Дазолик: застосування препарату

Препарат Дазолик з орнидазолом є антибіотиком, який ефективно впливає на найпростіших, руйнує їх структуру ДНК і спричиняє загибель. Цей сучасний засіб часто використовується для лікування інфекційних захворювань, які викликаються найпростішими мікроорганізмами: лямбліями, фузобактериями, клостридиями, трихомонадами, бактероїдами, анаеробними коками.

Що таке Дазолик

Лікарський засіб Дазолик є противопротозойным препаратом, який має антибактеріальну активність. Основна речовина орнідазол, що входить до складу ліків, здатне впливати на найпростіші анаеробні мікроорганізми. Цей сучасний препарат викликає загибель бактерій. Дазолик часто рекомендують застосовувати для профілактики захворювань інфекційного характеру. Незамінний медикамент і при проведенні гінекологічних операцій. Ліки можна використовувати для лікування дорослих і маленьких дітей.

Склад і форма випуску

Препарат Дазолик випускають у формі круглих, двояковыпуклых таблеток, вкритих плівковою оболонкою, майже білого кольору, на зламі можна знайти ядро такого ж забарвлення. Кожна таблетка для перорального застосування містить 500 мг діючої речовини – орнідазолу. Препарат упакований в блістери по 10 штук в картонній пачці. Допоміжними компонентами ліків виступають:

  • діоксид титану;
  • крохмаль;
  • тальк очищений;
  • повідон;
  • мікрокристалічна целюлоза;
  • діоксид кремнію колоїдний;
  • макрогол;
  • стеарат магнію.

Фармакологічні властивості

Противопротозойный та антибактеріальний препарат є похідним 5-нітроімідазолу. Механізм дії засобу полягає в біохімічному відновленні нітрогрупи орнідазолу внутрішньоклітинними транспортними протеїнами анаеробних бактерій. Активна речовина ліки взаємодіє з ДНК клітини найпростіших, інгібуючи синтез їх нуклеїнових кислот, що призводить до загибелі мікроорганізмів.

Абсорбція речовини із шлунково-кишкового тракту висока. При попаданні орнідазолу в організм, він швидко всмоктується з травного тракту, в плазмі його гранична концентрація може спостерігатися через 2 години після прийому. Далі активна речовина проникає в інші тканини, проходить через плацентарний і гематоенцефалічний бар'єри, а через 14 годин повністю виводиться з каловими масами і сечею. Біодоступність – 90%. Зв'язування з білками плазми – менше 15%. Препарат метаболізується в печінці шляхом глюкуронирования. Виводиться нирками.

Показання до застосування

Основне фармацевтичне дію лікарського засобу спрямоване на ліквідацію мікроорганізмів, що відносяться до найпростіших. Активні компоненти антибіотика порушують структуру дезоксирибонуклеїнової кислоти, головного носіїв генетичної інформації, необхідної для нормальної роботи живих клітин. Таблетки Дазолик можна пити лише після обстеження і призначення лікаря. Основними показаннями до застосування ліків виступають наступні стани:

  • лямбліоз;
  • дизентерія, яка обумовлена активністю амеб (внекишечный амебіаз);
  • трихомоніаз;
  • для профілактики перед проведенням операцій на ободовій кишці і в гінекології.

Протипоказання і побічні дії

Перед початком застосування таблеток пацієнту необхідно пройти обстеження (здати аналізи крові, калу, сечі). Лише лікар може призначити ліки – самолікування може зашкодити організму людини. При точному дотриманні всіх рекомендацій лікаря і правильно розрахованої дозування медикамент добре переноситься пацієнтами. Висока індивідуальна чутливість або збільшення курсу прийому у хворого здатне викликати наступні побічні ефекти:

  • порушення свідомості;
  • головний біль;
  • ригідність;
  • підвищення активності ферментів печінки;
  • діарея;
  • тремор;
  • нудота;
  • запаморочення;
  • судоми;
  • дискоординація рухів;
  • змішана периферична або сенсорна нейропатія;
  • блювання;
  • алергія.

Орнідазол гнітюче впливає на мозок людини, тому не слід застосовувати препарат під час керування автомобілем або інших робіт, які вимагають чіткої координації руху. Щоб не нашкодити дитині, не можна використовувати Дазолик при вагітності і в період грудного вигодовування. Необхідно з обережністю застосовувати засіб при захворюваннях печінки. Крім того, основними протипоказаннями препарату є:

  • важкі хвороби центральної нервової системи;
  • епілепсія;
  • дитячий вік до 3 років;
  • індивідуальна чутливість до діючої речовини або інших компонентів ліків;
  • хронічний алкоголізм.

Інструкція по застосуванню Дазолика

Антибактеріальні таблетки необхідно приймати внутрішньо після їди, не подрібнюючи та не розжовуючи, запиваючи великою кількістю води. Тривалість курсу та дозування залежать від діагнозу, маси тіла, віку хворого. Ліки може використовуватися для лікування дітей, але лише за призначенням лікаря. Жінкам часто рекомендують комбінування перорального прийому препарату з введенням його в піхву на ніч. Терапія ліками не повинна тривати більше 10 днів.

При трихомоноз

Статева інфекція трихомоноз, яка викликає запалення органів сечостатевої системи, в гострій стадії супроводжується печінням, сверблячкою, рясними виділеннями з піхви. Дані симптоми характерні для жінок, у чоловіків може спостерігатися болючість при сечовипусканні. При відсутності належного лікування захворювання переходить в хронічну форму і в подальшому може стати причиною непліддя, простатиту, ускладненої вагітності.

Лікарська протипротозойну засіб ефективно допомагає боротися з даними венеричним захворюванням. При трихомоноз необхідно одночасно проводити лікування статевих партнерів. Препарат призначається пацієнтам по одній таблетці два рази за добу (вранці і ввечері) протягом 5 днів. При цьому жінкам радять вводити ще вагінальні таблетки по 0,5 г на ніч.

При лікуванні інфекції амебної

Амебіаз або амебна інфекція – протозойная інфекція з фекально-оральним механізмом передачі. Дане захворювання характерно для країн з низьким рівнем життя. Зараження відбувається при попаданні цист у верхній відділ товстого кишечника. Основними симптомами хвороби є: рідкий стілець, кров у калі, здуття і болючість живота. Для лікування амебних інфекцій лікар може призначити препарат Дазолик по 4 таблетки, при масі тіла більше 60 кг; по 3 таблетки, якщо вага 36 кг протягом 3 діб.

При амебіазі внекишечном

Інфекційне захворювання, яке викликане амебами – одноклітинними мікроскопічними організмами називається позакишкових амебіазом. Проявляється хвороба як абсцес печінки або гепатит. Пацієнти при цьому скаржаться на болі в області правого підребер'я. Для лікування недуги лікар може призначити по одній таблетці протозойного препарату 500 мг 2 рази/добу протягом 10 днів. Дітям старше 3 років, з вагою менше 35 кг – по півтаблетки одноразово 5 днів.

При лямбліозі

Протозойную інвазію або лямбліоз викликають кишкові найпростіші. Протікає захворювання з ознаками розладу травлення. Основними симптомами недуги виступають: нестійкі випорожнення, метеоризм, нудота, болі в животі. Може розвиватися ще алергічний, інтоксикаційний синдроми. Для лікування лямбліозу лікар призначає дорослим і дітям з масою тіла більше 35 кг – по 1,5 г засобу один раз за добу, пацієнтам віком старше 3 років – по 40 мг на кожен кілограм ваги на добу. Курс лікування – 2 дні.

При анаеробних інфекціях

Патологічний процес, викликаний спороутворюючими мікроорганізмами – анаеробними бактеріями–розвивається в умовах відсутності або низького вмісту кисню. Анаеробна інфекція супроводжується ураженням життєво важливих органів і високим відсотком летальності. Як правило, для лікування інфекції, таблетки приймають вранці і ввечері по одній штуці протягом 5 днів.

Передозування

Пацієнти, як правило, добре переносять препарат, при цьому відзначаючи його високу результативність. Рідко під час перевищення рекомендованої дози або при використанні лікарського засобу більше 10 діб можлива поява таких симптомів передозування:

  • тяжкі ураження нирок і печінки (розвиток ниркової або печінкової недостатності);
  • порушення роботи нервової системи (судоми, неврит периферичних нервів, депресія).

При виникненні подібних симптомів лікування медикаментом слід припинити і звернутися до фахівця. Як правило, хворому проводять симптоматичну терапію: промивають шлунок, дають всередину ентеросорбенти. Якщо у пацієнта з'явилися судоми, лікар може призначити заспокійливий препарат Діазепам, який належить до бензодиазепиновому ряду транквілізаторів.

Лікарська взаємодія Дазолика

При сумісному застосуванні препарату, активна речовина орнідазол здатне посилювати ефект непрямих антикоагулянтів – похідних кумарину. Крім того, засіб подовжує міорелаксуючу дію Векуронію броміду. Дазолик на відміну від Метронідазолу сумісний з алкоголем, він не затримує ацетальдегіддегідрогеназу (фермент, що знаходиться в печінці людини). При одночасному застосуванні таблеток з іншими антисептиками всередину піхви часто спостерігається посилення ефекту останніх.

Ціна на Дазолик

Лікарський засіб відноситься до фармацевтичним сильнодіючих препаратів, тому в аптеках медикамент можна купити лише за рецептом, завіреної лікарем. Ціна, як правило, залежить від фірми виробника і регіону розповсюдження. Середня вартість упаковки (10 таблеток) у Санкт-Петербурзі варіюється від 230 до 350 рублів. Приблизні ціни на ліки в Москві представлені в таблиці:

Дазолик

Вартість в рублях

0,5 по 10 табл п/о

348

таблетки п. п. о. 500 мг № 10

Триста тридцять два

тбл п/о 500 мг № 10, Sun Pharmaceuticals

344,70

500 мг таблетки № 10

396

Аналоги Дазолика

Замінників противопротозойного препарату трохи, часто терапевтичну дію лікарського засобу за певних протипоказання до його застосування замінюють Авразором. Крім того, самий відомий аналог Дазолика–Орнисид також ефективно справляється із захворюваннями, викликаними патогенними мікроорганізмами. Перед початком використання будь-якого замінника необхідно проконсультуватися з лікарем. Інші популярні аналоги:

  • Орнідазол;
  • Гайро;
  • Орнион;
  • Квинизол;
  • Орнідазол-Веро;
  • Лорнизол;
  • Тіберал.

Відео

Про Лямблії і Лямбліоз

Відгуки

Марія, 35 роківНедавно зіткнулася з лямбліозом. Виявили його випадково, здавала аналізи після пологів, кал і показав наявність цих неприємних черв'яків. Лікар прописала таблетки Дазолика, але лише після того, як закінчиться період лактації. Вирішила через місяць перевести доньку на штучне вигодовування і почати пити препарат, відгуки про нього всі хороші.
Іван, 27 роківЦей антибактеріальний препарат мені призначили пити 3 дні по 1,5 г кожен вечір. Після першого прийому все було добре, на другу добу з'явилася нудота, але лікар сказав, що це нормально. Пропив ліки весь курс, неприємні симптоми пройшли відразу після скасування кошти. Відчуваю себе добре, вже забув про неприємну амебної інфекції.
Ірина, 25 роківТаблетки Дазолика мені призначив лікар для лікування лямбліозу. Треба було пити препарат один раз на день протягом трьох діб. Прочитала інструкцію, виявилося, що засіб не можна застосовувати в першому триместрі вагітності, а в мене як раз 4 тиждень пішла. Забула сказати про це лікареві, не ризикнула поки приймати ліки.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!