Вірус простого герпесу 1 і 2 типу - шляхи зараження, симптоми, діагностика і лікування

Всесвітня організація охорони здоров'я інформує, що один з двох типів вірусу простого герпесу (ВПГ) став на сьогодні частиною життя близько 70% населення планети. Медицина поки не може знайти специфічне лікування від вірусу, а здатна тільки придушити неприємні симптоми у вигляді висипу на шкірі і слизових. За статистикою, герпетична інфекція лютує в Африці, де хворі більш 80% населення, і має обмежене поширення в благополучних країнах. На перше місце в боротьбі з хронічним вірусом виходить дотримання гігієни.

Що таке герпес

Вірус простого герпесу представляє собою вірусну інфекцію, встраивающую свою ДНК в клітини нервової системи і зовні проявляється у вигляді пухирців на шкірі і слизових оболонках. Інфікування вірусом простого герпесу відбувається двома способами: вірус першого типу (ВПГ-1) та другого (ВПГ-2). Багато людей довгий час живуть з вірусом, який протікає безсимптомно, не знаючи про це, поки не настане ослаблення імунних сил організму простудним захворюванням, і вірус не дасть про себе знати характерними висипаннями та ураженням нервової системи.

Типи вірусу герпесу

Захворювання викликається двома видами вірусів простого герпесу, найпоширенішим з яких є вірус першого типу, що локалізується первинним проявом на губах. Вірус другого типу має менше поширення, відомий також під назвою первинний генітальний герпес, що обумовлено його зовнішньої локалізацією в області геніталій. Захворювання починає активно «поїдати» організм з низьким специфічним імунітетом, який сам же послаблює.

Як передається

Величезний розмах поширення вірусу першого типу пояснюється його здатністю проникати в організм повітряно-крапельним шляхом. Організм не знає, як боротися з вірусом, тому якщо вірусна ДНК потрапить на слизову – інфікування гарантовано. Якщо говорити про безпосередні причини, то на першому місці знаходиться оральний контакт в періоди візуально-виражених герпетичних висипаннях. Джерелом передачі інфекції можуть послужити і предмети загального користування.

Первинні зараження збудниками генітального герпесу передаються статевим шляхом від партнера, що вже має в своєму організмі вірусну інфекцію. Захищені статеві контакти знижують ймовірність інфікування, але зараження партнера може відбутися і через шкіру навколо геніталій, зовні не уражену бульбашкових висипань. У багатьох вірус живе в стані латентної інфекції.

Скільки живе у зовнішньому середовищі

Небезпека вірусу в тому, що його живучість висока не тільки всередині організму, але і у зовнішній середовищі. Якщо інфікована людина поширив вірус в приміщенні, то при кімнатній температурі небезпека зараження зберігається майже добу. Металева поверхня, наприклад, ручка двері не дасть вірусу загинути протягом пари годин. Волога тканина буде життєвим середовищем мікроорганізму до повного висихання.

Вірус герпесу 1 і 2 типу

Неприємні естетичні наслідки ВПГ 1 і 2 типу – не найгірший розвиток подій при вірус герпесу. Головна небезпека в тому, що мікроорганізми, що заселяють органи зору, стравохід, вухо, горло, ніс, нервові ганглії, що може призвести до розвитку герпетичного стоматиту, герпетическому енцефаліту, лихоманці. Герпес другого типу може стати причиною безпліддя статевих партнерів, ускладнень захворювань статевих органів. При діагностиці важливий індивідуальний підхід до вогнища збудника.

Симптоми вірусу герпесу

Прояв виразок герпесу провокує ослаблення організму внаслідок захворювання. Найчастіше це може бути звичайна застуда. Загальні клінічні симптоми герпесу з простудними: підвищення температури тіла, нетривалі головні болі, слабкість, сонливість, відчуття болю в м'язах. Більш конкретні симптоми, що вказують на хворобу, проявляються у вигляді характерного свербіння і поколювання місця, де незабаром з'явиться лабіальний герпес.

Герпес 1 типу

Носій ВПГ, зіткнувся з проявом життєдіяльності вірусу першого типу, добре знає ознаки первинного прояви вродженого герпесу. Печіння та свербіж у місці звичної локалізації герпетичних пухирців служать приводом для активних дій. Для запобігання або мінімізації руйнівних наслідків хвороби люди намагаються завчасно обробляти зони ризику противірусними мазями. Існують прояви генітальних форм активних фаз ВПГ-1 з виділеннями. При них симптоми слабо виражені і яскраво проявляються тільки вперше у вигляді декількох бульбашок.

Герпес 2 типу

Повторні симптоми ВПГ-2 більш різноманітні. Це бульбашки в генітальної області, деколи доходять до масштабів виражених виразок, що нагадують бульбашковий лишай. Люди часто відчувають ломоту в тілі, збільшення лімфовузлів, лихоманка, стріляючий біль в кінцівках. Перший прояв захворювання є найбільш яскравим. Далі симптоми стають менш інтенсивними.

Як діагностувати герпес

Перш ніж переходити до лікування і виробленню особливого способу життя, потрібно провести лабораторні дослідження на герпес симплекс. Відомі випадки коли, орієнтуючись тільки на зовнішні ознаки, за генітальний герпес брали золотистий стафілокок. Методи діагностики герпетичної інфекції поділяються на дві групи:

  1. Виявлення ДНК-присутності в організмі тел ВПГ.
  2. Виявлення антитіл ВПГ в тілі.

Перший метод передбачає взяття матеріалу для дослідження з зон ураження. При другому методі виявлення ВПГ досліджується кров, мазки, сеча, слізна або спинномозкова рідина пацієнта. Що брати на аналіз, вирішує лікар. Другий метод терапії, при якому виявляються антитіла антитіла igg і igm, вважається достовірним. Ефективний вірусологічний метод діагностики, коли вміст пухирців підселюють на курячий ембріон і роблять висновок. Спосіб полімеразної ланцюгової реакції допомагає знайти ДНК вірусу і визначити, що таке ВПГ.

Лікування простого герпесу

Для запобігання або мінімізації руйнівних наслідків хвороби люди намагаються завчасно обробляти зони ризику препаратом Ацикловір, противірусними мазями. По суті, це боротьба з симптомами, але вона є правильною дією, оскільки знищити вірус в організмі не представляється можливим. Основна мета – своєчасно локалізувати прояв, не давши нанести тяжкі ураження організму та измучить пацієнта рецидивами.

Препарати

Препарати для лікування можна розподілити на групи згідно чинному речовині, що використовується при ураженні слизових ВПГ:

  1. Ацикловір: Ацикловір, Виролекс, Герперакс, Зовіракс. Найпоширеніший препарат, що застосовується для реактивації ВПГ-1 і ВПГ-2. Переваги простого засобу – хороша переносимість і мінімальність побічних наслідків. З мінусів можна відзначити нудоту при прийомі. Найнижча ціна серед усіх антигерпесных ліків.
  2. Валацикловір: Валтрекс, Валацикловір. Плюсом є краща засвоюваність при прийомі всередину, ніж у ацикловіру. З недоліків відзначають короткі, головні болі після вживання.
  3. Фамцикловір: Фамвир, Фамцикловір-тева. Ефективний препарат для лікування ВПГ і генітального герпесу. Перевагою є відмінна засвоюваність діючої речовини, ефективність. Мінус препарату у високій ціні.
  4. Пенцикловир: Фенистил Пенцивир. Ефективний на пізніх стадіях захворювання. Перевага в тривалості лікувальної дії і доступною ціною. Не можна застосовувати дітям.
  5. Аллостатин: Алломедин. Ліки спрямовано на підвищення противірусного імунітету шкіри. Ефективний тільки на перших стадіях, дорого коштує.

Народні засоби

Для лікування проявів рецидивуючого простого герпесу використовується ехінацея, календула і ромашка. Квіти ехінацеї залийте спиртом (70%) в пропорції 1:10. Ліки настоюйте в темному приміщенні два тижні, після чого процідіть. Дві столові ложки квіток календули подрібніть і залийте 100 грамами горілки. Через два тижні ліки готові. Три столові ложки ромашки залийте окропом і настоюйте дві години. Можна робити компреси або вживати всередину з прополісом.

Вірус простого герпесу при вагітності

Велику небезпеку зараження ВПГ представляє на пізніх термінах вагітності для жінок, які раніше не мали у себе вірусу. У цьому випадку високий ризик зараження плоду (неонатального інфікування) з важкими для нього наслідками. Якщо жінка вже була заражена вірусом, в її організмі є антитіла, але зберігається небезпека зараження новонародженого неонатальним герпесом при пологах через слизову. Для лікування потрібно користуватися Панавиром. Прояви можна обробляти вітаміном Е та інтерфероном, щоб не заразитися.

Профілактика простого герпесу

Специфічним захворюванням є простий герпес, лікування якого доречно буде зробити акцент на профілактиці зараження. У періоди ймовірного загострення варто приймати збільшені дози вітамінів С і В, обробляти поверхні локалізації олійною консистенцією вітаміну Е. Допоможуть курси прийому елеутерококу, ехінацеї. Не рекомендується зловживання шоколадом, арахісом, пивом і родзинками.

Відео

Вірус простого герпесу 3D-анімація

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!