Чим лікувати рожевий лишай у дітей і дорослих - медикаментозні і народні засоби

Розеола лущиться або лишай Жибера – інфекційне шкірне захворювання, що виникає на тлі загального ослаблення організму, зниження імунітету, що супроводжується яскраво вираженою алергічною реакцією на шкірному покриві. Ознайомтеся з тим, чим лікувати рожевий лишай, які препарати можуть зупинити розвиток хвороби, і є ефективні народні засоби проти цього неприємного недуги.

Що таке рожевий лишай

Захворювання рожевий лишай (лишай Жибера) відноситься до шкірних інфекцій, що супроводжуються сверблячкою і алергічними висипаннями по всьому тілу (дивіться фото нижче). Хвороба носить вірусний характер, однак збудник її точно не встановлений. Захворювання виникає на грунті ослабленого імунітету, після перенесеного інфекційного захворювання, на тлі стресу, при порушеннях обміну речовин. У рідкісних випадках шкірні вогнища ураження зникають самостійно, але краще не запускати ситуацію, а своєчасно звернутися до лікаря дерматолога.

Як вилікувати рожевий лишай

Розеола лущиться або рожевий лишай відноситься до вірусних захворювань, що провокують шкірні висипання рожевого або червонуватого кольору. Спочатку з'являється кілька бляшок діаметром 2-4 см, потім висип поширюється по всьому тілу. Процес супроводжується свербінням, у складних випадках виникає загальна інтоксикація організму, слабкість, збільшення лімфовузлів. Лікування рожевого лишаю у людини спрямоване на зміцнення імунітету за допомогою мультивітамінних комплексів і зняття алергічної шкірної реакції антигістамінними препаратами.

У дорослих

Інфекцію шкірних покривів, звану рожевим, рекомендується лікувати в домашніх умовах, комплексно, за допомогою медикаментозних засобів у формі таблеток або антигістамінних мазей. Якщо лікування розпочато вчасно, дерматологи призначають противірусний препарат. Обов'язково рекомендується комплекс заходів по зміцненню імунітету, а так само роз'яснюються гігієнічні норми, що дозволяють уникнути рецидиву захворювання. До основних правил, підтримує медикаментозну терапію, відносяться наступні рекомендації:

  1. Дотримання спеціальної дієти, відмова від цитрусових фруктів, продуктів з високим вмістом цукру і інших сильних алергенів.
  2. Миття під душем із застосуванням спеціальних м'яких гіпоалергенних миючих засобів.
  3. Захист уражених ділянок шкіри від впливу прямих сонячних променів.
  4. Відмова від носіння синтетичної білизни та одягу.
  5. Відмова від надмірного фізичного навантаження, уникнення перегріву тіла – надмірна пітливість ускладнює перебіг хвороби і призводить до прискореного поширенню висипки.

У дітей

Ця патологія зустрічається і у дітей, в основному у віці від чотирьох до десяти років. Лікування рожевого лишаю у дітей спрямоване на підтримку імунної системи, зняття свербежу з допомогою антигістамінних ліків. При підборі препарату і розробці схеми лікування лікар повинен враховувати вік і вага малюка. Щоб не спровокувати посилення висипань, спеціальні мазі дітям до 12 років лікарі, як правило, не призначають, зате порекомендують заспокійливі шкіру компреси та інші засоби народної медицини.

Мазь від рожевого лишаю

Ряд фахівців дотримується думки, що мазати рожевий лишай спеціальними кремами відразу при появі висипу не слід, а варто спрямувати всі зусилля на відновлення імунітету і дотримання норм гігієни. При такому підході можливе зникнення плям на шкірі без застосування антигістамінних препаратів груп. У разі стрімкого збільшення кількості шкірних вогнищ ураження лікар призначить мазь, яка знімає свербіж, зменшує лущення і запалення шкіри.

Саліцилова

Лікувати різновиди лишаїв із застосуванням саліцилової мазі рекомендується у випадку великих шкірних уражень, що супроводжуються свербежем та іншими неприємними відчуттями. Основний її компонент – саліцилова кислота – має наступні лікувальні дії:

  • знімає запалення;
  • знезаражує шкіру, перешкоджає поширенню осередків інфекції;
  • заспокоює пошкоджену шкіру;
  • знижує утворення поту в підшкірних залозах.

Спосіб застосування засобу наступний – вранці уражені ділянки епідермісу мажуть йодом (може використовуватися зеленка), на ніч плями саліцилової маззю змазують тонким шаром 0,5-1 див. Тривалість лікування становить від 7 до 10 днів. Протипоказанням до застосування засоби є ниркова недостатність і індивідуальна чутливість до саліцилової кислоти.

Сірчана

Сильний антисептик, сірчана мазь застосовується в комплексному лікуванні інфекційних або паразитарних уражень шкіри, у тому числі і при запущених випадках рожевого лишаю. Рекомендувати лікувати розеолі за допомогою цього засобу може тільки фахівець, оскільки в деяких випадках її використання може провокувати прискорене поширення шкірних висипань. Здебільшого препарат переноситься добре, чинить пом'якшувальну, що підсушує, бактерицидну дії. Мазь наносять на хворі ділянки шкіри двічі на день протягом двох тижнів.

Цинкова

Універсальний препарат для боротьби з шкірними захворюваннями інфекційного та алергічного характеру, цинкова мазь застосовується як засіб для зняття роздратування з хворої шкіри. Лікувати з її допомогою рожевий лишай можуть вагітні жінки, оскільки активні компоненти складу практично не всмоктуються в шкіру і не вплинуть на розвиток плоду. Застосовують мазь по схемі точкового нанесення на попередньо очищені уражені ділянки шкірного покриву два-три рази на добу протягом 10-15 днів. Не призначається засіб при індивідуальній непереносимості компонентів.

Клотримазол

Позбутися від рожевого лишаю можна з допомогою лікарського препарату Клотримазол. Це протигрибковий засіб, на відміну від вищеописаних мазей, допомагає зняти симптоми хвороби, але і вилікувати інфекцію, її що викликала. Мазь наносять на попередньо промиту і висушену уражену шкіру два-три рази на день, тривалість курсу становить 2-3 тижні. Протипоказаннями є перший триместр вагітності, період лактації та дитячий вік (до 12 років). Під час застосування слід уникати попадання засобу на слизові оболонки.

Акридерм

Основний компонент складу мазі Акридерм – бетаметазон – відноситься до групи кортикостероїдів. Ці речовини перешкоджають надмірному накопиченню лейкоцитів у вогнищах шкірних поразок, тим самим знімають запалення і перешкоджають набряків. Лікувати рожевий лишай з допомогою даного засобу протипоказане при ряді вірусних захворювань шкіри (герпес, туберкульозі шкіри), а так само під час грудного вигодовування. Тривалість терапії може становити від 7 до 15 днів, схема застосування підбирається індивідуально, залежно від стану шкіри пацієнта.

Таблетки від рожевого лишаю

Призначення засобів для перорального прийому в деяких випадках розвитку хвороби може бути ефективніше, ніж лікувати від рожевого лишаю за допомогою засобів для місцевого застосування. В рамках комплексної терапії в домашніх умовах лікар призначить препарат противірусного або антибактеріального типу, який допоможе організму впоратися з хвороботворними бактеріями і позбутися від збудника хвороби.

Ацикловір

Ліки від рожевого лишаю та інших шкірних вірусних інфекцій, Ацикловір допомагає лікувати захворювання на ранній стадії розвитку, при низькому ступені ураження шкірних покривів. Препарат активний проти вірусів, що викликають лишаї всіх типів. Він потребує обережності при лікуванні пацієнтів з нирковою недостатністю, не призначається під час вагітності та дітям до 3 років. Схема прийому залежить від віку пацієнта та інших його індивідуальних особливостей. Інструкцією щодо застосування рекомендується доза по 800 мг 4 рази на добу протягом 5 днів.

Еритроміцин

Цей антибіотик з високим ступенем засвоюваністю може бути призначений в перші дні розвитку шкірних інфекційних захворювань. Лікувати рожевий лишай із застосуванням Еритроміцину можна тільки при призначенні лікаря і наявності відповідних показань. Він протипоказаний під час вагітності та пацієнтам з нирковою і печінковою недостатністю. Схема прийому підбирається індивідуально, відповідно до стану пацієнта, максимальна добова доза – по 1 таблетці три рази на добу. Тривалість терапії не може становити більше 7 днів.

Зовіракс

Більш дорогий аналог Ацикловіру, з повністю ідентичним складом за активно діючої речовини – Зовіракс. Він може бути використаний в якості заміни при індивідуальній непереносимості допоміжних компонентів Ацикловіру. Дозування і схема прийому препарату підбирається індивідуально, починати лікування рожевого лишаю з його допомогою рекомендується не пізніше п'яти днів з моменту появи першої шкірної бляшки, і тільки за призначенням лікаря.

Народні засоби від рожевого лишаю у людини

Питання, ніж лікувати рожевий лишай крім медикаментозних препаратів, як правило, виникає, коли лікарську терапію не рекомендує лікар дерматолог. Наприклад, коли від хвороби страждає маленька дитина або вагітна жінка. Розеола лущиться цілком може бути вилікувана в домашніх умовах за допомогою натуральних природних засобів при дотриманні дієти і способу життя, спрямованих на зміцнення імунітету, і виконання гігієнічних правил.

Спиртову настоянку чистотілу рекомендується приймати як зовнішньо, так і внутрішньо. Свіже листя і суцвіття заливаються горілкою або спиртом (400 мг подрібненої трави на 0,5 л горілки), настоюють у скляній посуді протягом двох тижнів. Отриманий настій розбавляється водою в пропорції 1:5. Використовується як місцево, так і перорально, до зникнення останньої шкірної бляшки, за такими схемами:

  • перорально: 12-15 крапель розчину, запиваючи водою, перед прийомом їжі, три рази в день;
  • місцево: двічі на день уражені ділянки змазують змоченим у настоянці ватним тампоном.

Відмінно зарекомендував себе такий рецепт: лікування рожевого лишаю проводиться з допомогою "бовтанки" на основі березового дьогтю і саліцилової мазі. Для отримання засоби інгредієнти змішуються в рівних частинах до отримання однорідної маси. Готову суміш наносять на уражені ділянки шкіри двічі на день до тих пір, поки шкірні прояви рожевого лишаю повністю не зникнуть.

Лікувати захворювання можна за допомогою яблучного оцту (місцево, в чистому вигляді), настоянки бузини (за аналогією зі схемою лікування настоянкою чистотілу), гречаного відвару (місцево), капустяного листя, змочених у сметані та доданих до вогнищ шкірного запалення. Рожевий лишай добре піддається лікуванню народними засобами, ефект від їх застосування стає помітним через 5-7 днів від початку курсу лікування.

Відео

Як лікувати рожевий лишай. 100% робочі методи.

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!