Симптоми і лікування лобкового педикульозу: як позбутися вошей в паху

Дані комахи не становлять прямої загрози для життя людини, але опосередковано можуть впливати на стійкість організму до інфекційних захворювань. Позбутися від лобкових вошей у домашніх умовах можна за допомогою спеціальних препаратів, якщо при перших же симптомах зараження звернутися до грамотного фахівця за призначенням адекватного медикаментозного лікування. Дізнайтеся, як виявити і подолати паразитарну інвазію.

Що таке лобкові воші

У медицині цих комах прийнято ще називати площицами. Захворювання фтириаз, або лобковий педикульоз, виникає на фоні ураження організму вошами виду Фтирус пубис (Phthirus pubis) і відноситься до групи статевих (венеричні) інфекцій. Улюбленим місцем мешкання площиц є геніталії, пахви. До слова сказати, лобковий педикульоз ніколи не виникає на голові. Даний факт зумовлюється фізіологічними особливостями пахових вошей та їх нездатністю утримуватися на волоссі круглого перерізу.

Як виглядають лобкові воші

Завдяки сіро-білої забарвленням площиці практично не помітні на шкірі, що тільки ускладнює діагностику виникають в зоні лобка або пахвових западин свербежу та інших негативних відчуттів. Пахові воші можуть досягати 1 мм в довжину, але наситившись кров'ю господаря, самки паразита нерідко розростаються до 3 мм. Площиці частково вростають в шкіру, тому майже нерухомі. Паразит схильний до швидкого розмноження. Так, одна самка здатна відкласти до 10 яєць (гнид) за раз.

Звідки беруться

У більшості випадків воші на лобку (особливо у чоловіків) з'являються внаслідок безладних статевих зв'язків. Крім того, фахівці відзначають, що у кожного третього пацієнта з фтириазом, виявляються й інші більш серйозні венеричні інфекції: трихомоніаз, хламідіоз, уреаплазмоз. Між тим заразитися лобковим педикульозом можна і контактно-побутовим шляхом передачі збудника. Як правило, високий ризик інфікування спостерігається у місцях скупчення людей:

  • гуртожитках;
  • казармах;
  • лазнях;
  • громадських туалетах;
  • басейнах;
  • соляріях.

Важливо знати, безпосередню загрозу представляють не стільки дорослі особини паразита, скільки їх яйця, або гниди, які здатні надійно присмоктувати до шкіри. Власне, цим і пояснюється небезпеку зараження для маленьких дітей, особливо якщо дитина спить разом з інфікованим дорослим. У такій ситуації воші розселяються по бровам, а також віям крихти, провокуючи розвиток таких захворювань, як:

  • блефарит;
  • кон'юнктивіт;
  • халязіон;
  • короткозорість.

Симптоми лобкового педикульозу

Основною ознакою зараження є виникнення свербежу різного ступеня інтенсивності в області геніталій або пахвових западин. Додатковим сигналом про інвазії служить виявлення на білизні темних цяток, що представляють собою продукти життєдіяльності пахових вошей. При всьому цьому уражена лобковим педикульозом область покривається алергічним висипом. У разі, якщо паразит оселився на волосистій частині грудей, там спостерігається поява своєрідної «лупи».

Як позбутися від лобкових вошей

В даний час вивести площиц не становить великої праці. Сучасний фармацевтичний ринок рясніє всілякими медикаментозними засобами проти лобкового педикульозу. Тим не менш, не потрібно використовувати сучасні хіміотерапевтичні препарати на свій розсуд. Лікування повинно проводитися на основі попередньої консультації з фахівцем. В іншому випадку ви ризикуєте отримати серйозні ускладнення внаслідок безконтрольного використання інсектицидних лікарських засобів проти лобкового педикульозу.

Лікування

Терапія паразитарної інвазії вимагає дворазової обробки уражених областей, що пояснюється необхідністю знищення не тільки дорослих особин, але і зароджується покоління вошей. Крім того, в обов'язковому порядку слід провести профілактику лобкового педикульозу у всіх людей, які контактували з інфікованою особою. Окрема увага має приділятися дезинфекції одягу, постелі зараженої людини.

Препарати

До появи сучасних педикулоцитов фтириаз лікували за допомогою самих різних складів. Так, сірчано-ртутна мазь від лобкових вошей, хоча і викликала сильне роздратування шкіри, все одно була препаратом першої лінії в противопедикулезной терапії. У разі неефективності такого лікування призначалися інші кошти від фтириаза: мильно-гасова суміш, березовий дьоготь. Сьогодні найбільшою мірою ефективними засобами від лобкового педикульозу прийнято вважати ліки, діючою речовиною яких є пиретрин або ліндан:

  • Спрей-Пакс – діє як блокатор детоксикаційних ферментів, синтезованих паразитами;
  • Ніттифор – відрізняється нейротоксичным впливом на вошей;
  • Емульсія Медифокс – ефективний засіб для знищення не тільки статевозрілих особин, але і гнид;
  • Педилин – комбінований засіб від лобкового педикульозу;
  • Веда-2 – шампунь з інсектицидною ефектом.

Народні засоби

Лобковий педикульоз можна вилікувати і без покупки дорогих препаратів в аптеці. Ліки на основі натуральних компонентів в цьому плані більш доступні і не менш ефективні. Вибираючи будь-який дієвий народний засіб від лобкових вошей, переконайтеся у відсутності у вас алергії на його компоненти. Між тим серед найбільш ефективних рецептів від пахового педикульозу варто виділити наступні:

  • Часник і щавель. 3 ст. л. свіжовичавленого соку зазначеного трав'янистої рослини необхідно змішати з 1 ст. л. подрібненого часнику. Готовий засіб слід наносити на лобкову або пахвову зону раз за добу протягом двох тижнів.
  • Березовий дьоготь. В 1 ст. л. якісного вершкового масла треба додати таку ж кількість діючої речовини. Зазначеною сумішшю необхідно обробляти інфіковані ділянки близько 10 днів.

Фото лобкових вошей

Відео: фтириаз

Лобковий педикульоз - Фтириаз

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!