Як лікувати грибок стопи в домашніх умовах народними засобами: рецепти

Однією з найпоширеніших патологій стоп і нігтів на ногах є грибок. Лікування цієї недуги вимагає тривалого часу, так як позбавитися від грибкової інфекції не просто. Крім медикаментозної терапії, що застосовуються народні засоби, які навіть у запущених випадках дають відмінні результати. На ранніх стадіях захворювання можна вилікувати інфекцію природними рецептами самостійно в домашніх умовах.

Що таке грибок стопи та шляхи зараження

Мікоз або дерматомікоз – інфекційне ураження шкіри ніг, міжпальцевих ділянок, пальців, нігтів. Переважно грибкове ураження стопи зустрічається в культурах, де прийнято носити велику частину часу закрите взуття. Найчастіше захворювання вражає людей похилого віку та людей з ослабленим імунітетом-за якої-небудь серйозної патології (імунодефіцит, пухирчатка, цукровий діабет, порушення кровообігу в кінцівках та інші).

Збудники грибкової інфекції паразитують в роговому шарі шкірного покриву. Вони виробляє ферменти, що розщеплюють кератин. Їх клітинні стінки (оболонки), містять речовини маннаны, що пригнічують місцевий імунітет, сприяють розвитку хронічного запального процесу на шкірі. Серед численних збудників мікозу основними є Trichophyton rubrum, Trichophyton mentagrophytes, Epidermophyton floccosum.

Заразитися грибком можна двома шляхами: прямим або непрямим способом. Перший варіант інфікування передбачає кілька версій:

  • тісний контакт з хворою людиною;
  • зіткнення з зараженою твариною;
  • через рослини, з якими стикається підошва;
  • через грунт, в якій живе збудник.

Непрямий шлях зараження мікозом стопи відбувається:

  • при користуванні предметами побуту або особистої гігієни, належать хворій людині;
  • при використанні предметів, до яких торкалася заражена тварина.

Симптоми захворювання

В залежності від виду грибка розрізняють специфічні симптоми захворювання. Наприклад, довгий час себе ніяк не проявляють дерматофіти, глибоко проникаючи в цей час в шари шкіри або під нігтьове ложе. Якщо збудником мікозу є трихофітії, то ознаки інфекції видно відразу – дріжджеподібний мікроорганізм викликає запалення на нігтях і шкірних покривах, руйнуючи тканини за короткий час. Навіть досвідченому дерматолога важко без лабораторних аналізів сказати, який вид інфекції у пацієнта.

На ранній стадії хвороби існують загальні симптоми грибка стопи:

  • тріщини на підошві;
  • свербіж, печіння, сухість, лущення шкіри;
  • неприємний запах ніг;
  • зміна кольору і ламкість нігтів;
  • глянсова поверхня шкіри;
  • потовщення та почервоніння шкіри;
  • підвищена чутливість підошви;
  • поява в місці запалення бульбашок, наповнених рідиною.

Форми грибкової інфекції

Зовнішні виявлення грибка залежать не тільки від виду збудника, але і від ступеня залучення в запальний процес шкірних покривів, нігтів, волосся на ногах. Дерматологи виділяють наступні форми мікозу стоп:

  1. Сквамозна форма (луската). Спостерігається на початковій стадії почервоніння і лущення шкірних покривів. Уражені зони мають різні площі.
  2. Гиперкератотическая стадія. Сильне огрубіння підошви, глибокі тріщини на п'ятах або біля них. Уражаються одночасно обидві ноги.
  3. Інтертригінозний форма. Вважається найпоширенішою. Зачіпає ділянка між 4 і 5 пальцем ступні, рідше розвивається між 3 і 4. Тріщини замінюються ерозіями, які починають мокнути, виникає свербіж, печіння. В пухку структуру тканин проникають стрептококи, викликаючи гнойничковое запалення.
  4. Дісгідротіческая форма. Водянисті пухирці, що виникають на епідермісі, зливаються. Після їх приховування виникають великі виразки. Мікоз переходить на кисті рук.

Лікування грибка стопи народними засобами

Всі народні засоби проти грибка стопи мають кілька завдань: знищення грибкових міцелій, усунення симптомів запалення, відновлення цілісності шкірного покриву, підвищення місцевого імунітету, запобігання рецидивів захворювання. Для цих цілей застосовуються відвари і настої для прийому всередину, а також розчини, мазі і компреси для зовнішнього використання.

Протигрибкові властивості мають множинні рослини, мінерали, хімічні сполуки (мідний купорос) і навіть порох – це доведено науковими дослідженнями. Виявлено більше 1000 найменувань представників флори, що володіють вираженим фунгіцидними і антимикотическим ефектом. До складу таких рослин входить бензойна і саліцилова кислота, фурокумарин, новоіманін та інші речовини, які надають терапевтичний вплив на грибкову інфекцію.

Правила і принципи лікування

Перш ніж починати лікувати грибок стопи самостійно народними засобами, необхідно проконсультуватися з лікарем, щоб не допустити подальшого розвитку патології. Мікоз запущеної форми вилікувати дуже складно, тому, якщо через кілька днів після початку використання того чи іншого методу позитивної динаміки не настав, то треба звернутися до лікаря.

Існує багато народних рецептів, заснованих на використанні рослинних і натуральних компонентів. Лікування грибка стопи в домашніх умовах рекомендується виконувати перед сном, щоб дати час ліків подіяти. Незалежно від обраного способу позбавлення від мікозу, потрібно дотримуватися основного правила: проводити терапію не тільки до повного зникнення симптомів, але і деякий час після цього. У ході терапії необхідно:

  • дотримуватися дієти з низьким вмістом цукру в раціоні, тобто, прибрати з щоденного меню солодке, борошняне;
  • виключити застосування косметичного лаку, створює сприятливе середовище для розмноження хвороботворних бактерій;
  • проводити регулярну обробку йодом нігтьових пластин, уражених грибковою інфекцією (при оніхомікозі);
  • проводити дезінфекцію підлогових покриттів і взуття для попередження можливості рецидивів.

Ножні ванночки від мікозу стоп

На початковій стадії захворювання дуже допомагають позбутися від симптомів лікувальні ванночки для ніг. Народна медицина пропонує безліч компонентів, з яких робляться ці лікувальні процедури. Це відвари і настої трав (чистотіл, полин, деревій, дубова кора та інші), оцет, сода та інші компоненти. Боротися з інфекцією за допомогою ванночок необхідно щодня, занурюючи ноги в теплий свіжоприготований розчин на 15-20 хвилин.

Середній курс лікування для дорослих – 2 тижні, але за необхідності процедури можна робити і довше. Ножні ванночки допомагають не тільки призупинити розмноження грибка, але і позбавить від неприємного запаху, усунуть підвищену пітливість ніг. За умови правильної гігієни нижніх кінцівок позитивний ефект стане помітний вже через декілька днів після початку лікування. Приклади ванночок, які легко зробити в домашніх умовах для позбавлення від грибка стопи:

  • Візьміть 3 л теплої води, розмішайте в ній 200 г морської солі. Для ефективності можна додати мелену корицю (1 ст. л.), відвар ромашки або хвої (250 мл).
  • Налийте теплу воду в таз, додайте 50 мл столового або яблучного оцту і кілька гранул марганцівки. Після процедури змастіть уражені ділянки шкіри олією чайного дерева.

Компреси і примочки

В домашній комплексної терапії мікозу стоп бажано використовувати компреси або примочки. Для цих процедур використовують масло чистотілу, часник, цибулю, спиртові настоянки, йодовану сіль, перцеву м'яту. До хворих місць прикладають чайний гриб, м'якоть гарбуза, свіже листя лопуха. Вибрані речовини подрібнюють, накладають на область між пальцями і на стопи на 40-50 хвилин, а зверху замотують поліетиленовим пакетом (харчовою плівкою). Курс лікування 1-2 рази на день до повного лікування.

Ефірні олії та натуральні пасти

Ефективно лікування грибка стопи в домашніх умовах за допомогою натуральних рослинних та ефірних масел. Відмінно зарекомендувала себе витяжка з чайного дерева (заспокоює шкіру, усуває свербіж), лимона (зміцнює нігті, піднімає місцевий імунітет), кориці (не дає розмножуватися грибка), розмарину (регенерує тканини). Ефективний природний антисептик лавандове масло, яке володіє знеболюючим і ранозагоювальну дію, тому набагато швидше прибирає симптоми мікозу, ніж інші народні засоби.

Наносити ефірне масло можна в чистому вигляді (після алергопроби) або робити натуральні пасти, змішуючи кілька крапель з будь-яким рослинним (кокосове, какао, оливкова, жожоба). Маніпуляції потрібно проводити 3 рази в день протягом декількох тижнів. Якщо при мікозі стоп уражуються нігті, то таке лікування триває до повного оновлення пластини (кілька місяців).

Трав'яні відвари і настоянки

Популярність лікарських трав при лікуванні грибкових інфекцій пояснюється їх високою ефективністю та доступністю. Фітотерапія використовується не тільки для позбавлення від грибка, але і для профілактики інфікування. Основні методи лікування мікозу в домашніх умовах – це застосування настоянок (настоювання лікарських трав на етиловому спирті), відварів (трави проходять термічну обробку шляхом томління на паровій бані, щоб не доводити до кипіння) і настоїв (трави заливаються окропом і настоюють).

Спосіб і тривалість терапії залежить від віку хворого, супутніх захворювань, вираженістю симптоматики. Середня тривалість застосування: 2-3 рази на добу протягом 14-30 днів. Найефективнішими протигрибковими рослинами при лікуванні грибкових інфекцій є:

  • бруньки берези;
  • м'ята холодна;
  • алое;
  • евкаліпт;
  • листя волоського горіха;
  • ромашка лікарська;
  • софора японська;
  • лялькар;
  • чистотіл;
  • ранник;
  • каланхое;
  • ялівець звичайний.

Як вилікувати грибок стопи в домашніх умовах

Народні методи позбавлення від грибка довели свою ефективність. Щоб назавжди забути про мікозі ніг, необхідно під час лікування і після правильно доглядати за шкірою стопи. Для швидкого одужання потрібно:

  • після купання ретельно висушувати шкіру;
  • надягати тільки суху і чисту взуття;
  • не перегрівати ноги, не допускати сильного потіння;
  • у теплу пору носити сандалі з відкритими носами;
  • надягати шкарпетки з натуральних тканин, які володіють високими показниками повітропроникності і гігроскопічності;
  • вирушаючи в душ в громадському місці завжди надягати особисті шльопанці.

Підручні засоби і продукти на кухні

У домашніх умовах легко знайти народні засоби, щоб позбутися від грибка. У кожної господині серед підручних засобів на кухні або в холодильнику знайдеться яке-небудь ліки від мікозу. Найдоступніші:

  • Кава. Ароматний напій у цьому разі служить для зовнішнього вживання. Регулярні ножні ванночки з свіжозавареного міцного кави допоможуть впоратися з недугою.
  • Часник. Варіантів застосування рослини багато, але найпростіший – часниковий сік, який втирається в уражені тканини. Здійснюється процес за допомогою ватної палички від 3 до 5 разів на добу до зникнення симптомів.
  • Цибуля. Свіжу цибульну кашку потрібно покласти в поліетиленовий пакет, який одягається на стопу. Краю пакета треба зав'язати так, щоб цибуля не торкався підошви, а нога перебувала в імпровізованій паро-повітряної камери всю ніч. Як правило, для позбавлення від грибка стопи вистачає 5 сеансів.

Аптечні засоби народної медицини

Якщо немає часу шукати засіб від грибка стопи в домашніх умовах, то ефективне ліки природного походження можна купити в аптеці. Серед них:

  • Перманганат калію. Засіб, відоме в народі, як марганцівка, ефективно для лікування мікозу. Щоб впоратися з проблемою, необхідно кожну ніч накладати на ногу компрес, змочений розчином марганцевокислого калію, до зникнення проблеми.
  • Йод. Уражені грибком ділянки шкіри обробляють 5% спиртовим розчином 2 рази/добу. Протипоказання для такого лікування – висока чутливість шкіри і індивідуальна непереносимість інгредієнтів.
  • Йодинол. При оніхомікозі для розм'якшення нігтьової пластини, яка встигла сильно огрубеть, використовується універсальний розчин синього кольору. Йодинол протирають уражені грибковою інфекцією тканини від 2 до 4 разів/добу.
  • Прополіс. Для лікування мікозів частіше використовується спиртова настоянка. Можна зробити домашній розчин, наполігши прополіс на горілці або спирті, але на ефективність роботи це не вплине. Для лікування і профілактики грибка потрібно ватний тампон, просочений настойкою, прикладати на інфіковане місце, і чекати повного висихання 1-2 рази/добу.
  • Нашатирний спирт. Одну столову ложку засобу слід розвести в склянці дистильованої води, потім отриманим розчином просочити тканину, обернути стопи, закріпити лейкопластиром і витримати компрес на всю ніч.
  • Борна кислота. Для протигрибкової терапії знадобиться порошок, яким в потрібній дозі після розпарювання присипають стопи і надягають зверху шкарпетки. Процедура робиться кожен вечір. Борна кислота залишають на всю ніч.

Фітотерапія від мікозу стоп

Одні рослини є природним антибіотиком, а інші надають комплексний вплив на область поразки. Для лікування мікозів нерідко застосовують отруйні трави, вживання всередину яких неприпустимо. Руйнування клітин мембрани патогенних грибів відбувається за рахунок наявності агресивного середовища рослини, що призводить до швидкої нейтралізації патології. До сильнодіючих травам відносять:

  • чорний паслін;
  • черемицу;
  • чоловіча папороть;
  • простріл чорніючий.

Ефективні народні засоби від грибка стопи

Щоб народні засоби від мікозів допомагали, слід правильно організовувати лікувальний процес. До початку будь-якої процедури треба розпарити ноги, обрізати відрослі нігті, відшліфувати пухку тканину, прибрати загрубевшую і омертвілу шкіру. Тільки після цього можна з успіхом застосовувати народні рецепти. Природні компоненти не тільки повністю знищують грибкову інфекцію, але і повертає нігтям і шкірним покривом здоровий вигляд. На найбільш ефективних народних засобах слід зупинитися докладніше.

Часникові компреси

Старовинне засіб від грибка стопи в домашніх умовах – компреси з часнику. Дієвість цього простого і доступного методу пояснюється складом рослини. Крім вітамінів, вуглеводів і білків, у часнику міститься аскорбінова кислота, яка згубна для шкідливих мікроорганізмів. Слід знати, що при нерозумному застосуванні часникового компресу, можна отримати опік шкіри. З цієї причини під час лікування необхідно строго дотримуватися дозування і тривалості терапії. Рецепт приготування часникового компресу:

  • розтопіть 50 г вершкового масла, додайте 1 головку подрібненого часнику, 2 ст. л. великої кам'яної солі і ретельно перемішайте;
  • отриману масу накладайте на стерильну марлю рівним шаром і прикладайте до уражених місць на 1 годину;
  • проводите лікування компресом кілька разів в день, залишаючи кінцівки в нерухомому стані під час процедури;
  • рекомендований курс лікування – 1 місяць.

Оцет

Боротися з мікозом можна будь оцтовою есенцією: винної, яблучної, рисової, солодової або очеретяної. Принцип дії оцту полягає в проникненні його речовин всередину заражених тканин і руйнування клітинних мембран гриба. Мікоз не розвивається під впливом кислого середовища, оскільки колонії патогенної мікрофлори гинуть під її впливом. На початковому етапі лікування слід використовувати низьку концентрацію оцту (3%), яка поступово збільшується.

Перед тим як лікуватися цим способом необхідно перевірити уражена ділянка шкіри на наявність саден і тріщин, щоб не викликати запалення або хімічний опік епітелію. Якщо їх немає, то можна приступати до застосування оцтового компресу:

  • перемішайте до однорідного складу 2 ст. л. девятипроцентного оцту, 1 ст. л. гліцерину і 2 ст. л. горілки;
  • у готову суміш опустіть шматочки бинта і накладіть на місце локалізації;
  • після висихання пов'язки заново змочіть бинти у лікарській суміші;
  • час використання компресів не повинно перевищувати 1 години/день;
  • тривалість курсу – 2 тижні.

Харчова сода

Лікування грибка стопи содою в домашніх умовах дає хороші результати. При перших підозрах на грибкову інфекцію необхідно використовувати гідрокарбонат натрію (двовуглекислий натрій), який знижує кислотність епідермісу. Крім антисептичного ефекту, сода розм'якшує шкіру і нігтьові пластини, дозволяючи медикаментозним препаратам легше проникати всередину після її використання. Під впливом лугу уражені тканини стають більш чутливості до дії будь-якого іншого лікування.

При мікозі соду можна використовувати в сухому вигляді, розведеною з водою і в комплексі з іншими природними або неприродными компонентами. При оніхомікозі більш ефективною буде содова паста. Для її приготування знадобиться:

  • 3 ст. л. соди змішати з 1 ст. л. води до отримання густої і однорідної маси;
  • потім содову пасту треба нанести на уражений ніготь, уникаючи попадання на шкіру;
  • після масу потрібно підкислити свіжоприготованим лимонним соком, який відразу вступить в реакцію з содою;
  • розчин треба видалити через 5-7 хвилин після нанесення і вимити ноги з милом;
  • процедура проводиться щодня перед сном до поліпшення стану нігтя.

Олія чайного дерева

У дерматології використовують вже не один десяток років масло чайного дерева, адже воно зарекомендувало себе як високоефективний засіб від шкірних патологій. Природний склад ефірної рідини зумовлює її цитотоксичну активність, тобто здатність боротися з патогенними мікроорганізмами. Способи лікувального впливу будуть відрізнятися в залежності від того, що уражено інфекцією, шкіра або ніготь.

Вилікувати нігтьову пластину можна, якщо кожен день капати на уражену область по 1 краплі олії чайного дерева. На повне одужання і зміцнення нігтя піде близько 2 місяців. Для лікування підошви краще використовувати розведений екстракт. Для цього треба взяти рослинне масло (3 частини) змішати з ефірним (1 частина), збовтати і наносити на шкіру 2-3 рази на день протягом 1,5 місяців. Курс лікування краще регулювати з лікарем. В якості аналога можна застосовувати гвоздична ефірна олія.

Перекис водню

При боротьбі з грибковою інфекцією допомагає перекис водню, яка вважається кращим антисептиком з яскраво вираженим антибактеріальним ефектом. Препарат широко використовують і в медицині, і в домашніх умовах для лікування мікозів. Перекис водню не накопичується в організмі, тому розвиток будь-яких алергічних реакцій виключається. При мікозах ефективні ванночки, які сприяють розм'якшенню ураженого епітелію для подальшого надходження протигрибкових гелів, мазей, кремів або спреїв, призначених лікарем.

Зробити в домашніх умовах ванночку для ніг з перекисом водню легко:

  • налийте в таз теплої води і додайте тривідсотковий препарат з розрахунку 100 мл на 2 л води;
  • опустіть ноги в ємність і тримаєте 20 хвилин;
  • щоб розчин не охолов, потрібно додавання невеликих порцій окропу;
  • після процедури пемзою видаліть розм'якшені тканини;
  • приберіть вологу губкою і нанесіть на поверхню шкіри призначені ліки;
  • робіть ванночки щодня до поліпшення стану.

Господарське або дігтярне мило

Вже не один десяток років люди в домашніх умовах виліковуються від грибкової інфекції з допомогою дегтярного або господарського мила. Дотримуючись правила обробки ураженої шкіри, можна швидко позбутися від сверблячки і неприємного запаху ніг. Щоб прискорити загоєння тканин, потрібно мило поєднувати з сіллю або йодом. Покращити кровообіг в тканинах допоможе такий рецепт:

  • перед сном розпарте ноги в теплій воді;
  • після ретельно намильте їх господарським милом;
  • намилені ноги обробіть мочалкою, потім пемзою;
  • після витріть насухо, змастіть кремом;
  • області інфікування грибком обробіть березовим дьогтем;
  • витримайте його 1,5 години, потім зніміть ватяними дисками;
  • надягніть на ноги чисті шкарпетки і не знімайте 2 доби;
  • процедуру повторюйте 1 раз на тиждень до позбавлення від проблеми.

Саліцилова мазь

Головна перевага лікування мікозу саліцилової маззю – це висока протигрибкова активність. Препарат вбиває збудників, запобігає їх розмноження, усуває ороговілі шари епідермісу і вкрай рідко викликає побічні реакції. При мікозі ніг наносити саліцилову мазь потрібно у вигляді компресів. На розм'якшену шкіру або нігтьову пластину препарат у концентрації 5 або 10% накладається тонким шаром, після чого нога кладуть у поліетиленовий пакет, а зверху надягають шкарпетки. Процедура триває по 1 годині 2 рази/добу протягом 10 днів.

Прополіс

Як вже згадувалося, прополіс при мікозі ефективний в якості настойки. Позитивний ефект на патогенні мікроорганізми і надає спиртової компонент. Можна з продуктом бджільництва приготувати мазь, яку треба втирати на ніч в уражені ділянки протягом 10-14 днів. Рецепт простий:

  • змішайте 20 г подрібненого прополісу (без вмісту воску) і 100 г обліпихової олії;
  • нагрійте інгредієнти на водяній бані 30 хвилин;
  • суміш остудіть, процідіть через марлю, використовуйте за призначенням.

Чистотіл і ромашка

Вважається, що від грибкової інфекції, швидше за все, позбавлять лікарські трави, особливо, ромашка і чистотіл. Краще використовувати їх у комплексі. Для досягнення швидкого ефекту необхідно пити ромашковий відвар або чай (для підняття загального імунітету) і робити ванночки з настоєм чистотілу. Слід знати, що свіжий сік останнього пекучий, тому застосовувати його в чистому вигляді треба з особливою обережністю.

Для настою потрібні подрібнені стебла висушеного рослини. У склянці окропу необхідно заварити 1 ст. л. чистотілу, настоювати 1 годину, потім розбавити невеликою кількістю гарячої води. При мікозах розчин використовують для лікувальних ванн, які роблять кожен день по 15 хвилин. Як правило, таке лікування позбавляє від початкової стадії хвороби за 14 днів.

Настій календули

Квітки цієї рослини містять велику групу біологічних речовин, які чинять сильний антимікробний ефект. Особливо швидко настій календули справляється з оніхомікозом. Перед застосуванням лікарського засобу нігті треба розпарити і обробити. Після механічного очищення нігтьової пластини від грибкового нальоту і мертвої тканини, треба змочити ватний диск в настої і нанести його на уражену область. Процедура робиться щодня протягом 4-8 тижнів. Приготувати засіб легко в домашніх умовах:

  • залийте склянкою окропу 1 ст. л. сухих або свіжих квіток календули;
  • наполягайте не водяній бані протягом 10 хвилин;
  • охолодіть, процідіть, зберігайте при температурі не вище 4 °C.

Відео

Народні засоби від грибка

Відгуки

Валера, 41 рікЗацікавився, як лікувати грибок стопи в домашніх умовах народними засобами в ситуації, коли ніде було купити медикаменти. Позбавився від мікозу за три дні тримав по кілька разів в добу ногу в березовому лугу. Для його приготування истопил гілочки берези, просіяв золу і залив окропом 1:10. Використовував після охолодження.
Лариса, 28 роківСаме ефективне народний засіб від грибка стопи і нігтів – це тютюн. Моєму чоловікові підказала бабуся на ринку, як його застосовувати і дуже швидко допомогло: в 1 літрі води треба кип'ятити 2 хвилини 1 ст. л. махорки. Після з відвару робиться ванночка (до охолодження води). Через 10 днів такого лікування проблема у чоловіка зникла.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!