Види дерматиту у дітей і дорослих

При захворюваннях шкіри звертайте увагу на симптоми. Якщо це неприємні лущення і бульбашки, з великою часткою ймовірності можна стверджувати про дерматитной хвороби. Викликається вона різними факторами. Види дерматиту залежать від прояву негативних симптомів на шкірі, які викликають їх причин і місця локалізації. Дізнайтеся про всі різновиди захворювання, щоб бути готовими до діагностування та швидкого звернення до лікаря за призначенням лікування.

Що таке дерматит

Викликається таке захворювання зовнішніми або внутрішніми чинниками. У медичній термінології дерматит – це хвороба шкірних покривів з реакціями місцевого і загального типу. Нюанси:

  1. З'являється дерматит на тлі стресу і спадковості, супроводжується порушенням функціонування шкіри, зниженням гомеостазу.
  2. Патогенний вплив, крім стресу, можуть викликати контакти (опіки, обмороження) та проникнення патогена в кров допомогою травного тракту, легенів, під шкіру, внутрішньом'язово або внутрішньовенно.
  3. Від типу проникнення та прояви симптомів залежить, які бувають дерматити

Симптоми

Існують обов'язкові симптоми дерматиту, однакові при всіх видах хвороби:

  1. Свербіж – інтенсивність має залежність від ступеня подразливості нервових закінчень.
  2. Почервоніння – еритема, при якій дермальні капіляри надлишково наповнюються кров'ю. Натискаючи на ділянку гіперемії, можна визначити збліднення.
  3. Висипання – екзема, локалізація доводиться над суглобами, особа, волосяну частину голови, бічні частини корпусу, пах.
  4. Ексудація – при загостренні хвороба характеризується появою запалень з рідиною всередині.
  5. Лущення – обумовлені сухістю шкірних покривів зважаючи дегідратації епідермісу і слабкої роботи сальних залоз.

Види дерматиту

Існує складна класифікація типів хвороби, згідно з якою види дерматиту поділяються за кількома що проявляються ознаками. Практично у всіх назв є по парі синонімів. Види дерматитів у дорослих і дітей однакові. Для останніх причинами виникнення хвороби стають трохи інші фактори (реакції на підгузки, харчові продукти, порушення функцій організму). Види дерматитів у дітей і дорослих класифікуються за факторами:

  1. По локалізації: контактні, атопічні.
  2. По реакціях: алергічні, запальні, інфекційні, грибкові.
  3. За характером прояву: гострі, хронічні.
  4. За найменуванням висипки: бульозні, везикулярные, лускаті.
  5. Головними симптомами: сухі, сверблячі ексудативні.

Сухий

В холоду літні люди або особи з підвищеною сухістю шкіри відчувають сухий дерматит. Причиною його прояви стає генетична схильність до алергії, холодне сухе повітря, спадковість. Локалізується сухий вид на стопах, рідше – на інших ділянках шкіри. Проявляється сильним сухістю шкіри, тріщинами, свербінням, запаленням, почервонінням, наповненням тріщин ексудатом. Хвороба може послабити імунітет. Симптоми виникають при:

  • порушення функціонування потових і сальних залоз;
  • дефіцит амінокислот і мікроелементів;
  • дегідратації.

Інфекційний

У поверхневих і глибоких шкірних шарах протікає інфекційний дерматит, причинами якого є наявність в анамнезі вітряної віспи, кору, скарлатини, поранення, післяопераційні ускладнення і проникнення мікроорганізмів в шкіру. Фактором розвитку стають стафілококи, стрептококи. Проявляється інфекційний вигляд у хворого в нечіткими гнійниками, абсцесами в підшкірній клітковині. Іноді з'являються чиряки, фурункули, карбункули, флегмони – це запалення:

  • волосяних цибулин;
  • потових залоз;
  • навколишнього тканини.

Атопічний

Дифузний нейродерміт, або атопічний дерматит, вважається хронічним захворюванням шкіри на тлі алергії. Головними симптомами є запалення, сильний свербіж, сухість шкіри, поява червоних плям, бляшок. При розчісуванні шкіра покривається ерозіями. Локалізація симптомів: згини суглобів, шия, лоб, віскі, передпліччя, кисті і стопи. Причинами прояви стають спадкова схильність, вік до 12 років, швидкий відповідь організму на алергени. При відсутності терапії хвороба стає хронічною, з ремісіями і ускладненнями.

Контактний

Збірним терміном є поняття контактний дерматит, який характеризує появу гострих або хронічних захворювань при дії на шкіру подразників у вигляді хімічних речовин. Тип можна назвати сповільненій алергічною реакцією, схильність до нього є у кожного. Виділяють кілька видів:

  • простий – причиною служить роздратування від хімічних речовин (кислоти, луги);
  • алергічний – реакція на метали, косметику, масла, барвники, рослини;
  • фототоксичний – виникає із-за дії ультрафіолету.

Симптоми проявляються на ділянках шкіри, які зазнали контактированию з подразниками. Перші ознаки виявляються відразу, але іноді час появи доходить до декількох днів. Характеризується контактний вид почервонінням, набряком, свербінням, появою пухирців з прозорою рідиною. Вони відбуваються, але на місці висипу виникає ерозія з больовими відчуттями. Якщо позбутися гострого процесу, залишиться жовта скоринка.

Алергічний

Різновидом контактного є алергічний дерматит, який представляє захворювання, що представляє собою відповідь організму на дію подразника через контакт зі шкірою. Причини виникнення – пральні порошки, метали, лікарські препарати, косметика, харчові продукти, латекс. Клінічні прояви нагадують екзему, має характер гострої, – червоні плями, дрібні бульбашки, вони лопаються і залишають мокнучу поверхню. У великій кількості можуть з'явитися лусочки, скоринки, розвивається набряк, шкіра червоніє, свербіж посилюється.

Себорейний

Одним з видів запальних процесів шкіри вважається себорейний дерматит або себорейна екзема. Вражає вона людей до 40 років, це часта хвороба у чоловіків. Симптоми розвиваються на волосистій частині голови, обличчі. Причиною служить надмірне розмноження грибка в сальних залозах голови, носа, чола, грудей і межлопаточной області. Із-за розвитку паразита:

  • сальні залози перестають нормально функціонувати;
  • виникає подразнення, свербіж;
  • відбувається закупорка пір.

До симптомів себорейного виду належать свербіж, подразнення, почервоніння шкіри, луски білого або жовтуватого відтінку, лущення. На обличчі прищі, шкіра болюча і особливо чутлива. Під лусками знаходяться мокнучі ділянки, уражаються брови, носогубні складки, губи. При порушенні волосистої частини голови видна «себорейна корона» – чітка межа по лобі з матово-червоним відтінком і сальними лусками. Може уражатися шкіра за вухами, на щоках, підборідді. При терапії слід дотримуватися дієти.

Пероральний

Періоральний, околоротовой або розацеаподобный – так ще називається пероральний дерматит, рідко зустрічається в медичній практиці. Він вражає лише 1% людей, частіше – жінок у віці до 40 років. На шкірі біля рота і підборідді з'являються дрібні папули, прищі, почервоніння. З часом висип призводить до подразнення, розростання папул на великій площі. У прищів може бути головка з прозорою рідиною, згодом вона переростає в гнійник. Поступово висип створює колонії, шкіра покривається прозорими лусочками.

Причинами стають зниження місцевого імунітету, зміна клімату, тривалий вплив ультрафіолету. Проявити висип може фактор підвищеної чутливості до бактерій, використання місцевих кортикостероїдів, схильність до алергій. При дуже чутливій шкірі особи із застосуванням великої кількості косметики або гормональному дисбалансі також проявляються неприємні симптоми. Спровокувати їх можуть кошти з парафіном, вазеліном, ароматизаторами кориці. Починати лікування потрібно з консультації фахівця.

Грибковий

Своєрідними висипаннями микидами характеризується грибковий дерматит. Він являє собою алергічну висип у вигляді первинних папул і пустул і вторинних документів. Причинами розвитку колонії грибків служать порушення імунної, ендокринної системи, стійкості шкіри і організму до патогенів, підвищена вологість. Лікар виробляє призначення лікування пацієнтові, підказує потрібні заходи батькам дитини. Можна розглядати народні кошти.

Вушний

Гострим і хронічним типом проявляється вушної дерматит. Хвороба супроводжує сильний свербіж. Гострий вид характеризується плоскими почервоніннями, набряками, кропив'янкою, папулами і бульбашками. Затяжний тип приносить лущення, мокнучі кірки, ерозію, закладеність вуха. Причинами називають розчісування раковини, подразнення шкіри, ріст грибків у слуховому проході, пошкодження шкіри хімічними речовинами або механічними діями. При відсутності повноцінних методів лікування хвороба проникає в середнє, внутрішнє вухо, патологія протікає наполегливо.

Сверблячих

Відповіддю організму на подразнення нервових закінчень у шкірі служить сверблячих дерматит, що супроводжується розчісуванням покривів, нервозністю дитини або дорослого. Виділяють види:

  1. Поширений – реакція спостерігається по всьому тілу. Причиною служать атопічні, алергічні дерматитные види, цукровий діабет, хвороби нирок, печінки. Виникає з-за порушень роботи мозку, сальних залоз, алергії на шерсть, комах, глистів.
  2. Локальний – місцевий. З'являється з таких причин, як укуси комах, контактна дія, початкова стадія алергії. Діагностувати його можна на рухомих частинах корпусу, ніжній шкірі, відкритих частинах тіла. Може проявлятися на сідницях, стегнах і промежини на тлі захворювань венеричного, гінекологічного, андрологічного виду. Розвивається місцевий свербіж через паразитів і грибків на волосистій частині голови. На допомогу приходять мазі і креми.

Бульозний

Утворенням первинної висипки булли характеризується бульозний дерматит. Для нього властиво поява бульбашок від полусантиметра в діаметрі, які дозрівають, лопаються і утворюють ерозію. Дно булл лежить в дермі, порожнина заповнена ексудатом. Локалізуються бульбашки на волосистій частині голови, спини і грудей у чоловіків, слизових рота, червоній облямівці губ. Висипання супроводжуються сверблячкою, втратою чутливості під збанкрутілими буллами. Якщо хвороба вразить рот і легені з масою бульбашок, летальний результат неминучий.

Червоний

Неприємним захворюванням вважається червоний дерматит, який характеризується сильним сверблячкою й утворенням вузликових червоних папул з відтінком фіолетового відтінку. Відмітною ознакою виду є втиснутий верхівка прищиків, які ростуть, зливаючись в бляшки. По мірі зростання освіти стають сіро-червоними, товщають, після усунення залишають коричневі гіперпігментовані плями. Локалізація червоного виду припадає на суглоби рук, боки, слизову рота, статевих органів.

Ексфоліативний

Запальним захворюванням шкіри вважається ексфоліативний дерматит, який характеризується сильним почервонінням, лущенням 90% поверхні шкіри. Хворіють їм чоловіки після 40 років. Причинами лікарі називають ускладнення псоріазу, себорейного, атопічного, контактного дерматитного виду. У третині випадків причину з'ясувати не вдається. Проявляється тип високою температурою, відчуттям холоду, червоними потовщеними плямами з лусочками, корочками. Для эксфолиативного виду властиве збільшення лімфатичних вузлів, виділення рідини через запалення, сильний свербіж.

Форми дерматиту

Лікарі виділяють основні форми дерматиту: гостру і хронічну, відрізняються ознаками. Класифікація дерматитів може включати і підгострий перебіг, але не всі фахівці відзначають її. Головні форми:

  1. Гостра – проявляється раптовим сверблячкою, підвищенням температури, ринітом. З'являються почервоніння, набряки, болі, плями групами.
  2. Хронічна – з'являються вторинні висипу, що загрожують атрофією, тріщинами, струпами, рубцями.

Фото эксфолиативного дерматиту

Відео

Олена Малишева. Симптоми і лікування дерматиту

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!