Гриби в сечі: причини і лікування

У здорових людей урина не містить хвороботворних мікроорганізмів, домішок крові, білків і інших сторонніх включень. Виявлення в сечі грибів прийнято розцінювати як патологічний стан, що вимагає лікування. Ознайомтеся з наслідками несвоєчасної корекції таких результатів аналізу.

Що таке гриби в сечі

Виявлення в урині мікроорганізмів є наслідком порушення мікрофлори. Присутність грибів – це результат проникнення інфекції через уретру вгору по сечовидільної системи. Особливо схильний до зараження жіночий організм. Запущений процес загрожує інфікуванням спорами грибів матки, яєчників, маткових труб. У чоловіків надмірний ріст хвороботворної мікрофлори веде до розвитку простатиту, безпліддя, імпотенції.

У ході клінічного дослідження у людини можуть бути виявлені дріжджовий, променистий або пліснявий. При зниженому імунітеті паразитичні агенти отримують можливість активного поширення слизовим сечовивідних та статевих шляхів. Здебільшого виявляються дріжджоподібні гриби роду Candida (Candida). У природних умовах у жінок невелике число цих мікроорганізмів присутня в піхву.

Одним з найбільш небезпечних захворювань, спричинених дріжджоподібними грибами (бластоміцетамі), є бластомікоз. Стан характеризується гематогенної дисемінацією спор збудника у внутрішні органи, кістки, шкіру. Зважаючи анатомічних особливостей будови жіночих статевих органів гриб з легкістю проникає в сечівник і поширюється вгору по слизовій, вражаючи сечовий міхур. Результатом висхідної інфекції служить цистит. Чоловіки менш схильні до зараження. У більшості випадків захворювання у представників сильної статі протікає безсимптомно.

Причини

Імпульс до розвитку інфекції виникає при зниженні захисних сил організму. Венеричні захворювання (генітальний герпес, хламідіоз, вірус папіломи людини) служать провокуючим фактором розвитку кандидозу (молочниці). Крім того, дріжджоподібні гриби в сечі визначаються через неправильне харчування: зловживання цукром, хлібобулочними, кондитерськими виробами. Іноді зараження виникає на тлі нехтування правил інтимної гігієни. Гриби в аналізі сечі є наслідком:

  • цукрового діабету;
  • неконтрольованого прийому антибіотиків;
  • імунодефіцитних станів;
  • хронічних захворювань;
  • носіння тісної білизни з синтетичних матеріалів.

Симптоми

На початкових етапах хвороба характеризується змащеній клінікою. У разі якщо інфекція піднімається до нирок, розвивається клініка гострого запалення: підвищення температури, набряк сечовивідних шляхів з подальшим порушенням сечовиділення та розвитком запального процесу. Поразка полого м'язового органу, що виконує функцію накопичення урини, викликає цистит. Активне розмноження дріжджових грибів супроводжується:

  • свербінням в області статевих органів;
  • сирнистими виділеннями білого кольору з характерним кислим запахом;
  • хворобливістю сечовипускання;
  • почервоніння зовнішніх статевих губ у жінок і крайньої плоті у чоловіків.

Лікування

Терапія інфекції передбачає пероральне або місцеве застосування антимікотичним препаратів. При важких формах ураження лікарські засоби вводяться внутрішньовенно. Проведення симптоматичної терапії дозволяє поліпшити стан пацієнта. З цією метою призначаються протизапальні препарати, вітамінні комплекси, імуномодулятори.

Окрема увага приділяється дієтотерапії, передбачає виключення з раціону хворого цукру, борошняних, кондитерських виробів, кисломолочних продуктів. Перевагу слід віддавати кислих фруктів, каш. Тривалість курсу лікування залежить від виду збудника і ступеня тяжкості ураження. Медикаментозна терапія здійснюється за допомогою:

  • внутрішньовенних інфузій – Метрагіл, Амфотерицин;
  • пероральних протигрибкових засобів – Флуконазол, Флюкостат, Мікомакс, Фуцис, Термикон, Дифлюкан, Нізорал, Дифлюзол, Препарати;
  • вагінальних таблеток, свічок – Ирунин, Тержинан, Клотримазол, Кандизол, Гінезол, Канізон, Поліжінакс, Ливарол, Бетадин;
  • протигрибкових мазей і кремів – Клотримазол, Бутоконазол, Залаин, Еконазол, Нізорал, Пімафуцин Гинофорт, Фентиконазол, Ізоконазол.

Дріжджові гриби в сечі, так само як і будь-які інші хвороботворні мікроорганізми, є тривожним сигналом, що тягне за собою серйозні наслідки. Інфекція головним чином передається під час незахищеного статевого акту. Так, якщо аналіз сечі виявив гриби в одного з партнерів, лікуватися все одно доведеться обом. Профілактика зараження в цій ситуації зводиться до уникнення випадкових статевих зв'язків і використання засобів контрацепції.

Дріжджі в сечі при вагітності

Організм жінки під час виношування плоду схильний до всякого роду інфекцій, що обумовлено гормональними змінами, зниженням імунітету. Зараження сечостатевої системи матері провокує у новонародженого розвиток кон'юнктивіту, стоматиту. Крім того, інфікування слизової піхви погіршує еластичність тканин, підвищуючи тим самим ризик розривів і ускладнень під час пологів.

При ситуації, коли лабораторне дослідження виявило у вагітної спори грибів у сечі, лікар пропонує перездати аналіз, одночасно інформуючи жінку про те, як потрібно здійснювати збір зразка, щоб виключити потрапляння виділень з піхви. Повторне виявлення мікроорганізмів є достовірною ознакою присутності інфекційного процесу, що вимагає лікування. Терапія захворювань у вагітних проводиться за допомогою місцевих антимікотичним коштів (свічок, мазей). Системні препарати для лікування пацієнток у положенні не застосовуються.

Гриби в сечі у дитини

Микотическая інфекція у дітей може бути виявлена на тлі нераціонального прийому антибіотиків. В інших випадках активне розмноження грибів здебільшого індиферентно. Найгірше інфекцію переносять немовлята. Незміцнілий імунітет новонародженого не здатний самостійно пригнічувати запалення. Без належного лікування патологічний процес може торкнутися внутрішні органи.

У дітей старшого віку зараження викликає дисбактеріоз, переходить з часом у кандидоз (молочницю). Основним методом діагностики микотической інфекції сечовивідних шляхів у маленьких пацієнтів служить бактеріологічний посів з виявленням конкретного збудника та оцінкою його чутливості до антибіотиків. Лікування захворювання у дітей включає:

  • фізіотерапевтичне вплив;
  • застосування місцевих протигрибкових препаратів (Ламізил, Кандид, Ністатинова мазь);
  • призначення протизапальних засобів (Ібупрофен);
  • використання вітамінних комплексів;
  • дотримання дієти.

Відео

Молочниця при вагітності
Загальний аналіз сечі Жити здорово 1 канал

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!