Рожевий лишай - причини виникнення і лікування народними або медикаментозними засобами

Поряд з захворюваннями внутрішніх органів, у людини занепокоєння викликають шкірні висипання. Іноді люди займаються самолікуванням, застосовують мазі, а це не завжди необхідно, а буває – шкідливо. В даний час предметом досліджень залишається захворювання шкіри з утворенням симетричних плям – рожевий лишай. Єдиної думки про причини виникнення та способи лікування немає.

Що таке рожевий лишай

Хвороба отримала назву дослідника Жибера, за клінічними проявами її відносять до дерматозів. Рожевий лишай – це шкірне захворювання, яке має помітні зовнішні прояви – висипання у вигляді плям рожевого відтінку. Часто хвороба супроводжується станом хворого, характерним для застуди: болем у суглобах, незначним підвищенням температури тіла, головним болем, іноді збільшенням шийних лімфовузлів, але ці симптоми можуть бути відсутні або передувати зовнішнім проявам. Патологія частіше зустрічається у весняний та осінній період року.

Як виглядає

Переважно захворювання починається з появи одного материнського плями рожевою забарвлення (бляшки симетричній форми у вигляді медальйона зі злегка піднятими краями), яке незабаром зморщується, набуває бурий та жовтий у центральній частині відтінок, а потім дрібні лусочки поступово злущуються. Через тиждень навколо первинного осередку починають виникати нові дрібні освіти, які збільшуються і проходять всі стадії розвитку материнського плями. Після злущення утворюються сліди з відмінною від шкірних покривів пігментацією – темніше або світліше.

Патологія виглядає в типовому випадку як безліч плям рожевого відтінку, які покривають:

  • верхню частину тіла в області спини і грудей;
  • стегна;
  • боки тулуба.

Часто для хвороби характерні розташування висипань вздовж ліній, названих ім'ям дослідника Лангера. Хвороба може вразити невелику ділянку шкіри або займати велику частину тіла. Висипання не супроводжуються відчуттями дискомфорту, але іноді хворих турбує свербіж, печіння, в окремих важких випадках спостерігаються хворобливі відчуття.

При нетиповій формі можливі інші ознаки:

  • відсутність материнської бляшки;
  • інша локалізація (в області шиї, обличчя, кінцівок);
  • зміна виду висипки (утворення у формі вузликів, пухирців).

Для патології характерні циклічні прояви – уявне одужання чергується повторними висипаннями, тому на шкірних покривах може спостерігатися висипання різної стадії утворення. Тривалість захворювання до шести тижнів, трапляється більш тривалий період – до шести місяців. Одужання відбувається самостійно, навіть без застосування лікарських препаратів.

Причини виникнення

В медицині поки не встановлені достовірні причини виникнення. Існують припущення, що патологія має вірусну природу, а провокує захворювання алергічний фактор. Висипання спостерігаються у хворих після:

  • стресу;
  • переохолодження;
  • застуди;
  • розлади шлунково-кишкового тракту;
  • пошкодження шкірних покривів;
  • укусу комах;
  • вакцинації.

Це дає підстави медикам припускати, що захворювання розвивається через ослаблення захисних сил організму. Причиною медики вважають вірус герпесу, який залишається активним у організмі на стадії захворювання. Немає остаточного твердження з приводу того, заразна хвороба. При захворюванні жінки під час вагітності загрози для плода не існує, відхилення у розвитку у дитини теж не спостерігалися. Рецидиви трапляються рідко – це слугує підставою для твердження, що у хворого розвивається імунітет до вірусу, який є причиною захворювання.

Рожевий лишай у дітей

Переважно захворює доросле населення середнього віку, але зустрічається і у дітей після десяти років. Рідко, але характерні висипання вражають новонароджених в перші місяці життя. Причиною прийнято вважати переохолодження або перегрів організму, прийом продуктів, що викликають алергічні прояви. Виникнення характерних бляшок пов'язують у новонароджених з переведенням їх на штучне харчування або з введенням прикорму.

Лікування

Перший дослідник захворювання Жибер висунув припущення, що захисні функції організму можуть вилікувати хворобу, а висипання мають здатність зникати самостійно через деякий період. Лікування можна починати тільки після постановки правильного діагнозу фахівцем. Визначити хвороба може лікар -дерматолог. Йому необхідно виключити інфекційні захворювання, дерматити, які супроводяться висипом: висівкоподібний, різнобарвний лишай, псоріаз.

Визначення діагнозу починається з опитування хворого, аналізу його скарг та огляду зовнішнього вигляду. Характерною ознакою є симетричність бляшок і розподіл в певному порядку. Для виключення інфекційних, грибкових захворювань лікар може призначити зішкріб і аналіз крові на наявність збудників. Боротися можна симптоматично, усуваючи фізичні відчуття дискомфорту.

Лікування у людини препаратами

Лікарі не застосовують особливе лікування препаратами. В комплекс застосовуваних заходів входять антигістамінні засоби для зняття роздратування, антибіотики, які прискорюють одужання та імуномодулятори для відновлення захисних сил та усунення можливості рецидиву. Хворим рекомендують:

  • уникати впливу прямого сонячного світла;
  • не приймати ванну, а тільки душ (вплив води може викликати збільшення осередку ураження);
  • не користуватися мочалкою, білизною з синтетичних і вовняних тканин, що викликають роздратування поверхні шкірних покривів.

Ацикловір

Для лікування лікарі призначають противірусний препарат ацикловір. Випускається лікарський засіб у вигляді мазі або таблеток. Дія основного речовини препарату базується на зв'язування ферменту герпесу і блокування синтезу білка вірусу. Медики вважають, що застосування лікарського засобу прискорює процес одужання пацієнта.

Використання мазі

Самостійно застосовувати мазі, особливо гормональні, хворим не слід. Використання гормональних засобів, крім швидкого ефекту, завдають шкоди організму, стоншують шкіру, роблять її вразливою. Лікарі рекомендують проводити лікування рожевого лишаю маззю з противірусним ефектом Ацикловіром або протисвербіжну – Ромазуланом. Знімають свербіж бовтанки, які в складі мають анестезуючі речовини, ментол.

Лікування рожевого лишаю у дітей

Застосування гормональних засобів у дітей небажано. Лікування починається з призначення антигістамінного засобу для усунення свербежу Феністилу. Імунна система дитини зміцнюється вітамінними препаратами (аскорутином), противірусний засіб Ацикловір призначається дітям після трьох років. Прискорює процес загоєння вогнищ ураження змазування йодом, але він висушує шкірні покриви. Допомогу надає змазування шкіри Хлорофіліптом.

Народні засоби

Використовувати лікарські властивості трав можна для дорослих і дітей. Лікування позбавляючи народними засобами включає:

  • змазування обліпиховою, шипшиновим, персиковим маслом уражених ділянок шкіри;
  • змазування сумішшю вазеліну і подрібнених квіток календули висипань;
  • компреси з настоянки хмелю, будяків і подорожника;
  • чай з ромашки.

Дієта

Для лікування важливу роль відіграє правильне харчування. Дієта при рожевому лишаї повинна включати:

  • кисломолочні продукти;
  • нежирне м'ясо;
  • свіжі зелені овочі (білокачанну, цвітну капусту, огірки);
  • рослинна олія;
  • зелені яблука, агрус;
  • перлову, рисову, вівсяну, гречану крупу.

З харчування слід виключити продукти, які викликають алергічну реакцію:

  • виноград;
  • овочі, фрукти, ягоди яскравого забарвлення;
  • цитрусові;
  • яйця;

Забороняється вживати:

  • кава, міцний чай;
  • смажену, копчену, гостру їжу;
  • алкогольні напої.

Профілактика виникнення

Кожного захворювання легше запобігти, ніж лікувати. Профілактика виникнення позбавляючи включає заходи по зміцненню імунної системи і здорове харчування. Людям необхідні щоденні прогулянки на свіжому повітрі, загартовування, заняття фізичними вправами. Важливим є дотримання правил особистої гігієни, необхідно використовувати натільною білизною з бавовняної тканини.

Фото

Відео:

Кошти від рожевого лишаю Жибера

Відгуки

Галина, 32 рокиУ мене з'явилися шкірні висипання, і моя бабуся дала мені пораду, як лікувати рожевий лишай. Дуже ефективний спосіб, хочу поділитися з вами. Витискала сік з чистотілу, додавала трохи кип'яченої води, не намагалася дотримуватися певну пропорцію і змащувала червоні бляшки. Висип на шкірі зникла через два тижні.
Світлана, 35 роківЗ незрозумілої причини з'явився рожевий лишай у дитини. Лікар призначив приймати супрастин, аскорутин та змащувати Цикловиром. Поліпшень від призначеного лікування не помітила і почала змащувати пошкоджені місця яблучним оцтом. Спочатку помітила почервоніння і злякалася, але потім висип почала швидко бліднути, лущитися і пройшла.
Катерина, 40 роківУ мене почали з'являтися на шкірі рожева висипка, причини її виникнення не можу пояснити. Звернулася до лікаря, він поставив діагноз питириаз рожевий і призначив приймати тавегіл і змащувати хлорофилиптом. Лікування затягнулося на три тижні, але все отшелушилось, пройшло, залишились лише темні плями в місцях висипань.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!