Бородавки - засоби лікування медичними препаратами та народними методами

Знайдена на тілі бородавка – не привід для переживань і занепокоєння. З цією неприємністю можна впоратися, навіть якщо вона трапилася з вашою дитиною. В будь-якій аптеці ви знайдете широкий вибір коштів від бородавок – існують спеціальні препарати, мазі, креми, допомагають вивести з шкіри ці огидні нарости. Можна спробувати використовувати століттями перевірені народні засоби, ефективність яких довели ще наші прабабусі.

Що таке бородавки

Перш ніж обирати відповідний засіб для лікування, важливо зрозуміти, що шкірні утворення, які ви виявили, є бородавками. Який їхній зовнішній вигляд, в чому відмінності від папілом, молюсків, родимок? Бородавки – це невеликі вузлові нарости, які мають вірусне походження. Як правило, утворюються на шкірі рук і стоп, мають звичай швидко розростатися (дивіться фото нижче).

Носій вірусу може не підозрювати про своє захворювання – зовнішні прояви мають звичку з'являтися при ослабленні імунітету або при гормональних змінах (у дітей – в підлітковий період) і можуть зникати самі собою. До інших причин лікарі відносять:

  • надмірну сухість або надмірну вологість шкіри;
  • часте травмування шкірних покривів рук;
  • дефіцит вітамінів в раціоні;
  • недотримання правил гігієни.

У більшій частині випадків нарости ніяк не турбують хворого, не сверблять і не болять. Однак боротися з вірусом необхідно, адже це проблема не лише естетичного характеру. Будь-які шкірні освіти доброякісного характеру можуть в запущених випадках не тільки пацієнту приносити масу практичних незручностей, але і викликати появу злоякісних утворень. Вчасно розпочате лікування допомагає швидко позбутися від цієї напасті.

Кошти від бородавок

Медицина пропонує широкий вибір різноманітних засобів лікування – це мазі, креми, краплі, противірусні та імуностимулюючі препарати, навіть спеціальні пластирі. Нарости можна видалити хірургічним методом – сьогодні у багатьох центрах естетичної медицини надають послугу припікання наростів з використанням рідкого азоту.

Якщо вражені великі області шкірної тканини, вам слід обов'язково звернутися за лікарською допомогою для підбору максимально ефективного курсу лікування. Нерідко у такій ситуації призначається лікування, що включає імуномодулятори (щоб стимулювати роботу імунітету), вітамінний курс, противірусний засіб місцевого впливу.

Засіб від бородавок і папілом в аптеці

Придбати засіб від бородавок і папілом в аптеці можна без призначення лікаря.Такими препаратами є:

  • йод і касторове масло;
  • спеціальні мазі – оксолінова, саліцилова, цинкова, іхтіолова, интерфероновая;
  • спеціальні противірусні креми – ацикловір, віферон, панавир;
  • олійні розчини – ферезол, веррукацид, кондилин, солкодерм;
  • ляпісний олівець – лужний засіб з припікаючою дією, в його основі – нітрат срібла;
  • для прийому всередину – таблетки Изопринозин;
  • кріопрепарати – криофарма і вартнер.

Приймаючи рішення про те, який спосіб лікування вибрати, звертайте увагу не тільки на активне діюча речовина ліки. За способом впливу всі засоби поділяються на:

  • імуномодулюючі препарати (Віферон, Панавир);
  • некротизирующие (Ферезол);
  • кератолітичні (Колломак, саліцилова мазь);
  • заморожують кріопрепарати (Вартнер, Криофарма).

Перед використанням препаратів з некротизирующем дією вивчіть інструкцію – уникайте попадання засобу на незаражені ділянки шкіри, щоб уникнути появи опіків і рубців. Перед нанесенням обробіть область навколо наросту вазеліном. Негайно промийте проточною водою необроблені ділянки шкіри, якщо ліки випадково потрапило на них. Не варто застосовувати цю групу препаратів для виведення шкірних новоутворень на обличчі.

Мазь

Чому для лікування переважніше вибрати мазі? Вони зручніше при використанні, ніж масляні розчини або гелі, краще вбираються, потрапляючи, в підсумку, в найглибші шари шкірної тканини. Тому ефективніше справляються не тільки із зовнішніми проявами, але і перешкоджають розмноженню вірусу на внутрішньоклітинному рівні. Це просте засіб від папілом і бородавок можна купити в будь-якій аптеці, вартість варіюється від п'ятдесяти до п'ятисот рублів.

Оксолінова мазь

Тривідсоткова оксолінова мазь проти бородавок не тільки вбиває вірус в уражених клітинах, але і захищає здорові клітини від його розповсюдження. Засіб наноситься на сам наріст і на шкіру навколо три-чотири рази на день. Ефективність застосування збільшується, якщо перед нанесенням препарату наріст на шкірі розпарити і видалити омертвілі поверхневі ділянки.

Тривалість лікування становить від кількох тижнів до двох місяців. Головною перевагою оксолінової мазі є безпека застосування – допускається призначення її дітям та вагітним жінкам; засіб виводиться з тканин протягом доби. Якщо ви хочете домогтися якнайшвидшого одужання, вибирайте швидкодіючий засіб для боротьби з інфекцією ВПЛ.

Саліцилова мазь

Ще одним широко відомим активним засобом є саліцилова мазь від бородавок. Її наносять на нарости раз на добу, обсяг – не більше одного грама на добу; перед обробкою видаляють омертвілі частинки освіти, після – накладають стерильну пов'язку. Застосування продовжують, поки наріст не зникне повністю. Як правило, це довгий процес тривалістю від 30 днів. Мазь не призначають для видалення папілом на шкірі обличчя, дітям грудного віку, при порушеннях роботи нирок, що проходять курс лікування від цукрового діабету.

Ліки від папілом і бородавок

Крім засобів для зовнішнього застосування, лікар може призначити прийом ліків від папілом і бородавок у вигляді капсул. Таким способом комбінуються два механізму боротьби з проблемою – противірусний та імуномодулюючий. Випускають спеціальні таблетки проти ВПЛ, їх прийом поєднують із застосуванням кремів та мазей з імуностимулюючим ефектом. І навпаки, якщо вам призначена противірусна мазь, імуномодулятор призначать у вигляді таблеток.

Противірусні препарати

Серед основних противірусних препаратів для лікування виділяють віферон. Основна діюча речовина було синтезовано за аналогією з захисним білком інтерфероном, що виділяються клітинами людського організму для відображення вірусної атаки. Це обумовлює високу ефективність препарату. До того ж засіб дуже просто у використанні – мазь кілька разів в день накладають на нарости, поки вони не зникнуть.

Аналогічним чином діє препарат Панавир. Існують спеціальні противірусні ліки у вигляді таблеток, наприклад гропріносин, його призначають паралельно з курсом засоби зовнішнього застосування. На час прийому противірусних препаратів часто призначаються імуномодулюючі засоби для запобігання повторного прояви вірусу. Це таблетки Изопринозин і мазь Виру Мерц, яку використовують протягом двох тижнів після зникнення шкірного новоутворення.

Крем

Для лікування інфекції ВПЛ можна використовувати спеціальні креми від бородавок. Багато позитивних відгуків про кремах Альдара (Іміквімод) і Вартек, які володіють високою якістю і різним механізмом дії. Вартек – некротизирующее засіб, що надзвичайно ефективно, оскільки руйнує корінь наросту, але воно може залишити опік або рубець. Іміквімод – імуномодулюючий крем з м'яким механізмом впливу, практично не має протипоказань. Препарат впливає на вірус на внутрішньоклітинному рівні і запобігає його подальше розмноження.

Панавир

Купуючи засіб від бородавок в аптеці, зверніть увагу на гель Панавир. Засноване на рослинних екстрактах, ліки і надає противірусну та імуномодулюючу дію. Ефект від застосування помітний вже після десяти днів використання, однак рекомендується утриматися від використання Панавира без рекомендації вашого лікаря.

Препарати для заморозки

Найпростішим і дуже ефективним засобом виведення шкірних новоутворень є препарати для заморозки бородавок. Кріопрепарати випускаються у вигляді спреїв і зручні для практичного застосування – не потрібна попередня підготовка начебто розпарювання шкірних покривів. Головне – правильно діагностувати наріст, оскільки проти шкірних молюсків або родимок використовувати такі препарати не слід.

Криофарма

Діючою речовиною препарату Криофарма є рідкий азот. Наріст видаляється з допомогою його заморожування. Одним з головних переваг кошти є висока ефективність, ефект настає вже через сім-десять днів навіть при однократній обробці. У засобу немає протипоказань, його можна використовувати в домашніх умовах, починаючи з чотирирічного віку. Для маленьких наростів вистачить разової обробки, для великих і застарілих утворень знадобиться два-три застосування з перервою між ними в п'ять-сім днів.

Розчин

Некротизирующие кошти часто випускають у формі розчину від бородавок. Це препарати Ферезол, Веррукацид та їх аналоги. Діючі речовини, що знаходяться в їх складі, припікають новоутворення – ось чому їх застосування вимагає акуратності. Перед видаленням нарости распариваются, а потім акуратно змащуються токсичним розчином. Як правило, для виведення шкірного новоутворення процедуру слід повторити десять разів.

Папиллек

Засіб Папиллек містить екстракт чистотілу, оцтову і лимонну кислоти. Діє так само, як інші некротизирующие розчини – новоутворення прижигается. Засіб наносять на вражені ділянки шкіри і залишають на десять-дванадцять годин. Через 24-48 годин наріст потемніє і отшелушится протягом семи-десяти днів.

Краплі

Серед крапель від бородавок відмінними відгуками характеризується популярний препарат Колломак. Він містить саліцилову і молочну кислоти,діюча речовина полидоканол. Засіб володіє різким запахом, ефективно відлущує шкірні новоутворення, має антисептичну та антибактеріальну дію. Стандартний курс лікування продовжують один тиждень, ліки наноситься на нарости раз на добу.

Пластир для лікування підошовних і звичайних бородавок

Останнім часом з'явилися спеціальні пластирі для лікування підошовних і звичайних бородавок. Механізм їх дії простий – шматочок пластиру наклеюють на шкірне утворення на добу або двоє. Після зняття пластиру шкіра розпарюється, омертвілі ділянки новоутворення видаляються. Дані дії повторюються до повного відторгнення наросту. Більшість відгуків про застосування цього засобу позитивні, воно продається в аптеках за доступною ціною.

Народні засоби

Крім медичних препаратів, ефективні і народні засоби проти бородавок. Перевірені часом рецепти часом можуть допомогти краще, ніж новітні фармацевтичні розробки. Найпопулярнішими і дійсно працюючими можна назвати:

  • сік стебла чистотілу в період його цвітіння;
  • подрібнене листя каланхое;
  • ріпчасту цибулю, часник;
  • настій гірничого молочаю для відпарювання новоутворень.

Відео: Лікування бородавок і папілом медичними препаратами

Лікування бородавок і ПАПІЛОМ медичними препаратами

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!