ВПГ 1 і 2 типу - що це за захворювання, причини, симптоми, діагностика, медикаментозне і народне лікування

Вірус герпесу 1 і 2 типу – це найпоширеніші форми герпетичної інфекції. Особливість обох у тому, що вони здатні довгий час знаходитись в організмі і ніяк себе не виявляти. Симптоми вірусного ураження починають з'являтися після порушень в роботі імунної системи. Перший тип вражає губи (називається оральним), а другий – статеві органи (іменується генітальним). Передача збудника здійснюється контактним шляхом.

Що таке ВПГ

Абревіатура розшифровується, як «вірус простого герпесу». ВПГ 1 і 2 типу – це вірусне захворювання, що вражає шкіру та слизові оболонки і проявляється осередковими запаленнями у вигляді бульбашок, згрупованих гронами. Цей процес називається баллонирующей дегенерацією. У варіанті англійською мовою абревіатура виглядає як HSV (Herpes Simplex Virus). Захворювання поділяється на 2 основні більш поширених виду:

  1. HSV-1, герпесу 1 типу або лабіальний. Бульбашки локалізуються в куточках або по краях губ. Часто виникають після переохолодження організму через протягів. В народі називається «застудою». Проблема доставляє як фізичний, так і моральний дискомфорт.
  2. HSV-2, ВПГ 2 типу, або генітальний герпес. Ця форма вражає слизову статевих органів, область ануса. Папули локалізуються на статевому члені, простаті, у піхві, промежностях і прямій кишці.

Збудник хвороби

ВПГ 1 і 2 типу – що це за захворювання, відомо багатьом. Причиною виступає ДНК-містить збудник Herpes simplex (герпес симплекс, HSV). Він є представником сімейства Herpesviridae. Його форма округла, а діаметр досягає 150-300 нм. При дії несприятливих факторів, таких як сонячне світло, висушування, високі і низькі температури, він гине. Основні властивості збудника:

  • наявність противірусної ланки, яка пригнічує імунну систему людського організму;
  • можливість тривалий час зберігатися у внутрішньоклітинних структурах, передаючи генетичний матеріал дочірнім клітинам (це називається персистенцією);
  • вірус 1 і 2 типу відрізняються улюбленим місцем локації патологічних висипань;
  • ВПГ існує 3 типи, викликає оперізуючий лишай і вітряну віспу, і 4, провокуючий інфекційний мононуклеоз.

Джерело захворювання

Вірусоносій або хворий є джерелом захворювання. Збудник здатний потрапити в організм ще в ранньому віці. Особливо схильними до зараження є діти 3-6 років. У цьому віці припиняють діяти антитіла, які були передані від матері при народженні, тому схильність до ВПГ підвищується. Мікроорганізм проникає в тіло, осідає на епітеліоцитах, де знаходиться відповідна для нього клітина-господар.

Далі він потрапляє в кров, нервові волокна, сплетення і ганглії. Збудник залишається в організмі назавжди, ідучи вглиб нервових вузлів. Там він приймає латентний стан до моменту активації при несприятливих факторах, які знижують імунний захист. У інфікованої людини містити вірусні клітини можуть:

  • носоглоткова слиз;
  • виділення виразок і ерозій;
  • кров під час менструації;
  • кон'юнктивальний секрет;
  • вміст везикул;
  • сперма;
  • вагінальний і цервікальний секрети.

Як передається вірус герпесу

Збудник не здатний довго перебувати в умовах навколишнього середовища, тому може передаватися численними шляхами. Цим обумовлені високий ризик зараження і широкого розповсюдження патології. Вона передається такими способами, як:

  1. Прямий контакт. Передача здійснюється через зіткнення з шкірою або слизовими вірусоносія або хворого людини.
  2. Опосередкований (непрямий). Мікроорганізм потрапляє на предмети особистої та інтимної гігієни, посуд, після чого з ними має контакт шкіра або слизові оболонки здорової людини. Так як збудник має низьку опірність навколишньому середовищі, умовою передачі є короткий проміжок часу. З цієї причини такий шлях передачі спостерігається рідко.
  3. Трансплацентарний. Збудник передається від матері дитині через плаценту.
  4. Статевий шлях передачі ВПГ 2 типу. Генітальною формою заражаються безпосередньо під час статевого контакту із-за зіткнення слизових структур урогенітального тракту. Це різновид прямого шляху передачі.
  5. Повітряно-крапельний. Через видихуване повітря і найдрібніші крапельки мікроорганізм передається здоровій людині, коли той робить вдих.
  6. Вертикальний. Являє собою передачу вірусу від матері до плоду під час пологів.

Особливості вірусу HSV 1 та 2 типів

Для обох форм вірусу характерно довічне інфікування, коли не можна повністю позбавитися від збудника. Відмінністю їх є вік, коли найчастіше відбувається зараження:

  1. Вірус герпесу 1 типу (лабіальний) вражає людину в період від 3 до 5 років. Це пов'язано з тим, що в цей період малюк стає більш самостійним, а антитіла, отримані від матері, перестають функціонувати. Результат – організм дитини стає більш сприйнятливим до бактерій і вірусів.
  2. Розвиток ВПГ 2 типу (генітального) відбувається, коли людина вже досяг статевої зрілості. Це пояснюється тим, що така форма патології передається статевим шляхом.

Які захворювання викликає

ВПГ викликає захворювання тільки при певних умовах. Основним з них є ослаблений імунітет вірусоносія. Інфікованість популяції людей при сприятливих для вірусу умовах становить близько 90%. ВПГ 1 типу відмічається у 60% випадків, а 2 – у 30%. Кожна форма викликає визначені захворювання:

Тип вірусу

Вид вірусу

До яких захворювань призводить

1

ВПГ

лабіальний герпес («застуда» на губах);

герпетична інфекція шкіри та слизових оболонок;

герпетичний кератит.

Два

герпес новонароджених;

генітальний ВПГ.

Фактори ризику

Проникаючи в організм людини через слизові оболонки або мікротріщини на шкірі, ВПГ локалізується в нервових вузлах, де впадає в латентний стан. Це означає, що збудник залишається в тілі людини назавжди, із-за чого повністю вилікуватися від нього не представляється можливим. При сприятливих умовах вірус активується, в результаті чого і з'являються везикули. Факторами, які призводять до цього, є:

  • надмірний прийом алкоголю;
  • переохолодження;
  • відвідування солярію;
  • перегрів організму («сонячний» ВПГ, що розвивається із-за нестачі меланіну);
  • фізичні або психічні травми;
  • гормональні зміни;
  • медичні маніпуляції, включаючи аборти;
  • ослаблення імунітету.

Як вірус простого герпесу 1 і 2 типу діє на організм

Розвиток ВПГ – це тривалий процес, що включає кілька етапів. Першим є зараження, яке відбувається прямим, повітряно-краплинним, вертикальним, статевим або опосередкованим шляхом. Далі вірус проходить наступні фази:

  1. Перехід в латентний стан. Після попадання в організм одним із шляхів інфекція приймає неактивну форму, при якій відсутні будь-які симптоми. Це не означає, що збудника немає в організмі. Він просто «чекає» сприятливих умов, щоб проявитися.
  2. Активізація ВПГ. Відбувається під дією тригерів, тобто факторів, які запускають певні процеси в організмі.
  3. Вироблення антитіл до вірусу. Після попадання інфекції в організм, імунна система виробляє антитіла до неї. Так називають особливий вид білків в клітинах крові – імуноглобуліни, що позначаються латинськими буками ig. Виділяють 5 видів антитіл, які по-своєму характеризують захворювання:
  • IgM – з'являється першим після інфікування;
  • IgG – виявляється через кілька днів після попереднього, найпоширеніший клас антитіл (75%);
  • IgA – виробляються в слизових оболонках, що є в слині і материнському молоці;
  • IgE – свідчить про наявність алергії, присутня в крові в малих кількостях;
  • IgD – виробляються у ембріона при виношуванні, у дорослих спостерігаються лише незначні сліди.

Стадії розвитку

Вірус цієї форми називається лабиальным. Така патологія знайома багатьом, вона є більш поширеною. Інкубаційний період первинної інфекції складає 1-8 днів. Висипання можуть з'явитися на губах, щоках і інших ділянках обличчя. Весь процес розвитку інфекції проходить 4 основні стадії:

  1. Поява свербежу і поколювання в області губ. Найчастіше вірус локалізується в їх куточках. Людина відчуває, як вони сильно сверблять. На тлі цього з'являється почервоніння вогнища. Особливість цієї стадії в тому, що якщо почати лікування, то вдасться запобігти перехід вірусу на наступні етапи. Ефективними тут є Ацикловір, Герпевір, Герперакс, Рибавірин, Оксолінову мазь.
  2. Поява невеликих пухирців. Їх вміст прозорий. З часом воно стає мутним. Свербіж на тлі цього зберігається.
  3. Виразка бульбашок на ділянках ерозії епітелію. З них виділяється серозний ексудат, який містить мільйони вірусних частинок. На цьому етапі людина є особливо небезпечним для оточуючих. Якщо проводиться аналіз на антитіла, то він показує присутність lgG.
  4. Утворення кірок. Настає через 3-5 днів. Важливо не порушувати цілісність кірочок, інакше вогнище ураження буде кровоточити і хворіти. Повністю симптоми зникають на 7-9 день після появи свербежу на губах.

Герпес простий 2 типу

Протягом цієї форми аналогічно розвитку лабіальній. Різниця полягає в тому, що бульбашки локалізуються не на особі, а на шкірі та слизовій статевих органів. Їх можна виявити на кліторі, статевих губах, лобку, сідницях, крижах, на голівці статевого члена. Першою виникає гіперемія шкіри, потім утворюються бульбашки. Поступово вони переходять у виразки, які при виразці покриваються корочками.

У деяких хворих патологія проявляється невеликими окремими плямами, схожими на укуси комах. З цієї причини людина не завжди розпізнає наявність ВПГ. Спровокувати активізацію генітальної форми можуть такі чинники:

  • перевтома;
  • емоційні стресові ситуації;
  • грип;
  • ангіна;
  • ГРВІ;
  • хірургічні операції;
  • сексуальний контакт;
  • часте вживання алкоголю.

Симптоми захворювання

Ознаки захворювання можуть відрізнятися в залежності від локалізації, штаму герпесной висипки та індивідуальних особливостей людини. Характерним симптомом виступає висипання пухирців. Лабиальная герпетична інфекція характеризується ранками на губах, носі, шкірі обличчя. Везикули спостерігаються на вході в піхву при вагінальному герпес у жінок, на статевому члені – при ВПГ 2 типу у чоловіків. Крім прояви виразок, можливі такі симптоми:

  1. Загальні ознаки інтоксикації. Можливе підвищення температури, лихоманка, лімфаденіт (збільшення лімфатичних вузлів), нездужання. Іноді виникає оніміння місця локалізації запалення.
  2. Поява висипки на небі, мові, мигдалинах, ротоглотці, внутрішньої поверхні щік. У цьому випадку ВПГ протікає подібно респіраторного захворювання.
  3. Больовий синдром. При генітальному герпесі відзначається біль внизу живота і в зоні статевих органів. З піхви можуть спостерігатися гноевідние виділення. У чоловіків при генітальною формою виникають печіння і біль в уретрі при сечовипусканні. У цьому випадку частіше призначають ліки у вигляді свічок.

Діагностика вірусу простого герпесу

Постановкою діагнозу займається лікар-дерматовенеролог. Іноді необхідна консультація окуліста, гінеколога, уролога. Якщо людина коли-небудь страждав від прояву ВПГ 1 типу, не означає, що ніколи не захворіє другий його формою. Вона особливо небезпечна через можливий розвиток пухлин і некрозів, а при ураженні очей – навіть сліпоти. Частим ускладненням є герпетичний везикулярний дерматит. При вагітності він може призвести до її переривання. Найнебезпечнішим наслідком виступає безпліддя.

З-за небезпечних ускладнень деяким категоріям пацієнтів дерматовенеролог призначає діагностику в обов'язковому порядку. Вона необхідна для:

  • планування вагітності;
  • нормального перебігу вагітності;
  • хворих з імунодефіцитом;
  • пацієнтів, у яких підозрюють урогенітальні інфекції;
  • пацієнтів, які мають бульбашкові висипання на шкірі;
  • вагітних, у яких підозрюють внутрішньоутробні інфекції.

Методи діагностики

Весь діагностичний процес передбачає не тільки візуальний огляд. З-за різниці ознак у певних пацієнтів потрібні додаткові лабораторні та інструментальні дослідження. Сьогодні існують наступні методи діагностики ВПГ:

  1. Вірусологічне дослідження. Полягає у виділенні збудника в культурі чутливих тканин. Даний метод вважається «золотим стандартом» у виявленні вірусних інфекцій. Чутливість дослідження становить 95-100%. Застосування його обмежують дорожнеча, технічна складність, тривалість дослідження.
  2. Цитологічне дослідження. Являє собою світлову мікроскопію спеціально пофарбованих мазків з біологічного матеріалу. ВПГ підтверджується гігантськими клітинами і внутриядерными включеннями. Метод недорогий, швидкий, але має тільки 60% чутливістю.
  3. Біологічний метод. Якщо матеріал наносять на скарифікацію рогівки кролика, то при наявності ВПГ у нього виникає кератиат. У новонароджених мишенят в мозку при такому методі діагностики виникає нейроінфекція енцефаліт.
  4. Імуноферментний аналіз (ІФА). Визначає наявність в крові антитіл до збудника.
  5. ПЛР спинномозкової рідини – полимеразный тип ланцюгової реакції. Молекулярно-біологічний метод виявляє ДНК-частинки збудника герпесной інфекції. Методика здатна визначити навіть одну вірусну клітку у взятому біоматериалі.

Імуноферментний аналіз на вірус герпесу

Для проведення імуноферментного аналізу беруть кров, спинномозкову рідину, навколоплідні води, слину або материнське молоко. Процедуру проводять у два етапи. Перший – забраний матеріал спочатку з'єднують з антигеном, після чого відстежують імунний комплекс. Другий – додають хромоген, щоб за інтенсивністю фарбування визначити рівень патогенної мікрофлори в організмі. ІФА буває 2 типів:

  1. Якісний аналіз. З 5 основних класів імуноглобулінів IgM, IgG, IgA, IgE, IgDI виявляє тільки перші 3. Аналіз з'ясовує тип інфекції та наявність рецидивів у минулому.
  2. Кількісний аналіз. Визначає кількість імуноглобулінів у крові. Приблизно оцінює стан імунної системи.

Маркером первинного проникнення виступають антитіла anti hsv IgM. Значення в діагностиці мають і anti hsv IgG. Вони з'являються у крові через кілька днів після інфікування. Для розшифровки результату використовуються референсні значення. Вони можуть розрізнятися у різних лабораторій, але їх завжди вказують на бланку. Результатом аналізу виступає один з діагнозів:

  1. Серопозитивність. Рівень антитіл нижче порогового значення.
  2. Серонегативность. Рівень антитіл вище порогового значення.

Розшифровка результатів

Виявлені антитіла та їх кількість дозволяють судити, чи була герпесная інфекція у людини в минулому або з'явилася нещодавно. Первинним виступає маркером IgM. Він є показником зараження. Антитіло IgG вказує на інфікування організму ВПГ 1 або 2 типу. Розшифровка аналізу докладно описана в таблиці:

Показник

Розшифровка

IgM-

IgG-

У людини відсутній імунітет. Небезпека первинного інфікування висока.

IgM-

IgG+

Наявність імунітету до герпесу. Ризик первинного зараження відсутня. Вторинне загострення залежить від стану імунітету. Можлива профілактика.

IgM+

IgG-

Первинне інфікування, пацієнту потрібне лікування.

IgM+

IgG+

Вторинне загострення, хворий потребує терапії.

Простий герпес 1 і 2 типу при вагітності

Через зараження герпетичною інфекцією плода в утробі розвиваються потворності. У немовлят ВПГ може викликати вроджені патології. Особливо небезпечною для вагітних є генітальна форма. Вона призводить до розумових і фізичних порушень у дитини набагато частіше. На ранніх термінах відзначають викидні або загибель плоду в утробі. У вагітних захворювання протікає важче. Крім класичних симптомів, що з'являються:

  • рясні світлі виділення з піхви;
  • набряклі статеві органи, їх болючість;
  • висока температура;
  • і часте хворобливе сечовипускання.

З цієї причини обстежують вагітних на антитіла igM та igG. Аналіз проводять кілька разів протягом усього періоду виношування дитини. Результати дослідження розшифровуються так:

Показник

Розшифровка

IgM-

IgG-

При негативних показниках жінка здорова, захворювання ніколи не було. З-за незахищеності плода імунітетом ризик зараження.

IgM-

IgG+

Існує 3 варіанти розшифровки:

  1. Якщо раніше була серонегативность, не відзначалися симптоми герпетичної інфекції – це друга половина первинної інфекції з загрозою для плода.
  2. Якщо раніше інфекція вже була, то жінка є вірусоносієм, а результат означає рецидив. Імунітет присутній, але ризик для плода є.
  3. Наявність імунітету. Для уточнення вимагається розгляд 2 типів lgG. Якщо імунітет був підтверджений, то загрози плоду немає.

IgM+

IgG-

Початкова стадія захворювання, є ризик для дитини.

IgM+

IgG+

Перша половина первинної гострої інфекції, потрібно противірусне лікування.

Лікування ВПГ 1 і 2 типу

Відразу варто відзначити, що ВПГ не можна вилікувати повністю. Лікування допомагає лише купірувати загострення і запобігти розвитку інфекції в майбутньому. Основні принципи терапії:

  1. Герпес є вірусним мікроорганізмом, тому антибактеріальні препарати на нього не діють. Не принесуть ефект Левомеколь, Тетрациклін і інші мазі-антибіотики. Основою етіотропної терапії стають противірусні засоби.
  2. Застосування ліків нераціонально, якщо лабиальная форма виявляє себе в легкого ступеня.
  3. Препаратів для профілактики не існує – з допомогою медикаментів не можна вберегти себе від прояви герпесу в майбутньому.
  4. Можливе застосування фізіотерапії інфрачервоним або ультрафіолетовим випромінюванням. У деяких випадках використовується противірусна хіміотерапія.

Застосування протигерпетичних противірусних лікарських засобів

Інактивація збудника проводиться тільки противірусними засобами. Комплексний підхід до лікування, тому терапія включає як системні, так і місцеві препарати. Перша група:

  1. Ацикловір. Препарат з групи ациклічних нуклеозидів, пригнічує реплікацію вірусних клітин. Приймати необхідно щодня 5 таблеток по 200 мг протягом 5-10 днів. Протипоказання: гіперчутливість, годування груддю, вагітність, вік до 2 років. Ліки здатне викликати множинні побічні реакції.
  2. Фамцикловір. Блокує синтез вірусної ДНК клітин, перешкоджає реплікації вірусів. При генітальному герпесі – 3 рази щодня по 250 мг протягом 5 днів, при лабиальном – 1 раз в день по 1500 мг. Після прийому можливі нудота, алергія, головний біль. Препарат заборонено приймати в дитячому віці.
  3. Валацикловір. Пригнічує життєдіяльність ДНК-полімерази вірусів герпесу. Раз в день потрібно приймати по 1000 мг, розділивши на 2 прийоми. Не можна використовувати ВІЛ-позитивним, до 18 років, після трансплантації кісткового мозку і нирки. Можливі практично всі потенційні побічні реакції. Аналогом виступає Валтрекс.

Безпосередньо місце ураження можна обробляти мазями. Вони теж повинні містити противірусні засоби. Часто використовуваними є наступні препарати:

  1. Зовіракс. Заснований на ацикловире, який гальмує реплікацію вірусів простого герпесу. Ватним тампоном потрібно наносити крем на вогнище ураження до 5 разів за добу. лікування триває 4 дні. Зовіракс заборонений при алергії на ацикловір. Після застосування можливі свербіж, набряк Квінке, дерматит, почервоніння, печіння.
  2. Ацикловір Гексал. Зупиняє синтез ДНК вірусу. Препарат заборонений при вагітності, годуванні груддю, порушення роботи нирок. Наносити крем потрібно 4-6 разів за добу. Лікування триває 5-10 днів. Після нанесення можливі почервоніння та свербіж.

Імуностимулююча терапія

Герпес активізується на тлі загального ослаблення імунітету. З цієї причини комплексне лікування вірусу додатково включає імуномодулятори:

  1. Кагоцел. Має противірусну та імуномодулюючу дії. При герпесі необхідно приймати 2 таблетки тричі на день протягом 5 діб.
  2. Неовір. Ефективний проти вірусів, сприяє зміцненню імунітету. Приймати потрібно по 750 мг у день. Курс лікування – 5-7 прийомів з перервами на 2 діб. Аналогом є Реаферон.

Симптоматичне лікування

На тлі лікування противірусними препаратами лікар призначає деяким пацієнтам ліки, які знімають певні ознаки інфекції. Від конкретних симптомів герпесу можуть використовуватися наступні медикаменти:

  1. Від температури і ломоти. Показано жарознижуючі Ібупрофен і Парацетамол.
  2. Від свербіння, біль, печіння. Ефективні місцеві анальгетики, такі як Бензокаїн і Лідокаїн.
  3. Для запобігання бактеріальної інфекції. Для дезінфекції вогнища поразки, після прийняття ванни і підсушування шкіри кожен елемент висипу змазують розчином діамантового зеленого, Фукарцином, Мірамістином або 2% нітратом срібла.

Адаптогени

Цю групу засобів складають засоби рослинного походження. Вони здатні активувати внутрішні ресурси організму, підвищити тонус і імунітет. На тлі цього організм швидше справляється з герпесом. Застосовувати кожний зазначений препарат необхідно за інструкцією. Корисними при герпесі є і ялицеве масло обліпихи, а також настоянки:

  • прополісу;
  • лимонника китайського;
  • аралії;
  • алое віра;
  • елеутерококу;
  • женьшеню.

Вітаміни та мікроелементи

Підвищити імунітет і відновити ослаблений після перенесеного вірусу організм здатна вітамінотерапія. Впоратися із захворюванням допоможуть:

  • Аскорбінова кислота (вітамін С);
  • препарати цинку;
  • вітамін Е в капсулах;
  • вітамін А;
  • вітамін В1 (тіамін).

Як лечитьВПГ 1 і 2 типу народними засобами

Не варто повністю покладатися на народні рецепти. Вірус герпесу при певних умовах дуже небезпечний, а при відсутності адекватного лікування стає рецидивуючим. На тлі лікування медикаментами можна скористатися наступними рецептами:

  1. Подрібнений часник прикладати до проблемного місця 2 рази на день.
  2. Свіжовичавленим соком чистотілу протирати вогнище запалення до 3 разів на день за допомогою ватного тампона.
  3. Заварити 200 мл окропу 1 ст. л. меліси. Накрити рушником, настоювати до охолодження. Проціджений настій вживати по 100 мл до їди. Одночасно висип змащувати сирим яєчним білком.
  4. Взяти їх холодильника шматочок льоду, обернути тонкою серветкою і прикладати на пару хвилин до області запалення. На ранніх стадіях цей метод дуже ефективний.

Профілактика герпесу

Вакцина проти герпесу досі не розроблена. Не існує ліків, які б захистили від такого неприємного вірусу. З цієї причини для профілактики можна лише виконувати наступні дії:

  • лікувати всі хронічні захворювання;
  • забезпечити повноцінне харчування і сон;
  • загартовуватися;
  • дотримувати правильний режим праці і відпочинку;
  • часто бувати на свіжому повітрі;
  • займатися спортом;
  • приймати полівітамінні комплекси;
  • оберігатися презервативами.

Відео

Герпетична інфекція

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!