Що таке місячні у дівчат

Кожен сучасний першокласник вже знає про те, що у жінок і дівчат періодично бувають місячні. Але уявлення про цей процес нерідко навіть у дорослих людей дуже розмиті, а деякі молоді леді навіть не підготовлені до цього періоду, як слід. Що таке місячні у дівчат? Чому всі представниці прекрасної статі, починаючи з 11-13 років, кілька днів місяця закінчуються кров'ю?

Коли починаються перші критичні дні

Важливий етап у житті кожної дівчини – початок менструального циклу. Ще зовсім недавно він починався у дівчат років у 18, але зараз статеве дозрівання наступає набагато раніше. Якщо місячні почалися у дівчинки в 11 років, то це вважається нормою. Але якщо менструальний цикл почався в 12, 13, 14, 15 або 16 років – це теж нормально, адже залежить початок місячних від багатьох факторів:

  1. фізичного розвитку
  2. спадковості
  3. перенесених захворювань
  4. умов проживання
  5. клімату
  6. харчування

Якщо у бабусі і мами спостерігався ранній цикл, то у дівчинки найімовірніше він теж буде рано. Якщо дівчина фізично слабка і постійно хворіє з дитинства, у статевому дозріванні вона, швидше за все, буде відставати від своїх однолітків. Занадто раннє дозрівання для дівчини загрожує порушенням гормонального фону, а запізніле – в недостатньому функціонуванні яєчників, порушення гіпофіза або нервових стресах.

Перші ознаки місячних у дівчат

Сліди нетипових виділень на нижньому білизна дівчина спостерігає ще за кілька місяців до менструації. Це білясті, жовтуваті або прозорі виділення без запаху. Але якщо виділення супроводжуються сверблячкою, печінням або неприємним запахом, то обов'язково потрібно відвідати гінеколога, так як це не є нормою. Ознаки передменструального синдрому (ПМС) в дівчини спостерігаються за кілька днів до початку місячних. Такий стан нерідко супроводжується:

  • агресією або апатією
  • плаксивістю
  • частою зміною настрою
  • головними болями
  • больовими відчуттями внизу живота

Перша ознака початку місячних – кров'янисті виділення. Вони зазвичай спочатку досить помірні, потім кровотечі посилюються (до середини циклу), а до кінця місячні стають знову помірними. При самій першої менструації у дівчат виходить від 50 до 150 мл крові. Такий різний обсяг обумовлений спадковими факторами. Місячні виділення мають характерний запах, який притаманний усім без винятку дівчатам в будь-якому віці, адже в цей період слизові залози вульви активно виробляють секрети.

Також не варто турбуватися, що під час місячних присутні біль тягнучого характеру. Такий стан легко пояснити нормальною жіночою фізіологією. Дівчаткам ще до початку місячних потрібно знати про необхідність дотримуватися правил гігієни, адже кров – це дуже сприятливе середовище для розмноження мікроорганізмів, наявність яких швидко призведе до запальних процесів у сечостатевій системі.

Особливості менструального циклу

Тривалість місячних варіюється від 3 до 7 діб, але точно сказати, скільки тривають місячні, неможливо, тому що в різні роки і в різні періоди життя жінки цикл змінюється. У дівчаток–підлітків іноді інтервали між першими місячними сягають від півтора до шести місяців. Менструальна функція ще остаточно не сформувалася, тому такі перерви вважаються нормою.

Зазвичай менструальний цикл складає від 21 дня до 35, якщо вважати період від першого дня місячних попередніх до початку наступних. Він змінюється, тому в різних місяцях спостерігається за різних числах. Але якщо перерва між першими місячними дійсно тривалий: відсутні кров'яні виділення понад 6 місяців, то звернутися до гінеколога потрібно обов'язково. Такий стан свідчить про збій в роботі молодого організму.

Чому у дівчат буває затримка

Менструальний цикл більш або менш стає регулярним тільки через два роки. Але якщо і до цього часу відбуваються нерегулярні місячні, наприклад, затримка при негативному тесті постійно досягає 60 і більше днів, то потрібно шукати причини. Проблеми виникають звичайно через:

  • різкої зміни клімату
  • неправильне харчування
  • наявність ендокринних або інфекційних захворювань
  • високих фізичних навантажень
  • стресу
  • зайвого або недостатньої ваги
  • дефектів або травм статевих органів
  • порушення обміну речовин

Популярна причина серед сучасних дівчаток-підлітків затримки місячних – анорексія. Така нервова хвороба виникає при нестачі ваги, коли дівчина думає, що будь з'їдений шматок перетворить її в потворну товстуху. Алкоголь і безладні статеві зв'язки також призводять до тривалих затримок місячного циклу. Зазвичай після затримок болісно відбуваються рясні місячні з великою крововтратою.

Дотримання гігієни

Дотримуватися гігієни при місячних потрібно особливо ретельно. Така вимога обґрунтована не тільки наявністю неприємного запаху у виділень, але, насамперед, збереженням інтимного здоров'я дівчини. Інтимний душ необхідний частіше, ніж зазвичай. Також непогано було б подбати про спеціальних миючих засобах, адже звичайне мило – не найкращий засіб для інтимної гігієни: воно ще більше сушить шкіру, яка і так зазнає надмірного тертя з-за носіння прокладок.

Не рекомендується приймати ванну в ці дні, адже у водопровідній воді міститься безліч патогенних мікроорганізмів, а шийка матки відкрита. Це полегшує їм потрапляння всередину, і тоді неминуче інфікування. Також гаряча вода призведе до посилення кровотечі, що негативно позначиться на загальному стані. Краще 3-4 рази в день підмитися під теплою водою, а якщо немає такої можливості, то слід придбати спеціальні вологі серветки для інтимної гігієни.

Відео: все, що важливо знати про місячні

Якщо у вас тільки почалися місячні, але немає регулярного менструального циклу – не варто хвилюватися, через деякий час це прийде в норму. Що таке перші менструації у дівчат, і у яких випадках при їх відсутності слід звертатися до лікаря, дивіться у видеорепортаже з фахівцями. Також дізнайтеся, чому місячні йдуть 2 рази в місяць.

Менструації у дівчаток

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!