Шипица на ступні - причини виникнення і лікування

Мозолі, невеликі потертості на п'ятах, натоптиші – все це може доставляти невеликий дискомфорт своєму власникові. Однак якщо новоутворення при ходьбі викликає гострий біль, варто замислитись і терміново звернутися до лікаря. Є ймовірність, що провокує появу таких симптомів шипица на ступні – різновид бородавки, яка часто локалізується на п'ятах або пальцях ніг і потребує тривалого лікування.

Що таке шипица

Підошовна бородавка, гуска або по латині Verruca plantaris – так називають досвідчені медики новоутворення, яка за зовнішнім виглядом нагадує мозоль, але приносить болісні поколювання при ходьбі. Шипица вважається різновидом бородавок з корінцевим методом кріплення в глибоких шарах шкірного покриву. Невеликий наріст можна вилікувати за допомогою народних методів, а повністю прибрати шипицу на ступні допомагають тільки методи глибокого заморожування, видалення лазером і електрокоагуляція.

Гуска, вросла глибоко в шкіру, зачіпає і травмує нервові закінчення, що може спровокувати появу тріщин на поверхні стопи і запалення. Локалізуються шкірні нарости переважно на шкірі стоп, п'ятках, пальці ноги або руки, але іноді зараження вірусом схильні і ніжні ділянки тіла: обличчя, шия, щиколотки. Як будь-яка інша бородавка шипица на ступні є доброякісним новоутворенням, але при відсутності належного лікування може перерости у злоякісну пухлину.

Особливості освіти

Як правило, діаметр підошовної бородавки варіюються в межах 1-2 сантиметрів, але іноді розміри новоутворення можуть досягати 4-5 див. На фото шипица на ступні виглядає як кругла або овальна суха мозоль, з чіткими кордонами. На дотик освіта дуже щільне і хворобливе. Під мікроскопом у центрі шипицы можуть проглядатися чорно-коричневі крапки. Якщо уважно розглянути наріст після відпарювання ніг, можна помітити на поверхні шипиц нитки, які розрослися у всіх шарах шкіри.

Перші ознаки появи

Спочатку розвитку виглядає шипица на ступні суха мозоль з огрубілою скоринкою. Однак якщо її не почати правильно лікувати, новоутворення збільшується в розмірах, змінюється в кольорі, стає горбистим, а посередині утворюється невелика дірочка, через яку чітко видно стрижень. При натисканні на стопу виникає гострий біль, ніби в ногу встромлюють голки або шпильки. Якщо відразу не видалити новоутворення, з часом поруч можуть виникнути нові нарости.

Як відбувається зараження

Підошовна бородавка – вірусне захворювання, заразитися яким можна через відкриті рани на підошві, при контакті з хворою людиною або через предмети загального користування. Особливо комфортно бактерії відчувають себе у вологому середовищі, тому до появи шипицы схильні люди з підвищеною пітливістю стоп. Дуже часто зараження відбувається після відвідування басейнів, душових, спортзалів. Щоб запобігти появі підошовної бородавки лікарі рекомендують завжди мати при собі особисті засоби гігієни та взуття для купання.

Причини виникнення підошовних бородавок

Провокує шипицу на ступні вірус папіломи людини, який присутній навіть у здоровому організмі. Однак при створенні певних умов бактерії починають активно розмножуватися, провокуючи ураження шкіри. Особливо великий ризик у людей зі зниженим імунітетом, вагітних жінок і дітей. Шипица на стопі з'являється в результаті регулярного тертя ступні всередині тісного взуття, з-за вроджених чи набутих відхилень в будові скелета, наприклад, від косолапия. До числа провокують розвиток в організмі вірусу факторів також відносять:

  • надмірна пітливість долонь, межпальцевого простору, ступень;
  • постійні стреси, перенапруження, недосип;
  • травми, поранення або опіки шкіри ніг або рук;
  • загострення хронічних хвороб;
  • інфекційно-вірусні захворювання – грип, ГРВІ, ангіна;
  • носіння незручною або тісного взуття;
  • плоскостопість;
  • авітаміноз;
  • зайва вага.

Як позбутися від шипицы

При появі підозрілого освіти на підошвах стоп не варто зволікати з візитом до лікаря. Чим раніше буде поставлений правильний діагноз і розпочато лікування, тим менше ризик розростання відростків бородавки вглиб м'яких тканин. Існує кілька методів лікування папіломи: фізичний вплив на бородавку, хірургічне втручання, виведення наростів хімічними препаратами, комплексна терапія для підвищення імунітету. Особливою популярністю користуються малоінвазивні методи.

Фізичний вплив на бородавку

Видалення папілом за допомогою скальпеля на сьогоднішній день використовується вкрай рідко, так як цей метод не дає 100% гарантії позбавлення від проблеми. Залишилися відростки в шкірних шарах можуть спровокувати рецидив і ще більше розростання новоутворень. Такий метод лікування припустимо, якщо всі інші варіанти недоступні. Операцію проводять під місцевою анестезією, після чого слід тривалий період реабілітації.

Хімічні методи

Цей варіант вважається одним з кращих при консервативному лікуванні шипицы. Агресивні речовини, що входять до складу деяких препаратів, при попаданні на уражені ділянки шкіри викликають некроз клітин, після чого ороговілі частинки легко видаляються механічним шляхом. Варто зазначити, що цей варіант болючий і може спровокувати появу рубців і шрамів на тілі. Препарати з хімічним складом бувають декількох видів:

  • З некротизирующим ефектом – за рахунок дуже агресивних складових провокують муміфікування поверхні шкіри. Такі ліки категорично протипоказані при вагітності та для лікування дитини. Це препарати Солковагин, Солкодерм.
  • Кератолітіки – кошти, які м'яко відлущують ороговілі клітини, допомагають розм'якшити огрубілу шкіру. У комплексі з іншими медикаментами вони посилюють їх дію, сприяючи глибшому проникненню діючих компонентів. До кератолическим препаратів належать: мазь Ариевича, Колломак, Пластирі на основі сечовини.
  • З кріогенним ефектом – діють подібно процедурою «кріодеструкція», заморожуючи і припиняючи зростання папіломи. Засоби: Криофарма, МаксиВарт, Вартнер.

Імунотерапія

Для якнайшвидшого одужання разом з коштами місцевого впливу лікарі рекомендують використовувати препарати, що стимулюють роботу імунітету. Для цього призначаються імуностимулятори: Інтерферон, Кипферон, Імудон, Аміксин. В домашніх умовах імунотерапія полягає в нормалізації харчування. У меню варто включити більше свіжих фруктів, овочів, соків. Додатково можна зайнятися легкими видами спорту – плаванням, бігом, їздою на велосипеді.

Як вивести шипицу на нозі в домашніх умовах

Вилікувати шипицу простими засобами буває проблематично. Вся складність полягає в тому, щоб видалити коріння доброякісного новоутворення, інакше в майбутньому проблема виникне знову. Якщо турбує шипица на ступні, видалити її допоможуть спеціальні препарати:

  • Саліцилова мазь – засіб для зовнішнього використання. Має противірусну та протизапальну дію. Мазь слід наносити на попередньо розпарену і підсушену шкіру тонким шаром. Для посилення ефекту зверху можна накласти оклюзійну пов'язку. Проводити процедуру потрібно до повного зникнення папіломи 1 раз в день. При бажанні саліцилову мазь можна замінити спеціальними пластирами (Мозольний, Компид, Салипод) або препаратом Колломак.
  • Мазь Віферон – ліки, що володіє противірусною та імуномодулюючою дією. Мазь наносять тонким шаром 3-4 рази в день на вогнища ураження. Тривалість курсу лікування складає 4-7 днів. До протипоказань відносяться: індивідуальна непереносимість компонентів і дитячий вік до року.
  • Ляпісний олівець – серебросодержащий препарат з антисептичною дією. Поверхня олівця змочується водою, після чого засіб наноситься на ушкоджену шкіру, при цьому потрібно уникати підняття здорового епідермісу. Ляпісний олівець не варто використовувати при вагітності, для лікування дітей, при появі папіломи на шиї або особі.
  • Суперчистотел – рідина, розроблена на основі суміші сильних лугів. Перед використанням здорову шкіру навколо папіломи необхідно змастити жирним кремом, після чого одну краплю розчину наносять строго по центру наросту. Лікування проводять до повного випалювання підошовної бородавки. Варто зазначити, що процедура дуже хвороблива, викликає свербіж і печіння.
  • Гель Роаккутан – засіб місцевої дії на основі изотретиноина. Відноситься до групи кератолітичну препаратів, що випускається у формі таблеток. Капсули приймають внутрішньо під час їжі по 0,5-1 мг/кг курсом до чотирьох місяців. Препарат протипоказаний при вагітності. З обережністю можна пити таблетки при цукровому діабеті, ожирінні, нирково-печінкової недостатності.
  • Ассгиапе – кератолитическая мазь, яка допомагає лікувати підошовні бородавки в запущеній стадії розвитку. При нанесенні на шкіру активні компоненти засоби руйнують нейросвязь між ороговілими клітинами. Засіб випускається на основі сечовини, саліцилової, лимонної, молочної кислоти. Іноді може провокувати виникнення побічних реакцій у вигляді печіння, свербіння і почервоніння шкіри в місці нанесення.
  • Ферезол – рідина з мумифицирующим ефектом. Спосіб використання Ферезолом такий же, як і при лікуванні Суперчистотелом. Препарат протипоказаний при наявності поруч з папіломою родимок, при гіперчутливості та дітям до 7 років.

Як видалити шипицу на нозі

Якщо підошовна бородавка встигла врости глибоко шкіру, є ймовірність, що звичайні місцеві креми, розчини і мазі не допоможуть. У таких ситуаціях лікарі рекомендують вдатися до малоінвазивних методів видалення бородавок: електрокоагуляції, лазерному видаленню з допомогою заморожування рідким азотом – кріодеструкція. Ці методи допомагають не просто видалити шипицу на стопі, але і запобігають її повторну появу в майбутньому.

Кріодеструкція

Випалювання бородавки і її кореневища з допомогою рідкого азоту. Під впливом холоду тіло руйнується папіломи, зменшується область запалення і гине більше число вірусів і бактерій. На місці проведення процедури залишається невеликий міхур, який проходить самостійно за півтори-два тижні. Процедура проходить без анестезії і не викликає болю. Мінуси операції в тривалому відновлювальному періоді та можливості травмування шкіри поруч з бородавкою. Не можна проходити процедуру кріодеструкції при раку.

Електрокоагуляція

Цей метод показує високі результати тільки на початкових стадіях виникнення шипиц, коли ниткоподібні коріння не встигли вразити більшу частину стопи. Видалення папіломи відбувається при впливі на шкіру високочастотних імпульсів струму, завдяки чому шипица на ступні і її кореневище випалюється. Мінуси такої операції в хворобливості: після процедури на тілі залишається кровоточить ранка. Іноді після видалення електрострумом можуть з'явитися рубці.

Лікування імпульсним лазером

Один з найпопулярніших і затребуваних методів лікування підошовних бородавок. Видалення відбувається під впливом лазерного променя, який одночасно припікає папілому і дезінфікує поверхню шкірних покривів на місці проведення операції. Метод лазерного лікування не викликає яких-небудь ускладнень, після процедури пацієнти швидко реабілітуються, повністю виключається можливість повторного розростання шипиц на ступні. Єдиний недолік такого методу – висока вартість операції.

Шипица на нозі - лікування народними засобами

Разом з комплексним медикаментозним лікуванням у домашніх умовах підошовні бородавки можна виводити засобами народної медицини. Існує декілька дієвих рецептів для усунення шипицы на ступні, долонях і пальцях ніг:

  1. Шипица на п'яті пройде, якщо регулярно прикладати до хворого місця кропив'яної компрес. Для його приготування дрібно наріжте листя кропиви, оберніть їх в чистий лист лопуха, зафіксуйте за допомогою пластиру. Надягніть на ногу шкарпетку і залиште компрес на ніч. Тривалість такої терапії – 3-4 сеансу. За таким же принципом можна робити компреси з каланхое, картоплі і часнику.
  2. Добре допомагають оцтові компреси. Щоб їх приготувати використовуйте свіжий часник і 9% столовий оцет. Змішайте інгредієнти до кашоподібного стану і нанесіть, попередньо захистивши здорову шкіру пластиром. Суміш витримується близько півтора-двох годин, після чого змивається теплою водою. Для посилення ефекту після примочок поверхню ступні рекомендують обробляти саліцилової маззю.
  3. Не менш ефективний засіб від вірусу папілом людини – йод. Він добре підсушує шкіру, знезаражує, сприяє зняттю запалення. Щоб вилікувати шипицу на ступні йодом, необхідно регулярно змащувати уражені ділянки тіла.
  4. Народне засіб за типом Суперчистотела можна приготувати в домашніх умовах. Для цього листя чистотілу збирають, перемелюють або дрібно нарізують, а після заливають 90% медичним спиртом. Суміш наполягають в темному прохолодному місці 1,5-2 тижні, після чого проціджують. Наносити розчин потрібно точково, заклеївши шкіру навколо шипицы пластиром або змастити жирним кремом. Тривалість лікування соком чистотілу залежить від розростання новоутворень, але не повинна перевищувати 30 днів.
  5. Хворобливі новоутворення можна припекти з допомогою розсолу від консервованих огірків або помідорів. Для цього візьміть щільні вовняні шкарпетки, змочіть в розсолі і надіньте. Зверху укутайте ноги харчовою плівкою або пакетом. Для створення парникового ефекту зафіксуйте компрес чистою сухою парою шкарпеток. Робіть компрес ввечері, вранці помийте ноги прохолодною водою. Процедури слід проводити до тих пір, поки не розсмокталися всі горбики.

Відео

Як видалити шипицу на нозі: причини, профілактика, лікування
Лікування шипицы ефективними народними засобами. 100% результат для Вашої шкіри

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!