Псоріаз на руках - стадії, причини і лікування захворювання, фото

Якщо лікар діагностував одну з форм псоріазу на руках, хвора шкіра потребує своєчасному лікуванні неприємної хвороби. Характерна висип з ранками з'являється на долонях і пальцях, ще вогнищами поразки стають нігті. На питання, як лікувати псоріаз нігтів консервативними методами, відповість дерматолог після діагностики.

Як виглядає псоріаз на руках

Хвороба починається з рясною висипи алергічного характеру, яка доповнена формуванням бляшок на долонях і пальцях з чітко окресленими кордонами. Так псоріаз на руках, при цьому схильна до хронічного перебігу. Захворювання не заразне, однак доставляє пацієнтові косметичний дефект, стає основною причиною комплексу неповноцінності. Спочатку висипання поодинокі, але при відсутності лікування хвороба прогресує.

Псоріаз на пальцях рук

Виникнення недуги насамперед спостерігається на пальцях рук, коли шкіра покривається дрібними папулами. Контури чіткі, червоні плями, проте вже через кілька днів починають лущитися. Псоріаз на пальцях рук є тривалим захворюванням, коли один напад з часом змінює інший. При повторному рецидиві вогнища патології тільки розростаються, висип стає інтенсивною. Ороговілі клітини легко видаляються, верхній шар епідермісу відновлюється частково, хвороба набуває хронічну форму.

Псоріаз на долонях

Захворювання пов'язане з підвищеними фізичними навантаженнями, а при початковій стадії представлено дрібною висипкою, покритої сріблястими лусочками. Згодом окремі папули об'єднуються в бляшки середнього розміру, першою страждає тильна сторона долоні, потім – її бічні зони. Псоріаз на долонях не завжди помітний, але, якщо в патологічний процес втягнута кисть, косметичного дефекту не уникнути. Додатковими симптомами є свербіж і гіперемований епідерміс, а пацієнт страждає від безсоння.

Симптоми псоріазу на руках

Гострі стадії в житті пацієнта змінюють періоди ремісії, але це лише тимчасовий ефект. Під впливом провокуючих факторів в організмі розвиваються неприємні симптоми псоріазу на руках, які поступово поширюють області ураження дерми. Запалена шкіра починає набрякати, покривається дрібними плямами, а симптоматика залежить від форми захворювання. Загальні ознаки псоріазу такі:

  • поява папул;
  • гіперемія шкірних покривів;
  • поява механічних пошкоджень шкіри, тріщин;
  • утворення бляшок середнього розміру;
  • болючість суглобів;
  • зміна кольору, структури нігтьових пластин;
  • лущення, сухість шкіри;
  • біль ділянок дерми з виразками;
  • внутрішній дискомфорт;
  • зміна кольору верхнього шару епідермісу.

Причини псоріазу на руках

При контакті з хворою людиною не можна заразитися, зовнішні переносники хвороби відсутні. Запальний процес протікає в організмі, не виключена генетична схильність до характерного недугу. Інші причини псоріазу на руках детально викладено нижче:

  • порушений обмін речовин;
  • гормональний дисбаланс;
  • професійна шкідливість;
  • схильність до алергічних реакцій;
  • наявність шкідливих звичок;
  • неправильне харчування;
  • імунні порушення організму;
  • порушення правил особистої гігієни.

Стадії захворювання

Псоріаз рук розвивається поступово. Лікарі відзначають, що в медицині існує кілька стадій захворювання, які непомітно змінюють один одного при відсутності своєчасної терапії. Від лікувальних заходів своєчасного реагування повністю залежить клінічний результат для пацієнта. Розвиток і ознаки різних стадій псоріазу верхніх кінцівок такі:

  1. Початкова стадія. Дрібні папули круглої форми мають чіткі межі. Спочатку вони поодинокі, але через 2-3 дні після лущення дерми поширюються, захоплюють великі ділянки ураження.
  2. Прогресуюча стадія. Хворобливі вузлики відрізняються яскраво червоним відтінком, а в центрі спостерігається лущення епідермісу з утворенням кірок. Передують патології мікротравми шкіри.
  3. Стаціонарна стадія. Колись червоні висипання набувають синюшний відтінок, підсихають. Запальний процес знижує свою інтенсивність, припиняється свербіж, але гіперемія шкірних покривів присутній.
  4. Регресивна стадія. Місцеві прояви псоріазу знижують інтенсивність, а колись хворобливі розсмоктуються вогнища. Відзначається тривалий період ремісії, відсутність лущення, однак видніються білі плями з чіткими кордонами.

Як лікувати псоріаз на руках

При зазначеному недугу потрібен комплексний підхід до проблеми зі здоров'ям. Це пероральний прийом медичних препаратів, місцеве використання лікувальних мазей, проходження фізіотерапевтичних процедур повним курсом. Деяким пацієнтам доводиться лікувати псоріаз на руках все життя, оскільки при хронічної хвороби періоди загострення змінюються тимчасовою ремісією.

Стандартний список медикаментів призначаються при відсутності алергічної реакції до активних компонентів ліки, поверхневе самолікування виключено. Основна мета – прибрати плями на руках, позбутися нестерпного почуття сверблячки, полегшити болючість виразок, очистити поверхню дерми від ороговілого шару, заспокоїти нервову систему і підвищити імунітет. У будь-якому випадку, можуть призначатися представники наступних фармакологічних груп:

  • антигістамінні засоби для придушення свербежу: Фенистил, Зодак, Кларитин;
  • ферментні препарати для нормалізації травлення: Лінекс, Есенціале, Полісорб;
  • гомеопатичні засоби з мінімальним списком побічних явищ: Псориатен, Псорилом;
  • НПЗЗ для придушення запального процесу: іхтіолова, сірчано-дегтярна, саліцилова мазь;
  • вітаміни і полівітамінні комплекси для зміцнення імунітету.

Мазь від псоріазу на руках

Висип зустрічається не тільки на долонях і кистях, вогнищами патології стають простору між пальцями, складки шкіри. Щоб позбутися такого роду симптомів, необхідно застосування лікувальної мазі від псоріазу на руках. Таке зовнішнє засіб прибирає з шкіри зовнішні дефекти, а його активні компоненти не всмоктуються в системний кровотік, виключають ризик часткової або повної інтоксикації організму. Якщо почав проявлятися псоріаз, як ефективний спосіб лікування, рекомендується звернути увагу на такі лікувальні мазі:

  • Саліцилова мазь;
  • Дерма-нафтом;
  • Іхтіолова мазь;
  • Кальципотриолом;
  • Локоїд;
  • Тридерм;
  • Сінафлан.

Лікування псоріазу на нігтях

Патологія представляє собою багату висип, яка «ніби одягає на руки червоні рукавички», на початковій стадії зовні нагадує екзему. У патологічний процес часто залучені і нігтьові пластини, які спочатку жовтіють і стають ламкими, а потім шаруються, тріскаються. Щоб усунути значні вогнища патології, рекомендується використовувати офіційні та альтернативні методи, зміцнювати імунітет. Ефективне консервативне лікування псоріазу на нігтях представлено нижче:

  • кортикостероїди: Триакорт, Преднізолонова мазь, Триамцинолон;
  • препарати з вітаміном Д3: Такальцинон, Кальцитриен;
  • дерматотропные засоби: Антралин, Миканол, Дитранол;
  • ретиноїди для зовнішнього застосування: Тазаротен, Тазорак;
  • розчин 5-фторурацилу, саліцилова кислота.

Народні засоби від псоріазу на руках

Якщо псоріаз вразив руки, деякі пацієнти вибирають альтернативні методи лікування. Побічних ефектів менше, та й протипоказання зведені до мінімуму. Народні засоби від псоріазу на руках допомагають, якщо шкіра встигла набрякнути, а на її поверхні розташовуються хворобливі папули. Основна мета – знизити інтенсивність патологічного процесу. Отже, ефективне лікування псоріазу кистей рук і нігтів відбувається після приготування і використання таких альтернативних рецептів:

  1. Виконувати ванночки для рук з участю морської солі, яка має протизапальні, бактерицидні, регенеруючі, протинабрякові та очисними властивостями.
  2. З'єднати в однакових кількостях висушену календулу, ромашку аптечну, валеріану, шавлія і чистотіл. Столову ложку сировини запарити в склянці окропу. Приготований класичним методом складу використовувати для виконання ванночок для хворих рук.

Фото псоріазу

Відео: Псоріаз на руці

Долонно-підошовний псоріаз консервативне і нетрадиційне лікування

Відгуки

Марина, 33 рокиУ мене псоріаз кистей рук вже кілька років, звикла користуватися кортикостероїдами для шкіри. У моєму випадку це мазь Имакорт, яку чергую Тридермом, щоб зберегти лікувальний ефект. Шкіра тимчасово приходить в норму, але потім все по новій. Всі кошти перепробувала, але тривалої дії так і не дочекалася. Мрію про здоровій шкірі, але поки що ніяк.
Аміна, 37 роківУ мене на шкірі періодично з'являються бляшки від псоріазу. Лікуватися марно, оскільки повністю від них позбутися все одно неможливо. Шкіра грубіє, стає гиперемированной. Саліцилова мазь забезпечує тимчасовий ефект. Потім знову повертається огидна висип на шкірі з відчуттям свербежу, і потрібно лікувати псоріаз знову.
Світлана, 29 роківМені вдалося вилікувати хворобу ще при ранній стадії. Шкіра стала чистою і гладкою, при цьому не змінює свій зовнішній вигляд вже кілька років. Харчуюся правильно, не курю і не п'ю, завжди дотримуюся прості правила профілактики. Переживаю за шкіру, оскільки у мене генетична схильність до псоріазу від мами дісталася.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!