Перші симптоми сифілісу у чоловіків і жінок - інкубаційний період, шкірні появи і виділення

Якщо чоловік або жінка підозрюють мають підозру на перші ознаки сифілісу, потрібно звернути увагу чи є висип на тілі й інші симптоми хвороби. Вчасно виявлене захворювання потрібно діагностувати і лікувати, поки воно не перейшло в невиліковне, або призвело до смерті. Ознайомтеся з характерними ознаками хвороби у чоловіків і жінок, дізнайтеся як їх виявити.

Що таке сифіліс

Інфекційних небезпечним венеричним захворюванням є сифіліс. Із збудників бліді трепонеми - бактерій, що вражають шкіру, слизові оболонки, внутрішні органи, кістки і нервову систему. Заразитися хворобою можна при статевому акті – вагінальному, оральному і анальному сексі. Існує і побутовий сифіліс, коли бактерії проникає через маленькі тріщини, травми на шкірі. Пізній природжений сифіліс призводить до зараження плода при вагітності. Ще один спосіб заразитися збудником інфекції шляхом переливання крові від носія хвороби.

Як проявляється сифіліс

Дізнатися, як виглядає сифіліс, можна тільки після закінчення інкубаційного періоду. Всього у хвороби чотири стадії, для кожної з якої характерна своя симптоматика. Тривалий інкубаційний період триває 2-6 тижнів, але іноді захворювання може розвиватися роками, особливо якщо хворий приймав антибіотики, лікувався від інфекційних застуд. В цей час лабораторні тести не дадуть достовірний результат.

Симптоми

Виділяють шкірні прояви сифілісу та внутрішні ураження. Характерними симптомами вважаються:

  • виникнення твердого шанкра – гладкою безболісної виразки з округлими злегка піднятими краями діаметром до сантиметра, синюшно-червоного кольору, іноді може хворіти;
  • збільшення лімфовузлів;
  • головні болі, нездужання, болю у м'язах і суглобах;
  • підвищена температура;
  • знижений гемоглобін, збільшення лейкоцитів у крові;
  • индуративный набряк;
  • панарицій – запалення нігтьового ложа, не заживающее кілька тижнів;
  • амігдаліт – тверді розпухлі мигдалики почервонілі, утруднене ковтання.

У жінок

Поява шанкрів і сіфілідов у жінок виникає на шийці матки або статевих губах – місці проникнення венеричної інфекції в тіло. На підставі міститься щільний інфільтрат. Іншим місце розташуванням освіти може стати слизова оболонка прямої кишки, лобок, живіт, стегна, анальний отвір. Индурактивный набряк у дівчат з'являється на великих статевих губах, має блідо-рожевий або синюшний відтінок.

Виділення при сифілісі

Характерним симптомом інфікування сифілісом у жінок вважається поява виділень. Виділення густе по консистенції, внутрішні і зовнішні статеві органи сверблять і відчувається відчуття печіння. По зовнішньому вигляду і консистенції виділення нагадують гній, володіють різким неприємним запахом.

У чоловіків

Сифіліс на шкірі у чоловіків проявляється також твердим шанкром, розташованим в області голівки статевого члена, крайньої плоті. Іноді положення блюдцеобразной виразки м'ясного кольору хрящеподобной консистенції зміщується в область слизової оболонки прямої кишки, складку анального отвору, лобок. Шанкр вкритий білим сальним нальотом, за розміром дорівнює пятикопеечной монеті. На крайньої плоті з'являється индуративный набряк. Після орального контакту з хворим з'являються виразки на мові, яснах, щоках, твердому піднебінні або піднебінних мигдалинах.

Плями

Через 3-4 тижня інкубаційного періоду і появи твердого шанкра з'являються і інші шкірні висипання, які не спричиняють сверблячки, безболісні, мають темно-червоне забарвлення, щільну консистенцію, рівні краї без лущення. Характерна висип:

  • розеолезние – овальні або круглі цятки розміром 1-,1,5 см, поширені по всьому тілу, локалізовані на тулубі і кінцівках, межі нерізкі, не зливаються і не підносяться над шкірою;
  • папульозні – округла форма шкірної висипки, блідо-рожевий колір, розмір 1 см, гладка блискуча поверхня, лущення; локалізація: на долонях, підошвах ніг, статевих органах;
  • кондиломи – сполучені разом папули, вкриті виразками;
  • лейкодерма – білі плями на тлі потемніння шкіри, придбання буро-жовтого відтінку, локалізація – шия, пахви, груди, руки;
  • еритематозна ангіна – висипання на слизовій рота, біля зіва, на твердому піднебінні, трепонеми знаходяться всередині папул;
  • алопеція – на волосистій частині голови, міліарні висипання діаметром 1-2 мм, на яких випадає волосся.

Ознаки

В інкубаційному періоді клінічних ознак хвороби немає, первинні ознаки сифілісу характеризуються твердим шанкром, вторинні (тривають 3-5 років) – плямами на шкірі. Третинна активна стадія захворювання найважча, при несвоєчасному лікуванні призводить до летального результату. У хворого руйнується кісткова тканина, «ввалюється» ніс, деформуються кінцівки.

Первинні ознаки

Після декількох тижнів з моменту зараження проявляються перші симптоми сифілісу, які включають ознаки:

  • специфічні виразки округлої форми – шанкр;
  • шанкри зникають через кілька тижнів, але це не означає вилікування, а проникнення бактерій в організм;
  • характерне ураження лімфатичних вузлів;
  • первинний сифіліс вражає внутрішні органи і системи.

Ознаки вторинного сифілісу

На 11 тижні зараження виникають клінічні симптоми вторинного сифілісу . Це характеризується появою сифілітичних інфекцій у вигляді плям, висипу, гнійників, вузлів на шкірі. Ці утворення безболісні, при відсутності лікування зникають, хвороба переходить у приховану стадію. З часом виникає вторинний рецидивний сифіліс, характеризується проявами повторно. Стадія протікає до чотирьох років, супроводжується погіршенням стану.

Ознаки третинного сифілісу

Через п'ять років з моменту зараження з'являються третинні ознаки. Це вже важка форма, спостерігаються ураження внутрішніх органів, утворення вогнищ (гумны) на шкірі, слизових оболонках, серці, печінці, головному мозку, легенях, кістках і очах. Часто захворювання вражає слизову носа, що може призвести до руйнування носової перегородки. На цій стадії проявляється слабоумство, прогресивний параліч. Лікування вона не піддається.

Діагностика

Як розпізнати сифіліс на різних активних і хронічних стадіях, знає лікар. При підозрі хвороби варто звертатися до дерматовенеролога. При першому обстеженні досліджують твердий шанкр, лімфовузли, при вторинному – уражені ділянки шкіри, папули слизових оболонок. Для діагностики сифілісу використовуються бактеріологічні, імунологічні, позитивні серологічні та інші аналізи. Для підтвердження проводиться специфічна реакція Вассермана, виявляє 100%-й результат зараження. Не виключені і хибнопозитивні реакції на сіфіліди.

Для тривалого лікування використовуються препарати з антибіотиком пеніциліном та іншими з цієї групи. Терапія проводиться амбулаторно, під контролем лікаря. Після того, як був поставлений діагноз, лікування починається не тільки звернулася людини, але його статевих партнерів, плюс виключається ризик зараження побутовим типом хвороби родичів, навколишніх. Імунітет перехворіла людина не отримує, є випадки рецидивного сифілісу.

Після лікування є ризик заразитися повторно, тому важлива профілактика сифілісу, його наслідків: контрацепція статевих партнерів, відсутність безладних статевих контактів, дотримання особистої гігієни. Основний шлях передачі соціально-побутової, тому потрібно стежити за своїми контактами, не користуватися чужими речами. Не можна допускати самолікування, щоб не продовжити інкубаційний період.

Фото сифілітичної висипки

Відео

Симптоми сифілісу

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!