Грибок нігтів на ногах: засоби для лікування

Всі грибкові захворювання людини мають інфекційну природу, тобто викликаються хвороботворними грибами. Найпоширеніші місця ураження грибковими інфекціями – це шкіра і нігті. Інфікування відбувається контактно-побутовим шляхом від хворої людини до здорової, при недотриманні правил особистої гігієни.

Зараження оніхомікозом

Грибок на нігтях ніг і рук частіше відбувається через загальну взуття або предмети побуту сім'ї, у громадських місцях - басейнах, спортзалах, лазнях, тобто там, де волого і тепло, і висока ймовірність контакту відкритої поверхні шкіри ніг з грибком. Лікування цього захворювання досить тривалий, але ліків в даний час на фармацевтичному ринку велика різноманітність - це і місцеве лікування кремами, лаками, спреями, і пероральні протигрибкові засоби.

Симптоми виникнення грибка нігтів

Нігті змінюють колір на сірий, білий, коричневий, чорний, жовтий або зелений починають кришитися шаруватися з'являється свербіж шкіри навколо нігтя болючість місця ураження. У міру прогресування захворювання відбувається ороговіння нігтя, ущільнення наростають, тим самим сильно знижуючи ефективність лікування. Мікози нігтів спостерігаються в основному у дорослого та похилого населення, у дітей поразка нігтьових фаланг – вкрай рідкісне явище. Грибкові захворювання будь-яких органів і тканин формуються в людини тільки тоді, коли відбувається або різке зниження імунітету, або вікове зміна рН шкіри і нігтів, або прогресують вікові хронічні захворювання. Фактори ризику розвитку мікозів нігтів – це наявність наступних захворювань: порушення обміну речовин, ожиріння, цукровий діабет, захворювання ШЛУНКОВО-кишкового тракту, щитовидної залози і надниркових залоз, порушення кровообігу в кінцівках. Грибок – дуже життєстійка інфекція, якщо дезінфікувати взуття, то для загибелі грибка в 1% розчині формаліну потрібно 20 хвилин, а при дезінфекції предметів хлораміном необхідно до 40 хвилин. Найчастіше, навіть після лікування нігтя, ураженого грибком, у разі зниження імунітету й інших сприятливих умов для розвитку мікозу, з невеликого непомітного вогнища інфекції в нігті знову відбувається повторне запалення. Тому при встановленні такого діагнозу необхідно пройти повний комплексний курс лікування і вести систематичний контроль рецидивів надалі.

Лікування мікозу нігтів

На сьогоднішній день в арсеналі сучасної фармацевтичної промисловості є повний набір ефективних засобів проти грибка місцевого і загального дії для якнайшвидшого позбавлення від неприємної хвороби. Через велику різноманітність ліків, а також індивідуальних особливостей у кожному клінічному випадку, при грибковому ураженні будь-яких тканин, органів, слизових оболонок і курс лікування, і ліки повинен підбирати тільки кваліфікований спеціаліст, лікар.
Він повинен визначити тактику лікування грибка з урахуванням наступних факторів:
  • велика площа уражених ділянок;
  • тривалість хвороби;
  • характер патологічних змін;
  • наявність супутніх патологій.
Сучасні засоби боротьби з нігтьовим грибком не просто руйнують хвороботворні організми, зупиняють прогресування мікозу, але і здатні накопичуватися в нігтях на тривалий період часу, що зменшує термін лікування. Зараз є схеми пульс-терапії, при яких достатньо 2-4 місяців для повного виліковування від грибка нігтьових фаланг на ногах. Лікування обов'язково повинне бути комплексним, з використанням місцевих засобів, та перорального прийому таблеток від грибка. Протигрибкові препарати як для внутрішнього, так і для місцевого застосування мають масу побічних дій і протипоказань. Схема лікування і ефективність терапії повинні контролюватися тільки лікарем. Безконтрольний прийом неприпустимий. Самолікування і самодіагностика призводять до сумних наслідків, розвитку стійкості грибкових агентів до препаратів, неефективності лікування та подальшого прогресування захворювання.

Лак проти грибка нігтів

Якщо захворювання знаходиться в запущеній стадії, то можна обійтися тільки місцевим лікуванням, застосовуючи антимикотические лаки і розчини, наприклад:
  • Лоцеріл — діюча речовина Аморолфіна, руйнує структури клітинної оболонки гриба. Вартість Лоцерила - 1300 - 2200 руб.
  • Офломил лак - 800 руб.
  • Батрафен - лак, ціна - 1400-1600 руб.
  • Циклопироксоламин - лак, ціна - 1300-1400 руб.,
  • Микозан - сироватка для нігтів і 10 пилок, ціна - 530-600 руб. а також існують пластирі з відшаровується дією. Лікування досить тривале і регулярне, лак Лоцеріл необхідно наносити два рази на тиждень в протягом 6-12 місяців. Батрафен використовується за схемою місячними курсами, перший місяць 1 раз в 2 дня, другий — 2 рази в тиждень, на третьому місяці і далі - 1 раз на тиждень до повного відновлення нігтя. Для поліпшення зовнішнього вигляду нігтя поверх лікувального лаку зверху можна покривати поверхню нігтя манікюрним лаком.

Засоби для зняття нігтя, ураженого грибком

Ногтевит

Існує таке косметичний засіб як Ногтивит, призначене для безболісного зняття хворого нігтя. Це не лікарський препарат, а альтернатива медикаментозним засобам або хірургічного методу лікування. Вхідні до складу ефірна олія чайного дерева, стеаринова кислота, сечовина, триетаноламін, пропіленгліколь допомагають видалення ураженого нігтя і відростання здорового. Натуральне масло чайного дерева є чудовим антисептиком і володіє протигрибковими властивостями. Перед використанням засобу слід дуже добре розпарити уражені нігті в розчині — на 1 літр води по 1 чайній ложці соди і рідкого мила, потім витерти насухо і навколо нігтя зафіксувати лейкопластир. Товстим шаром, не втираючи, наноситься Ногтевит на уражену область, уникаючи попадання на здорову тканину. Потім закрити пластиром і ніготь, і фалангу пальця, через 4 дні зняти пластир, знову також розпарити ніготь і педикюрними приладдям зішкребти вже відшарувалася роговий шар. Таку процедуру слід проводити до повного очищення нігтя.

Ногтимицин

Аналогічним властивістю володіє засіб Ногтимицин, до складу входять — ПЕГ-40 гідрогенізована рицинова олія, вода, карбамід, метілізотіазолінон, віск емульсійний, віск бджолиний, олія кукурудзяна, масло лаванди, м'яти, кайепута, моностеарат гліцерину, пропіленгліколь, стеаринова і саліцилова кислота, децилен гліколь.

Протигрибкові таблетки

Якщо захворювання вже запущено або розвивається дуже стрімко, зона ураження велика, то без системних антимікотиків не обійтися. Таблеток від грибка нігтів величезна кількість і підбирати їх повинен досвідчений лікар. У даних препаратів є протипоказання, їх не можна приймати дітям, людям з печінковою або нирковою патологією, а також є фармакологічна несумісність з деякими іншими ліками, наприклад з гормональними протизаплідними засобами. Найпопулярніші пероральні препарати від грибка:
№ п/пДіюча речовинаНазва препаратуЦіна в рублях
1ФлуконазолДифлюкан450-479
  Мікосист300-600
  Флюкостат170-250
2КетоконазолНізорал450-500
  Фунгавис140
3ІтраконазолОрунгал2500-2600
  Румикоз700
  Кандитрал500-600
  Итразол400-700
  Ирунин300-500
4ТербінафінЛамізил1700-2000
  Тербінафін350-400
  Тербизил1100-1200
  Экзифин640-680

Місцеве лікування

Також широко використовуються різні місцеві засоби, серед яких виділимо найбільш популярні:
№ п/пНазва препаратуДіюча речовинаЦіна в рублях
1Залаин кремСертаконазол310
2Экзодерил кремНафтифін350-600
3Нізорал кремКетоконазол300-400
4Микозорал мазьКетоконазол130-180
5Мифунгар кремОксиконазол270-300
6Нитрофунгин розчинХлорнитрофенол250
7ФундизолФундизол100
Діюча речовина Тербінафін, вражає оболонку клітин грибів:
№ п/пНазва препаратуФорма випускуЦіна в рублях
1Ламізилспрей, гель, крем300-600
2Тербінафінкрем, мазь115, 60
3Тербизилкрем240-260
4Атифинкрем100-120
5Экзифинкрем160
6Фунготербинкрем, спрей220, 240
7Термиконкрем, спрей160, 230
8Тербиксспрей140
 
Діюча речовина циклопироксоламин: активний тільки на ранніх стадіях оніхомікозу, викликане дріжджоподібними, плесневелыми грибами, дерматофітами, з дистальним типом ураження нігтів:
№ п/пНазва препаратуФорма випускуЦіна в рублях
1Батрафенкрем250-260
2Циклопироксоламинкрем250
Діюча речовина Бифоназол: діє фунгіцидно і фунгистатически, порушує захисну здатність оболонки клітин грибів:
№ п/пНазва препаратуФорма випускуЦіна в рублях
1Бифосинкрем30-40
2Микоспоркрем330
Якщо лікування було проведено у повному обсязі, виявилося ефективним і з часом симптоми захворювання зникли, то уражена мікозом нігтьова тканина замінюється здоровою. Але, щоб переконатися, що патологія відсутня, необхідно підтвердити це лабораторними методами, аналізи треба здати через 2 тижні після курсу лікування і через місяць. Тільки у випадку негативних результатів, можна заспокоїтися, але періодично проводити самоконтроль. Іноді з-за тривалої терапії на шкірі ніг може з'явиться почервоніння, лущення шкіри - це прояв алергічних реакцій на лікарські засоби. Найчастіше при цьому грибкове захворювання вже вилікувано. Тому рекомендується вчасно здавати зішкріб та своєчасно припиняти лікування.

Креолін

Ще є ефективний засіб при грибку нігтів - Креолін. Це ветеринарний препарат, який володіє потужним антисептичну, дезінфікуючу і протипаразитарну дію. Використовувати його потрібно обережно, не можна, щоб ліки потрапляло на шкіру, для цього шкіру навколо нігтя слід заклеїти лейкопластиром і акуратно обробляти ніготь 1 раз на день протягом 2 - 3 місяців, поки не відбудеться заміна нігтя. Багато хто користується цим засобом і їм вдається вилікувати грибок. Креолін коштує всього близько 30 руб.

Фундизол

Склад крему: цинку окис, калій йодистий, саліцилова кислота, метиловий і пропіловий ефіри параоксибензойной кислоти, екстракт кори дуба, екстракт чистотілу. При грибку нігтів крем наносять 2 р/день товстим шаром, закріплюють компресним папером і лейкопластиром, залишають на 4-6 годин. Ціна в аптеці близько 100 руб. Для пом'якшення ороговілих ділянок шкіри і запобігання зараження грибковою інфекцією 2-3 рази на день тонким шаром масажними рухами нанесіть крем на шкіру стоп (рук), міжпальцеві проміжки, здорові нігтьові пластинки.

Фукорцин або «Рідина Кастеллані»

Вона буває безбарвна або червона зі специфічним запахом. Досить ефективний засіб, але також слід бути обережними з шкірними покривами навколо нігтя, при попаданні можуть бути опіки.

Масло лаванди і масло чайного дерева

Масло лаванди запобігає подразненню шкіри і допомагає боротися з інфекцією, а масло чайного дерева є природним антибіотиком. Важливо купувати не дешеві ефірні масла, а натуральні, які, природно, коштують дорожче, але ефективніше. Для застосування слід зробити таку суміш - рівні частини масла лаванди, чайного дерева і оливкової олії (користь і шкоду). Використовувати отримане ліки слід щодня, краще на ніч, при цьому одягаючи на ноги шкарпетки.

Ополіскувач для рота Лістерін або яблучний оцет, лимонний сік

У ванночку для ніг налийте лістерін, концентрований лимонний сік або яблучний оцет і замочіть ноги на 15 хвилин. Це додаткове, досить ефективний засіб позбавлення від грибка нігтів на ногах. Лікування Листерином досить не дороге, ціна - 150-180 руб.

Рідина Бережнова

Дуже ефективно старий, перевірений часом засіб - рідина Бережнова. Цей розчин можна замовити в рецептурному відділі аптеки, вона має складний склад, і не кожна аптека може його виготовити, оскільки рецепт старий, і в даний час мало використовується.

Профілактика нігтьового грибка

Зрозуміло, що зараження відбувається при безпосередньому контакті шкіри, нігтів з інфекцією, проте міцна імунна система не дає розвинутися микозу навіть після інфікування. А от у випадку, коли організм ослаблений з багатьох причин, грибкова інфекція швидко поширюється і боротися з нею стає дуже важко. Дотримання простих правил особистої гігієни зменшують ризик зараження грибком:
  1. Носіть взуття на пляжі.
  2. У саунах, лазнях, басейнах надягайте закриті гумові тапочки.
  3. Носіть бавовняні шкарпетки і щодня міняйте їх.
  4. Ніколи не надягайте чуже взуття.
  5. Після прийняття душу і ванни ретельно витирайте ноги, намагайтеся, щоб вони завжди були сухими.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!