, коли діаметр параовариального освіти становить більше двох з половиною сантиметрів. Схожу симптоматику має кистома яєчників. Конкретні ознаки залежать від місця локалізації освіти. Кіста яєчника дає про себе знати так:

  1. Нижня частина живота болить постійно або час від часу, іноді віддає у поперек. Наявність болю не залежить від періоду менструального циклу. Вони посилюються при навантаженнях.
  2. Жінці часто хочеться в туалет, причому іноді помилкові позиви. Створюється відчуття, ніби в сечовому міхурі постійно залишається частина рідини.
  3. Спостерігаються часті розлади кишечника.
  4. Якщо кіста яєчника дуже велика, то живіт збільшується, причому асиметрично.

Методи діагностики

За симптомами хвороба рідко вдається виявити, тому для постановки точного діагнозу застосовуються такі заходи:

  1. Гінекологічний огляд двома руками. Якщо доктор намацає параовариальное освіту або помітить, що матка з яєчниками стали більшими, то призначить додаткові заходи.
  2. УЗД. Завдяки ультразвуковому дослідженню вдається знайти кісту на придатках або близько яєчника.
  3. Лапароскопія. В черевну порожнину вводять тонку трубку з камерою, завдяки чому вдається підтвердити наявність кісти яєчника, визначити її місце розташування, форму, розмір.

Лікування кісти параовариальной

Якщо ви зіткнулися з таким захворюванням, то спочатку повинні чітко зрозуміти, що консервативних методів терапії не існує: антибіотики або лікарські тампони не подіють. Тим більше не допоможуть позбутися від параовариальной кісти яєчника народні засоби і бабусині методи лікування. Сама по собі така освіта, на відміну від лютеинового, не має властивості розсмоктуватися. Залишається тільки один варіант – видалення кісти яєчника хірургічним шляхом. В залежності від складності ситуації, застосовується лапароскопія або лапаротомія.

Лапароскопічне

Метод застосовується найчастіше, особливо для кістозних утворень невеликого розміру. Операція проводиться так:

  1. Пацієнта вводять в загальний наркоз.
  2. Доктор робить три надрізи довжиною 5-15 мм. Він поглиблює їх зондом.
  3. В один надріз вставляється трубка. По ній вводять вуглекислий газ, щоб розширити живіт. В інший надріз вставляють камеру для того, щоб стежити за ходом операції, а в третій – хірургічний лазер. Лікар проводить видалення кісти яєчника, дивлячись на монітор.
  4. По завершенні операції лікар дістає прилади, обробляє рану і накладає шви. Пацієнтку відпускають додому вже на наступний день. Операція приносить не дуже багато больових відчуттів, тому що забезпечується малоінвазивний доступ. Після такого втручання ймовірність утворення нової параовариальной кісти зводиться до мінімуму.

Лапаротомическое

Видалення призначається, якщо з'ясовується, що кіста яєчника дуже велика. Порожнинна операція більш травматична, болюча і небезпечна з точки зору вірогідною сильної крововтрати. Зате лікареві вдається ретельніше оглянути органи малого тазу, йому буде легше вшити тканини. Операцію проводять під загальним наркозом. Посередині живота роблять широкий надріз, крізь який витягують кісту. Післяопераційний період становить десять днів. Лапаротомічна операція виключає ймовірність рецидиву.

Можливі ускладнення і прогноз

Параовариальная кіста загрожує наступними наслідками:

  1. Перекрутом ніжки. Якщо кіста велика, то вона буде мати видовжену основу. Якщо воно перекрутится, жінка відчує сильний біль, купірувати яку не вдасться ні одним ліками.
  2. Нагноєнням. Якщо в кісту потрапить інфекція, то почнеться запалення і появу рідини в гною. При цьому спостерігається підвищення температури тіла, починається лихоманка, нудота, біль у животі посилиться.
  3. Розривом капсули. Найсерйозніше ускладнення, при якому жінка відчуває різку нестерпний біль. Розрив відбувається тому, що рідини в кісті стає більше, в результаті чого стінки можуть не витримати і лопнути. Починається виділення вмісту капсули в очеревину і внутрішня кровотеча.

Параовариальная кіста не є перешкодою при плануванні вагітності. Як правило, при виявленні призначають її планове вилучення. Після цього спостерігається сприятливий прогноз. Ймовірність рецидивів мінімальна. Хірургічне втручання не впливає на дітородну функцію. Виняток становлять лише ті випадки, коли параовариальное освіта доводиться видаляти разом з лівим або правим яєчником.

Кіста яєчника і вагітність

Невелика освіта не є протипоказанням для зачаття. Це питання дуже важливе для тих, хто думає, чи можна завагітніти при кісті яєчника. Однак, якщо вона діагностована заздалегідь, то потрібно провести видалення. Потім слід пройти реабілітацію і тільки потім планувати вагітність. Якщо освіта виявилося в момент, коли плід почав формуватися, то ситуація виглядає дещо інакше.

Кіста яєчника при вагітності може рости занадто стрімко, здавлюючи внутрішні органи і порушуючи їх роботу. Вона здатна вплинути на правильність положення ембріона і утруднити родову діяльність. Зростає і ризик ускладнень: перекрута зв'язки або розриву. Якщо кіста невелика і росте не занадто швидко, то лікар може рекомендувати вам не видаляти її, а дотримуватися заходів профілактики:

  • виключити надмірне навантаження і різкі рухи;
  • уникати прийому гарячої ванни;
  • носити бандаж.

Відео: як видаляють кісту на яєчнику

Лапароскопія, видалення параовариальной кісти праворуч. Laparoscopy, removal parovarian cyst.

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!