Причини і симптоми синдрому полікістозу яєчників у жінок

Коли жінка дітородного віку не може завагітніти, серед можливих причин лікарі називають наявність в яєчниках множинних кіст. Це явище, як передбачається, має місце у 6% жінок. Полікістоз яєчників: причини і симптоми цього захворювання остаточно не визначені, серед лікарів є різні трактування. У хвороби кілька назв: синдром полікістозних або склерокістозних яєчників, Штейна-Левенталя.

Симптоми полікістозу яєчників у жінок

Перш ніж перерахувати ознаки хвороби, розберемося, що таке полікістоз яєчників. Перше слово в назві синдрому означає «багато кіст», це відповідає дійсності. При цьому синдромі формуються фолікулярні кісти, до 10-12 штук, кожен фолікул на будь-якій стадії зворотного розвитку, це означає, що вони постаріли, перш ніж хоч один «дозрів» до домінантного, з якого при овуляції має вивільнитися зріла яйцеклітина. Звідси і беруться ознаки захворювання:

  • з-за численних кіст вони збільшені в 2-6 разів;
  • відсутність овуляції, гормональні збої;
  • викликають порушення менструального циклу, місячні рідкісні, нерегулярні;
  • безпліддя;
  • ожиріння (спостерігається у половини хворих), переддіабет;
  • облисіння, себорея, вугрі (через підвищення рівня чоловічих гормонів).

Причини виникнення

Важливо знати, що причини захворювання і симптоми часто пов'язані з пережитими стресами. На їх фоні порушується гормональний рівень, це викликає збій циклу. Призвести до полікістоз можуть ранні аборти, ускладнення після інфекцій. Порушення, що провокують вироблення кіст:

  1. Неправильна вироблення гормонів в гіпофізі і гіпоталамусі. Гіпофіз виробляє ФСГ і ЛГ – ці біоактивні речовини, що регулюють ріст фолікулів і початок овуляції. Надлишок ЛГ призводить до збільшення продукції андрогенів, чоловічих гормонів. Вони пригнічують жіночі функції.
  2. Підвищений інсулін. Його завдання: контролювати глюкозу в крові. Велика кількість інсуліну стимулює гіпофіз виробляти більше ЛГ.
  3. Надлишковий синтез андрогенів наднирковими залозами. Це відбувається в період статевого дозрівання.
  4. Порушений синтез статевих гормонів в самих яєчниках.

Діагностика захворювання

Лікар може припустити полікістоз вже при першій явці пацієнтки, ґрунтуючись на огляді і скаргах. Якщо дівчина, жінка, вказує на нерегулярний менструальний цикл, зазначає, що різко набрала кілька кілограмів, у неї погіршилася шкіра, це дає підставу винести первинний діагноз. Коли ці скарги супроводжуються інформацією про безуспішних спробах завагітніти, ймовірність збільшується. Щоб виключити інші захворювання, потрібно підтвердити полікістоз на УЗД, провести лабораторні аналізи.

Хворі органи візуально відрізняються від нормальних. На фото вони помітно збільшені, вкриті щільною белесоватой капсулою. Аналіз крові виявляє рівень гормонів:

  • ЛГ;
  • ФСГ;
  • прогестерону;
  • естрогену;
  • пролактину;
  • тестостерону.

Полікістоз яєчників і вагітність

Жінок, які дізналися про свій діагноз, хвилює, чи можна завагітніти при полікістозі яєчників. Захворювання часто виступає причиною безпліддя, але випадки, коли жінки з цим синдромом виявлялися здатні зачати і виносити плід, не є рідкістю. Хвороба в змозі вплинути на перебіг вагітності, тому до планування дитини жінці потрібно пройти лікування.

Захворювання може спровокувати:

  • викидні;
  • кровотечі;
  • завмерлу вагітність;
  • передчасне початок пологів.

Небезпеку становлять і ускладнення, які виникають у вагітної з синдромом полікістозу, це різкий набір ваги, діабет, скачки тиску. Лікується синдром гормонотерапією або робиться операція, лапароскопія. З яєчників вирізають шматочки трикутної форми, порушення цілісності сприяє тому, що вивільняються гормони, яйцеклітина отримує можливість дозріти. При лікуванні таблетками використовують комбіновані препарати, вони нормалізують овуляцію.

Відео: симптоми синдрому полікістозу

Більше інформації по темі полікістоз яєчників: причини і поширені симптоми пропонуємо отримати з «перших рук», від акушера-гінеколога. У відеоконсультації лікар розповість про захворювання та перспективи жінок, у яких діагностували цей синдром. Лікування захворювання результативно, у жінок є всі шанси налагодити цикл і народити здорову дитину.

Синдром полікістозних яєчників

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!