Кіста яєчника - симптоми і лікування жінок

Краса жінки залежить від здорового гормонального фону, благополучного функціонування всіх систем організму. Особливу роль при виробленні гормонів відіграють специфічні залози статевої системи – яєчники. Будучи парними органами, в яких дозріває жіноча статева клітина, вони відповідають за репродуктивні функції. Почувши з вуст лікаря-гінеколога діагноз – кіста яєчника, симптоми і лікування якої часто представляють досить смутно, не поспішайте лякатися. Чим небезпечне захворювання і які його особливості?

Симптоми кісти яєчників у жінок

Захворювання відрізняється відсутністю яскраво вираженої симптоматики на початкових стадіях. Щоб уникнути розвитку новоутворення, в ряді випадків приводить до онкології, слід зробити відвідування гінеколога регулярною процедурою. Рекомендовані інтервали між профілактичними оглядами – півроку. Що означає діагноз кіста яєчника, які симптоми і лікування?

Кистоз – захворювання, відмінністю якого є утворення капсули або порожнини, має тонкі стінки з розташованим всередині напіврідкою речовиною. Розміри доброякісного новоутворення варіюються від пари до двох десятків сантиметрів. Кіста лівого яєчника, так само як кіста правого яєчника, супроводжуються схожими симптомами, які є підставою для незапланованого походу до гінеколога:

  • неприємні болі внизу живота;
  • зниження сексуальної активності;
  • больові симптоми при статевому акті;
  • кровотечі матки, виділення;
  • збої/відсутність місячних.

Які ознаки кісти яєчника у жінок, які вимагають негайного звернення до лікаря (виклику швидкої):

  1. Раптові, різкі болі в животі.
  2. Нудота, сильна слабкість, запаморочення.
  3. Кров'янисті виділення, не пов'язані з менструальним циклом.

Причини виникнення

Кіста яєчника, специфічні симптоми і лікування якої припускають консервативне/хірургічне втручання, є поширеним захворюванням. Механізм її «запуску» багато в чому залишається загадкою для медиків і вчених. Більшість фахівців виділяють такі причини утворення кісти яєчників:

  1. Порушення балансу гормонів в організмі. Симптомами є швидка стомлюваність, перепади настрою.
  2. Запальні процеси. В результаті неправильної терапії утворюється кіста яєчника, симптоми і лікування якої мають яскраво виражену картину.
  3. Наявність в анамнезі оперативних втручань: аборти, пологи за допомогою кесаревого розтину, неписьменний огляд гінеколога.
  4. Гіпотиреоз – недостатня діяльність щитовидної залози за продукування гормонів, так само як і гіпертиреоз – надлишок останніх. Обидва варіанти призводять до кистозам.

Нерідкі випадки, коли в ході огляду виявляється кіста яєчника при вагітності. До 90% з них не представляє небезпеки для майбутніх матусь. Будь-які зміни пухлини лікар контролює за допомогою планових УЗД вагітної жінки. На підставі дослідження показників фахівець приймає рішення. Можливо як відкласти на більш пізній термін видалення пухлини, так і призначити пацієнтці курс консервативного лікування «Утрожестаном» або «Дюфастоном».

Як лікувати кісту яєчника без операції

Ретенційна, інакше, справжня кіста, являє собою закупорювання проток, через які виділяється секрет статевих залоз. Перебіг кистоза залежить від механізму та причин виникнення. Більшість видів пухлини лікарі зараховують до функціональним. Для них характерна відсутність специфічних симптомів. До ретенционным новоутворень відносяться:

  • фолікулярна пухлина;
  • эндометриозная;
  • кіста жовтого тіла (лютеїнова);
  • параовариальная.

Варіанти, ніж лікувати кісту яєчника, лікар визначає за результатами УЗД, в окремих випадках – шляхом лапароскопічного обстеження. Найбільшу небезпеку представляють серозні пухлини, здатні до злоякісного переродження. Гормональне лікування кісти яєчника передбачає нормалізацію функцій залоз організму, «блокування» процесу овуляції. Обов'язково в комплекс входять иммуноподдерживающие вітаміни і препарати.Наявність хронічного запалення вимагає прийому антибіотиків.

Эндометриоидную

Передбачуваною причиною утворення медики вважають потрапляння клітин ендометрію в кров при менструаціях. Накопичуючись в районі яєчників, вони утворюють «мішечок», вмістом якого є секрет статевих залоз, кров і ендометрій жінки. Основні симптоми захворювання: порушення менструального циклу, рясні місячні, болі при заняттях сексом. При лікуванні препаратами більшість фахівців дотримується схеми, призначаючи:

  • гормональні засоби, що підвищують рівень прогестерону;
  • оральні контрацептиви, що перешкоджають овуляції;
  • знеболюючі ліки – «Ибуфен», «Парацетамол» та спазмолітики на час місячних.

Фолікулярну

Утворюється в середній частині яєчника, має тенденцію до зростання в бік живота. «Розтягнутий» рідиною фолікул добре піддається гормональної терапії, має незначні розміри. Він здатний самостійно розсмоктуватися. Симптоми при фолікулярній формі захворювання практично невідчутні. Як вилікувати кісту на яєчнику, викликану зростанням фолікула:

  • при незначному зростанні і розмірах від 6 см застосовується лікування гормонами;
  • якщо пухлина деградує / не зростає, використовується вичікувальне спостереження тривалістю до трьох місяців.

Дермоидную

Наявні ембріональні зачатки, присутні в яєчниках більшості жінок, іноді скупчуються в одному місці, стаючи причиною виникнення дермоидной кісти. Пухлина має овальну або округлу форму, що добре видно на фото, і невеликі – до 7 см – розміри. Лікування захворювання передбачає тільки хірургічне втручання. Це пов'язано з внутрішнім вмістом новоутворення, яке видалити іншим способом неможливо.

Кісту жовтого тіла

Після дозрівання яйцеклітини формується жовте тіло, основним завданням якого стає «виробництво» гормонів гестагенів. «Непотрібне» жовте тіло розсмоктується самостійно (при відсутності процесу зачаття). Проте в окремих ситуаціях клітини прикріплюються до яєчника і починають рости. Небезпеку становить відсутність симптомів. Консервативне лікування включає імунотерапію, гормональні контрацептиви.

Методи видалення кісти яєчника

Значні розміри пухлини, відсутність результатів консервативного лікування, ймовірність розриву або наявність перекрута кісти є показаннями до проведення оперативного втручання. Для її видалення в більшості випадків використовується спосіб лапароскопії – операції, що проводиться оптичним ендоскоп через невеликі надрізи очеревини в області пупка. Цей метод відрізняється низькою вірогідністю утворення спайок після операції.

Наслідки

Кіста яєчника, характерні симптоми і лікування якої часто жінки не приймають всерйоз, часто стає поштовхом для переродження пухлини в злоякісну або провокує гострий перитоніт. Діагноз не терпить «байдужого» відносини: новоутворення без спостереження з боку лікаря може прогресувати, досягаючи значних розмірів. Що буде, якщо не лікувати кісту яєчника?

Симптоми розриву

Найтяжчим ускладненням є розрив стінок кістозного «мішечка» і проникнення вмісту в черевну порожнину. Результатом стає запальний процес, який швидко прогресує, погрожуючи перитонітом. Характерні симптоми лопнула кісти яєчника:

  1. Гострі болі в животі, що віддають у підребер'ї, поперек.
  2. Швидке підвищення температури.
  3. Інтоксикація організму: нудота, діарея, блювання.
  4. Маткова кровотеча.
  5. Падіння артеріального тиску, що призводить до непритомності.

Перекрут

Підняття тягарів, посилені тренування, заняття спортом, важка робота на присадибній ділянці – табу для жінок з діагнозом кіста яєчника» в анамнезі. Ці види фізичних навантажень можуть спровокувати перекрут ніжки пухлини, що призводить до відмирання судин або некрозу новоутворення. Виявлення на УЗД даного варіанту медиками розглядається як пряме показання до оперативного втручання.

Відео

Секрети використання трав при лікуванні різних захворювань зберігають народні цілителі. Зимолюбка, борова матка, кульбаба – ефективні засоби боротьби з новоутвореннями. Обернути назад динаміку росту пухлини яєчника допомагають цілющі відвари на основі цих рослин. Узгодьте з вашим гінекологом фітотерапію, не забуваючи проходити щомісячні огляди та УЗД. Дізнайтеся, як вилікувати кісту яєчника в домашніх умовах, подивившись відео.

10 способів лікування кісти яєчника народними засобами

Відгуки про лікування

Раїса, 28 роківУ мене лікар виявив кісту лівого яєчника у 25 років при профогляді. Аналізи показали, що в організмі є запальний процес. Ніяких больових симптомів не відчувала. Вилікувати запалення антибіотики допомогли. Новоутворення стало зменшуватися після прийому «Логеста». Через чотири місяці лікування контрольне УЗД показало, що ніякої пухлини немає. Через рік я стала мамою!
Олена Ігорівна, 50 роківДіагноз «полікістоз правого яєчника» мені поставили ще в 45 років. Звернулася до лікаря у зв'язку з нерегулярними місячними, думала, що починається клімакс. Прийом гормонів не допоміг, кіста продовжувала зростати. Мені зробили лапароскопію, видаляючи пухлину. Ніяких проблем по жіночій частині більше немає. Мій гінеколог запевнив, що до клімаксу мені ще далеко, чому я дуже рада.
Євгенія, 32 рокиПівроку тому періодично стала турбувати біль у лівій частині живота. Гінеколог виявила кісту яєчника. Розміри опинилися понад 10 см, але я не хотіла операцій. Як же я була не права: якось на дачі з'явилися сильні болі в животі. Переляканий чоловік терміново відвіз в лікарню, мені зробили операцію, причиною якої став розрив стінок. Спасибі лікарям, які врятували мені життя.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!