Як позбутися від грибка на ногах - способи лікування нігтів та шкіри медикаментозними і народними засобами

Грибкові інфекції дуже поширені із-за своєї життєстійкості і легкий спосіб передачі, тому їх можна зустріти у кожного п'ятого жителя планети. Незважаючи на те, що мікоз стопи не є загрозою для життя, він викликає масу неприємних відчуттів і стає причиною косметичних дефектів, знижуючи якість життя людини. Лікування хвороби забирає багато часу і сил, при цьому не кожне ліки для стоп є ефективним, тому важливо знати, як позбутися від грибка на ногах в домашніх умовах за допомогою народних і медикаментозних засобів.

Що таке грибок на ногах

Мікозом називають інфекційну патологію, яка вражає шкірний покрив і нігтьові пластини. Медицина класифікує дане захворювання на кілька типів, для кожного з яких характерні специфічні симптоми й методи лікування. Збудник здатний пристосуватися практично до будь-яких умов проживання: протягом тривалого часу інфекція може жити на одязі або взуття, тому підхопити грибок дуже легко. Як правило, грибкові ураження виявляють на ступнях і нігтьових пластинах ніг.

Як визначити грибок на ногах

Для захворювання характерне руйнування шкірних покривів: уражені ділянки стопи покриваються ороговілим шаром, лущаться. Це пояснюється тим, що інфекція, проникаючи глибоко під шкіру, порушує структуру епідермісу. Симптоматика мікозу стоп може відрізнятися, залежно від різновиду збудника. Основні ознаки грибка на ногах – це:

  • поява на нігтях білих, жовтих плям;
  • маленькі бульбашки між пальцями, які лопаються, утворюючи ранки;
  • ноги починають неприємно пахнути;
  • деякі ділянки ступні червоніють, лущаться;
  • нігті змінюють форму, стають ламкими, розшаровуються, кришаться;
  • спостерігається підвищена пітливість ніг;
  • уражені грибком зони сверблять.

При виявленні симптомів захворювання стоп необхідно негайно звернутися до лікаря, причому зробити це слід на початкових стадіях розвитку патології, тоді лікування буде більш легким і швидким. Дерматолог проведе візуальний огляд і візьме зішкріб для вивчення під мікроскопом. Після такого дослідження буде підтверджений діагноз, на підставі чого буде підібраний комплекс терапевтичних заходів, які допоможуть позбутися від грибка.

Чим лікувати грибок на ногах

Починати проводити антімікотіческой терапію необхідно при перших же ознаках хвороби у вигляді свербежу, лущення, почервоніння шкіри. Тим не менше, навіть при запущеному грибка, від нього можна позбутися за допомогою курсу медикаментозних коштів місцевого та системного дії, різних лікувальних процедур. Проводити терапію в домашніх умовах потрібно комплексно, при цьому підбирати відповідні препарати повинен лікар-дерматолог.

Препарати

Застосовувати місцеві кошти можна на будь-якій стадії захворювання, однак вилікувати грибок, що живе в організмі роками, лише кремами, мазями або розчинами не вдасться. Щоб повністю позбавитися від застарілої інфекції, необхідно поєднання зовнішніх медикаментів з таблетками, що забезпечують системну дію. Для обробки шкіри стоп підходять антимикотические мазі, для міжпальцевих проміжків – розчини, грибок нігтів лікується лаками.

Недоліком місцевих засобів є їх слабка здатність проникати в глибинні шари тканин, тому хворим оніхомікозом доводиться максимально зрізати і спилювати уражені нігті. Лікування грибка ніг необхідно проводити з урахуванням факту, що зовнішні препарати втрачають свою ефективність, тому лікарі рекомендують періодично змінювати ліки. Крім цього, активні компоненти мазей, кремів, розчинів впливають лише на конкретні типи інфекції, тому вкрай важливо правильно підібрати відповідний препарат.

У складі комплексної терапії запущеного грибка ніг місцеві медикаменти обов'язково поєднуються з прийомом системних ліків типу Флуконазолу, Гризеофульвіну, Ітраконазолу, пр. Самостійно вести боротьбу з мікозом з допомогою таких сильнодіючих засобів категорично заборонено. Всі засоби системної дії мають серйозні протипоказання і можуть спровокувати розвиток побічних реакцій з боку організму, тому починати прийом таблеток можна лише за призначенням лікаря.

Мазь

Показанням для використання будь мазі від грибкової інфекції на ногах є мікоз, зараження яким відбувається внаслідок поширення бактерій типу Кандида. Заразитися грибком дуже просто, при цьому позбавитися від інфекції представляється складним завданням. Мазь застосовується в комплексі з іншими препаратами, а в якості індивідуального засобу лікування підходить лише при початковій стадії розвитку хвороби. До найбільш ефективним антимикотическим засобів належать:

  1. Залаин. Активним компонентів служить сертаконазола нітрат, який надає чудовий протигрибковий ефект. Мазь допомагає позбутися від більшості типів збудників грибкової хвороби, нею змащують стопу не рідше 2 разів за добу. Терапію проводять 2 тижні або довше, залежно від ступеня тяжкості та розповсюдження інфекції. Перевагою препарату є мінімальна ймовірність появи побічних реакцій і висока ефективність. Залаин не рекомендується людям з високою чутливістю до активної речовини. Крім того, мінусом кошти є заборона його використання в період вагітності та годування груддю.
  2. Кандид. Основа мазі – клотримазол. Застосовується мазь 2-3 рази на добу, при цьому лікарі рекомендують продовжувати використовувати препарат після позбавлення від симптоматики грибка протягом декількох тижнів. Перевага ліки – демократична вартість. Недоліком Кандида є подразнення шкіри, яке може викликати препарат.
  3. Клотримазол. Дерматологи часто призначають дану мазь в якості основного засобу для лікування мікозу стоп. Тривалість терапії підбирається для кожного пацієнта індивідуально, з урахуванням поширення та ступеня тяжкості захворювання. Перевагою Клотримазолу є те, що мазь можуть використовувати навіть вагітні жінки (тільки після консультації лікаря і не раніше, ніж на 2 триместрі). Недолік препарату – необхідність періодично перевіряти функціонування печінки під час тривалого лікування.

Крем

Лікування грибка на ногах у домашніх умовах можна проводити з допомогою антимикозных місцевих препаратів, що опускаються в аптеках без рецепту. Тим не менш, вибирати засіб самостійно, оскільки воно може виявитися не ефективним і грибок продовжить розвиватися. Щоб швидко усунути захворювання, краще довіритися фахівцеві, якої визначить вид збудника і встановить стадію патології. На основі цих даних дерматолог підбере оптимальне місцевий засіб для обробки шкіри. До числа ефективних кремів від грибка відносяться:

  1. Экзодерил. Препарат на основі нафтифина гідрохлориду наноситься на уражені зони шкіри та сусідні обрости тонким шаром. Перед процедурою хворий повинен подбати про гігієну ніг – вимити їх з милом і висушити. При мікозі шкіри симптоматика зникає через 2-3 тижні щоденного застосування крему. Плюс Экзодерила полягає в тому, що він дуже ефективний, до мінусів варто віднести заборону на застосування вагітними та ймовірність виникнення свербежу та інших алергічних проявів.
  2. Ламізил. Цей засіб часто застосовується для терапії грибкової інфекції і включає до складу тербінафін гідрохлорид. Позитивний ефект від препарату проявляється вже після перших кількох застосувань. Перевага Ламизил в широкому спектрі дії засоби (крем знищує безліч різних збудників інфекції). Недоліком препарату є те, що його дозволено використовувати лише з 12-річного віку та людям з нормальним обміном речовин.
  3. Нізорал. Активною речовиною крему служить кетоконазол. Завдяки цьому компоненту препарат чинить сильний микостатическое і фунгіцидну дію. Середня тривалість терапії Низоралом становить 4-6 тижнів. Великий плюс крему – його безпечність для вагітних жінок, проте лікування все одно має проходити під контролем лікаря. Мінус кошти в необхідності тривалого лікування.

Протигрибкові таблетки

Серед інших антимикозных коштів системні препарати є найбільш радикальним і ефективним способом лікування. Нижче наведено кілька протигрибкових препаратів у формі таблеток. Дані медикаменти мають серйозні побічні ефекти і протипоказання, тому вони призначаються лікарем, який вибирає підходящу дозування і тривалість курсу лікування. Затребуваними ліками широкого спектру дії, які допомагають позбутися від грибка на ногах є:

  1. Ламізил. Медикамент чинить пригнічувальну дію на дерматофіти, знищує грибкові ферменти. Проводити лікування Ламизилом необхідно протягом 2 або більше місяців. Перевага таблеток в їх ефективності, недолік полягає у високій ціні.
  2. Тербінафін. Засіб від грибка на ногах призначається, як правило, щоб позбутися від цвілевих збудників хвороби. Позитивну динаміку пацієнти відзначають на 6-7 тижні прийому, проте прийом ліків ведеться аж до відростання здорових нігтів.
  3. Флуконазол. Активні речовини ліки впливають на клітинну мембрану грибка, внаслідок чого він гине. Перевагою Флуконазолу є його ефективність проти практично всіх видом інфекції. Недолік медикаменту – великий список протипоказань.

Лікувальні лаки

Одним з найбільш зручних і безпечних способів лікування оніхомікозів є застосування лікувальних лаків. Такими засобами доцільно обробляти пластини, якщо мікоз вразив їх несильно, тобто, на першій стадії захворювання. До числа найбільш ефективних лаків, які допомагають позбутися від грибка нігтів на ногах, відносяться:

  1. Батрафен. Препарат широкого спектру дії, яким лікують хворі нігті при наявності будь-якого типу грибка. Лак проникає всередину пластини і має тривалий ефект, знищує грибкові спори. Протягом першого місяця засіб потрібно використовувати щодня, далі – кілька разів на тиждень. Плюс Бетрафена – він допомагає позбутися практично від будь-якого типу грибка. Мінус кошти – воно дороге і ефективно лише на початковому етапі розвитку патології.
  2. Лоцеріл. Препарат відмінно підходить для терапії будь-яких видів грибка. Щоб позбутися від інфекції, засіб слід наносити двічі на тиждень. Тривалість курсу лікування залежить від ступеня ураження нігтьової пластини, при цьому завершувати терапію потрібно лише тоді, коли ніготь повністю оновиться. Перевага Лоцерила – зручність, легкість застосування. Недолік лаку – дорожнеча.

Народні засоби

Поява грибка фахівці пов'язують зі зниженням імунітету, тому разом із застосуванням засобів, що допомагають позбутися від інфекції, необхідно зміцнювати захисні властивості організму за допомогою вітамінотерапії. Застосовувати будь-які антимикозные народні засоби для лікування ніг можна лише після попередньої підготовки. Вона включає:

  • миття ніг з милом (краще господарським);
  • прийняття распаривающих теплих ванночок для розм'якшення підошви і нігтів (в гарячу воду слід додавати трохи мила і соду);
  • очищення п'ят, стоп, нігтів від ороговілого шару за допомогою наждачного паперу, пемзи (інструменти бажано мати одноразові або хоча б індивідуальні, щоб запобігти зараженню інших членів родини).

Лікування грибка стопи оцтом

Щоб позбавитися від захворювання, необхідно щодня робити оцтові ванночки для ніг. Їх застосування допомагає блокувати життєдіяльність патогенних спір і повністю знищити хвороботворні мікроорганізми. У зв'язку з цим дерматологи рекомендують робити ванночки з оцтом не тільки в лікувальних, але і профілактичних цілях, щоб уникнути розповсюдження грибкових спор. Крім того, оцтом слід щотижня обробляти внутрішню частину взуття, після чого тримати її у вакуумному пакеті добу. Народні способи приготування оцтових ванночок:

  1. Рецепт №1. З'єднайте теплу воду з оцтом 3:1, додайте трохи марганцівки (рідина повинна придбати світло-рожевий відтінок). Помістіть ноги в миску на 15 хвилин, після насухо витріть і змажте уражені грибком області маслом чистотілу або чайного дерева. Повторюйте процедуру щодня на ніч, після чого потрібно надіти теплі шкарпетки.
  2. Рецепт №2. Змішайте в рівних кількостях йод і оцет (приблизно по 1 ч. л.), додайте в миску 0,5 л гарячої води і распарьте в ній ноги, потримавши їх усередині ємності 15 хвилин. Далі необхідно промити стопи під проточною водою і насухо витерти. Згідно відгуками, це народний засіб допомагає позбутися від грибкового захворювання протягом 2-3 тижнів при щоденному застосуванні.

Сік часнику

Це найефективніший і простий засіб проти грибка ніг, яке легко використовувати. Процедуру з соком часнику слід проводити 2-3 рази на добу до зникнення симптоматики захворювання. Для цього:

  • кілька зубків рослини звільніть від шкірки, промийте;
  • видавіть з часнику сік;
  • у ємність наберіть гарячої води, распарьте в ній ноги;
  • після розм'якшення шкіри і нігтів втирайте свіжий сік в уражені області.

Профілактика

Позбутися від грибкового захворювання можна, однак це вимагає багато часу і сил. Щоб запобігти зараження мікозом, необхідно дотримуватися ряду важливих правил особистої гігієни:

  • періодично проводити миття ніг з використанням антисептиків;
  • систематично робити педикюр, в ході якого позбавлятися від ороговілої шкіри – ідеального місця для розмноження грибків;
  • використовувати дезодоранти, знижують пітливість ніг;
  • щодня міняти шкарпетки, колготки на свіжі;
  • відмовитися від носіння чужого взуття, використання душових приналежностей;
  • носити вільний, зручне взуття;
  • застосовувати спеціальні захисні препарати для ніг при відвідуванні басейнів, саун, інших громадських місць з високим ризиком зараження грибковою інфекцією.

Відео

Грибок стопи. Як від нього позбутися

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!