Оніхолізисом - причини і лікування нігтів рук і ніг

Дефекти нігтів завжди доставляють незручності, тому всі бажають скоріше позбутися від проблеми. Коли при відшарування нігтьової пластини від ложа діагностують оніхолізисом – причини і лікування визначають одночасно, оскільки між ними існує зв'язок – від з'ясування етіології захворювання залежить ефективність заходів, спрямованих на усунення патології.

Що таке оніхолізисом

Хвороба є різновидом оніходістрофії. Переклад слова «оніхолізисом» означає «розчинення нігтя», але в дійсності відбувається тільки його відділення від нігтьового ложа внаслідок порушення зв'язків між ними. Патологія зустрічається на нігтьових пластинах рук і ніг, може спостерігатися на одному чи кількох пальцях, вражати частину або всю поверхню нігтя. Частіше захворювання діагностують у жінок.

Заразний онихолизис

Можлива передача хвороби, залежить від її етіології:

  1. Зараження відбувається контактним шляхом тільки у випадку, коли причиною онихолизиса стала бактеріальна, стафілококова або грибкова інфекція.
  2. Найчастіше ураження нігтів незаразно, тому що є наслідком зовнішнього впливу (механічного, хімічного) або внутрішніх факторів (порушення діяльності організму).

Симптоми

Клінічна картина захворювання залежить від причини виникнення патології. При відсутності інфекції щільність поверхні нігтьової пластини рідко змінюється, а при микозном ураженні вона стає шорсткою, горбистою, потовщується, можливі больові відчуття. Відбувається деформація нігтя при травматичному онихолизисе. Для патології характерні загальні симптоми, які не залежать від причини виникнення хвороби:

  • відшарування нігтя починається з дистального (вільного) краю і поширюється далі до проксимального;
  • поступово з утворенням порожнини нігтьова пластина з прозорою стає білою або сіруватого, жовтуватого, бурої;
  • край нігтя починає кришитися;
  • відшарування нігтя характеризується наявністю кордону між здоровою частиною рожевого кольору і зміненої – у вигляді смуги, трапеції або півмісяця.

Причини

Нігті відшаровуються від нігтьового ложа внаслідок деструктивних процесів, що відбуваються у верхньому шарі дерми ложа. При ураженні шкіри під нігтем порушується живлення фіксують зв'язок, а також доставка кератину до пластині, тому змінюється її структура і слабшає зв'язок з ложем. Викликати хворобу можуть наступні причини:

  • механічне пошкодження нігтя, опік, обмороження;
  • хімічний вплив шкідливих речовин;
  • тривалий контакт з вологим середовищем;
  • поява грибка або розвиток бактеріальної інфекції;
  • системні захворювання – порушення діяльності ендокринної, серцево-судинної, нервової системи;
  • алергічні дерматити;
  • порушення периферичного кровообігу;
  • дефіцит вітамінів при неправильному харчуванні, вагітності;
  • прийом антибіотиків або кортикостероїдів.

Оніхолізисом після гель-лаку

Причиною онихолизиса може стати порушення технології проведення манікюру. При неправильному видалення кутикули можна пошкодити судини і порушити харчування нігтя. Часто оніхолізисом є наслідком частого застосування гель-лаку і розчинника для його видалення. Ці засоби здатні агресивно впливати на область нанесення у разі, коли відсутня зміцнюючий засіб.

Класифікація

В основу класифікації хвороби покладені причини, що викликають розвиток патології. Розрізняють оніхолізисом:

  1. Травматичний. Є наслідком ран, опіків, впливу хімічних речовин, носіння тісного взуття.
  2. Дерматологічний. Виникає на тлі дерматозів в області ураження (псоріазу, екземи та ін).
  3. Ендокринний. Розвивається у осіб з порушенням діяльності ендокринної та нервової системи.
  4. Системний. Формується при порушенні роботи шлунково-кишкового тракту.
  5. Алергічний. Виникає внаслідок алергічних реакцій організму на прийом лікарських препаратів, ультрафіолетове випромінювання.
  6. Грибковий. Розвивається при ураженні спорами гриба шкіри та поширення захворювання на ніготь.
  7. Бактеріальний. Виникає на тлі існуючого інфекційного захворювання або через приєднання до патологічного процесу бактеріальної мікрофлори.

Лікування онихолизиса

При виявленні дефектів нігтя слід звернутися до дерматолога. Лікар проводить диференційну діагностику і визначає причину патологічного процесу. При наявності в організмі грибкової або бактеріальної інфекції схема лікування буде відрізнятися від заходів при інших видах хвороби. Після з'ясування причин, які викликали патологію, вживаються заходи щодо їх ліквідації і призначається комплексне лікування онихолизиса нігтів.

Лікування онихолизиса неінфекційної природи

Після з'ясування причини, яка спровокувала патологію, необхідно усунути її:

  1. При виявленні дерматологічних, ендокринних захворювань хворого відправляють до профільного фахівця для призначення курсу лікування.
  2. При розвитку онихолизиса через порушення діяльності шлунково-кишкового тракту необхідна допомога гастроентеролога для коригування харчування, тому що патологія з'явилася внаслідок нестачі в організмі вітамінів і мікроелементів.
  3. При травмі нігтя або пошкодження хімічними речовинами, опіку необхідно постійно зрізати вільний край, дезінфікувати і заклеювати антибактеріальним пластиром для запобігання скупчення бактеріальної мікрофлори в подногтевом просторі. При наявності гематоми або бруду їх видаляють хірургічним шляхом.

Для відновлення ураженого нігтя при онихолизисе застосовують желатинові розчини. Корисно приймати желатин всередину. Хворим для стимуляції кровопостачання уражених тканин рекомендують масаж кінчиків пальців. В період лікування слід відмовитися від нарощування нігтів. У раціон харчування необхідно включати продукти, що містять багато заліза, кальцію, сірки, цинку, міді. Комплексна терапія включає:

  • загальнозміцнюючі засоби (вітаміни А, В2, С, Е);
  • пробіотики;
  • ангіопротектори для поліпшення кровопостачання області ураження (Танакан, Трентал, мазь Солкосерил).

Лікування оніходістрофії інфекційної природи

При виявленні грибкової або бактеріальної природи онихолизиса до перерахованих методів необхідно провести додаткове лікування, спрямоване на боротьбу з інфекцією. Для цього наносять на уражену ділянку препарати місцевої дії (розчини, мазі, креми, гелі, спреї). Для покращення лікувального ефекту лікарських засобів перед їх застосуванням рекомендується робити теплі ванночки з додаванням перманганату калію. Іноді при запущеній формі вилікувати захворювання можливо тільки з застосуванням препаратів системної дії.

Препарати

Повний комплекс препаратів для лікування онихолизиса при виявленні інфекції в організмі включає наступні групи:

  • вітаміни і мікроелементи;
  • пробіотики;
  • ангіопротектори;
  • антибактеріальні препарати (мазь Вишневського, Левомеколь, синтоміцинову емульсію, гелиомициновую мазь);
  • антимикотические засоби для місцевої терапії (Микоспор, Лоцеріл, Экзодерил);
  • антимикотические засоби для прийому всередину (Ітраконазол, Кетоназол, Батрафен, Гризеофульвін).

Лікарі при онихолизисе часто призначають такі препарати:

  1. Левомеколь мазь. Застосовують при бактеріальної інфекції. Пригнічує синтез білка в клітинах мікроорганізмів і сприяє регенерації тканин. Мазь наносять на нігті 2 рази в день. Можливі алергічні реакції шкіри, протипоказання відсутні.
  2. Экзодерил крем. Застосовується в боротьбі з грибкової та бактеріальної інфекцією і для відновлення уражених тканин. Наносити на нігті слід 2 рази на добу протягом 6 місяців. Після застосування може виникнути алергічна реакція, але рідко, протипоказання відсутні.

Народні засоби

Медикаментозне лікування онихолизиса в домашніх умовах можна доповнити народними засобами. Ефективними вважаються такі рецепти:

  1. Оливкова олія змішати з соком лимона в пропорції 1:1 і наносити на всю ніч на нігті, а зверху надягати бавовняні рукавички або просочувати ватний тампон і фіксувати лейкопластиром. Процедуру слід проводити 2 рази на тиждень протягом 3 місяців.
  2. В 0,5 літра теплої води розчинити столову ложку морської солі і опустити в ванночку уражені нігті на 15 хвилин. Процедуру необхідно повторювати 3-4 рази в тиждень.
  3. Половину столової ложки желатину заливають водою для набухання на півгодини, потім нагрівають до розчинення кристалів, охолоджують, а потім занурюють уражені нігті на 15 хвилин. В тиждень необхідно робити 3 желатинових ванночки.

Профілактика

Для запобігання відшарування нігтя необхідно слідувати наступним правилам:

  • не користуватися чужим рушником і взуттям;
  • стежити за гігієною нігтів, не допускати наявність бруду, регулярно робити манікюр;
  • користуватися тільки якісним покриттям для нігтів, застосовувати вітамінні комплекси для зміцнення нігтьової пластини;
  • при контакті з хімічними засобами необхідно використовувати рукавички.

Фото онихолизиса на ногах

Відео

[ОНІХОЛІЗИСОМ] Чому страждають жінки? Як лікувати? Який лікар? Причини і лікування

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!