Як лікувати грибок пахової області таблетками, мазями і народними засобами

Таке захворювання, як пахова епідермофітія, воно ж – «жокейский свербіж», поширене не тільки серед чоловіків, але і жінок. Інфекція може передаватися за допомогою близького контакту із зараженим людиною (інтимних відносин) або при використанні речей, засобів особистої гігієни носія патогенних бактерій. Паховий грибок практично не діагностується у дітей, а серед дорослого населення найчастіше вражає чоловіків. Які причини його появи?

Причини виникнення захворювання

Дерматомікоз паховий проявляється внаслідок потрапляння в організм людини грибка Epidermophyton (звідси назва «епідермофітія»). Інші патології, пов'язані з ураженням грибками, правильніше називати дерматомікозом. Максимальну небезпеку інфекція представляє для чоловіків, що пояснюється особливостями їх способу життя. Створюють сприятливі умови для поширення грибка (тепле і вологе середовище):

  • серйозні фізичні навантаження, що супроводжуються активним потовиділенням;
  • відвідування саун/лазень;
  • регулярні заняття спортом.

У відповідних умовах грибок довго залишається життєздатним. При неналежному дотриманні особистої гігієни, використанні чужої одягу або взуття, килимків або матів в спортзалі бактерії легко проникають в розпарену шкіру людини. До того ж, заразитися епідермофітія можна навіть у лікарні через спальне білизна або загальні судна, або в готелях, використовуючи надані рушники, тапочки, інші речі.

Жіночий паховий грибок – відносно рідкісне явище, яке, як правило, супроводжується змішаною інфекцією. Приміром, дерматомікоз розвивається одночасно з кандидозом (збудник – дріжджові гриби). Крім того, серед жінок мікоз пахового виду практично в 100% випадків викликає запалення шкіри, що абсолютно не властиво для чоловіків.

Основні ознаки і симптоми

На початковому етапі прояви епідермофітії уражається пахова зона. Розвиваючись, грибок поширюється на внутрішню частину стегна, живіт (аж до грудей). Деколи епідермофітія розходиться практично на все тіло хворого, захоплюючи навіть волосисту частину голови. Для типового грибка пахвинної локалізації характерні виключно поліморфні плями, а роздратування (запалення) і попрілості можуть виникати при одночасному прояві вторинної патогенної флори, наприклад, кандид або пиококков. Загальними для чоловіків і жінок є наступні симптоми:

  • плями трохи підняті над рівнем шкіри (схожі на ущільнення);
  • поступово відбувається потемніння плям (з рожевих перетворюються в коричневі);
  • з часом вони зливаються в один суцільний малюнок;
  • по краях плям є висипання різних розмірів і форм (пухирці, лусочки, прищі, пустули);
  • висип дуже свербить, часто починається печіння місць ураження грибком;
  • загоєння характеризується трансформацією забарвлення плям в менш яскравий колір і початком лущення з появою тріщин на сухій шкірі.

У чоловіків

Первинне ураження пахових грибком у чоловіків, як правило, відбувається в області мошонки. Причому спочатку воно не має яскравої вираженості, із-за чого надовго залишається непоміченим. Пізніше патогенні бактерії поширюються на область статевих органів і стегон. Однак грибок на члені – явище рідкісне. Сверблячка в паху у чоловіків – перший симптом епідермофітії. Для представників сильної статі типово одночасне прояв патології біля статевих органів і на стопах. Почервоніння в паху у чоловіків, характерне для епідермофітії частіше зустрічається:

  • в зоні пахових складок;
  • в області промежини;
  • біля анального отвору.

У жінок

Часто симптоми пахового грибка плутають з дерматитом, тому варто знати, як відрізнити одне від іншого захворювання. Епідермофітія у жінок частіше локалізується між сідницями, у пахових складок, знизу молочних залоз. Характерний первинний симптом грибка – сильний свербіж геніталій, поступово стає практично нестерпним. З'явилася висипання на статевих органах має червоний або бурий тон, незабаром вона заповнюється рідиною. Заражені грибком області тіла починають лущиться і червоніти.

Методи діагностики

При виникненні симптомів, схожих з вищеописаними, необхідно звернутися до лікаря. Дерматофітія – це сфера відповідальності дерматолога, проте допомогти вам зможуть також уролог (для чоловіків) або гінеколог (для жінок). Призначають мікологічний аналіз, при якому у вас візьмуть маленький шматочок шкіри для лабораторних досліджень. Визначають вид грибка, який стимулював патологічний процес. Процедура забору аналізу безболісна, а результати в сучасних клініках можна забрати вже через кілька хвилин.

Як і чим лікувати грибок в паху

Щоб позбутися пахового грибка, необхідно використовувати медикаментозні препарати, включаючи антигістамінні таблетки, знімають свербіж крему, протигрибкові мазі. Лікування грибка народними засобами теж показує непогані результати, проте нетрадиційна медицина не повинна бути повноцінною заміною терапії захворювання. Середній курс лікування пахової епідермофітії триває 1,5-2 місяці, пройти його слід повністю, щоб запобігти рецидив.

Медикаментозне лікування

Грибок пахового типу лікують переважно за допомогою протизапальних препаратів. Серйозні запальні процеси на шкірі вимагають додаткового використання протигрибкових мазей, кремів, що містять соду і глюкокортикоїдні компоненти. Препарати призначаються за ступенем тяжкості епідермофітії, різновиди грибка, який порушив захворювання і небезпеки симптомів. Як правило, фахівець призначає:

  • фунгіциди (таблетки для повного знищення грибка);
  • фунгистатики (препарати, що блокують розмноження/розвиток патогенних бактерій).

Протигрибкові мазі

Для терапії пахового мікозу застосовують мазі і крему на основі миконазола, клотримазолу, тербінафіну. Якщо на шкірі хворого відсутні гнійники і виразки, уражені зони шкіри обробляють йодом протягом декількох днів. Починають курс лікування протигрибковою маззю. Перед її застосуванням пахову область омивають водою з милом, протирають рушником, інакше ефект може бути знижений. Щоб уникнути звикання грибка до препарату засоби змінюють кожні 1,5-2 тижні. Поширені протигрибкові мазі для інтимної зони:

  • «Міконазол»;
  • «Тридерм»;
  • «Клотримазол»;
  • саліцилова мазь.

Антигістамінні препарати

При гострій фазі грибка призначають прийом антиалергенних ліків. Вони поділяються на декілька видів: седативні, не седативні, метаболіти. Для лікування пахового мікозу призначають перші. Вони ефективно знімають свербіж шкіри, зменшують ризик розвитку ускладнень. При правильно підібраній терапії хворі грибком швидко виліковуються. Як правило, лікар призначає при паховій епідермофітії:

  • «Тавегіл»;
  • «Супрастин»;
  • «Фенкарол».

Компреси і примочки

Поширеним методом лікування грибкової інфекції є застосування різних компресів, примочок, розтирань. Для зняття свербіння і швидкого загоєння ранок впродовж тижня пошкоджені ділянки тіла змазують 2%-ним розчином йоду. Крім того, пахову область, уражену грибком, можна змащувати жикосептилом, микозолоном, нитрофунгином. Після такої обробки на шкіру наносять мазь на основі сірки/дьогтю.

Ефективні народні засоби

Застосовують знезаражувальні настої, компреси, мазі, наприклад:

  • Березовий настій. Для лікування грибка, що уражає пахову зону чоловіків і жінок, 10-15 листків берези заливають 100 мл горілки і настоюють протягом 5 діб. Отриманим засобом змащують уражену висипом шкіру 2 рази в день до повного одужання.
  • Компрес з трав. Дубову кору, стебла деревію і насіння льону в співвідношенні 2:2:1 змішують в ємкості, заливають літром гарячої води і залишають настоятися півгодини. Після рідину використовують для компресу на уражену грибком шкіру (перед сном, щодня протягом 2 тижнів). Для збільшення ефективності засіб варто поєднувати із застосуванням цинкової мазі.
  • Трав'яний відвар від пахової епідермофітії. Змішують з 50 г звіробою, ромашки, деревію, евкаліпта. Суміш заливають 400 мл окропу, дають настоятися 30-40 хвилин приймають тричі на день по півсклянки. Курс лікування пахового мікозу триває не менше 3 тижнів.
  • Компрес з чистотілом. Свежесобранную траву перемолоти до кашоподібної консистенції, помістити на бинт і прикласти до ураженої грибком шкірі на півгодини. Повторювати щодня протягом 10 днів.
  • Часникова мазь. Насіння чорної редьки і дикий часник необхідно подрібнити, перемішати і змащувати отриманої кашкою уражені ділянки шкіри при епідермофітії. Тривалість лікування – 8 днів.

Профілактика захворювання

  1. Забезпечте статевим органам сухість, регулярно проводите гігієнічні процедури (якщо часто доводиться потіти, намагайтеся відвідувати душ 1-2 рази в день).
  2. Щоб уникнути зараження пахових мікозом, не давайте іншим користуватися своїми речами і не позичайте чужі засоби особистої гігієни.
  3. Міняйте білизну щодня, віддавайте перевагу вільним фасонам з натуральних матеріалів.
  4. Щоб убезпечити себе від пахової епідермофітії, носити шльопанці в громадських місцях, використовуйте виключно власний рушник, намагайтеся не братися за поручні та інші предмети, на яких живуть грибки.
  5. Якщо хтось з вашого домашнього оточення заразився пахових мікозом, частіше проводите прибирання з антисептичними засобами.

Як виглядає грибок в паховій області

Починати терапію грибка пахової області слід негайно, з прояву перших симптомів. Запущене захворювання може спричинити серйозні наслідки і буде мати потребу в більш тривалому, важкому і дорогого лікування. Пахова епідермофітія в особливо важких випадках лікується протягом декількох років. Нижче представлені фото, як виглядає грибок в паховій області. Дізнайтеся, що такегрибок в паху у чоловіків.

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!