Суха екзема на руках або ногах

Шкірні захворювання (дерматити) мають різну етіологію – від алергічної реакції до серйозних проблем внутрішніх органів. Суха екзема (астеатотическая) – хвороба шкіри кистей рук (іноді ступень), у якій часто відзначаються рецидиви, проблема важко піддається лікуванню.

Причини сухої екземи

Це комплексне захворювання, яке не може бути спровоковано одиничним фактором. Для появи і розвитку хвороби повинні поєднуватися кілька причин комплексно. Зовнішні умови є попередніми провокаторами процесів, які відбуваються всередині організму пацієнта. Тому в більшості епізодів – це симптоматичне захворювання на тлі внутрішніх проблем. Зовнішні провокуючі фактори наступні:

  • суха атмосфера – низька кліматична вологість провокує загострення захворювання (особливо яскраво виражається екзема у зимовий час);
  • постійний шкірний контакт з подразниками – побутова хімія, будівельні суміші, синтетичні матеріали або тканини, дорогоцінні (напівдорогоцінне) метали;
  • харчова алергія.

Внутрішні причини сухої екземи, які можуть бути джерелом:

  • порушення функціонування ШЛУНКОВО-кишкового тракту, печінки, підшлункової залози;
  • спадковий фактор – схильність до захворювання стоїть на другому місці по частотності діагностування;
  • нестача вітамінів;
  • проблеми ендокринної системи;
  • грибкові, бактеріальні хвороби;
  • інфекції;
  • імунодефіцит;
  • психологічний фактор – підвищений стрес може стимулювати прояви симптоматики.

Як виглядає суха екзема

Спочатку захворювання нагадує звичайну пересушену шкіру внаслідок роботи з абсорбентами. З цим явищем добре знайомі будівельники, які працюють з будівельними сумішами. Стан сухості проходить вже на наступний день, якщо правильно доглядати за шкірою після роботи. Тому встановити поява хвороби практично неможливо при постановці більшості діагностичних випадків. Якщо у пацієнта є спадкова схильність до хвороби або специфіка роботи може спровокувати захворювання, то слід знати – суха екзема виглядає так:

  • надмірна сухість шкіри з яскраво вираженим шкірним малюнком;
  • відчуття стягнутості шкіри;
  • виразки на руках;
  • екскоріаціі (тріщини), які при ігноруванні поглиблюються і болять;
  • почервоніння уражених ділянок, постійний свербіж хвилеподібною інтенсивності;
  • запалення шкірних покривів;
  • освіта екзематозних папул;
  • в запущеній стадії виділяється ексудат (рідина), утворюються мокнучі ділянки і хвороба переходить у мокру різновид.

Захворювання розвивається від одного вогнища. Якщо не почати лікування вчасно, то через деякий період уражується вся кисть або нога/рука. Хвороба може комбінуватися з ідіопатичною та дисгидротической формою. Варто зазначити, що симптоми можуть нагадувати дерматит, псоріатичні захворювання та інші. Тому потрібно звернутися до дерматолога, якщо симптоматика постійна і не прибирається косметичними засобами (існує конкретна проблема, а не разове пересихання шкіри).

Лікування

Перш ніж лікувати суху екзему, потрібно обов'язково обстежитися у дерматолога. Різноманітна етіологія захворювання передбачає різні способи індивідуального лікування для кожного окремого пацієнта. Якщо прибрати тільки зовнішні прояви, то через деякий час вони знову проявляться, іноді в збільшеній формі. В залежності від джерела захворювання можуть бути призначені ін'єкції або таблетки, а мазі прописуються для безпосереднього лікування шкірних покривів. Як лікувати екзему, можна визначити тільки після всебічного обстеження.

Потрібно пам'ятати, що самолікування може значно посилити хвороба і призвести навіть до хірургічного втручання. Безконтрольне застосування препаратів не дасть повноцінно поставити діагноз. Треба буде почекати якийсь термін, перш ніж вдасться вірно діагностувати причину дерматиту. Загальні принципи лікування такі:

  • усунення контакту шкіри з алергічним провокатором: побутовою хімією, сухими сумішами, провокуючими тканинами і т. д.;
  • застосування за призначенням антигістамінних;
  • прийом вітамінних комплексів, загальнозміцнюючих препаратів;
  • регулювання режиму харчування і дотримання дієти;
  • антибіотики для зняття запальних симптомів в комплексі з лікарськими препаратами для захисту ШКТ;
  • мазі або креми з наявністю кортикостероїдів (про них нижче).

Мазь

Вибір мазей від сухої екземи на руках обумовлений напрямком впливу:

  • гормональні препарати – Астродерм, Преднізолон, гидрокортизоновая мазь;
  • безгормональные – Дермазин, Ауробин;
  • пантенолсодержащие – Пантенол-Д, Бепантен (пом'якшує і зволожує шкіру).

Дієта

Конкретний курс лікування сухої екземи призначає лікар, базуючись на результатах обстеження. Існує перелік рекомендацій, які не стануть суперечити медикаментозного впливу, але будуть корисні для підтримки організму і профілактики симптомів. Дотримуючись їх, можна зробити терапію більш ефективною, а час одужання значно скоротиться. Також надалі, дотримуючись дієти, можна запобігти рецидив захворювання. З раціону на момент загострення потрібно виключити:

  • продукти з високим вмістом вітаміну С;
  • картопля;
  • помідори;
  • кондитерську продукцію;
  • алкоголь;
  • кава, чай.

Рекомендуються до вживання риба, пісне м'ясо, овочі з вмістом В9, В1, РР, каротину. Медикаментозне лікування нічим не відрізняється від лікування екземи на руках. Важливо запам'ятати, що повне вилікування можливе, якщо усунути внутрішню причину, а інакше хвороба буде рецидивувати постійно, повертаючись у все більш важких формах ураження шкіри.

Лікування сухої екземи народними засобами

Нетрадиційні методи добре підходять як допоміжна терапія при багатьох хворобах. Лікування сухої екземи народними засобами допомагає зняти симптоматику, полегшити загальний стан хворого в процесі медикаментозного впливу. Головне – пам'ятати про особисту непереносимість певних продуктів або рослин, щоб не ускладнити ситуацію. Ось кілька рецептів, які допоможуть при терапії екземи:

  1. Ванночки або компреси на основі харчової соди або солі застосовують для зняття запалення і свербежу. На 0,5 літра теплої води використовується 1 ст. л. речовини. Іноді при сильній сухості шкірних покривів додають трохи рослинного масла.
  2. Аптечне обліпихова олія можна втирати в вогнищеві ділянки або використовувати в компресах.
  3. Сухі суцвіття ромашки (100 грам) змішати з 500 мл оливкової олії. Настоювати 2 тижні в темряві. Готову суміш втирати в тріщини на шкірі кілька разів в добу.
  4. Столова ложка сухої ромашки настоюється на склянці окропу близько 30 хвилин. Протягом дня відвар приймати по кілька ковтків як антигістамінний засіб.

Профілактика рецидивів і прогноз

Дане захворювання має високу рецидивностью, тому після одужання потрібно постійно стежити за шкірою на місцях колишніх вогнищ. Кращою профілактикою стає регулярне зволоження шкіри, використання эмолентов, захист від впливу від алергенів і агресивних хімічних препаратів. Вкрай важливо для жінок – ретельно підбирати косметику, по можливості, зменшити її кількість. Корисним буде покупка зволожувача повітря додому або на робоче місце.

Профілактика рецидивів та прогноз повторного появи хвороби безпосередньо залежать від правильної діагностики причин. Після успішного лікування слід дотримуватися рекомендованої дієти, обмежити вплив зовнішніх подразників. При дотриманні всіх рекомендацій можливість рецидиву мінімальна, але, на жаль, залишається можливою.

Фото сухої екземи на руках

Відео

Якщо шкіра кипить. Як лікувати екзему

Відгуки

Олена, 50 роківВилікувати хворобу фактично нереально. Для профілактики використовую мазь Акрустал+ і робила аплікації з чистотілу і материнки. ВІД Бадів допомоги ніякої, хоча перепробувала різні склади. За 15 років тільки 2 рази були рецидиви, тому головне – стежити за руками. А спочатку проблема була на нервовому грунті, багато працювала.
Ольга, 37 роківЕкзема з'явилася на тлі стресу і одразу в швидку гострій формі. Кілька тижнів проходила з забинтованими руками, тому що тріщини вже почали кровить. Допомогла гомеопатія і строга дієта. Головне запам'ятати – бігом до лікаря, тому що замазувати цю болячку марно. Потрібно шукати причину і потім дотримуватися правильного ритму життя.
Сергій, 25 роківМучуся з екземою вже майже 10 років ще зі школи. Постійно користувався маззю Тридерм, але після зникнення через час проблема поверталася. У підсумку пішов до лікаря. Після повного обстеження виявилося, що екзема була з-за хронічного гастриту (як пов'язане, так і не зміг зрозуміти). Зараз – жорстка дієта і гормональна терапія.
Світлана, 23 рокиЕкзема вискочила на руках після пологів. Була і мокра і суха форма. Вилікувалася, якщо так можна назвати, правильним харчуванням. Виключила з раціону повністю цукор і мед, який дуже любила, основний упор на свіжі овочі та фрукти. Рани на руках з мазала кремом Дермовейт. Вже більше року немає навіть натяків на екзему. Всім раджу.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!