Як визначити і лікувати папіломавірус людини у жінок

Подібно герпесу або ВІЛ-інфекції, вірус папіломи людини (ВПЛ або HPV) передається статевим шляхом під час незахищеного статевого акту. Ще зараження може відбуватися контактно-побутовим шляхом, але такі випадки зустрічаються рідко. Як правило, ВПЛ інфекція з'являється і зникає непомітно, лише у 5% представниць слабкої статі вірус продовжує розвиватися, викликаючи різні порушення роботи репродуктивної системи. Загрозливим ускладненням хвороби є рак шийки матки. тому вкрай важливо правильне лікування ВПЛ у жінок. Читайте і вчасно звертайтеся до лікаря.

Що означає діагноз папіломавірусна інфекція у жінок

За останні півстоліття медична наука відкрила більше 150 типів ВПЛ. 80 з них є патогенними для людського організму. Згідно зі статистикою, наданою всесвітньою організацією охорони здоров'я, 70% жінок заражені вірусом папіломи. Якщо в лікарні вам ставлять діагноз ВПЛ, це зовсім не означає, що треба бити на сполох. Пам'ятайте: велика ймовірність того, що вірус піде сам по собі, не залишивши й сліду. Але щоб уникнути гнітючих наслідків, наблюдайтеся у лікаря. Якщо вірус почне проявляти активність, це буде відразу ж помічено.

Звідки береться вірус папіломи

Як передається інфекція ВПЛ? Лікарі називають такі шляхи зараження:

  • статевий – при вагінальному/анальному/оральному сексі;
  • контактним – при поцілунках;
  • побутовий – через спільний посуд, кришки унітазів та/або предмети гігієни;
  • вертикальний – передача інфекції дитині від матері при пологах.

Згідно зі статистикою, зараження може відбуватися в дитячому віці при отриманні мікропошкоджень – через подряпини/садна. Інфекція ВПЛ проникає в організм, і після завершення інкубаційного періоду проявляється появою бородавок на шкірному покриві. Втіхою є той факт, що віруси папіломи, що передаються контактним шляхом, не загрожують появою онкологічних захворювань.

Симптоми вірусу паппиломы людини

Інкубаційний період цієї інфекції варіюється від 3 тижнів до 10-15 років, тому далеко не завжди вдається точно визначити, коли відбулося зараження. Що стосується клінічних появ, вони теж не завжди виражаються яскраво. Тим не менш, медики називають ряд симптомів, за якими можна попередньо діагностувати ВПЛ:

  1. Цервікальна интераэптильная неоплазія.
  2. Невеликі характерні нарости на статевих органах, під грудними залозами, у пахвах, на століттях і на шиї.
  3. Гострокінцеві кондиломи (генітальні бородавки). У жінок вони з'являються на вульві, у чоловіків – на голівці статевого члена.

Типування ВПЛ та вірусні захворювання як наслідок

Медицина детально вивчила кожну з 150 відомих різновидів ВПЛ і умовно розділила їх на кілька категорій, які відрізняються за ступенем загрози для здоров'я жінки. Після встановлення загального діагнозу вірусу папіломи лікар призначає ряд аналізів для уточнення типу інфекції, щоб лікування ВПЛ у жінки дало потрібний ефект.

Високого онкогенного ризику

Підтип вірусу папіломи у жінок

Порушення, які спостерігаються у жінок з ВПЛ

16

Дисплазія епітелію піхви/вульви/шийки матки, злоякісні новоутворення органів репродуктивної системи і ротової порожнини (останнє зустрічається рідко), бовеноидный папулез.

Вісімнадцять

Дисплазія шийки матки, злоякісні новоутворення органів репродуктивної системи.

56

45

Карцинома шийки матки (зустрічається у 8 з 10 жінок, інфікованих цим типом вірусу папіломи).

З середнім рівнем ризику виникнення онкології

Підтип вірусу папіломи у жінок

Порушення, які спостерігаються у жінок з ВПЛ.

30

Злоякісні новоутворення гортані, дисплазія шийки матки.

31

Дисплазія шийки матки, рак шийки матки (зустрічається рідко).

33

35

Дисплазія і злоякісні новоутворення шийки матки.

58

39

Дисплазія шийки матки.

51

Бородавки в області реципієнтів статевих органів.

П'ятдесят два

66

Особливості цього типу вірусу папіломи у жінок до кінця не вивчені.

З низьким рівнем онкології

Підтип ВПЛ інфекції у жінок

Порушення, які спостерігаються у жінок з ВПЛ.

6

Дисплазія вульви/шийки матки, гострокінцеві кондиломи, веррукозный ларингіт (папіломатоз гортані).

11

Дисплазія епітелію вульви/шийки матки, гострокінцеві кондиломи.

42-44

54

Гострокінцеві кондиломи.

55

Бовеноидный папулез.

Неонкогенні

Дана категорія ВПЛ інфекції у жінок менш небезпечна, оскільки не загрожує появою онкологічних захворювань. Ці підтипи вірусу папіломи виражаються в появі бородавок на шкірному покриві, які легко видаляються за допомогою спеціального медичного лазера. Неонкогенная інфекція НПЧ не викликає змін структури ДНК людини, тому ризик появи злоякісних пухлин повністю виключений.

Діагностика папіломавірусу

Для виявлення вірусу папіломи у жінок були розроблені спеціальні методики лабораторного дослідження. Метою цих аналізів є не тільки визначення наявності/відсутності інфекції ВПЛ у жінки, але також і уточнення його типу. З метою запобігання безконтрольного розвитку ускладнень, лікарі рекомендують проходити обстеження на папіломавірус як мінімум, один раз в два роки.

ПЛР на вірус папіломи у жінок

Полімерна ланцюгова реакція – дуже ефективний, і тому поширений метод діагностики багатьох захворювань, в числі яких вірус папіломи. Кількісний тест ПЛР визначає збудників інфекційних хвороб шляхом виявлення їх ДНК або РНК в клітинах і тканинах людського організму. Максимальна ступінь діагностичної достовірності досягається при дослідженні піхвових виділень. Цей аналіз на ВПЛ абсолютно безпечний. Лікар бере мазок піхвових виділень і передає його на дослідження. Через кілька днів жінка отримує відповідь.

Тест ДНК ВПЛ

У широких колах медичних працівників цей спосіб дослідження називають Digene (дайджен тест). Він покликаний виявляти папіломавірус у жінок шляхом так званого гібридного захоплення. Digene-тест знаходить фрагменти ДНК інфекції ВПЛ і з високою точністю визначає її тип. Відразу після проведення цього аналізу пацієнт може дізнатися, чи є загроза розвитку онкологічних захворювань.

Аналізи в гінекології

Лікар може призначити Digene-тест або ПЛР аналіз на ВПЛ у жінок, тільки якщо для цього будуть вагомі причини. Необхідність таких досліджень може виникнути, якщо будуть виявлені хвороби, що викликаються вірусом папіломи:

  • ерозія шийки матки – гострий запальний процес, що супроводжується порушенням цілісності епітелію і зміною його властивостей;
  • метаплазія – оборотна патологія шийки матки, характерна для багатьох типів вірусу папіломи;
  • гострокінцеві кондиломи – вирости на слизовій оболонці шийки матки та інших органів репродуктивної системи;
  • бородавки – неістотні ознаки присутності вірусу папіломи, що проявляються у вигляді дефектів шкіри;
  • дисплазія – необоротне зміна епітелію шийки матки, що відбувається на клітинному рівні;
  • рак на місці – злоякісні онкологічні пухлини, що не виходять за межі базальних мембран слизових оболонок (часто відзначається при постійному контакті пацієнта з канцерогенними речовинами);
  • рак – ускладнення дисплазії, що виникло по причині відсутності боротьби з вірусом папіломи.

Лікарська практика відзначає негативну тенденцію безконтрольного розвитку хвороб, пов'язаних з ВПЛ в гінекології. Переважна більшість пацієнток звертаються в лікарню зі скаргами на симптоми перелічених вище захворювань, які проходять обстеження і дізнаються про те, що в організмі давним-давно вирує папіломавірус. Тести ПЛР і Digene завжди замикають процедуру діагностики. Лікарі призначають їх, маючи на руках кращі результати первинних досліджень. Мова йде про таких аналізах, як:

  1. Кольпоскопія. Огляд слизової оболонки та тканин шийки матки. Дане дослідження є єдиним способом виявлення змін і зрозуміти, що вони можуть бути викликані вірусом папіломи.
  2. Цитологічне дослідження. Звичайний мазок зі стінки слизової оболонки шийки матки. Дослідження такої проби виявляє велику кількість клітин епітелію для аналізу. Вивчаючи їх під мікроскопом, лікар безпомилково визначає зміни, характерні для інфекції ВПЛ.
  3. Біопсія. Цей спосіб діагностики є інвазивним. Він проводиться наступним чином: лікар робить забір фрагмента слизової оболонки і злегка надрізає тканина для отримання зразка внутрішнього матеріалу. При цьому пацієнтка може відчувати дискомфорт, однак результативність даного дослідження варто того. Розшифровка біопсії виявляє атипові епітеліальні клітини, які були змінені під негативним впливом вірусу папіломи.

Як лікувати вірус папіломи людини

Існуючі стратегії боротьби з вірусом папіломи не можна назвати досконалими, проте існує ряд методик, що забезпечують ефективність лікування до 90%. Щоб успішно вилікувати ВПЛ, потрібно спершу здати всі необхідні аналізи, а потім отримати приписи лікаря і слідувати їм. Призначаючи пацієнту ліки і процедури, медики детально вивчають його генотип.

Препарати

Головною ударною силою медицини проти ВПЛ є фармацевтика. Пацієнту призначаються лікарські засоби, що руйнують клітини вірусу, і зміцнюють імунітет. Виходячи з лікарської практики, найбільшу ефективність демонструють наступні препарати:

  • «Алокін-альфа». Противірусний засіб. Призначається пацієнткам, зараженим ВПЛ високого онкогенного ризику. Препарат вводиться внутрішньовенно. Змішуючись з кров'ю, діючі речовини цього лікарського засобу надають потужний відсіч вірусу.
  • «Гропринозин» і аналоги: «Панавир», «Эпиген інтим». Противірусний імуностимулятор, що випускається у формі таблеток. Широко використовується в усьому світі для боротьби з вірусом папіломи. Препарат ефективно бореться з вірусом всередині організму і швидко усуває зовнішні симптоми ВПЛ у жінок.
  • «Віферон» (мазь, спрей, супозиторії). Ефективний відносно ВПЛ інфекції як місцевий імуномодулюючий препарат. Застосовується у складі комплексного курсу лікування. За умови чіткого дотримання приписів лікаря «Віферон» допомагає швидко зупинити розвиток вірусу і позбутися від зовнішніх шкірних проявів.
  • «Генферон». Потужний противірусний препарат на основі інтерферону, таурину і бензокаїн, який допоможе швидко вилікуватися від ВПЛ і підвищити імунітет. Застосовується суворо за призначенням лікаря.
  • «Изопринозин». Ще один представник групи імуномодуляторів, зарекомендував себе як високоефективний. «Изопринозином» можна лікуватися від ВПЛ і проводити профілактику. Ці таблетки зміцнюють внутрішні захисні сили організму і підсилюють ефект ін'єкцій «Алокін-альфа».

Хірургічне лікування

Призначається в комплексі з медикаментозним. Сучасна медицина використовує деструктивні методи, що дозволяють в короткі терміни усунути бородавки і нарости на шкірі. Головним недоліком хірургічного видалення дефектів є висока ймовірність виникнення рецидивів, яка становить 45-55%. Це пов'язано з тим, що вірус папіломи часто реактивируется. Медикаментозне лікування, яке було описано в попередньому розділі, спрямоване на запобігання повторної появи наростів і бородавок.

Народні засоби

Якщо вдасться вчасно виявити вірус, постарайтеся обійтися без медикаментозного лікування. Враховуйте, що ви вже стали носієм вірусу папіломи, тому до повного одужання варто утримуватися від сексу, щоб не завагітніти і не заразити свого партнера. Крім того, варто відмовитися від відвідування солярію, інакше шкірні дефекти закріпляться і впоратися з ними буде складніше. Дотримуючись цих обмежень і застосовуючи народні засоби, ви зможете швидко подолати вірус папіломи. Якщо вас це зацікавило, запишіть кілька рецептів домашніх ліків від ВПЛ:

  1. Трав'яний фітозбір проти вірусу папіломи у жінок №1. Змішайте в рівних частинах лист подорожника, хвощ, мелісу, кропиви, плоди шипшини і мелісу (по 6-7 грам). Вийде близько 3-х столових ложок сухої суміші, які потрібно залити літром води, поставити на конфорку з вогнем середньої інтенсивності, довести до кипіння і засікти 10 хвилин. Дати настоятися 3-4 години. Приймайте вийшло ліки за півгодини до їжі. Всього за кілька тижнів натуральний збір допоможе впоратися з вірусом папіломи без фармацевтичних препаратів.
  2. Трав'яний фітозбір проти вірусу папіломи у жінок №2. З'єднайте в невеликій металевій посудині шишки хмелю, корінь валеріани, болотну сухоцвіт, плоди коріандру, мелісу, материнку, липовий цвіт і пустирник (в рівному співвідношенні). Залийте 25 грам готової суміші літром окропу і дайте настоятися 4-5 годин (бажано в термосі). Щоб впоратися з вірусом папіломи, приймайте це засіб через кожні 8 годин, рівно по 170 мл Для вагітних жінок цей рецепт протипоказаний.
  3. Рицинова олія. Цей унікальний продукт натурального походження допоможе впоратися із зовнішніми проявами вірусу папіломи у жінок і чоловіків. Втирайте масло касторової дерева в проблемні ділянки шкіри, і не будете знати проблем. Особливо актуальною ця народна методика буде для тих, у кого з'являються косметичні дефекти на губах, щоках і підборідді.
  4. Білки курячих яєць. Максимально просте і разом з тим надзвичайно ефективний засіб для боротьби з бородавками, що виникають із-за вірусу папіломи. Щоб не було косметичних проблем, просто змащуйте проблемні ділянки шкіри яєчним білком.

Відео: ВПЛ і вагітність – що робити

Вагітність при ВПЛ

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!