Лишай на руці у дитини або дорослого - види і причини захворювання, симптоми, діагностика і лікування

З усіх частин тіла лишай на руці зустрічається частіше, при цьому шкіра змінюється не тільки на вигляд, але і за структурними особливостями. Хвороба зустрічається у дорослих, проте діти потрапили в групу ризику через надмірну контактності з навколишнім середовищем. Щоб домогтися швидкого одужання, потрібно своєчасно почати консервативне лікування, але для початку здати всі необхідні аналізи і визначити збудника. У будь-якому випадку, лишай на руках – це проблема не естетичного характеру, а найнебезпечніше внутрішнє захворювання.

Що таке лишай на руці

В цілому, це комплекс інфекційних захворювань, який супроводжується формуванням бляшок на верхньому шарі епідермісу, сильним свербінням, запальним процесом. Лишай має алергічну, грибкову або вірусну природу, складно піддається консервативному лікуванню. Заразитися можна від домашніх тварин, не виключена відповідна реакція на ослаблення імунітету дитини або систематичне порушення правил особистої гігієни. Тільки здавши аналізи та індивідуально визначивши лікування, можна розраховувати на швидку регенерацію травмованого епідермісу.

Як виглядає лишай на руці

Мова йде не тільки про білих плямах, які сильно сверблять і сверблять, вогнища патології можуть бути насичено рожевого або червоного кольору з чітко вираженими межами. Локалізація висипу – на кистях, плечах, лопатках, тильній стороні долоні, причому такі зміни у зовнішньому вигляді шкірних покривів видно оточуючим неозброєним оком навіть без фото. Лишай у людини на руці пояснюється доступністю цієї частини тіла до безпідставного взаємодії з патогенною флорою, тому бажано вчасно подбати про заходи профілактики.

Початкова стадія

На ранній стадії захворювання виражених вогнищ інфекції не видно, однак пацієнт локально відчуває відчуття свербежу, печіння, внутрішнього дискомфорту. З часом спостерігає поява вузликів і мокнучих бульбашок, які мають водну основу. Під впливом провокуючих факторів такі лопаються і об'єднуються, викликають свербіж і видиму набряклість. З часом не виключені симптоми появи бляшок, які радикально змінюють структуру шкіри, роблячи її сухою, схильною до лущення. Так що свербінням клінічна картина не обмежується.

Причини появи

Лишай на лікті й іншої частини руки має інфекційну природу, може бути викликаний герпесом, вірусом вітряної віспи, патогенними грибами та іншими збудниками залежно від різновиду захворювання. Процес інфікування відбувається при безпосередньому контакті з патогенною флорою, а фактори, що призводять до зараження можуть бути такими:

  • ослаблений імунітет;
  • гормональний дисбаланс;
  • стресові ситуації (лишай часто виникає при хронічному стресі);
  • травмування шкіри з подальшим зараженням;
  • порушення правил особистої гігієни.

Види лишаю

Представники патогенної флори передаються від хворої людини до здорової через травми на шкірі, при безпосередньому контакті з носієм інфекції (наприклад, якщо погладити заражену кішку). Діагностика часом ускладнена, оскільки специфічні симптоми нагадують ознаки екземи, контактного дерматиту та інших шкірних патологій. Щоб прискорити процес консервативного лікування, необхідно клінічним шляхом визначити, яка різновид позбавляючи прогресує в конкретній клінічній картині.

Рожевий лишай

При загостренні лишай Жибера крім круглих плям на руці тривожна симптоматика повністю відсутня. Шкіра стає шорсткою, з часом лущиться, але при цьому не свербить і не свербить. Одні плями проходять самостійно, інші вимагають безпосереднього впливу ультрафіолету на видимі вогнища патології. Причини такого аномального процесу донині для медиків залишаються загадкою, як варіант – слабкі нерви, стреси і емоційне перенапруження.

Червоний плоский

Патогенні збудники такого різновиду позбавляючи вражають нігті, шкірні покриви на руках, переважають у множині кількості видно «неозброєним оком». Плями можуть бути від рожевого до темно-фіолетового відтінку, при цьому підносяться над поверхнею шкіри, сильно сверблять і сверблять. Прийому антигістамінних препаратів не вистачає, щоб забезпечити позитивну динаміку недуги, потрібен комплексний підхід до проблеми зі здоров'ям на руках.

Висівкоподібний

В даній клінічній картині дерматолога доведеться мати справу з кольоровим або різнобарвним лишаєм, який провокують дріжджоподібні грибки. На початковій стадії хвороба представлена дрібними плямами, які згодом об'єднуються в групи, надаючи рук і всього тіла самий незвичайний (плямистий) забарвлення. Для постановки остаточного діагнозу фахівця цілком вистачає візуального огляду клінічного хворого.

Стригучий

Така форма захворювання переважає на тілі дорослого пацієнта і дитини частіше інших. Якщо говорити про конкретний ураженні рук, в патологічний процес залучені колись здорові шкірні ділянки від зап'ястя до ліктя. Збудниками стригучого лишаю є патогенні гриби роду мікроспор і трихофітія. В результаті розповсюдження інфекції на тілі (верхніх кінцівках) з'являються плями круглої форми з чіткими межами і стійким відчуттям свербежу.

Мокнучий

Патологічний процес починається з формування в області рук дрібних бульбашок, які під впливом патогенних факторів, наприклад, при розчісуванні, лопаються, покриваються скоринкою, об'єднуються з так званими «сусідами». З часом осередки патології стають великими, значно збільшуються в розмірах, при цьому довго заживають зважаючи підвищеного свербежу, набряки.

Діагностика різних видів

Оперізувальний лишай на руці рідко переважає, однак не варто відкидати цей різновид захворювання без детальної діагностики. Дерматолог повинен виконати зішкріб ураженої дерми, після чого вивчити її структурні особливості під мікроскопом. Таким способом можна виявити характер патогенної флори і стадію захворювання. Додатково потрібно здати аналіз крові на виявлення запального процесу. В іншому, поставити остаточний діагноз можна по видимих симптомів і скарг пацієнта. Рекомендовані методи діагностики:

  • дерматоскопія;
  • бакпосів;
  • біопсія;
  • люмінесцентна діагностика;
  • RPR-тести.

Чим лікувати на руці лишай

Не важливо, лускатий лишай або стригучий, консервативне лікування не обходиться без місцевого застосування протигрибкових мазей. Однак це не єдина рекомендація від компетентних фахівців, підхід до лікування захворювання комплексний. Отже:

  1. Потрібно відмовитися від жирної, смаженої, солоної, копченої і перченої їжі, щоб не створювати сприятливі умови для розвитку і розмноження патогенної флори.
  2. Обираючи лікувальні склади, будь то креми або мазі, необхідно повністю виключити підвищену чутливість власного організму до синтетичних компонентів.
  3. Лишай на долоні можна прибрати місцевими засобами, але для посилення бажаного терапевтичного ефекту рекомендується задіяти перорально антигістамінні засоби.
  4. При відсутності алергічної реакції до йоду необхідно змащувати бляшки до 2 – 3 разів за добу, щоб виключити приєднання вторинної інфекції.
  5. Щоб прискорити одужання, слабкий імунітет потребу у вітамінах, які можна черпати з продуктів харчування і полівітамінних комплексів.

Які ліки приймати

Частіше пацієнти змащують уражені ділянки дерми саліцилової маззю, причому таке місцеве лікування без грамотного лікарського підходу може тривати не один тиждень, забезпечити посередній результат. Щоб швидше відновити цілісність шкірних покривів, необхідно включити в схему інтенсивної терапії наступні фармакологічні групи та їх представників:

  • антигістамінні засоби: Тавегіл, Лоратадин, Еріус, Цетрин, Зіртек;
  • імуномодулятори: Реаферон, Ридостин, Поліоксидоній;
  • кортикостероїдні мазі: Адвантан, Каризон, Целестодерм;
  • регенеруючі засоби: Солкосерил, масло шипшини;
  • мазі аптечного приготування: Ям;
  • полівітамінні комплекси.

Якщо говорити про ефективні медикаменти руки рекомендується змащувати такими лікарськими засобами:

  1. Адвантан. Це гормональний препарат зі специфічним запахом у формі мазі для зовнішнього застосування. Необхідно обробляти уражені ділянки рук вранці і ввечері протягом 7 – 14 днів. Далі показано змінити лікуючу засіб, інакше переважає так званий «ефект звикання».
  2. Солкосерил. Це мазь для продуктивного відновлення травмованої дерми. Призначений лікувальний склад для використання зовнішньо до 3 – 4 разів за добу. Необхідно наносити мазь тонким шаром на проблемні зони рук, після чого не мочити водою. Курс лікування – до 3 – 4 тижнів.

Народні засоби і методи лікування лишаю

Фото захворювання лякають, неприємні симптоми позбавляють сну і спокою. Тому в якості допоміжної терапії лікарі рекомендують задіяти народні засоби, які можна приготувати в домашніх умовах. Нижче наведено кілька рецептів, де лікувальні склади скорочують вогнища запалення, відновлюють уражені ділянки шкіри на руці. Отже:

  1. Потрібно інтенсивно натирати вогнища патології (особливо по обідку плями) концентрованим соком ріпчастої цибулі до 2 – 3 разів за добу до повного зникнення на руці симптомів лишаю.
  2. Щоб прибрати лишай на долоні, необхідно втирати в поверхню шкіри реп'яхове масло, поки воно остаточно не вбереться. Після цього руки не можна мити протягом 30 – 40 хвилин.
  3. Можна натирати лишай коричневою рідиною з попередньо спаленої газети. Процедуру проводити вранці і ввечері до зникнення неприємних симптомів на руці.

Профілактика

Уникнути вкрай небажано інфікування цілком реально, головне – не забувати про обов'язкові заходи профілактики на кожен день. Отже, кожній людині, особливо з групи ризику, належить:

  1. Виключити контакт із зараженими тваринами.
  2. Дотримуватися правил особистої гігієни, особливо при відвідуванні громадських закладів.
  3. Користуватися особистими предметами побуту.
  4. Виключити стреси, переохолодження організму.
  5. Вчасно купірувати рецидиви хронічних хвороб.
  6. Систематично зміцнювати імунітет.
  7. Не спілкуватися з зараженими людьми.

Фото позбавляючи на руках

Відео

Лишай

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!