Що таке екзема - причини і лікування у дітей та дорослих

Це захворювання доставляє багато дискомфорт, проблем людини як психологічного, так і фізіологічного характеру. Хвороба екзема – хронічний недуга верхніх шарів шкіри, яка може з'явитися на будь-якій ділянці тіла в будь-якому віці. Виникає частіше на обличчі, руках, але може бути і на ногах, плечах, спині, грудях або животі.

Як виглядає екзема

Розглянута хвороба відноситься до дерматологічних хвороб. Деякі з них мають схожі симптоми і прояви, тому слід знати, як виглядає екзема. Локалізується захворювання верхніх шарах шкірного покриву, з'являються вогнища запалення, свербіж, має хронічний характер перебігу. Патогенез захворювання до кінця не з'ясований, що створює труднощі у виборі адекватного лікування та встановлення першопричини. Візуальний огляд, зовнішній вигляд проявів може вказати на тип захворювання.

На тілі

Одна з головних рис захворювання – гострий початок. З'явитися везикули можуть на будь-якій дільниці, частіше виявляється на руках, обличчі. Характерним проявом на першій стадії стає почервоніння шкіри, утворюються мокнучі елементи, які з часом покриваються сухий скоринкою. Екзема на тілі візуально буде відрізнятися в залежності від типу (мікробна, себорейна, атопічна і т. д.). Захворювання не заразне, при контакті не передається. Хворому призначають комплексне лікування, яке повинно купірувати симптоми і виключити основну причину прояву патології.

У дітей

Захворювання може проявлятися у дитини в будь-якому віці. Як правило, екзема у дітей локалізується на волосистій частині голови, шкірі обличчя. При відсутності адекватної терапії захворювання продовжується розвиватися, опускаючись нижче на інші ділянки тіла. Зовні проявляється хвороба також, як і у дорослих. В більшості випадків розвивається захворювання з-за слабкої імунної системи, викликати хворобу можуть і наступні фактори:

  • якщо були ускладнення у жінки під час вагітності;
  • спадкова схильність, яка передалася від одного або обох батьків;
  • штучне вигодовування;
  • гіперчутливість до продуктів харчування;
  • часта ангіна;
  • не дотримання правил гігієни;
  • ГРВІ, отит.

Симптоми

Захворювання виділяється великим переліком можливих проявів. Симптоми будуть відрізнятися не перших етапах в залежності від форми патології. Саме захворювання стає реакцією організму на один із факторів, який викликає такі прояви на тілі людини. Існує загальні ознаки, що притаманні усім формам хвороби:

  • сильний свербіж;
  • почервоніння ділянок ураження, набряк;
  • утворюються бульбашки, які наповнені рідиною тілесного кольору, згодом вони лопаються;
  • утворюються тріщини на шкірі, посилюється лущення;
  • у деяких випадках відзначають зростання температури тіла.

Види

У захворювання немає офіційного розподілу за типами, але фахівці використовують певну класифікацію. Лікарі виділяють наступні види екземи:

  1. Істинна. З'являється найчастіше на кистях, руках, стопах або особі. Зовні вогнища запалення схожі на острівці, навколо яких знаходиться здорова шкіра. Має хронічний характер перебігу, виділяють кілька етапів розвитку захворювання: еритематозний, висипання, мокнутий, утворення кірочок.
  2. Дісгідротіческая. Висип з'являється на долонях, пальцях ніг і рук. Зовні хвороба схожа з описаною вище формою хвороби, але почервоніння мають велику площу. До клінічної картині захворювання додається сильний свербіж, який позбавляє спокою людини.
  3. Атопічна. Під цим назва мається на увазі дерматит, який за ознаками схожий на екзему: висипання у формі бульбашок, які мокнуть і сильно сверблять.
  4. Мікробна. Захворювання утворюється на запаленій шкірі, відразу ж присутні гнійні ознаки з-за поразки покриву подразником.
  5. Микотическая. Цей вид захворювання схожий на мікробну і дисгидротическую форму. Розвиток хвороба отримує з-за грибкового ураження нігтів стоп. Схильні до захворювання більше люди, які довгий час страждали від мікозу. Відмінна риса цього типу – сильний набряк стоп.
  6. Себорейна. Локалізується на тілі там, де знаходиться скупчення сальних залоз: складки ніг, рук, шиї, голові. Можливі сильні ускладнення, якщо до недуги приєднується гнійна інфекція. До характерних симптомів захворювання відноситься утворення жирних кірочок, лусочок, з-за яких відбувається склеювання волосся.
  7. Тилотическая або рогова. Як правило, утворюється на руках, рідше – на підошві стоп. Має чіткі та рівні межі осередків ураження. Відмінна риса хвороби – більш глибокі тріщини, вкрай болючі, в періоди загострення посилюється свербіння, мокнутие.
  8. Контактна або професійна. Розвиток хвороби відбувається під дією екзогенного алергену. З'являються вогнища ураження на обличчі, шиї, кистях рук. У чоловіків захворювання може локалізуватися на статевому органі.
  9. Алергічна. Проявляється хвороба у будь-якому віці, місця локалізації різноманітні. У більшості випадків патологія має сезонний характер, з'являється частіше взимку або восени, коли імунна система ослаблена. До симптомів захворювання відносяться характерні папули з рідиною всередині, свербіж.
  10. Нумулярная. Зовні вогнища ураження мають овальну, округлу форму. Від здорової шкіри чітко обмежені, частіше висип з'являється на ногах, тильній стороні рук.
  11. Мокнуча. Проявляється на шкірі у вигляді запального явища з-за контакту з алергеном. Формується набряк уражених шкірних покривів, потім утворюються бульбашки, які зливаються в еритему (ерозія). Після цього відбувається утворення мокнучі поверхні і кірки. На тлі цих симптомів відчувається печіння, свербіж.

Стадії

Цикл розвитку захворювання може розтягуватися на 2-3 місяці. Іноді патологія супроводжується поліморфізмом висипання, що проявляється у вигляді симптомів, які характерні для різних етапів хвороби. У класичному випадку екзема розвивається поетапно, виділяю наступні стадії:

  1. Еритематозна стадія – свербіж і почервоніння шкіри.
  2. Папуловезикулезная стадія – висипання, утворюються бульбашки з рідиною;
  3. Мокнуча стадія – лопаються бульбашки, на їх місці залишаються серозні колодязі, що виділяють рідину;
  4. Суха або коркова стадія – колодязі і ділянки поруч з ними покриваються сухий скоринкою сіро-жовтого відтінку.

Причини

Назвати точний механізм і конкретні фактори, які провокують розвиток хвороби фахівці не можуть. Вважається, що причини екземи часто криються в порушення роботи нервової системи. На тяжкість перебігу і ступінь поширення впливає ендокринна система, яка безпосередньо впливає НС, що призводить до відхилень у роботі нервово-трофічної регулювання.

Клінічні дослідження того, що таке екзема, вказують на те, що перше прояви захворювання – гіперемія, бульбашки на шкірних покривах, що стає реакцією організму на біологічні, хімічні, фізичні подразники. Ці фактори разом з порушення функціонування залоз провокують підвищену чутливість організму, що формує сприятливу основу для розвитку псоріазу. До основних факторів, що провокують ризик появи хвороби відносять:

  • глистні інвазії;
  • дефіцит мікроелементів;
  • холецистит;
  • гіповітаміноз (В6);
  • дисбактеріоз кишечника;
  • порушення травного процесу;
  • дефіцит ненасичених жирних кислот;
  • дисметаболічна нефропатія – хвороба нирок обмінного характеру;
  • спадковий імунодефіцит.

Лікування

Перед початком терапії лікар повинен визначити фактор, який спровокував розвиток хвороби. Це не завжди вдається зробити відразу, тому лікування екземи не завжди надає моментальний позитивний ефект. Пацієнт повинен максимально точно згадати після чого почали виникати дерматологічні симптоми. Лікарі вкрай не рекомендують проводити самолікування, це може призвести до погіршення стану хворого. Умовно лікування хвороби поділяється на такі фази:

  1. Системні (загальні) медикаментозні препарати.
  2. Місцеві засоби: примочки, емульсії, ванночки, креми, мазі.
  3. Фізіотерапевтичні процедури: електрофорез, магнітотерапію, гальванотерапия.
  4. Коригування раціону харчування.
  5. Виключення контакту з агресивними речовинами, алергенами.

Терапія захворювання завжди повинна починатися з відвідування дерматолога, який допоможе визначити максимально ефективну схему. Вище було описано, що таке екзема, нижче будуть розписані варіанти лікування. Тільки місцевих препаратів буде недостатньо, тому що причина висипань буде й надалі їх провокувати. Лікування екземи на руках у більшості випадків пов'язано з порушення обміну речовин, тому знадобиться ще консультація ендокринолога. Після встановлення першопричини буде обраний один з варіантів, як лікувати екзему:

  1. Для зняття запалення застосовують мазі, крему з кортикостероїдами.
  2. Для боротьби з алергічною реакцією застосовуються антигістамінні медикаменти.
  3. Вітамінні комплекси, загальнозміцнюючі засоби для підвищення імунного захисту.
  4. Спеціальна дієта з виключенням певного переліку продуктів.

Мазь

Для місцевого застосування на верхніх і нижніх кінцівках використовують гормональні препарати. Вони надають протизапальний ефект і сприяють загоєнню тканин. Інноваційними в цій області вважаються медикаменти Пімекролімус (крем) і Такролімус (мазь). Вони відносяться до групи топічних інгібіторів кальциневрину, допомагають зняти симптоми запальної реакції, знижують свербіж. Як правило, призначають такі мазі:

  1. Адвантан. Добре підходить при дисгдиротической формі захворювання, тому що має жирну консистенцію.
  2. Эколом. Випускається у формі мазі. лосьйону, крему. Допомагає усунути запалення, знизити вираженість симптомів.
  3. Локоїд. Мазь або крем, застосовують 4 рази за день для зниження прояву зовнішніх симптомів.

Китайська мазь

Медицина цієї країни славиться своїми натуральними засобами. Китайська мазь від екземи ґрунтується на лікарських рослинах, які ростуть в гірських районах Китаю. Вони надають противовспалительное, загоює, протисвербіжну дію. Не викликають побічних ефектів або алергічних реакцій, тому є підходящим варіантом для лікування хвороби у дітей. Головне абсолютно протипоказання – особиста непереносимість на лікарські речовини, які входять до складу. Популярністю користуються наступні варіанти мазей:

  • Пианпин 999;
  • Цікун Баксиан.

Цинкова мазь

Існують недорогі і перевірені засоби, які можуть призначатися для терапії даного захворювання. Цинкова мазь показала високу ефективність завдяки вмісту оксиду цинку. Вона надає позитивну дію, яке допоможе не тільки при даної хвороби, але і при будь-яких інших шкірних захворюваннях. Цинкова мазь володіє такими властивостями:

  1. Вбиває більшість мікроорганізмів, що викликають інфекційні процеси в шкірних покривах.
  2. Оксид цинку має виражений протизапальний ефект при хворобі.
  3. Склад мазі підсилює проліферацію клітин, їх регенерацію.
  4. При токсичній медикамент способі абсорбувати хімічні токсини.

Крем

Лікування полягає в боротьбі з тим провокуючим чинником, який викликав захворювання. Крем від екземи на руках допомагає купірувати прояв зовнішніх симптомів. Для цих цілей використовуються гормональні або негормональні варіанти медикаментів. Вибір засобу залежить від типу екземи, стадії розвитку патології. Терапія повинна починатися максимально швидко після діагностування хвороби. Як правило, призначають для лікування захворювання наступні медикаменти:

  1. Негормональні: Дермазин, Ауробин.
  2. Гормональні: Преднізолон, Астродерм, Гидрокортизоновая мазь, Адвантан.
  3. Зволожуючі, пом'якшуючі: Пантенол-Д, Бепантен.

Ліки

Крім використання зовнішніх місцевих медикаментів для нанесення на уражені зони повинні застосовуватися засоби, які допоможуть виключити провокуючий фактор хвороби. Ліки від екземи на руках повинні бути призначені у відповідності з основним захворюванням. Часто використовується комплексний підхід, для цього застосовують:

  1. Медикаменти проти алергії: Тавегіл, Дипрадин, Кларитин, Супрастин, Димедрол.
  2. Антибіотики ряду фторхінолонів, пеніцилінів, цефалоспоринів. Конкретні засоби повинен призначити лікар залежно від стадії, чутливості хворого до препаратів цієї групи.
  3. Медикаменти загальнозміцнюючі: аскорбінова кислота, вітаміни групи В1.
  4. Засоби для захисту мікрофлори ШКТ під час прийому антибіотиків: Лінекс, Хілак Форте, Біфіформ, Лактобактерин.
  5. Гепатопротектори при наявності порушень в роботі печінки: Есенціале, Карсил.
  6. Діуретики: Панзинорм, Фестал.

Лікування народними способами

Захворювання вимагає комплексного підходу, щоб охопити максимальний спектр можливих причин виникнення висипань. Крім кремів, мазей та таблеток, після узгодження з лікарем, рекомендується проводити лікування народними способами. Ви можете приготувати вдома наступні варіанти ліків при цій хворобі:

  1. Відвар березових бруньок. Заваріть у склянці окропу 50 г рослини. Прикладайте до запалених місць компреси.
  2. При мокнучій формі підійдуть ванни з відвару деревію. Візьміть квітки, заваріть хі окропом, не менше години вони повинні настоятися. Тримайте руки по 20 хвилин в прохолодному настої.
  3. Плоди калини, листя лопуха і смородини заваріть в однакових пропорціях окропом. робіть примочки з відвару до вражену екземою ділянок шкіри.
  4. В пропорції 5:1 заважайте сік листя лопуха і медом. Робіть на руки примочки під марлеву пов'язку цим розчином.

Профілактика

Захворювання ніколи не виникає без причини, тому існують рекомендації, дотримуючись яких, можна значно знизити ймовірність виникнення хвороби. Профілактика зводиться до дотримання особистої гігієни: будь гнійничок, подряпина на тілі повинні бути оброблені і знезаражені. Якщо проявилася варикозна екзема, то треба вирішувати проблему з роботою вен і надалі носити спеціальні підтримуючі панчохи. У моменти загострення захворювання необхідно відмовитися від прийому ванн, можна мити тіло тільки під душем (правило стосується і маленьких дітей).

Важливий аспект профілактики – контроль за правильною роботою ШЛУНКОВО-кишкового тракту. Дітей не можна перегодовувати або недогодовувати, дорослі повинні дотримуватися дієти: виключити гостру їжу, алкоголь, продукти алергенного типу. рекомендується включити більше кисломолочних продуктів в раціон. Для профілактики екземи слід повноцінно лікувати відмороження, виразки, свищі, опіки та інші пошкодження шкірних покривів, щоб не відбулося ускладнення у вигляді розглянутої хвороби.

Відео

Форми і види екземи

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!