Як проявляється алергія у дітей та дорослих - ознаки, діагностика і лікування

Симптоми алергії в тому чи іншому прояві знайомі майже кожному дорослому і дитині, основними ознаками вважаються реакції у вигляді висипань, сльозоточивості, кашлю, чхання. Багато людей стикаються з наслідками впливу алергенів кожен сезон, інші - кілька разів у житті. Хоча звичайна кропив'янка не представляє серйозної загрози, кожна людина повинна знати про більш серйозних алергічних проявах симптомів і боротьбі з ними.

Що таке алергія

Симптомокомплекс захворювання включає в себе різноманітні прояви - від легкого алергічного дерматиту та кон'юнктивіту до важких проявів, включаючи розвиток бронхіальної астми, набряк Квінке, анафілактичний шок, синдром Стівена-Джонсона. Симптоми при алергії викликаються реакцією на специфічні подразники - алергени. Це свого роду «помилка» імунної системи, коли під впливом певних факторів починається атака на власний організм.

Як проявляється алергія

Виникнення хвороби пов'язане з провокуючим дією специфічних речовин. Ознаки алергії різноманітні, включають респіраторні, шкірні, шлунково-кишкові прояви. Чутливість організму до провокуючих чинників посилюється після першого епізоду, тому кожній людині необхідно знати «небезпечні» для нього речовини, щоб уникнути загострення захворювання. Необхідно розуміти, що однозначної відповіді на питання як швидко проявляється алергія, не існує. Все залежить від індивідуальних реакцій.

Симптоми

Алергічні прояви різноманітні. Під час цвітіння певних рослин на пилок виявляється риніт, кашель, часте чхання аж до нападів астми. Інший прояв алергії зачіпає епідерміс, виражається шкірним свербінням, з'являється висипка. Одними з найбільш небезпечних вважаються наслідки вживання «заборонених» харчових продуктів, лікарських препаратів: вони провокують найважчі стану. Алергічні стани - це також деякі аутоімунні захворювання, від псоріазу до розсіяного склерозу.

Алергія дихальних шляхів

Ознаки алергії, захоплюючі верхні дихальні шляхи, у дорослих і дітей включають широкий діапазон симптомів. При вдиханні пилку, контакті з шерстю тварин, укусах комах починаються симптоми респіраторних захворювань: сильний кашель, неспинний нежить аж до появи набряку носоглотки. Напади астми у дорослих і дітей, які страждають на сезонної алергією, протікають більш важко і частіше повторюються. Набряки дихальних шляхів особливо небезпечні. Іноді піднімається температура. Без прийому антигістамінних ліків ситуація може закінчитися набряком Квінке.

На очах

У пацієнтів з алергічним кон'юнктивітом розвивається почервоніння слизових оболонок ока, що супроводжується сильним свербінням. Нерідко це реакція на вплив побутових подразників - неякісної фарби, миючих засобів, косметики. Спостерігаються появи набряку століття, очі сльозяться. Нерідко симптоматика респіраторної алергії супроводжується кон'юнктивіту. При сильних набряках рекомендовані не тільки краплі для очей, але і десенсибілізуючі препарати.

На шкірі

Подібна симптоматика може супроводжувати ураження дихальних шляхів, або виявлятися окремо. Алергічні дерматити - це шкірні висипання у вигляді пухирців, в народі званих кропив'янкою. Реакція виникає на певні харчові продукти, медикаменти, зустрічаються випадки алергії на сонячні промені. При шкірних проявах варто бути вкрай обережними, тому що безневинна кропив'янка здатна закінчитися страшним захворюванням - синдромом Стівена-Джонсона. В інтернеті є фото хворих: цей стан схоже на опіки третього ступеня.

Будь-яка алергія такого типу починається з почервоніння шкірних покривів, з'являється висипка. Засоби проти захворювання знімають симптоматику протягом декількох годин, але хворому необхідно запам'ятати, після чого виникли неприємні прояви. Хоча захворювання супроводжується шкірним свербінням, розчісувати наповнені рідиною пухирці ні в якому разі не можна, це призведе до погіршення стану.

Харчова алергія

Багато людей страждають від непереносимості тих або інших продуктів харчування. Найбільш провокуючими вважаються полуниця, шоколад, цитрусові, яйця, морепродукти. Шлунково-кишкова симптоматика варіюється від діареї, блювоти, підвищеного газоутворення до анафілактичного шоку, що загрожує летальним результатом. Ще одним частим проявом харчової алергії є непереносимість глютену, який міститься в злаках, лактози в молоці. Люди з такими особливостями організму повинні дотримуватися спеціальної дієти.

Анафілактичний шок

Один з найбільш небезпечних для життя видів алергічних реакцій називається анафілактичним шоком. Він відноситься до миттєвим, розвивається протягом півгодини після попадання алергену в організм, пов'язаний з продуктами харчування, ліками. Особливо небезпечні уколи антибіотиків, тому перед введенням медикаментів призначаються проби. Анафілактичний шок характеризується сильним набряком дихальних шляхів, помутнінням свідомості, гіпертермією. На тлі цього виду алергії виникають інфаркти, судоми, ядуху. Хворому потрібна негайна госпіталізація.

Симптоми внутрішньої алергії

Поняття внутрішньої алергії пов'язане з тривалою сенсибілізацією організму, появою стійких антигенів. При першому попаданні «небезпечних» речовин відбувається відповідна реакція, наслідки якої залишаються надовго. Тому повторні епізоди внутрішньої алергії протікають більш важко, кожен наступний посилюється. Основними ознаками внутрішньої алергії вважаються наступні реакції:

  • дерматити - від почервоніння до утворення бульозної висипки;
  • набряки слизових оболонок - гортані, носа;
  • почервоніння очей;
  • напади астми;
  • алергічний нежить, кашель, чхання.

Перші ознаки

Для запобігання важких форм захворювання, необхідно швидко визначати перші симптоми. Оскільки реакції можуть розвиватися дуже швидко, людям, схильним до цієї хвороби рекомендовано завжди носити з собою антигістамінні засоби, здатні швидко зняти симптоматику. Але ризику піддається будь-який, тому необхідно запам'ятати основні аллергопризнаки.

  1. Гіперемія шкірних покривів, свербіж.
  2. Відчуття стороннього тіла в горлі - так виявляється набряк гортані.
  3. Висипання на шкірі - від невеликих до великих бульбашок, наповнених рідиною.
  4. Чхання, кашель, задишка, нежить - респіраторні симптоми алергії.
  5. Слабкість, запаморочення, пригнічений стан, можуть виникати запаморочення, нудота і блювота.
  6. Підвищення температури тіла. При будь-якому з ознак призначаються антигістамінні препарати.

Діагностика

Класифікація включає справжню алергію і помилкову. Перша пов'язана з чутливістю імунної системи, виникає незалежно від провокуючого фактора. Це справжній вид хвороби. У деяких людей з'являється «помилковий» варіант - при надлишку якого-небудь речовини. Перший вид небезпечніше, він провокує тяжкі форми, аж до летальних. У багатьох медичних центрах роблять тести на аллергомаркеры, що дозволяють виявити схильність до розвитку реакцій, без них неможливе повноцінне лікування бронхіальної астми.

Перша допомога

Багато хто помилково відносять захворювання до несерйозним, не звертаючи уваги на почервоніння шкіри, свербіж, сезонні симптоми. Такий підхід є неправильним з-за постійної сенсибілізації з подальшим погіршенням стану. Якщо мова йде про важких формах хвороби, то надавати першу допомогу необхідно негайно, рахунок йде на хвилини. Основні дії до приїзду «швидкої допомоги» наступні.

  1. Негайне виявлення і усунення контакту з алергеном.
  2. При наявності дерматиту роздратування і розчісування можна призупинити, приклавши холодну тканина на шкіру.
  3. Лікувати хворобу допоможе застосування антигістамінних препаратів - Цетрину, Димедролу.
  4. При гострому риніті закопують в ніс судинозвужувальні засоби.
  5. Хворий повинен лягти на спину, якщо відчуває слабкість, переднепритомний стан. Бажано перемістити пацієнта у приміщення з кондиціонером.
  6. Для купірування нападу бронхіальної астми треба сісти, притулившись грудьми до твердого предмета, глибоко дихати.
  7. Введіть хворому гормональний засіб, таке як Преднізолон по інструкції. Пам'ятайте: це крайня міра, без призначення лікаря застосовувати яку можна тільки при прямій загрозі життю людини. Ефективне лікування вибирає доктор.

Відео

Алергія: симптоми і лікування

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!